Šta je novo?

Cene nekretnina

Zasto neces ovde? Sta ti se toliko ne svidja u BG?
Davno je on rekao šta mu nedostaje: jarbol, gondola i osnovna škola u BNV.

Onaj što je zagovarao gondolu je zaglavio ćorku, jarbol više niko i ne pominje, a što se tiče OŠ cenim da će taj zahtev uskoro da promeni u srednja škola.

Što se tiče pucanja balona, tu smo već došli u domen naučne - fantastike.
Za kamatne stope sam u početku mislio kao ti, ali sam vremenom postao strašno skeptičan 😅
Ne vidim da postoji bilo kakva konkurencija između banaka. Ostvaruju rekordne profite i pod ovim relativno "lošim" uslovima za stanovništvo. Isto kao i investitori, samo prerušeni u ruho "fer poslovanja" i ostalih kliše fraza. Ili trgovinski lanci, apoteke i ostali koji nam kako kažu "deru kožu sa leđa", pa se naknadno kao bore protiv njih. Kao da će nam nadoknaditi izgubljen novac.
Sumnjam, sumnjam...
@Anon je mislim spominjao 2025 da očekuje pad, mada koliko sam skapirao i on je nesto sad uzeo. Odavno nema njegovih analiza pa mislim da je i on mozda digao ruke od te teorije :)

@Anon je mislim spominjao 2025 da očekuje pad, mada koliko sam skapirao i on je nesto sad uzeo. Odavno nema njegovih analiza pa mislim da je i on mozda digao ruke od te teorije :)
Pratim forum i dalje ali stvarno nemam sta dalje da dajem od analiza, cekam da vidim da li ce biti ono sto mislim da ce biti. Ocekujem pad i dalje i zapravo sam dobio od dosta kolega informacije o novim rundama tehnickih otkaza u IT-u zbog lose prognoze za 2025, moramo da vidimo skok nezaposlenih, dolar je ozbiljno poceo da jaca sto se desava u periodima recesije uglavnom. Nisam kupio stan, napravio sam deal da budem u tom stanu koji zelim da kupim jos nekoliko meseci gde cu davati kiriju uredno i to vecu zato sto zelim da kupim na vremenu i da vidim sta ce se desiti zbog jake globalne nestabilnosti ali isto tako nekretninu gledam kao mesto za zivot a ne kao investiciju i kao takvu, trenutno me brine sve ovo sto se desava i treba mi jos malo vremena da se nekako iskristalise.

EDIT:
Evo sta je Goldman Sachs napisao u report-u za sledecih 10 godina za trziste akcija, ukratko DotCom bubble repeat. A to se slaze sa mojom teorijom da nas ceka nekoliko godina patnje sto i ide u narativ da je Trump postao predsednik gde ce napraviti pometnju sa tarifama (videcemo koliko ce to ispuniti) i cela ta vlada razmislja o smanjivanju dugova, sto ide u prilog da mozda nece biti ono stampanje novca koje se ocekuje, mozda cemo stvarno prelezati ovoga puta.

Inace tarife mogu dodatno da pogorsaju stvari. Jedan od takvih poznatih je ovaj iz 1930 a tada je bila velika depresija.

Poslednja izmena:
Inace tarife mogu dodatno da pogorsaju stvari.
Svašta može da dodatno pogorša stvar 😅
Screenshot_20241126_115653.jpg

Davno je on rekao šta mu nedostaje: jarbol, gondola i osnovna škola u BNV.

Onaj što je zagovarao gondolu je zaglavio ćorku, jarbol više niko i ne pominje, a što se tiče OŠ cenim da će taj zahtev uskoro da promeni u srednja škola.
Ma znam, fora je i da su napravili sve to on bi našao nešto peto da mu fali. Ne vraća mu se :)

Ne znači nužno da kriza donosi veliki pad cena nekretnina, mnogi će uložiti tada u nekretnine, usled suženog izbora i nestabilnosti. 90ih, za vreme sankcija i ratova, cene nekretnina su ostajale visoke u poređenju sa ekomoskim stanjem države i platama - tj ultra previsoke (NBG blokovi recimo oko 1993-4e, nešto niže od 1k Dem).

