Šta je novo?

Cene nekretnina

Lepo je čuti ovde na forumu jedan sveobuhvatan pregled situacije u zemlji.
Uzevši sve u obzir (sve naše rđave i neke, doduše retke dobre sklonosti) - zaključujem da su nam cene nekretnina skrojene baš po meri.
Da je bolje, ne bi valjalo!

P. C. Istaći ću i par kandidata za reč godine, prema "Blicu", da ilustrujen bolje situaciju: prevremeni izbori, legalizacija, ratovi, deponija, ostavke, litijum, jadarit, meteoalarm, nećete kopati, brza saobraćajnica, EXPO, odgovornost...

Poslednja izmena:
Poenta je da je to novac koji je ko zna kako stecen i fora je da se skloni negde na sigurno, a nekretnine su izgleda zgodne za to.
Jedan deo opranih para sigurno zavrsi u nekretninama, ali nisam siguran da je veci ili makar priblizno jednak onome sto se opere kroz izgradnju.

Ovde se lako zapate neke teze jer ljudi vole da ih cuju, poput ‘cene su visoke zbog pranja para’ ili ‘cene su visoke zbog BnV’ iako je u realnosti bas suprotno.

Kakve bi cene bile da ponudu nije pojacalo hiljade stanova u BnV? Kakve bi cene bile da se milijarde od trgovine narkoticima nisu slile u izgradnju?

Iz prve ruke, ako radite za neki startap sa malo zaposlenih (bez obzira koja je industrija), kredit možete da sanjate pa sve i da imate 4000 NETO, a naročito ako se radi preko "agencija" tipa Adecco i ta ekipa
Otkud ti ovo? Bukvalno znam pausalce kojima su odobravani krediti a rade za jednog klijenta.

Bitna je samo procena rizika, trazice ti mozda vece ucesce ali nece ti banka odbiti kredit na 4000 neto prihoda mesecno osim ako nije previse sam kredit rizican za njih
(rekao bih da do 1500 EUR ratu bi ti odobrili na lepe oci, kao i ucesca preko 30%).

Treba da batalimo ovu temnu na neko vreme :ROFLMAO: dodjosmo do zakljucka da se zgrade grade od kokania, kao sto bi trebalo da bude, a kupuju ih programeri sa platama 100k neto (ostalo je nejasno da li im zena pomaze da dodju do 100k, dobaci neku sicu 30ak iljada neto). Te da je sad obicnom narodu mnogo lakse da se skuci od kad se izgradio BnV. Jos samo da neko pomene ponovo ekspo, pa da zatvroimo pun krug. Dosta za danas...

Ako se kojim slučajem pogorša bezbednosna situacija u Evropi, da li će neutralne države (poželjno i same stabilne) i geografski najbliže, poput Srbije biti na ceni?

Edit: Da dodam kontekst. Neki biznismen se preselio iz Norveške u Švajcarsku, pa se hvali time na Linkedinu i objašnjava kako je Švajcarska super za posao. A možda ima malo, ili malo više i do bezbednosti u toj odluci.

Treba da batalimo ovu temnu na neko vreme :ROFLMAO: dodjosmo do zakljucka da se zgrade grade od kokania, kao sto bi trebalo da bude, a kupuju ih programeri sa platama 100k neto (ostalo je nejasno da li im zena pomaze da dodju do 100k, dobaci neku sicu 30ak iljada neto). Te da je sad obicnom narodu mnogo lakse da se skuci od kad se izgradio BnV. Jos samo da neko pomene ponovo ekspo, pa da zatvroimo pun krug. Dosta za danas...
Ako je sve sto mozes da dodas neki banalan strawman, nisi morao ni da pises nista.

