Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam siguran da deo tražnje gura silna lova koju država plasira u sistem, ali opet kupci odlučuju da kupe te stanove po tim cenama. Ne mislim da neko može puškom da te natera da kupiš stan u BNV. Možda mali broj njih "mora" da kupi one najskuplje apartmane, penthause i to kao neka kompenzacija za nameštene tendere, ali ovako random stan u demitari u BNV sumnjam.

Prodaju se i na NBG stanovi 4-5k kvadrat i na Vračaru, Dorćolu... Potcenjuje se na ovoj temi koliko para zapravo ima koje negde moraju da odu. U Srbiji je nekretnina default investicija.

mnogo je prosto
imas zelenu povrsinu. niko ne parkira
dodje jedan mentol parkira
posle jos njih 100

može BNV da stavi cenu koju hoće, cenu na kraju diktira tržište tj. kupac.
:)) Gde to na svetu cenu diktira kupac?!?! I bilo čega da li diktira kupac?! NIČEGA! Kupac može samo da se povinuje i kupi ili ne kupi. A to da je kupac gazda su najveće marketinške laži. Pa evo prodaja auta stala svuda pa da li su cene pale? Nisu ni dinara već će da ih unište radije nego da spuste cenu na pola. VW će radije da zatvori fabrike nego da smanji cenu ispod kineskih konkurenata? Pa gde je tu logika? A sigurno imaju profit i na toj ceni.
Evo vam primer Philipsa, prodali su televizore Kinezima pre 12 godina pod izgovorom da TV department samo pravi gubitke i da nema marže više da se prave TVi. Kinezi kupili, plaćaju royalties Philipsu da koriste ime i evo već 12 godina uspešno posluju i razvijaju nove i nove televizore, i još plaćaju holanđanima royalties. Pa gde je tu logika?! Logika je da ima marže i zarade ali ne one koju su navikle te kompanije da uzimaju od 300%. Tako i na autima i na svemu. Čim nema profit 300% neće da radi.

:)) Gde to na svetu cenu diktira kupac?!?! I bilo čega da li diktira kupac?! NIČEGA! Kupac može samo da se povinuje i kupi ili ne kupi. A to da je kupac gazda su najveće marketinške laži. Pa evo prodaja auta stala svuda pa da li su cene pale? Nisu ni dinara već će da ih unište radije nego da spuste cenu na pola. VW će radije da zatvori fabrike nego da smanji cenu ispod kineskih konkurenata? Pa gde je tu logika? A sigurno imaju profit i na toj ceni.
Evo vam primer Philipsa, prodali su televizore Kinezima pre 12 godina pod izgovorom da TV department samo pravi gubitke i da nema marže više da se prave TVi. Kinezi kupili, plaćaju royalties Philipsu da koriste ime i evo već 12 godina uspešno posluju i razvijaju nove i nove televizore, i još plaćaju holanđanima royalties. Pa gde je tu logika?! Logika je da ima marže i zarade ali ne one koju su navikle te kompanije da uzimaju od 300%. Tako i na autima i na svemu. Čim nema profit 300% neće da radi.

Pa baš kao što si rekao, kupac može da ne kupi. A kupac kupi. To je bukvalno tržište 101. Tako funkcioniše, ako kupac hoće da kupi po toj ceni, to je tržišna cena.

Pritom stanovi u BNV nisu ulje i šećer pa da neko mora da ih kupi.

Pa baš kao što si rekao, kupac može da ne kupi. A kupac kupi. To je bukvalno tržište 101. Tako funkcioniše, ako kupac hoće da kupi po toj ceni, to je tržišna cena.

Pritom stanovi u BNV nisu ulje i šećer pa da neko mora da ih kupi.
Tačno da stanovi u BW nisu ulje, šećer ili hleb Sava da mora da se kupi. Ali eto ja kao gastarbajter mogu da kažem da sam to zaključio nakon 1 dana obilaska stanova po BGu da BW DIKTIRA SVE cene svuda. Jednostavno oni su reper svi cena, svih ugovora i svih uslova prodaje i kupovine. Kad oni spuste cenu, svi će. Dok oni ne spuste niko neće. Možda vi koji ste stalno tamo to ne vidite, ali kad dođete spolja odmah se vidi. Oni su trend setteri. A to da li neki Žika investitor s "zgradom" od 5 stanova ima drugu računicu, pa baš ih brige. Njegov uticaj je bukvalno kap u moru.

