Šta je novo?

Cene nekretnina

Kod nas ljudi iz manjih mesta prodaju šta imaju tamo i kupe mali stan u BG da bi dete moglo da studira i da mu ostane posle. Znam milion slučajeva.
Ja da prodam hektare i hektare koje imam ne bih izvukao 10k evra. Kakve to ljudi stvari prodaju i odakle im pare od tih stvari sa sela da kupe stan u Beogradu, nije mi jasno iskreno.

Ranije je bila jeftinija cena kvadrata, a i pitanje je gde su ti hektari. Eto žena rodjenog brata moje žene prodala neku njivicu u Rumi (ili kod Rume, ne sećam se), 20k.

Ranije je bila jeftinija cena kvadrata, a i pitanje je gde su ti hektari. Eto žena rodjenog brata moje žene prodala neku njivicu u Rumi (ili kod Rume, ne sećam se), 20k.
To gde su moji hektari, tamo je sreca da neko uopste proda kad hoce da proda. Naravno da nije Vojvodina. U Vojvodini je lakse i prodati i baviti se poljoprivredom nego tamo gde ja imam hektare njiva 12. klase gde jedva traktor izlazi, a kombajn ta brda nije ni video.

Trolujes. Ali cu odgovoriti, mada ne treba se pecati.
Ne torlujem ja nego ti ne razumes.
Prvo svaka druga drzava, pa makar i Turkmenistan, bi stitila svoj interes i interes prvo svog naroda koji ni malo nije u dobroj poziciji ni tada 2021/22 bio, a kamoli sada posle tih ko zna koliko stotina hiljada rusa koje su uvezli i koji su prodefilovali i ostali, napravili pakao sa skokom svih cena, a posebno nekretnina.

Druga stvar je, to sto su ono dosli sa parama, da popune pukotine uopste potrosnje koje bi dosle do rock bottoma i onoga sto bi se desilo neminovno. E to se upravo radilo, tj. to nam je nasa draga drzava uradila.
Bolje bi bilo da su dosli bez para?

Apsolutno je u interesu domaceg stanovnistva da obrazovani, visokoproduktivni migranti dodju i otvore sopstvene firme i stvaraju dodatnu vrednost u drzavi, jer se to pre ili kasnije prelije i na siru ekonomiju. Cak i ako kratkorocno izazovu neke udare na skok renti, koji smo vec videli da je prosao.
Za nerealno i nenormalno, evo samo imam oci kao i vecina ovde, ako ti naprasno nemas i ne znas na sta mislim i na moju zalost bezvrednog srpskog drzavljanstva svakodnevno zivim, vidim i okruzen sam sa svim tim. A zivim kako treba, ne sedim i ne trolujem iz neke budjave rupe. I kazem da je apsolutno sve nenormalno.

Da li si ti realan da me pitas na osnovu cega nenormalno skocile, kad evo samo kreni u prodavnicu svaki dan, pa sedi negde i otvori halooglase nekretnine, stranice, pa sve drugo.
'Nenormalno' nije terminologija koja se moze shvatiti ozbiljno kada se traze konkretni podaci. Pitaj svakog stanovnika severne hemisfere i svaki ce reci da je bas kod njih 'nenormalno'.

Na svim izborima odrzanim ove godine je svaka vladajuca garnitura ili pala ili imala drastican pad glasova i glavni razlog svuda je inflacija. Ali ne, bas je kod nas 'najnenormalnije'.
A toliko putujem i krecem se u krugovima i mestima gde ima ozbiljno para, da odlicno mogu samo iz svog iskustva i ugla da vidim da je ovo (beograd i srbija) najobicniji sh*t hole i nista drugo. Okupljaliste za najprimitivniji sljam, kakav nigde nisam video. Samo da ostane ovde i to je to
Ovaj deo uopste ne znam cemu sluzi. Po stilu pisanja i dosadasnjem ponasanju, rekao bih da si ti deo problema koji te tako muci.

