Šta je novo?

Cene nekretnina

Davno si ti studirao. Niko vise ne zeli cimera, pogotovo samci koji rade (i muskarci i zene, znam par primera). Sa druge strane kakav komfor i privatnost imate vas dvoje u 50m2 umesto jedan/jedna u 35m2? Tvoje misljenje je samo tvoje i ne znaci da je uvek ispravno, vise je izuzetak nego pravilo i to trziste potvrdjuje.
Ti tvdis da stanovi od 30 m2 koštaju isto kao stanovi od 50m2? Izvini ali za to prvi put čujem, voleo bih neki dokaz takvog tržišta, jer 30 m2 je čak i za jednu osobu nesnosno tesno i nekomforno.

Ti tvdis da stanovi od 30 m2 koštaju isto kao stanovi od 50m2? Izvini ali za to prvi put čujem, voleo bih neki dokaz takvog tržišta, jer 30 m2 je čak i za jednu osobu nesnosno tesno i nekomforno.
Ko zna Karaburmu oba stana su (iako razlicite zgrade) starogradnje na sličan fazon i kvalitet iz slicnih godina (početak 70ih)u bukvalno istoj ulici.
Nemoj da vas prevari kuhinja i noviji namestaj, stanovi su u sličnom stanju osim PVCa.

Što je najjače ovaj manji je 4ti bez lifta.
Da li iko pametan moze da mi objasni ovo tržište? Nidje logike i veze, ko sto rekoh svako trazi koliko hoce, a najmanje kupuju ljudi kojima treba za zivot.

Mogao bih da ti poslajem i primere jos boljih i jeftinijih i na boljim delovima Karaburme al su neuknjizeni pa necu da poredim to.

Evo preko puta ulice, stan samo 10 godina star, isto uknjizen doduse prizemlje 17000 jeftinij a doosta veći i 40 godina noviji.

A evo i u centru Karaburme na dosta boljoj lokaciji 14000 jeftiniji a doooosta veci. PVC, 3 klime jako slicno stanje kao ovaj od 30 kv.

Neko analitičko objašnjenje?

Poslednja izmena:
Da li iko pametan moze da mi objasni ovo tržište? Nidje logike i veze, ko sto rekoh svako trazi koliko hoce, a najmanje kupuju ljudi kojima treba za zivot.
Sam si dao odgovor na pitanje: svako trazi koliko hoce. Mali stanovi jesu zgodniji za izdavanje, i zato mozda ima smisla da budu za nijansu skuplji od vecih stanova po m2, ali nema nikakvog smisla da budu skuplji od vecih stanova u apsolutnom iznosu. To je ono o cemu pricamo, ako mozes da kupis stan od 30m2 i od 50m2 u istom stanju po istoj ceni, koji bi kupio? Ako mozes da iznajmis stan od 30m2 i od 50m2 po istoj ceni, koji bi izjnamio? Ovo su delulu APP cene (mislim da ovaj manji stan), mada ima i manje ekstremnih oglasa kod kojih i dalje postoji ovaj problem. Jednostavno ne vidim logiku da kupis ili iznajmis manju kvadraturu ako za manje-vise isti novac mozes dobiti vecu.

#
Sam si dao odgovor na pitanje: svako trazi koliko hoce. Mali stanovi jesu zgodniji za izdavanje, i zato mozda ima smisla da budu za nijansu skuplji od vecih stanova po m2, ali nema nikakvog smisla da budu skuplji od vecih stanova u apsolutnom iznosu. To je ono o cemu pricamo, ako mozes da kupis stan od 30m2 i od 50m2 u istom stanju po istoj ceni, koji bi kupio? Ako mozes da iznajmis stan od 30m2 i od 50m2 po istoj ceni, koji bi izjnamio? Ovo su delulu APP cene (mislim da ovaj manji stan), mada ima i manje ekstremnih oglasa kod kojih i dalje postoji ovaj problem. Jednostavno ne vidim logiku da kupis ili iznajmis manju kvadraturu ako za manje-vise isti novac mozes dobiti vecu.
Apsolutno se slazem sa tim, ali veruj mi da iako su APP itekako prolaze jer ne vidjam vise slične oglase a isto su trazili po 3000 plus za te ,,renovirane,, raspade od 50 plus godina.

