Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne znam sto spinujes, taj neko ko dodje iz provincije u Beograd ne ide sa nozem ulicama nocu, ne pljacka i ne pravi no-go zone. A migrantska populacija iz arapskih, africkih i ostalih islamskih zemalja je sklona takvom ponasanju, i domace stanovnistvo u zapadnoj Evropi to ne voli, ali se o tome ne prica i ti podaci se prikrivaju. Iako su za mene zemlje zapadne Evrope uzor, ovo je problem koji ne znam kako su dozvolili sebi.
Jednostavno je, kombinacija kolonijalne proslosti, nedostatka radnika i privlacnosti njihovih sistema socijalne zastite.

Ljutim se na one što kupuju nekretnine jer time podižu cenu ....a oni koji je nemaju zele što pre da je kupe.
Ko je lud ovde ???????????

Ne znam sto spinujes, taj neko ko dodje iz provincije u Beograd ne ide sa nozem ulicama nocu, ne pljacka i ne pravi no-go zone. A migrantska populacija iz arapskih, africkih i ostalih islamskih zemalja je sklona takvom ponasanju, i domace stanovnistvo u zapadnoj Evropi to ne voli, ali se o tome ne prica i ti podaci se prikrivaju. Iako su za mene zemlje zapadne Evrope uzor, ovo je problem koji ne znam kako su dozvolili sebi.
LOL, ne bih ulazio u tvoje ksenofobične analize, ali očigledno ne shvataš elementarne koncepte. Ako je neko državljanin neke države, koja god to država bila, taj ima sva prava i obaveze koje proističu na osnovu tog državljanstva. Dakle, potpuno nebitno da li imaš plave oči, zelenu kosu ili da li su ti roditelji iz Ruande (gde je btw 95% populacije hrišćansko), nečije poreklo uopšte nije relevatno u bilo kakvom konktekstu. Isto važi čak i za Srbiju, pa na osnovu člana 21 Ustava zabranjena je diskiminacija na osnovu porekla.

Medjutim, tvoje razmišljanje je utoliko tragičnije jer ne kapiraš širi društveno-ekonomski konteskt. Da bi imao bilo koju uslugu koja pruža država (zdravstvena zaštita, priuštiva stanogradnja, pravično i efikasno pravosuđe, itd.) neophodno je odgovarajuće tržište rada koje to može da potkrepi. Mi koji nismo niti u EU niti imamo neke posebne resurse, niti bilo koju razvijenu industrijsku granu, niti poljoprivredu, dakle 0 po svim merilima, smatramo da možemo da ispadnemo "pametniji" od Zapada i da ne uvozimo te štrokave, musave i potencijalno opasne migrante da kod nas rade poslove koje rade na Zapadu proteklih 50 godina. Sa druge strane, kukate što su došli trećerazredni ruski programeri pa je onda frka za domaće priučene kadrove koji su masovno podobijali otkaze proteklih godinu i po dana. Ali da, mi smo zemlja, programera, šta znaju Indijci o ostali o tome :D Toliko smo smešni, sa mindsetom kakav imamo kao društvo ja sam iskreno frapiran da nam je i ovako kako jeste. Svakako ne zaslužujemo bolje.

Hm, subjektivno mi ne zvuči tačno ta informacija. Na osnovu čega je taj podatak? Verovatno je samo procena paneliste.

Pa, ni meni subjektivno ne deluje da je prosečna neto zarada rasla više od inflacije, ali eto, kažu to je činjenica, te ćemo je tako i prihvatiti, hladna srca.

Nebitno. Bitno da smo konačno shvatili, eto, da Rusi i Ukrajinci nisu baš tako beznačajni kao što su neki tvrdili. Dobro je, biće kupaca za nove stanove, i vodenica naše ekonomija može da nastavi da melje istim ili jačim tempom.

90% ljudi u ovoj temi ne mogu da se poistovete sa sakom ljudi ovde koji imaju decu i gledaju da se skuce u svoj stan nekako.

