Šta je novo?

Cene nekretnina

Da...
I sta se desilo posle toga...cene su 100% otisle gore....Nisu pale iako je bio vrh talasa...
Uvezla nam drzava ruse tada, da potpomogne da se cene zadrze. Da nasi veliki gradjani investitori koji samo stan znaju da kupe, kupuju jos vise da bi izdavali rusima.
Eto to se desilo.
Drzava nas je unistila po koji put

U Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji nema rusa, pa su cene nekretnina isto rasle. U danasnjoj ekonomiji su sva dešava uvezana, ni jedno tržište ne postoji samo za sebe.

:)) Gde to na svetu cenu diktira kupac?!?! I bilo čega da li diktira kupac?! NIČEGA! Kupac može samo da se povinuje i kupi ili ne kupi. A to da je kupac gazda su najveće marketinške laži. Pa evo prodaja auta stala svuda pa da li su cene pale? Nisu ni dinara već će da ih unište radije nego da spuste cenu na pola. VW će radije da zatvori fabrike nego da smanji cenu ispod kineskih konkurenata? Pa gde je tu logika? A sigurno imaju profit i na toj ceni.
Evo vam primer Philipsa, prodali su televizore Kinezima pre 12 godina pod izgovorom da TV department samo pravi gubitke i da nema marže više da se prave TVi. Kinezi kupili, plaćaju royalties Philipsu da koriste ime i evo već 12 godina uspešno posluju i razvijaju nove i nove televizore, i još plaćaju holanđanima royalties. Pa gde je tu logika?! Logika je da ima marže i zarade ali ne one koju su navikle te kompanije da uzimaju od 300%. Tako i na autima i na svemu. Čim nema profit 300% neće da radi.
Sam si sebi odgovorio. Philips su bili preskupi za ono što nude i ljudi nisu kupovali. Sada su kupili kinezi i prodaju sa nižom cenom kvalitetnije pa rade. Na kraju krajeva uvek imaš izbor da ne kupiš, kao što Ja imam izbor da ne kupim iphone 16 pro max, a ti ćeš kupiti jer ti je cena ipak ok. Ili misli da sad niko ne kupuje iphone da bi pre zatvoriloi firmu nego da spuste cene? Ajde malo realnosti. Kod nas je prisutna monopolizacija ali daleko od toga da kupci ne diktiraju cene. Sve dok se kupuje cene neće pasti. Ili misliš da je cena pala 2009te jer su prodavci odlučili da spuste cenu zbog dobre volje, a ne zbog nemanja kupaca?

Da...
I sta se desilo posle toga...cene su 100% otisle gore....Nisu pale iako je bio vrh talasa...
Od 2022 cene stanova nisu isle ni blizu 100% gore.

Septembar 2022 prosek cena za Beograd 2136
Septembar 2024. prosek cena za Beograd 2407

Poskupljenje 13% a kumulativna zvanicna inflacija u tom periodu 21%.

Defke ima uvek ima optimističnu logiku.
Ubiju ti kupovnu moć inflacijom osnovnih namirnica, ali cene nekretnina za to vreme skoče samo malo, ništa značajno. Tako da ti je realno pojeftinilo, samo što imaš manje para da ga kupiš 😅

Poslednja izmena:
Ubiju ti kupovnu moć inflacijom osnovnih namirnica, ali cene nekretnina skoče za to vreme skoče samo malo, ništa značajno. Tako da ti je realno pojeftinilo, samo što imaš manje para da ga kupiš 😅
m2 = 3k evra, prihodi porodice 2k evra, troskovi hrane, komunalija i ostali neophodni troskovi 1.5k evra, ostaje raspolozivih 500 evra za kupovinu stana po ceni od 3k evra.
Nakon par godina recimo nekretnine poskupe 10%, plata poraste 15%, a troskovi hrane i ostali redovni troskovi poskupe 20%:
m2 = 3.3k evra, prihodi porodice 2.3k evra, troskovi hrane 1.8k evra (inflacija hrane i troskovi veci nego zvanicne inflacije), ostaje ti raspolozivih 400 evra za kupovinu stana po ceni od 3.3k evra.
To je ta matematika :)

Ubiju ti kupovnu moć inflacijom osnovnih namirnica, ali cene nekretnina skoče za to vreme skoče samo malo, ništa značajno. Tako da ti je realno pojeftinilo, samo što imaš manje para da ga kupiš 😅
Ja samo govorim o cinjenicama, ne o osecanjima. Cene nekretnina jesu rasle sporije i od plata i od inflacije poslednje dve godine. Nema tu sta moja logika, to je tako.