Kakve bi bile? Mirijevo 5k?
Ne znam, samo znam da manja ponuda ne moze rezultovati nizim cenama. Ali ok, kod nas prsvila trzista ne vaze, po misljenju dobrog dela forumasa vecina projekata je preglomazna i nepotrebna, svuda treba samo parkovi i javne ustanove da se grade, pa ce onda cene nekako pasti, ne znamo kako, i nema logike kako ali bar smo moralni i dobri dok to pisemo.

Da li se može očekivati da Srbija pokuša nešto i sama u slučaju veće nestabilnosti? (u kontekstu BiH i Kosova)

Od nekih prijatelja sam čuo tu tezu, da SNS čeka situaciju u kojoj NATO neće imati kapacitet da reaguje i da će tad da aktiviraju vojsku na Kosovu.

Ako je sve sto mozes da dodas neki banalan strawman, nisi morao ni da pises nista.
Dobro Defke, znamo da si naucio tu rec strawman, Ja ne znam sta nije kako sam rekao. Nedaj Boze da put praska stane, bice gajbi manje nego lane. Ne kupuju likovi iz bloka, no streberi koji biju 100k. Sirotinja moze da se plodi, bice kvadrata u Bg na vodi... To su bili zakljucci sa ovih par strana.

Jedan deo opranih para sigurno zavrsi u nekretninama, ali nisam siguran da je veci ili makar priblizno jednak onome sto se opere kroz izgradnju.

Ovde se lako zapate neke teze jer ljudi vole da ih cuju, poput ‘cene su visoke zbog pranja para’ ili ‘cene su visoke zbog BnV’ iako je u realnosti bas suprotno.

Kakve bi cene bile da ponudu nije pojacalo hiljade stanova u BnV? Kakve bi cene bile da se milijarde od trgovine narkoticima nisu slile u izgradnju?
Baš suprotno.
Cene diktiraju upravo BNV i neki slični projekti...i da spram njih se onda regulišu cene.

Ne znam, samo znam da manja ponuda ne moze rezultovati nizim cenama.
Videćemo u budućnosti. Po meni je ta veća ponuda zapravo paradoksalno samo uticala na veće cene. A i tvrdnja da Bnv masivnom gradnjom utiče na niže cene je krajnje diskutabilna, jer to nije projekat usmeren prevashodno našem, lokalnom stanovništvu, što je jasno.
Masivna gradnja po pristupačnim cenama, u skladu sa jasno promišljenim urbanističkim planom - to je ono što nama treba.
Ne mogu da se grade samo javne ustanove i parkovi, ali ne mogu ni samo stanovi, a kod nas gotovo sve naginje stanogradnji.
Ali dobro. Možda i nije tako. Možda je to samo moje, lično nezadovoljstvo koje lečim ovde.

Po meni je ta veća ponuda zapravo paradoksalno samo uticala na veće cene.
Korelacija ne znaci i kauzalnost. BnV je poceo u isto vreme kad i neki opipljiviji rast nakon godina stagnacije.

E sad, pitanje je koliko je BnV bio faktor samog rasta, pogotovo ako je omogucio da se mnogo prljavog novca izgradnjom ubaci u legalne tokove.
A i tvrdnja da Bnv masivnom gradnjom utiče na niže cene je krajnje diskutabilna, jer to nije projekat usmeren prevashodno našem, lokalnom stanovništvu, što je jasno.
Taj projekat svakako usisava u sebe neki kapital koji bi inace zavrsio na drugim lokacijama. A onda se to kaskadno prelije i na lokacije za obicno stanovnistvo.
Masivna gradnja po pristupačnim cenama, u skladu sa jasno promišljenim urbanističkim planom - to je ono što nama treba.
To se u potpunosti slazem, samo sto mi ovde a i u siroj javnosti retko kad pricamo kako doci do toga. Vise se drzimo nekih populistickih parola koje su em cesto netacne em ne vode nicemu.