Zapravo sve je netačno, ovde govorimo o automobilima kao pretmetima na visoko regulisanom globalnom tržištu, ne o džakovima kromira na kvantašu ili stanovima u BNV (koji se prodaju kao džakovi kromira). Konkretno, za VW operativna margina je ove godine 2%, naravno da nemaju profit 300% i slične gluposti niti je to igde u realnom sektoru moguće ostvariti. i naravno da moraju da optimizuje troškove, ne otpuštaju ljude jer nemaju pametnija posla.

To je bukvalno tržište 101.
Evo tržišta 1/1: podići ćemo Bnv na nivo najvišeg državnog projekta, a koji će biti usmeren prevashodno visoko platežnom stanovništvu. Dakle, ko hoće da investira u Bg, nema bolje nego tu! To je poruka. Tu će se svakako naći neko i ko će da kupi za život, ali to je sigurno manjina.
E, onda svako ko dalje ima isti cilj (Marina Dorćol, Vračar, Nbg gde hoćeš), neće sigurno da ceni svoje nerealno ispod toga, nego baš tu negde, taman dovoljno da izvuče svaki dinar, a da privuče što širu, visoko platežnu publiku.
Dakle, stanogradnja totalno podređena investitorskoj logici i nakanama.
Sa druge strane, stanogradnja namenjena "običnom narodu" - gotovo niđe. Isključivo na lošim lokacijama koje malo spuštaju cene, jer ne može da im prođe "luks priča". Hteli bi i oni doduše isto to, ali nema toliko dobrih placeva. A državu to ne zanima, jer se profit lepo obrće, kupci prvih nekretnina su iovako u velikoj manjini - nema žurbe!

@G.I.Joe Dobro, a ti si pored toga rekao nema veze ja ću da kupim. Znači ti si dao signal da je cena ok i da ne treba da se obara. Ti si odredio da je cena prihvatljiva.

Zamisli da svi vi koji kupujete stanove po ovim cenama kažete jedan dan dosta, ne kupujemo jer je skupo. Šta bi se desilo? Da li bi svi investitori odlučili da propadnu? Da stoje zgrade prazne i neprodate jer su tvrdoglavi?

Evo pokaži mi jednu zgradu u BG na centralnim opštinama da je ostala neprodata po ovim cenama. Verovatno je sve te kupce SNS puškom naterao da kupuju?

Mladima do koliko godina? Verovatno limit na primanja, nešto iznad minimalca. Šta ako si ima već neku nekretninu ili zemljište u posedu, tipa parče zemlje koje si prodao za 10k?
Možda pomogne najviše ugroženima, ostalima teško.
Ne pise u tekstu.
A posto je zamisljeno ucesce od 3-5% i rata od 200 evra, uzmimo sledecu racunicu. Zamisli stan koji vredi recimo 40.000 evra, kakav je tesko naci, ali recimo neki manji stan na periferiji bogu iza nogu. Ako je ucesce recimo 4%, tj. 2.000 evra, to znaci kredit od 38.000 evra. Sa kamatnom stopom od 5.03% na 30 godina rata bi iznosila 207 evra. Nije ideja da stanovi budu priustiviji, to je samo populizam, nego je ideja da se ubaci i poslednji moguci evro u trziste nekretnina, da cak i neko sa 3-4k evra moze da udje u pricu i da to pokrene lancanu reakciju. vezanih kupovina i da se tako odrzava / jaca trziste nekretnina. Mislim, ovo moze da bude super za nekog ko placa kiriju da zaista uz minmalno ucesce moze da kupi stan, ali to ce verovatno dovesti do toga da raste traznja za kupovinu stanova, a da opada traznja za izdavanjem, pa ce cuveni ROI za investicionu kupovinu stanova verovatno da bude sve losiji, sto mozda i nije lose jer ce smanjiti investicionu kupovinu stanova. Mada je pitanje da li ce banke pristati na tako malo ucesce.

Evo tržišta 1/1: podići ćemo Bnv na nivo najvišeg državnog projekta, a koji će biti usmeren prevashodno visoko platežnom stanovništvu. Dakle, ko hoće da investira u Bg, nema bolje nego tu! To je poruka. Tu će se svakako naći neko i ko će da kupi za život, ali to je sigurno manjina.
E, onda svako ko dalje ima isti cilj (Marina Dorćol, Vračar, Nbg gde hoćeš), neće sigurno da ceni svoje nerealno ispod toga, nego baš tu negde, taman dovoljno da izvuče svaki dinar, a da privuče što širu, visoko platežnu publiku.
Dakle, stanogradnja totalno podređena investitorskoj logici i nakanama.
Sa druge strane, stanogradnja namenjena "običnom narodu" - gotovo niđe. Isključivo na lošim lokacijama koje malo spuštaju cene, jer ne može da im prođe "luks priča". Hteli bi i oni doduše isto to, ali nema toliko dobrih placeva. A državu to ne zanima, jer se profit lepo obrće, kupci prvih nekretnina su iovako u velikoj manjini - nema žurbe!