Samo što si stavio reč ''svakako'' ne očekuj da nećemo da osporimo ovo što pišeš.
Imao sam bar 30 ruskih klijenata, ovih tvojih što su nas ''oplemenili'' kao društvo i čak ni ja ne bih sebi dozvolio da kažem da su dobar ili loš uticaj.
Svakako ono što sam primetio kod naših ljudi je to da su stvorili veliku tenziju i da se neka vrsta društveng trenja povećava i nimalo nije prijatna.
Mislim da i oni polako kapiraju da su ''overstayed their welcome''.
Obzirom na drustvene okolnosti, imigracija u Srbiju tj. Beograd je neizbezna.
Ziveo sam dovoljno dugo u Italiji i video sta znaci nekontrolisana imigracija iz juzne Amerike, Afrike i indijskog potkontinenta.
Rusi nisu moji, ali u odnosu na arape, pakije ili "ekvador pipl" veruj mi da su zlato.
Zapravo bilo koji Sloveni koji se dosele u Beograd mogu biti samo dobar uticaj.
U XIX veku imali smo dosta imigranata iz Cehoslovackih oblasti K&K monarhije, posle I sv. rata belogardejce iz Rusije, itd.
Od Ceha Bajloni je najpozantiji, a bilo ih je ohoho. Mislis da jedan Bajloni nije oplemenio Srbiju?
Jos jedan primer: osnivac moje katedre na Masincu, Jakov Hlitcijev - etnicki Jermen iz Rostovske oblasti, jedan je od najzasluznijih za razvoj medjuratne pa i poratne Jugoslavije. Razvoj brodogradnje i elektroenergetskih sistema izmedju dva rata uglavnom dugujemo njemu. A verovatno nikad nisi ni cuo za njega. A takvih je bilo koliko hoces.
Veliki procenat profesora po gimnazijama i fakultetima posle Velikog rata bila je iz Rusije, nasi su mahom izginuli.
Ista vera, slicni su fizicki, uklapaju se u roku od 2 generacije, rade i ne kace se na socijalu, ne diluju drogu, ne pljackaju, ne siluju i ne ubijaju lokalno stanovnistvo. Ne pokusavaju da zagospodare ulicama, ne pale automobilie, prodavnice, kontejnere i slicno.
Bilo koji imigranti koji se uklapaju u ovo gore su pozitivan uticaj. To sto tebi nisu simpaticni je potpuno nebitno.

Poslednja izmena:
Ziveo sam dovoljno dugo u Italiji i video sta znaci nekontrolisana imigracija iz juzne Amerike, Afrike i indijskog potkontinenta.
Rusi nisu moji, ali u odnosu na arape, pakije ili ili "ekvador pipl" veruj mi da su zlato.
U XIX veku imali smo dosta imigranata iz Cehoslovackih oblasti K&K monarhije, posle I sv. rata belogardejce iz Rusije, itd.
Od Ceha Bajloni je najpozantiji, a bilo ih je ohoho. Mislis da jedan Bajloni nije oplemenio Srbiju?
Jos jedan primer: osnivac moje katedre na Masincu, Jakov Hlitcijev - etnicki Jermen iz Rostovske oblasti, jedan je od najzasluznijih za razvoj medjuratne pa i poratne Jugoslavije. Razvoj brodogradnje i elektroenergetskih sistema izmedju dva rata uglavnom dugujemo njemu. A verovatno nikad nisi ni cuo za njega. A takvih je bilo koliko hoces.
Veliki procenat profesora po gimnazijama i fakultetima posle Velikog rata bila je iz Rusije, nasi su mahom izginuli.
Ista vera, slicni su fizicki, uklapaju se u roku od 2 generacije, rade i ne kace se na socijalu, ne diluju drogu, ne pljackaju, ne siluju i ne ubijaju lokalno stanovnistvo. Ne pokusavaju da zagospodare ulicama, ne pale automobilie, prodavnice, kontejnere i slicno.
Bilo koji imigranti koji se uklapaju u ovo gore su pozitivan uticaj. To sto tebi nisu simpaticni je potpuno nebitno.
Stvarno mi nije trebao tvoj odgovor na moje već formiran stav i sabrana iskustva drugih .
Vidim da si ti profilisao ruse koji su došli/prošli/ostali kao neke dosta iznad proseka ali to nije činjenica.
Prosto u ovako osetljivom društvenom, da na pomenem ne u ekonomskom stanju oni nama NISU POTREBNI

Tvoj pogled jednodimenzionalan i kratkoročnan , ''došli su sa lovom, neka ih nek troše'' i ''ima medju njima neki Tesla valjaće nam''
Mi već imamo krizu nacionalnog identiteta svoje unutrađnje infekcije takod a nam nikakvo dobro oni neće doneti niti oplemeniti niti diversifikovati niti poboljšati ponudu kafe u krugu dvojke.