Ovako...
Ako je cena kvadrata na 20km od Bgd duplo manja.....a cena radne snage i materijala za izgradnju je skoro ista svuda...dolazmo do toga da cena zemljišta ima značajnu ulogu. .
Ako znamo da je zemljište na kome se gradi BW dato za đzabe....da li onda prolazi teorija da baš Beograd na vodi diktira cenu stanogradnje u Srbiji ?

Otkud ti ovo? Bukvalno znam pausalce kojima su odobravani krediti a rade za jednog klijenta.

Bitna je samo procena rizika, trazice ti mozda vece ucesce ali nece ti banka odbiti kredit na 4000 neto prihoda mesecno osim ako nije previse sam kredit rizican za njih
(rekao bih da do 1500 EUR ratu bi ti odobrili na lepe oci, kao i ucesca preko 30%).

za pausalce kako ja znam, samo intesa daje kredite? i to samo ako imas ugovore na neodredjeno, sa cenom da bi ti opravdali kredit

edit: mislim da cene u bgu nisu problem vec odnos cene/kvalitet

sem ako ti drzava ne kaze e moras da kupis ovde lol

Pa dobro ali koliko njih može da dobije tu instrukciju, to su hiljade stanova... Mora da postoji neka realna tražnja, ne može se toliki projekat prodati po partijskoj liniji.

Inače su ljudi na ovom forumu pričali da na BNV prodajnim danima se kupci bukvalno pobiju oko stanova.

Pa dobro ali koliko njih može da dobije tu instrukciju, to su hiljade stanova... Mora da postoji neka realna tražnja, ne može se toliki projekat prodati po partijskoj liniji.

Inače su ljudi na ovom forumu pričali da na BNV prodajnim danima se kupci bukvalno pobiju oko stanova.

iskreno ne znam, vise trolujem. ali jedno gura drugo
mislim kroz drzavu je uzeto mnogo para koje se preliva svuda

Evo sta je najavljeno kao pomoc mladima za stanove, ucesce od 3-5%. I pominje se da rata ne bude veca od 200 evra (ne znam kako su to zamislili osim ako ti kredit nije na tipa 250 godina). I pominju se subvencije (sto smo vec predvideli)

za pausalce kako ja znam, samo intesa daje kredite? i to samo ako imas ugovore na neodredjeno, sa cenom da bi ti opravdali kredit

edit: mislim da cene u bgu nisu problem vec odnos cene/kvalitet
Ranije je i OTP davao kredite za pausalce, danas mislim da i dalje daju ali verovatno sa strozijim uslovima.
Svakako zavisi od procene rizika, verovatno ce traziti vece ucesce ili manji odnos primanja / rate ali opet nece sigurno te odbiti ako ti je ucesce vece ili odnos rate i kredita manje.

Sad ako hoces da dignes kredit na 30 godina sa 2000 eur ratom i minimalnim ucescem, verovatno ce te odbiti na keca.

može BNV da stavi cenu koju hoće, cenu na kraju diktira tržište tj. kupac.
U pravu si, ali kad razmisliš ko su kupci, odnosno koga je ta cena od starta targetirala, jasno je zašto je "običnom narodu" kupovina nekretnine postala veoma teška.
Koga znaš lično da ima stan na Bvnv, a da živi u Srbiji?

iskreno ne znam, vise trolujem. ali jedno gura drugo
mislim kroz drzavu je uzeto mnogo para koje se preliva svuda

Ja sam siguran da deo tražnje gura silna lova koju država plasira u sistem, ali opet kupci odlučuju da kupe te stanove po tim cenama. Ne mislim da neko može puškom da te natera da kupiš stan u BNV. Možda mali broj njih "mora" da kupi one najskuplje apartmane, penthause i to kao neka kompenzacija za nameštene tendere, ali ovako random stan u demitari u BNV sumnjam.

Prodaju se i na NBG stanovi 4-5k kvadrat i na Vračaru, Dorćolu... Potcenjuje se na ovoj temi koliko para zapravo ima koje negde moraju da odu. U Srbiji je nekretnina default investicija.

Vrh