Da se malo vratimo na temu, @Suzuman jesi odustao skroz od gledanja periferije? Da li cekas da vidis sta ce biti sa ekonomijom ili NBS odluku?

jesi odustao skroz od gledanja periferije? Da li cekas da vidis sta ce biti sa ekonomijom ili NBS odluku?
Pogledam ponekad, gledao sam u Bataji skoro, ali nije me ništa nateralo da prelomim. Deca su mi navikla na vrtiće previše, imaju drugare u komšiluku, teško je odlučiti. A i organizaciono bih imao velike probleme lične prirode koji su teško rešivi.
Sačekaću još godinu dana maks, pa ću videti - ili ovde ako se nekom igrom slučaja otvori prilika, ili idem preko kod ženinih.
Deca rastu brzo...

Pa kazem nisam citao, sem par reci koje sam periferno video i odgovorio, upravo da ne bih dalje ulazio u raspravu na srednjoskolskom nivou. Tako da ne mogu da se udubljujem da odgovaram na taksativna trol pitanja

Nemam nista protiv ako je tebi lepo i mislis da ovde imas dobar kvalitet zivota, kao i da je uopste ceo sistem vrednosti i funkcionisanja svega normalan.
Ovde sem nekolicine lopova (a ima ih poprilicno) i it-ijevaca, niko nema nikakvu sansu ni za sta.

Ja sam rekao za sebe da nikad gore nije bilo i da ce biti jos gore samo. A dokazi su svuda oko nas.

Mozda je nekada bilo naznake da ima nade da ce biti bolje, sada sigurno ne.

Ovoliko do srzi pokvaren, zao i primitivan narod. Nezadovoljan do bola, a toliko misli da zasluzuje bolje ni sa cim i ni iz cega.

jbt, koliko rasizma i generalizacije na forumu, a precednik bas danas rece da srbija nije rasisticka =(

sloven dobar i dobrodosao, a musavi arapin, indus ili vijetnamac, jok.
opste je poznato da samo arapi vade nozeve i stangle nocom, a otprilike nije proslo 7 dana kad su cistokrvni srbi u leskovcu ubili decaka.
da ne idem dalje u crnu hroniku.

nesh zajbati.

jbt, koliko rasizma i generalizacije na forumu, a precednik bas danas rece da srbija nije rasisticka =(

sloven dobar i dobrodosao, a musavi arapin, indus ili vijetnamac, jok.
opste je poznato da samo arapi vade nozeve i stangle nocom, a otprilike nije proslo 7 dana kad su cistokrvni srbi u leskovcu ubili decaka.
da ne idem dalje u crnu hroniku.

nesh zajbati.

Pa to je jedan od glavnih faktora visoke cene stanova u Beogradu, zivot u cistom slovenskom Lebensraum-u bez nizih rasa /s

Kad nemas metro i drugu infrastrukturu, demografsku ili realnu ekonomsku ekspanziju, uredjenu pravnu drzavu ili bar clanstvo u EU, mora da se nadje nesto da opravda 3k+ za ispodprosecni krs od stana.

ispodprosecni krs od stana

Krajnji korisnik traži stan koji može da priušti, a investitoru je jedini zadatak da ostvari što veći profit kroz maksimalno iskorišćenje urbanističkih koeficijenata - i kao što smo svedoci, u toj računici najčešće prvi strada elementarni stambeni komfor.

Čini se da bez te promene, ako je kupcu i dalje svejedno kakav stan kupuje, ni jedna legislativna izmena nas neće zaista spasiti.

Nebitno. Bitno da smo konačno shvatili, eto, da Rusi i Ukrajinci nisu baš tako beznačajni kao što su neki tvrdili. Dobro je, biće kupaca za nove stanove, i vodenica naše ekonomija može da nastavi da melje istim ili jačim tempom.
I dalje nisam video obrazloženje, dokaz, izveštaj, računicu, bilo kakav trag kako je izračunato da su Rusi kupili 20% prometovanih nekretnina. To sto je neki Jovan rekao, ne znači apsolutno ništa.

Niko ne kaže da laže. Možda ga je samo jako pukla poslednja lajna.
Ivana Štrbac, šef odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu, ističe da je udeo stranaca koji kupuju nepokretnosti u Srbiji iznosio tri odsto u 2022. godini, a da je sada taj procenat skočio na pet odsto.

Oh, prevaren sam od strane jednog Joce.
Ono što sam do pre minut smatrao nepobitnom činjenicom pokazalo se kao bezočna laž.
Ništa, naći ću sebi novu istinu.

Vrh