Posto mi je blokiran pristup na temi izbori ,nisam nadao drugu temh moram ovde pitati , DA LI JE IZAŠAO JAVNI UVID URBANJSTICKOG PLANA de će biti goran vesić za pritivor od 30 dana

Ne znači nužno da kriza donosi veliki pad cena nekretnina, mnogi će uložiti tada u nekretnine, usled suženog izbora i nestabilnosti. 90ih, za vreme sankcija i ratova, cene nekretnina su ostajale visoke u poređenju sa ekomoskim stanjem države i platama - tj ultra previsoke (NBG blokovi recimo oko 1993-4e, nešto niže od 1k Dem).
Nema posla, novac konačno počinje da vredi i ljudi ce se odlučiti da ga se otarase za 3000 Mirijevo (jer to je pametna investicija) ?
Narocito u tom scenariju krize gde ljudi nece moci ni da kupuju ni da rentaju po ovim cenama.
Ne znam mozda skroz ne kapiram i priznajem nisam bas najpametniji za ekonomiju al to mi nikako nema smisla.

90ih je bila kriza samo kod nas pa su gastosi dodavali familijama ili sebi kupovali.
Sad kad i tamo bude kriza ko ce da dodaje?

Poslednja izmena:
Ima i toga, razlikuje se vrsta poseda 90ih i danas, u smislu da je tada retko ko imao više od jednog stana, tj imao stanove, pa je bila slabija ekomomoska pokretljivost nekretnina.

Uzmimo tvoj primer. Recimo da je neki investicioni vlasnik zadovoljan cenom od 3k Mirijevo, veruje da će cena da pada i odluči da proda stan, jer je kriza na vidiku. Šta može sa tim parama u vreme krize? Da uloži u biznis, teško. Da čuva keš, zavisi, može da bude opcija, ali je onda inflacija faktor straha.

Ima i toga, razlikuje se vrsta poseda 90ih i danas, u smislu da je tada retko ko imao više od jednog stana, tj imao stanove, pa je bila slabija ekomomoska pokretljivost nekretnina.

Uzmimo tvoj primer. Recimo da neki investicioni vlasnik zadovoljan cenom od 3k Mirijevo, veruje da će cena da pada i odluči da proda stan, jer je kriza na vidiku. Šta može sa tim parama u vreme krize? Da uloži u biznis, teško. Da čuva keš, zavisi, može da bude opcija, ali je onda inflacija faktor straha.
Kad većina ne kupuje i čuva keš tada padaju cene. Videli smo po krizi 2009-2015te. Baš sada što dosta njih ima nekoliko nekretnina može da se odluče na prodaju da bi bili likvidniji, a kada je više prodavaca nego kupaca... Kada je kriza čuva se keš, a ne nekretnine.

Kad većina ne kupuje i čuva keš tada padaju cene. Videli smo po krizi 2009-2015te. Baš sada što dosta njih ima nekoliko nekretnina može da se odluče na prodaju da bi bili likvidniji, a kada je više prodavaca nego kupaca... Kada je kriza čuva se keš, a ne nekretnine.
Jako jednostavno si objasnio, plus ne zaboravimo da su i investitori investirali da bi imali keš i da rade nešto dalje sa njim jelte, a ne da imaju kolekciju stanova kojima pada cena a nema ko da renta za te pare.

Želeće da konačno imaju auto koji žele, extremno skupa putovanja, navikli su na neki lajfstajl za sebe i porodicu, ali ne, plašice se da prodaju 1 od 4 stana, i icice u Sutomore na more jer nemaju keša :)

Osnovna prica je valjda kupi jeftino - prodaj skupo? A ne kupi i čuvaj zauvek a živi ceo život prosecan život :)

S druge strane, investicioni stan je sigurnost u vremenu krize. Dolazi kirija svaki mesec da te drži iznad vode čak i ako izgubiš posao. Problem je samo ako nemaš kome da izdaš.
Vec polako se svi odmicu iz centra i svi sa prosecno placenim poslovima zive na teskoj periferiji. Dokle ce da se trpi povecanje kirija, videcemo.

S druge strane, investicioni stan je sigurnost u vremenu krize. Dolazi kirija svaki mesec da te drži iznad vode čak i ako izgubiš posao. Problem je samo ako nemaš kome da izdaš.
Ok jasno to obični ljudi, no videli smo od 2009 do 2015 kako je išlo. Bilo je i takvih slučajeva ali mislim da će imati mnogo više onih koji ce da izvuku keš i da se onda iživljavaju. Jer kad jednom naviknes na neki lajfstajl, teško ga menjas, naročito dok imas čime da ga finansiras.
Zamisljam direktora koji objasnjava detetu da jer je nesiguran u posao ipak ce da ostavi 4 stana a oni ce ici u Sutomore, zena da treba da kupuje manje itd. sve zbog sigurnosti.
Čak i da želi i zna da tako treba, to se nece desiti.
Dok npr ja prvi bezim iz podstanara nazad kod mojih na gajbu sa ženom.
Kao i mnogi obični.