Stvarno ne vidim kao deo argumenta migracije nekih mrtvaka pre 200godina , odlazili su nama veliki ljudi u druge zemlje pa ne sabiramo to tako-

Rusi nisu moji, ali u odnosu na arape, pakije ili "ekvador pipl" veruj mi da su zlato.
ali dolazak Rusa ne isključuje imigraciju iz tih, po tebi loših, krajeva. Rusi su koji su došli kod nas su uglavnom visokoplatežna IT kategorija, u manjoj meri njihovi prateći servisi (kafedžije, frizeraji i kozmetičari). Niko od njih neće voziti autobuse po Beogradu, čistiti lokale ili raditi u lancima fast food lokala.

Zida se prljabim novcem. Kupi se za kesh deo materijala, radovi se plate u keshu itd... a onda se stan proda i jos se zaradi...
To je upravo ono sto ja tvrdim. Ali to znaci da prljavi novac prvenstveno dize ponudu ne potraznju. Sigurno da se jedan deo tog novca vrati nazad u nekretnine ali takodje sigurno da to nije 100% tog novca.

ali dolazak Rusa ne isključuje imigraciju iz tih, po tebi loših, krajeva. Rusi su koji su došli kod nas su uglavnom visokoplatežna IT kategorija, u manjoj meri njihovi prateći servisi (kafedžije, frizeraji i kozmetičari). Niko od njih neće voziti autobuse po Beogradu, čistiti lokale ili raditi u lancima fast food lokala.
Ne ne ne ne, kažem ponovo to je netačno.
To vam je prvi utisak i deo narativa da su došli samo bogati rusi, ima ih itekako u građševini, rade, kao kozmetičari, moleri, električatri, medicinski tehničari,
Jeste prvih 15% bilo to, IT royalti ali sve posle toga prosečni uplašeni ljudi.

Gde imas zemlju?
Brda oko Kopaonika i Jastrepca. Tamo to ne vredi nista bukvalno. O zamrsenosti poseda da i ne pricam, sto u tim krajevima niko nije prenosio vlasnistvo sa kolena na koleno i delio parcele, tako da bi to neko morao ispocetka da radi, a to se zaista ne isplati u takvim uslovima.

Ne ne ne ne, kažem ponovo to je netačno.
To vam je prvi utisak i deo narativa da su došli samo bogati rusi, ima ih itekako u građševini, rade, kao kozmetičari, moleri, električatri, medicinski tehničari,
Jeste prvih 15% bilo to, IT royalti ali sve posle toga prosečni uplašeni ljudi.
Evo ja se slazem se sa tobom. I to je odlicno, jer bi u suprotnom ta radna mesta popunjavali uzasni migranti tipa Kabobo koji danju (kao) rade a nocu ti rascopaju glavu pijukom zato sto si Srbin. Vrlo dobro se secam legendarnog Kaboba jer sam tad bio u Italiji, covek redom probijao lobanje ljudima koji su mu licili na Italijane. E takvi nam nisu potrebni.
Ne kazem ja ni da su nam rusi potrebni, ali ako moramo primati imigrante (a moramo), daleko bolje rusi ili bilo koji sloveni nego nekompatibilni afrikanci/afganistanci/ekvador.
Sto se tice najlosije placenih poslova, i tu su bolji bilo koji ex-SSSR; opet imamo srecu da kod nas rade Uzbeci i daj Boze da ostanu, mada se nazalost pojavljuju i Afrikanci.
Imigraciju iz problematicnih delova sveta (crnci, arapi, pakistanci i sl.) mogu da kontrolisu samo tvrde diktature gde nema ljudskih prava tipa UAE ili Saudijska Arabija. Napravis glupost i mrtav si, to je to. Nisu Poljaci i Madjari ludi sto ne pustaju bukvalno ni jednog migranta iz tih delova sveta.
Nego da se vratimo na temu: priliv Rusa (a ni drugih imigranata) NE utice na cenu nekretnina jer ih oni i ne kupuju tj. kupuju u tako malom broju da je to statisticki irelevantno.

Jedna stvar da se slažem sa tobom - imigracija je izbor.
Previđaš jedniu stvar koja se tiče uticaja rusa na cenu.Njihov dolazak je u nebesa podigao želju ljudi da postanu ti koji rentiraju, jer jelte temo neki komšo uzima 800e rusima.