Takodje mogu da vam bacam bukvalno zgradu gde je bilo 1100 2021, a sad je 2800 (a i drugi traze toliko u tim zgradama), znaci skoro 3 puta veca cena, a vec se raspada zgrada (iako iz 2018te) ispred je ogromno gradiliste i prljavština i nove zgradetine, iako im je obećano da ce biti park, obdanište i pogled na grad.

Nista mi nije jasno i nema mi smisla, investitori sve ispale, kasne, ne rade po planu i opet skoči skoro 3 puta cena.
Ovo naše tržište i ljudi ocigledno kupuju bilo sta, samo daj daj. Prosto mi je neverovatno koliko je to održivo i kako idalje ide.

Ovo naše tržište i ljudi ocigledno kupuju bilo sta, samo daj daj. Prosto mi je neverovatno koliko je to održivo i kako idalje ide.

Previše para u sistemu koje nemaju gde da odu. Koliko godina gledamo istu stvar. Nema šanse da će biti bolje u BG, možda novogradnja na obodima grada (ali baš obodima) padne 5-10% jer slabo prodaju, ali ne bih se kladio na više od toga.

Pritom kod nas se još niko nije opekao na kupovini stanova, dugoročno kirije skaču, cene skaču. Nema vlasti dovoljno hrabre da to ludilo sa stanovima zaustavi (čak obrnuto, oni to podstiču jer BDP).

Rekao sam već par puta na temi, nas mora da udari ozbiljna recesija da bi tržište stanova počelo da puca, moraju otkazi da pljušte, da strane investicije stanu itd. Tek onda ćemo videti zaustavljanje tržišta nekretnina, ali onda je za običnog čoveka kasno ionako.

Previše para u sistemu koje nemaju gde da odu. Koliko godina gledamo istu stvar. Nema šanse da će biti bolje u BG, možda novogradnja na obodima grada (ali baš obodima) padne 5-10% jer slabo prodaju, ali ne bih se kladio na više od toga.

Pritom kod nas se još niko nije opekao na kupovini stanova, dugoročno kirije skaču, cene skaču. Nema vlasti dovoljno hrabre da to ludilo sa stanovima zaustavi (čak obrnuto, oni to podstiču jer BDP).

Rekao sam već par puta na temi, nas mora da udari ozbiljna recesija da bi tržište stanova počelo da puca, moraju otkazi da pljušte, da strane investicije stanu itd. Tek onda ćemo videti zaustavljanje tržišta nekretnina, ali onda je za običnog čoveka kasno ionako.
Sve si lepo rekao, i to je bukvalno i moje misljenje. Samo mi je neverovatno da je takav sistem odrziv i to ovoliko, no očigledno jeste.

IMG_8600.jpeg

Ovo je po meni najveci pokretac cena u ruralnijim delovima (na sat vremena voznje od Beograda). Kada se cena goriva spusti na ispod 1% u odnosu na zaradu tada prvo krece potraznja za Banovcima, Zaklopačom a onda i mnogo dalje.

-Sam si dao odgovor na pitanje: svako trazi koliko hoce. Mali stanovi jesu zgodniji za izdavanje, i zato mozda ima smisla da budu za nijansu skuplji od vecih stanova po m2, ali nema nikakvog smisla da budu skuplji od vecih stanova u apsolutnom iznosu. To je ono o cemu pricamo, ako mozes da kupis stan od 30m2 i od 50m2 u istom stanju po istoj ceni, koji bi kupio? Ako mozes da iznajmis stan od 30m2 i od 50m2 po istoj ceni, koji bi izjnamio? Ovo su delulu APP cene (mislim da ovaj manji stan), mada ima i manje ekstremnih oglasa kod kojih i dalje postoji ovaj problem. Jednostavno ne vidim logiku da kupis ili iznajmis manju kvadraturu ako za manje-vise isti novac mozes dobiti vecu.
POmama za investicionim stanovima je dovela do toga. I sam spadam u ove koji bi pre iznajmili 50+ m2 nego 35 ali ima raznih ljudi. Evo poznanica živi u stanu od 45m2, jednu sobu uopšte ne koristi, stan koristi kao garsonjeru nego nije mogla ništa drugo da nadje jer se selila u pomami Rusa. Kaže kad bi koristila tu drugu sobu stan bi joj bio nekako prazan i pre bi manji (a košta je 400e preko veze i to skoro na mirijevu). Bivša koleginica isto preko 35m2 nikad nije htela ni da gleda pa sve i da je ista cena, kaže manji računi za grejanje, manje održavanja i lakše se spakuje. Bivši kolega isto živeo skoro 10god u stanovima do 40m2. Ima ko zna koliko još primera i zato se ti manji stanovi em izdaju brzinom svetlosti em se isto tako i prodaju.