Da li je normalno da neko ovako nešto izjavi ?
Ti život s kim ja polemišem ?
Lepo sam napisao da je pretpostavka pitanja da su i "same neutralne zemlje stabilne", ali je na žalost @sutraw to prevideo i pokazao zebnju. Ne bih znao iz kog razloga je tako, možda može da obrazloži i zašto je takva zebnja jača čak i od pretpostavke. Videh na netu da je Kurti na tu temu isto mišljenje imao u nekom intervjuu.

Jako duhovito kao i uvek.
Jedno su ti ukrajinci, drugo rusi koji su dosli kod nas.
I milion puta prezvakana recenica, svuda jesu skocile cene i sve zbog inflacije, ali nigde ovoliko nenormalno i nerealno kao ovde.
Po cemu su drugo? Koja drzava, koja je vec u demografskoj krizi, bi se odrekla visokoobrazovane, visokoproduktivne radne snage, koja pritom kulturoloski nije previse razlicita od domicilnog stanovnistva? Treba biti posebno odsecen od realnosti pa sve svesti na 'cene nekretnina i pranje novca'.

To nerealno i nenormalno, sta konkretno? Nekretnine ili ostali troskovi? Zakljucak na osnovu nekih podataka konkretnih ili onako odokativno?

Lepo sam napisao da je pretpostavka pitanja da su i "same neutralne zemlje stabilne", ali je na žalost @sutraw to prevideo i pokazao zebnju. Ne bih znao iz kog razloga je tako, možda može da obrazloži i zašto je takva zebnja jača čak i od pretpostavke. Videh na netu da je Kurti na tu temu isto mišljenje imao u nekom intervjuu.

Ja to zapravo ne mislim, samo sam čuo to od nekih prijatelja desničara. Mislim da se oni tome potajno nadaju.

Ja samo govorim o cinjenicama, ne o osecanjima
Baš zato što pokušavaš da iz svega odstraniš osećanja, činjenice su ti dosta hladne.
Kao prvo, poređenje inflacije nekretnina i osnovnih namirnica nema previše smisla, i računa se na osnovu skroz drugačijih indeksa. "Cene nekretnina rasle su sporije od inflacije". Tu je pretpostavka, po svoj prilici, da bi i cene nekretnina trebalo da rastu u istoj meri, je l da?
Koje namirnice su ubacili u indeks potrošačke korpe? Koja je dugoročnija i stabilnija inflacija od ove dve? Da li su svi jednako pogođeni obema?

Poslednja izmena:
Baš zato što pokušavaš da iz svega odstraniš osećanja, činjenice su ti dosta hladne.
Kao prvo, poređenje inflacije nekretnina i osnovnih namirnica nema previše smisla, i računa se na osnovu skroz drugačijih indeksa. "Cene nekretnina rasle su sporije od inflacije". Tu je pretpostavka, po svoj prilici, da bi i cene nekretnina trebalo da rastu u istoj meri, je l da?
Koje namirnice su ubacili u indeks potrošače korpe? Koja je dugoročnija i stabilnija inflacija od ove dve? Da li su svi jednako pogođeni obema?
Cinjenice su cinjenice, mislim da vecina mog nerazumevanja sa drugim clanovima foruma lezi bas u tom kacenju osecanja na iste. To sto nesto jeste, ne znaci da ja zelim ili sam srecan sto jeste.

Kada nesto raste sporije od inflacije, obicno se kaze da realno pojeftinjuje. Isto tako, ako zarade ili BDP rastu sporije od inflacije, kazemo da realno opadaju. Mozemo mi sad pricati o tome koliko se realno racuna sama inflacija, ali verujem da je neki opsti konsenzus da je zvanicna stopa jos i potcenjena, te da bi neki drugi indeks potrosacke korpe samo jos vise naglasio tu razliku izmedju rasta nekretnina i ostalih zivotnih troskova.

Rekao sam gore da se ne slažem sa tom projekcijom. Umeš li da čitaš?