Šta misliš koliko je naših ljudi postalo kupac zbog samo tog utiska da se rusima može uzeti jaka lova? Sigurno ne mali.
Al opet i ovo je nagađanje kao tvoje nagađanje kao to da je ''statistički irelevantan'' broj rusa kupio stan a svaki agent će ti reći suprotno.

m2 = 3k evra, prihodi porodice 2k evra, troskovi hrane, komunalija i ostali neophodni troskovi 1.5k evra, ostaje raspolozivih 500 evra za kupovinu stana po ceni od 3k evra.
Nakon par godina recimo nekretnine poskupe 10%, plata poraste 15%, a troskovi hrane i ostali redovni troskovi poskupe 20%:
m2 = 3.3k evra, prihodi porodice 2.3k evra, troskovi hrane 1.8k evra (inflacija hrane i troskovi veci nego zvanicne inflacije), ostaje ti raspolozivih 400 evra za kupovinu stana po ceni od 3.3k evra.
To je ta matematika :)
Hvala

Sto se tice najlosije placenih poslova, i tu su bolji bilo koji ex-SSSR; opet imamo srecu da kod nas rade Uzbeci i daj Boze da ostanu, mada se nazalost pojavljuju i Afrikanci.
Imigraciju iz problematicnih delova sveta (crnci, arapi, pakistanci i sl.) mogu da kontrolisu samo tvrde diktature gde nema ljudskih prava tipa UAE ili Saudijska Arabija. Napravis glupost i mrtav si, to je to. Nisu Poljaci i Madjari ludi sto ne pustaju bukvalno ni jednog migranta iz tih delova sveta.
Lol, nisu ludi Poljaci i Mađari ali za šta su oni pa relevatni? Najveći broj razvijenih zemalja EU ima ogroman priliv imigranata iz svih krajeva sveta i to nigde nije uticalo na statisticki značajniji porast nasilnog kriminaliteta, a Belgija, Holandija Francuska, Nemačka, UK nisu zemlje sa uređenjem poput UAE ili SA. Jedino sto se takvim događajima daje publicitet u medijima pa se ona prave razni spinovi kao pre nekoliko meseci kada je neki klinac u UK na smrt izbo 3 devojčice pa se pričalo da je "imigrant iz Ruande", da bi se tek kasnije razjasnimo da je reč o britanskom državljanin rođenom u UK.

Lol, nisu ludi Poljaci i Mađari ali za šta su oni pa relevatni? Najveći broj razvijenih zemalja EU ima ogroman priliv imigranata iz svih krajeva sveta i to nigde nije uticalo na statisticki značajniji porast nasilnog kriminaliteta, a Belgija, Holandija Francuska, Nemačka, UK nisu zemlje sa uređenjem poput UAE ili SA. Jedino sto se takvim događajima daje publicitet u medijima pa se ona prave razni spinovi kao pre nekoliko meseci kada je neki klinac u UK na smrt izbo 3 devojčice pa se pričalo da je "imigrant iz Ruande", da bi se tek kasnije razjasnimo da je reč o britanskom državljanin rođenom u UK.
Jel si cuo nekad za "no-go" zone?
A to sto se ispostavilo da nije "imigrant iz Ruande", nego "britanski drzavljanin rodjen u UK", nije valjda da nasedas na klasicne manipulacije vezane za prikrivanje necijeg porekla. Verovatno je rec o nekom ciji su roditelji poreklom iz Ruande, ali je on rodjen u UK nakon sto su se oni vec naselili tamo, pa se sad on vise ne vodi kao migrant iz Ruande nego kao britanski drzavljanin. Kad se krije poreklo osoba migrantskog porekla (najcesce u slucaju razlicitih krivicnih dela) najlakse je da se sakrije ako je on rodjen u Britaniji iako mu roditelji nisu odatle, pa da se u medijima prica kako je to britanski drzavljanin. Pricom o drzavljanstvu i tome gde je neko rodjen krije se njegovo poreklo da bi se gurala agenda.

Ne torlujem ja nego ti ne razumes.

Bolje bi bilo da su dosli bez para?

Apsolutno je u interesu domaceg stanovnistva da obrazovani, visokoproduktivni migranti dodju i otvore sopstvene firme i stvaraju dodatnu vrednost u drzavi, jer se to pre ili kasnije prelije i na siru ekonomiju. Cak i ako kratkorocno izazovu neke udare na skok renti, koji smo vec videli da je prosao.

'Nenormalno' nije terminologija koja se moze shvatiti ozbiljno kada se traze konkretni podaci. Pitaj svakog stanovnika severne hemisfere i svaki ce reci da je bas kod njih 'nenormalno'.

Na svim izborima odrzanim ove godine je svaka vladajuca garnitura ili pala ili imala drastican pad glasova i glavni razlog svuda je inflacija. Ali ne, bas je kod nas 'najnenormalnije'.