Vec polako se svi odmicu iz centra i svi sa prosecno placenim poslovima zive na teskoj periferiji. Dokle ce da se trpi povecanje kirija, videcemo.

Mislim da grešiš. Jako mnogo ljudi hoće u centar. Kirije su nikad veće baš zbog toga. Dobili smo 200k+ Rusa sa dobrim platama koji su iznajmili masu stanova u centru i širem centru, a računaj da dobar deo tog fonda stanova ide i na stan na dan, ekspate koji rentiraju, lokalnu višu srednju klasu itd.

I pored svega pobrojanog ima u bg jos gomila praznih stanova
Evo ja pratim rentu - 3700 oglasa je bilo u februaru 2023,
Danas ima preko 4500 a jos je tek decembar.
Mislite da ce mnogo ljudi da iznajmljuje stanove i da se seli tokom zime? Ili ce da se gomilaju jos dodatno stanovi za rentu kako se mnogi projekti zavrsavaju?

Vec polako se svi odmicu iz centra i svi sa prosecno placenim poslovima zive na teskoj periferiji
Pitanje je koji su to svi? Koliko ih je? I šta su to prosečno plaćeni poslovi?
Pogledaj koliko učesnika na ovoj temi ima stan na periferiji? I koliko njih zapravo živi u Srbiji...
Ovde nas nema ni 30, a imaš minimum četvoro, petoro ljudi koji kupuju nekretnine iz inostranstva, koji kupuju novogradnju iz Bg-a, koji razmišljaju o drugom, trećem, četvrtom stanu. I to govorimo o poprilično ozbiljnim ciframa.
Jednostavno bi trebalo prihvatiti da su kupci prve nekretnine trenutno u velikoj manjini, i da njima tržište uopšte nije ni namenjeno ni naklonjeno. Sa prosečnim primanjima u Bg bez ikakvog nasleđa si apsolutno marginalizovan, tako da je periferija logičan sled događaja.

Mislim da grešiš. Jako mnogo ljudi hoće u centar. Kirije su nikad veće baš zbog toga. Dobili smo 200k+ Rusa sa dobrim platama koji su iznajmili masu stanova u centru i širem centru, a računaj da dobar deo tog fonda stanova ide i na stan na dan, ekspate koji rentiraju, lokalnu višu srednju klasu itd.
Mislim na ljude koji imaju nase prosecne plate tipa 80k, gomila njih se sklonila iz centra, a dosli su neki sa vecim primanjima. Sto je normalno, ali vise ne moze bracni par lagodno da iznajmljuje gajbu u centru ako oboje nemaju natprosecne plate. A moglo je do skoro.
@Suzuman

I pored svega pobrojanog ima u bg jos gomila praznih stanova

Ima, ali verovatno negde gde niko neće da živi :D

Ja sam jurio da iznajmim pre 6 meseci, mogu da ti prenesem moje iskustvo, a to je da kad izađe kršten stan za cenu koja je iole normalna na oglasu, to je borba do smrti.

I to je tako godinama, uvek prolazim kroz isti pakao.

Znaću da je situacija bolja u BG kad ne budem morao da dreždim pored kompjutera udarajući refresh da vidim šta je poslednje izašlo da bih mogao da pozovem prvi...

Zamisljam direktora koji objasnjava detetu da jer je nesiguran u posao ipak ce da ostavi 4 stana a oni ce ici u Sutomore, zena da treba da kupuje manje itd. sve zbog sigurnosti.
Čak i da želi i zna da tako treba, to se nece desiti.

Ima ljudi koji tako razmisljaju ali nije pravilo.
Ja sam prosle godine putovao 5 puta, ove godine jednom a sledece godine cu verovatno opet ici samo do Grcke ili Italije na 10 dana. A mozda i ne jer cu opremati stan ili ce biti losije poslovanje pa cu se fokusirati na biznis.

Poznajem jos par ljudi sa privatnim biznisima koji nisu robovi "lifestajla"

Vrh