Po cemu su drugo? Koja drzava, koja je vec u demografskoj krizi, bi se odrekla visokoobrazovane, visokoproduktivne radne snage, koja pritom kulturoloski nije previse razlicita od domicilnog stanovnistva? Treba biti posebno odsecen od realnosti pa sve svesti na 'cene nekretnina i pranje novca'.

To nerealno i nenormalno, sta konkretno? Nekretnine ili ostali troskovi? Zakljucak na osnovu nekih podataka konkretnih ili onako odokativno?
Trolujes. Ali cu odgovoriti, mada ne treba se pecati.

Prvo svaka druga drzava, pa makar i Turkmenistan, bi stitila svoj interes i interes prvo svog naroda koji ni malo nije u dobroj poziciji ni tada 2021/22 bio, a kamoli sada posle tih ko zna koliko stotina hiljada rusa koje su uvezli i koji su prodefilovali i ostali, napravili pakao sa skokom svih cena, a posebno nekretnina.

Druga stvar je, to sto su ono dosli sa parama, da popune pukotine uopste potrosnje koje bi dosle do rock bottoma i onoga sto bi se desilo neminovno. E to se upravo radilo, tj. to nam je nasa draga drzava uradila.

Za nerealno i nenormalno, evo samo imam oci kao i vecina ovde, ako ti naprasno nemas i ne znas na sta mislim i na moju zalost bezvrednog srpskog drzavljanstva svakodnevno zivim, vidim i okruzen sam sa svim tim. A zivim kako treba, ne sedim i ne trolujem iz neke budjave rupe. I kazem da je apsolutno sve nenormalno.

Da li si ti realan da me pitas na osnovu cega nenormalno skocile, kad evo samo kreni u prodavnicu svaki dan, pa sedi negde i otvori halooglase nekretnine, stranice, pa sve drugo.

A toliko putujem i krecem se u krugovima i mestima gde ima ozbiljno para, da odlicno mogu samo iz svog iskustva i ugla da vidim da je ovo (beograd i srbija) najobicniji sh*t hole i nista drugo. Okupljaliste za najprimitivniji sljam, kakav nigde nisam video. Samo da ostane ovde i to je to

Poslednja izmena:
Trolujes. Ali cu odgovoriti, mada ne treba se pecati.

Prvo svaka druga drzava, pa makar i Turkmenistan, bi stitila svoj interes i interes prvo svog naroda koji ni malo nije u dobroj poziciji ni tada 2021/22 bio, a kamoli sada posle tih ko zna koliko stotina hiljada rusa koje su uvezli i koji su prodefilovali i ostali, napravili pakao sa skokom svih cena, a posebno nekretnina.

Druga stvar je, to sto su ono dosli sa parama, da popune pukotine uopste potrosnje koje bi dosle do rock bottoma i onoga sto bi se desilo neminovno. E to se upravo radilo, tj. to nam je nasa draga drzava uradila.

Za nerealno i nenormalno, evo samo imam oci kao i vecina ovde, ako ti naprasno nemas i ne znas na sta mislim i na moju zalost bezvrednog srpskog drzavljanstva svakodnevno zivim, vidim i okruzen sam sa svim tim. A zivim kako treba, ne sedim i ne trolujem iz neke budjave rupe. I kazem da je apsolutno sve nenormalno.

Da li si ti realan da me pitas na osnovu cega nenormalno skocile, kad evo samo kreni u prodavnicu svaki dan, pa sedi negde i otvori halooglase nekretnine, stranice, pa sve drugo.

A toliko putujem i krecem se u krugovima i mestima gde ima ozbiljno para, da odlicno mogu samo iz svog iskustva i ugla da vidim da je ovo (beograd i srbija) najobicniji sh*t hole i nista drugo. Okupljaliste za najprimitivniji sljam, kakav nigde nisam video. Samo da ostane ovde i to je to
Svi Rusi i Ukrajinci su dosli privremeno, ali ce poprilican broj ostati zauvek i integrisati se u srpsko drustvo kao i generacije belih Rusa od pre 100 godina. Isto kao sto je veliki broj nasih imigranata otisao privremeno u inostranstvo i ostao zauvek ili se vratio da krcka penziju koja je u Srbiji em neoporezovana em vredi vise.
Uticaj 100 000 Rusa koji trenutno zive mahom u BG i NS na inflaciju i cene nekretnina je beznacajan. Porast cena nekretnina i uopste inflacija su posedice helicopter money-a tokom i posle Covid-19, te zatim rata u Ukrajini (seca li se ko nestasice ulja i divljanja cena istog). Jedini izuzetak je cena rente.

