Šta je novo?

Cene nekretnina

Zanima me zašto su ljudi odustali od izgradnje svoje kuće? Skupo, nemanje volje ili testosterona, zbog blizine dešavanja itd... Komplikovane procedure, angažovanja...
Održavanja ili brige o nekretnini...
Lakše je kupiti i kuditi nego napraviti nešto svoje to svakako...
Po meni je problem dobiti dozvole i priključke a ostalo se može, e sada oko cene se može diskutoviti i veoma je različita...
Treba sada da izgradim jednu kuću i otprilike je u početnim proračunima 1300-1400eur m2 izgradnje, to jest sa time polazim.Realno je 1100-1200eur ali ovo je sa uvek ne predvidjenim stvarima 😉
Projektovanje dozvole, nadzor nisu uključeno u cenu, ali to je porodično i gotovo besplatno.
Kuća nadomak Novog Sada z mljište je tu i to 2000m2 a kuća otprilike u osnovi 100m2 i verovatno ma sprat.
Razmatra se montažna ali ja sam protiv, razlika izmedju montažne i monolitne ne po mojoj upućenosti 15%.
Nisu odustali nego nema vise dobrih placeva. Ovi sto su u urbanom delu bilo kog grada ocekuju da dobiju za staru kucu ogroman novac a realno, kuce moraju da se ruse jer jos onomad nisu dobro napravljane. Drugo, ljudi se plase da udju u projekat za koji im se cini da nema kraja. Pitao sam za kredit za kucu u izgradnji i nisam dobio pozitivan odgovor ni u jednoj banci tako da je i to problem. Nema kredita za finansiranje kuca u klasicnoj gradnji.

ja sam tako odrastao
Ma, meni je bitno da stižem da posvetim vreme deci maksimalno sad kad su mali. Obrni - okreni, oni svakako jure da spavaju sa mnom 😅
Biće dana za megdana!
Drzava ce tako stimulisati produktivnost a ne rentijersku ekonomiju
Evo raspravlja se o porezu na imovinu. Ništa inovativno do duše...
IMG_20241125_093154.jpg

Meni je npr mnogo vise prijalo sto sam odrastao u Batajnici u kuci sa dvoristem.
Svako drugacije vidi stvari
Ali zar nisi kupio stan u izgradnji u zgradi koja se nalazi pored Mazda servisa? Za novac koliko se kreće kupovina i opremanje prosečnog trosobnog stanova sa garažom u novogradnji na NBG, (300k eur), moguće je doslovno napraviti palatu u Batajnici i imati ne samo dvorište već i višestruko veći životni prostor. Ipak, mislim da bi većina ljudi radije živela sa porodicom u 70 m2 na NBG nego u kući od 300 m2 u Bataji.

Ali zar nisi kupio stan u izgradnji u zgradi koja se nalazi pored Mazda servisa? Za novac koliko se kreće kupovina i opremanje prosečnog trosobnog stanova sa garažom u novogradnji na NBG, (300k eur), moguće je doslovno napraviti palatu u Batajnici i imati ne samo dvorište već i višestruko veći životni prostor. Ipak, mislim da bi većina ljudi radije živela sa porodicom u 70 m2 na NBG nego u kući od 300 m2 u Bataji.
Kupio da, vise pricam iz ugla stan od 40ak kvadrata na NBGD naspram kuce / velikog stana na periferiji.
Meni je vise prijala kuca i dvoriste naspram malog stana tokom odrastanja, da je bio veliki stan na NBGD gde svaki blok ima dvoriste / park svakako, verovatno bi mi bilo isto samo sto bi druge stvari bile blize i urbanije.

Ja da imam pare na bacanje bih kupio veliku vilu novije gradnje na Dedinju ili Bezaniji sa dvoristem i garazom i imao najbolje od oba sveta (blizu urbanog dela a imas dvoriste svoje).

Pao sneg...zima...stagnacija izgradnje..cene miruju...baloonu hladno ...neki gladuju i bivaju žedni...doči do trafostanice i brojila drzzavni problem...oni koji nemaju ništa drugi su krivi... 2% soli ide u mešavinu mesa...

I ovo je tacno sigurno za trafo stanice i prikljucke, bukvalno nekoliko zgrada znam da stoje i ne useljavaju se zato sto drzava ne moze da obezbedi ljude/ekipe i odradi prikljucenje i papirologiju, Neformalno svi koji udaraju pecate su angazovani na BGh2o i Surcinskim projektima, pa ovo ostalo kad dodje na red, cak i placanje nekih normalnijih cifara preko ne garantuje nista, jer "odozgo" su receni prioriteti.