U svakom sistemu će investitor graditi za profit i gledati da postigne maksimalnu cenu. U tom smislu nismo ništa drugačiji od bilo koje kapitalističke države.

Druga je stvar da li bi država kod nas trebalo da gradi socijalne stanove, da podstiče posebno mlade porodice, kupce prvih stanova itd. To su sve intervencionističke politike kojima se kupuje socijalni mir - ali tržište nekretnina je tržište asseta, dakle investiciono, i ljudi tu investiraju da bi zaradili novac.

Što se kaže, hteli smo ovo, dobili smo jednu veoma sirovu verziju toga, ali osim da država napravi još pet Stepa u roku od par godina, ja ne vidim kako može da se reši problem skupih stanova. Ne možemo nikoga naterati da NE kupi stan po ceni od 3000 EUR/m2 na Vidikovcu.

U svakom sistemu će investitor graditi za profit i gledati da postigne maksimalnu cenu. U tom smislu nismo ništa drugačiji od bilo koje kapitalističke države.
Ne slažem se baš, ali dobro. Svakako ima projekata na Nbg dosta koje kupuje i "neinvestitorsko stanovništvo", tako da delimično i nisam u pravu.
Dosta od mene za ovu godinu 😅
Srećno svima u potrazi!

Ne slažem se baš, ali dobro. Svakako ima projekata na Nbg dosta koje kupuje i "neinvestitorsko stanovništvo", tako da delimično i nisam u pravu.
Dosta od mene za ovu godinu 😅
Srećno svima u potrazi!

Ja bih najviše voleo da svi ovi sa parama odluče da ne kupuju novogradnje i da investitori krenu da se preznojavaju, ali taj film još uvek nije na repertoaru. Prodaja jeste pala doduše, mada čini se nedovoljno da makar malo takne cene.

Capture.PNG

Nadamo se najboljem...

Bravo...
Priča da hoces-nečeš utiče na cenu je glupost.
Lobi...lobi...crni audi tj.skoda...
Pa ti vidi kad ceš trafo dobiti.

Ja bih najviše voleo da svi ovi sa parama odluče da ne kupuju novogradnje i da investitori krenu da se preznojavaju, ali taj film još uvek nije na repertoaru. Prodaja jeste pala doduše, mada čini se nedovoljno da makar malo takne cene.

Pogledajte prilog 221544

Nadamo se najboljem...
Sta bih ja sve voleo..samo treba biti realan a realnost je upravo suprotna.
Kad bi svi koji glasaju za njega...kad bi ....i to ne bi ....i sta onda ? Ne nismo glupi nego svesni situacije a toliko smo mali i nesložni da kad imas kupis a kad nemaš trazis razlog u drugima da su ti krivi....
Nisi nam otvorio oči ...znamo mi sve to...

Sta bih ja sve voleo..samo treba biti realan a realnost je upravo suprotna.
Kad bi svi koji glasaju za njega...kad bi ....i to ne bi ....i sta onda ? Ne nismo glupi nego svesni situacije a toliko smo mali i nesložni da kad imas kupis a kad nemaš trazis razlog u drugima da su ti krivi....
Nisi nam otvorio oči ...znamo mi sve to...

Ne znaš ti ništa kao i po običaju jer si gore napisao da kupci ne utiču na tržište.

Ne znaš ti ništa kao i po običaju jer si gore napisao da kupci ne utiču na tržište.
I ne utiču...
Da utiču sve bi cene padale jer su marže enormne ...pogotovo u Srbiji.
I sta se desilo..sta je pojeftinilo ?
Ne znam kako ti mslis da ljudi mogu da se dogovore i bojkotuju bilo šta ? Gde si gledao to ? Sanjao ?

I ne utiču...
Da utiču sve bi cene padale jer su marže enormne ...pogotovo u Srbiji.
I sta se desilo..sta je pojeftinilo ?
Ne znam kako ti mslis da ljudi mogu da se dogovore i bojkotuju bilo šta ? Gde si gledao to ? Sanjao ?

A kako ne utiču? Zar nije povećana tražnja za stanovima uticala na rast cena?

Traznja moze biti velika a stanovi mogu biti precenjeni.
Onda cim se pojavi stan koji nije precenjen ode u jednom danu sa trzista, prosto.

Vrh