Ovaj deo uopste ne znam cemu sluzi. Po stilu pisanja i dosadasnjem ponasanju, rekao bih da si ti deo problema koji te tako muci.
Stvarno nisam citao odgovor, al ajmo opet.
Video sam samo da pises nenormalno, da ti ta rec smeta.

Ja zaista ne mogu da uz srbija upotrebim nikakvu drugu rec sem nenormalno, jezivo i surealno.

Vidim i da ti neki deo smeta.
Sluzi da kazem da sam itekako objektivan i da sam prilicno svega video i bio, da se ne krpim za do kraja meseca i da skupljam za bilo sta ikada.. i da na mene to direktno sem kao na posmatraca nije uticalo. Ali ne mogu da ne kazem koliko je nemormalno to sto je sns napravio sa svim, a posebno da nekretninama.
nisam deo nikakvog problema sem problema jezivog okruzenja i sistema koji nam je napravila nekolicina monstruma i ne moze da mi ne smeta.
Ako to treba da mi bude normalno, ne znam sta da kazem.

Ja zaista ne mogu da uz srbija upotrebim nikakvu drugu rec sem nenormalno, jezivo i surealno.

Sluzi da kazem da sam itekako objektivan i da sam prilicno svega video i bio, da se ne krpim za do kraja meseca i da skupljam za bilo sta ikada.. i da na mene to direktno sem kao na posmatraca nije uticalo. Ali ne mogu da ne kazem koliko je nemormalno to sto je sns napravio sa svim, a posebno da nekretninama.
nisam deo nikakvog problema sem problema jezivog okruzenja i sistema koji nam je napravila nekolicina monstruma i ne moze da mi ne smeta.

Alli dečko ne vidiš širu sliku, ne vidiš da smo najbrže rasteći u evropi.
Screenshot 2024-12-03 123247.jpg
Screenshot 2024-12-03 123612.jpg

Brate nomad capitalist nas hvali, Dzoni Dep i Jibri crnac eeeeeej!
Screenshot 2024-12-03 123545.jpg
Screenshot 2024-12-03 123635.jpg
Screenshot 2024-12-03 123953.jpg

Maj men zašto odbijaš da prihvatiš progres ? Jel to neki kompleks niže vrednosti?

Jel si cuo nekad za "no-go" zone?
A to sto se ispostavilo da nije "imigrant iz Ruande", nego "britanski drzavljanin rodjen u UK", nije valjda da nasedas na klasicne manipulacije vezane za prikrivanje necijeg porekla. Verovatno je rec o nekom ciji su roditelji poreklom iz Ruande, ali je on rodjen u UK nakon sto su se oni vec naselili tamo, pa se sad on vise ne vodi kao migrant iz Ruande nego kao britanski drzavljanin. Kad se krije poreklo osoba migrantskog porekla (najcesce u slucaju razlicitih krivicnih dela) najlakse je da se sakrije ako je on rodjen u Britaniji iako mu roditelji nisu odatle, pa da se u medijima prica kako je to britanski drzavljanin. Pricom o drzavljanstvu i tome gde je neko rodjen krije se njegovo poreklo da bi se gurala agenda.
Aha, nisam znao da treba da gledamo nečije poreklo. Znači kad neko iz provincije dođe u BG da radi ili studira, ok je da ga klepimo 8 glava za rentu, jer "jbg ko mu je kriv što je seljačkog porekla pa nije nasledio 3 salonca na Vračar historical-u"?

Aha, nisam znao da treba da gledamo nečije poreklo. Znači kad neko iz provincije dođe u BG da radi ili studira, ok je da ga klepimo 8 glava za rentu, jer "jbg ko mu je kriv što je seljačkog porekla pa nije nasledio 3 salonca na Vračar historical-u"?
Ne znam sto spinujes, taj neko ko dodje iz provincije u Beograd ne ide sa nozem ulicama nocu, ne pljacka i ne pravi no-go zone. A migrantska populacija iz arapskih, africkih i ostalih islamskih zemalja je sklona takvom ponasanju, i domace stanovnistvo u zapadnoj Evropi to ne voli, ali se o tome ne prica i ti podaci se prikrivaju. Iako su za mene zemlje zapadne Evrope uzor, ovo je problem koji ne znam kako su dozvolili sebi.

Aha ok, ne citas ali citas. Ne znam ni ja sta na ova srednjeskolska opsta mesta da kazem. Kad budes resio ozbiljno i konkretno da pises javi se. Ovo sad je nothingburger.

Vrh