I ovo je tacno sigurno za trafo stanice i prikljucke, bukvalno nekoliko zgrada znam da stoje i ne useljavaju se zato sto drzava ne moze da obezbedi ljude/ekipe i odradi prikljucenje i papirologiju, Neformalno svi koji udaraju pecate su angazovani na BGh2o i Surcinskim projektima, pa ovo ostalo kad dodje na red, cak i placanje nekih normalnijih cifara preko ne garantuje nista, jer "odozgo" su receni prioriteti.
Potvrdjujem i ja znam lika koji je cekao godinu i po prikljucak za struju za svoju zgradu a podmitio je bas ozbiljno vladajuce kadrove koji moraju biti namireni da bi se ista dobilo.
Odavno se zna da su ti delovi uz Dunav Miskovicevi i Bekovi. Šta kažu sta ce sa komšijama u ogromnoj faveli ispod kombinata? Jel ce se kompleks zvati Tri bEka ? :)

Znaci kamate idu gore naredne godine, ali ne previse.
Ovo je sjajno, ako je limit na 5% a euribor pada verovatno cemo videti vec sledece godine promenljive kamatne stope od 4-4.5%.

Iz Krediuma su mi rekli da ce sledece godine Banke da smanje marzu isto, koliko je tacno ne znam ali vredi ispratiti.

Ovo je sjajno, ako je limit na 5% a euribor pada verovatno cemo videti vec sledece godine promenljive kamatne stope od 4-4.5%.

Iz Krediuma su mi rekli da ce sledece godine Banke da smanje marzu isto, koliko je tacno ne znam ali vredi ispratiti.
Morali bi značajno da smanje marže, jer su trenutne blizu 3%. Sumnjam u to...

Morali bi značajno da smanje marže, jer su trenutne blizu 3%. Sumnjam u to...
Videcemo od januara svakako, blizu je to, ali ako je fiksna limitirana na 5% morace da nude bolje uslove za promenljivu ili ce povuci fiksnu kamatnu stopu iz ponude.

Svakako od pucanja balona nema nista rekao bih, jedan od argumenata je bio da ce rast kamatnih stopa nakon uredbe povecati pritisak na trenutne vlasnike pa mozda dodje do likvidacija, jasno je da od toga nema nista sada.

Videcemo od januara svakako, blizu je to, ali ako je fiksna limitirana na 5% morace da nude bolje uslove za promenljivu ili ce povuci fiksnu kamatnu stopu iz ponude.

Svakako od pucanja balona nema nista rekao bih, jedan od argumenata je bio da ce rast kamatnih stopa nakon uredbe povecati pritisak na trenutne vlasnike pa mozda dodje do likvidacija, jasno je da od toga nema nista sada.
Što se tiče pucanja balona, tu smo već došli u domen naučne - fantastike.
Za kamatne stope sam u početku mislio kao ti, ali sam vremenom postao strašno skeptičan 😅
Ne vidim da postoji bilo kakva konkurencija između banaka. Ostvaruju rekordne profite i pod ovim relativno "lošim" uslovima za stanovništvo. Isto kao i investitori, samo prerušeni u ruho "fer poslovanja" i ostalih kliše fraza. Ili trgovinski lanci, apoteke i ostali koji nam kako kažu "deru kožu sa leđa", pa se naknadno kao bore protiv njih. Kao da će nam nadoknaditi izgubljen novac.
Sumnjam, sumnjam...

Skeptican sam i ja prilicno i prilicno oprezan sto se tice sledece dve godine.

No meni je bitno samo da se kredit odobri, razlika rate i kredita mi svakako nece biti prevelika a vremenom ce samo padati svakako.

Primecujem da je dosta tema utihnula jer mislim da su skoro svi presli u rezim "nova normala" da su trenutne cene.

Primecujem da je dosta tema utihnula jer mislim da su skoro svi presli u rezim "nova normala" da su trenutne cene.
Ljudi su oguglali. Vise nikom nista nije jasno, niti cudno, niti ima smisla da se covek nervira. Ili mozes da kupis za zivot, ili zivis kao podstanar, ili ulazes. Do skoro su ljudi mislili da nekako mogu da se skuce, ali sad vec postaje jako nezgodno i mnogi su odustali.

Vrh