Sto se tice cene rente kvalitetnih stanova u centralnim delovima BG i donekle usluge majstora oko renoviranja - nagli porast tih usluga jeste vezan za dolazak Rusa i tu se potpuno slazem sa tobom. Dolazak tolikog broja ljudi u kratkom periodu jednostavno je morao da pogura cene nagore. Ali to je zapravo samo iznivelisalo cene rente sa vec drasticno poskupelim cenama stanova. Taj proces bi se svakako desio, samo bi trajao duze - ovako je drasticno ubrzan pa se to zestoko osetilo. Dakle i to je neizbezan proces i desio bi se i bez Rusa, samo sporije. Kao sto se to desilo u Sloveniji ili Nemackoj npr. Drugo pitanje je sto nasa vlada ne koristi mehanizme za kontrolu cene rente za osetljive kategorije gradjana za razliku od Nemacke, Austrije i sl.

Uticaj ruske imigracije je svakako pozitivan za srpsko drustvo, alternativa je bila ulazak divljaka iz Afrike i Indijskog potkontinenta obzirom na odliv naseg stanovnistva. Na svu srecu oni su mahom prosli dalje pa smo se oslobodili tog sljama. Ovi Rusi sto su kod nas su uglavnom pristojni ljudi, ne kradu, ne bodu se nozevima i ne siluju lokalne devojke. Trose novac u Srbiji, placaju poreze, itd. Deca im idu uglavnom u srpske skole, uce jezik i ne prave maloletnicke bande. Da, ne moze vise da se iznajmi lep stan u centru za 500-600 EUR ali je to svakako i bila anomalija.

Uticaj ruske imigracije je svakako pozitivan za srpsko drustvo
Samo što si stavio reč ''svakako'' ne očekuj da nećemo da osporimo ovo što pišeš.
Imao sam bar 30 ruskih klijenata, ovih tvojih što su nas ''oplemenili'' kao društvo i čak ni ja ne bih sebi dozvolio da kažem da su dobar ili loš uticaj.
Svakako ono što sam primetio kod naših ljudi je to da su stvorili veliku tenziju i da se neka vrsta društveng trenja povećava i nimalo nije prijatna.
Mislim da i oni polako kapiraju da su ''overstayed their welcome''.

Samo što si stavio reč ''svakako'' ne očekuj da nećemo da osporimo ovo što pišeš.
Imao sam bar 30 ruskih klijenata, ovih tvojih što su nas ''oplemenili'' kao društvo i čak ni ja ne bih sebi dozvolio da kažem da su dobar ili loš uticaj.
Svakako ono što sam primetio kod naših ljudi je to da su stvorili veliku tenziju i da se neka vrsta društveng trenja povećava i nimalo nije prijatna.
Mislim da i oni polako kapiraju da su ''overstayed their welcome''.
Mi smo kao nacija mentalno još u doba socijalizma pa očekujemo da država nekako interveniše i reši pitanja "običnog čeveka" što je u trenutnim okolnostima nemoguće. Ja sam isto radio sa Rusima i ima ih iznimno kvalitetnih, ali takvi su već otišli ili u EU ili USA gde rade pre svega u mnogo ozbiljnijim firmama nego što postoje kod nas. Sankcije možda važe za "obične" ljude, ali nikada za vanserijske. Ovi što su ostali su go prosek, ali naravno kada porediš njihova primanja sa medijanom zaradom od 700 eur koju ostvaruje domaće stanovništvo, oni da deluju kao milioneri. Na sreću ili ne mi smo još uvek, relativno govoreći, crna rupa na globalnoj mapi pa kod nas, makar još uvek, ne dolaze ti vrhunski kadrovi iz Kine, Indije i sličnih zemalja jer bi tek onda nastao kolaps obzirom da lokalno stanovništvo nema mehanizme niti veštine da opstane na takvom tržištu. Na zapadu je to drugačije, jer jer jednostavno postalo "normalno" da skilled imigranti zarađuju daleko više nego domicilno stanovništvo. Moj šef je iz Vijetnama, živi u Londonu. Iako je UK firma na executive nivou ima samo jedan Britanac, svi ostali su Kina, Indija i slično.

Vrh