EVo uzmi primer stana od 50m2 i cimera (i to nek bude trosoban po Analitičkom primeru). Spavaće sobe 9-10m2 jer nema smisla manje, čak i to je kutija šibica. Dakle njih dvoje žive u 10m2 i dele prostor od 30m2 u kom se nalazi kupatilo, kuhinja, trpezarija, dnevna soba... Ako živiš sam u 35m2, imaš sobu 10m2 i SAM koristiš kupatilo, dnevnu, kuhinju, trpezariju od 25m2.

I meni ima smisla da bude veća cena po m2 ali ne i ista u apsolutnom iznosu ali jbg vlasnici znaju da je pomama za tim manjim i investicionim pa svi napucali app cene.

Evo skoro slušam o starogradnji, garsonjere jedna pored druge na Banovom brdu, trka ko će da kupi…jedna 25kvm, druga 19kvm…za komplet renoviranje cena preko 2600€/kvm…kažu nema bolje investicione od toga…znaci ima potražnje

2700 EUR/m2, Blok 62 izvorno stanje, još ga agent promovisao kao premium oglas... Nema nam spasa :)

2700 EUR/m2, Blok 62 izvorno stanje, još ga agent promovisao kao premium oglas... Nema nam spasa :)
Sta ti je 3000 je i banja u izvornom stanju, sto je van svake pameti.
Mislim da im je fora da bacaju APP narocito za krajeve gde ima većih kompleksa bliskim vlastima, da ljudi odlepe i uzmu novo njihovo.

Mislim da to stvarno rade da bi ljudi kad vide ista iole OK se zaletali i uzimali. Takodje da nabijaju pritisak ljudima sad ili nikad, vidis da samo raste sad ću u kredit.
Ono sto sam primetio u tim ,,manje premium krajevima i gradnjama,, koje moraju na keš,
vec sad nema kupaca za vec 90k i to za novije i sredjene stanove.

Ima novorgradnji i od 50 kvadrata koje stoje mesecima za 90ak hiljada i na Karaburmi i Visnjici, Zarkovu itd.
Čim nisu u premium delovima naselja i kompleksima to je to, investitori ih nece a obican narod ne moze jer nema keš i stoje.

Moj prvi sta je bio 35 m2 I osećao sam se kao u zatvoru i toj jednoj jedinoj prostoriji gde sam spavao, jeo, učio, radio...bukvalno sve. Kada sam se preselio u stan od 68 m2 osećao sam se kao da sam u palati. Iz ove persektive mislim da takav drastičan skok u kvalitetu ne bih osetio ni da se preselim u dvorac. Zaista mi nisu jasni ljudi koji kupuju stanove od 30 m2. Još manje su mi jasni ljudi koji placaju stanove od 30m2 30-50% vise po m2 nego identične stanove od 50 m2 (po mom mišljenju minimalna kvadratura za "normalan" život)
Па шта рећи, сећам се када је Маријана Матеус дала неку изјаву како је вила у којој живи са ћеркама превелика (валљда неких 800 м2), некако се осећа отуђено; рече тада и да је много топлији и приснији живот у 200м2, кад је у питању обична породица, и да би то била права мера. А опет Јапанци живе у колико оно квадрата проечно по члану породице?
Из свог искуства могу рећи да сам живео у стану од 33 м2 са женом и малим дететом. Супер нам је било, стан је имао одвојено предсобље са купатилом, одвојену кухињу са трпезаријом и засебну солидну дневно-спаваћу собу. Фалила је мало тераса, али све остало је било бајно. Коће то да одреди шта је коме довољно?
Друга важна ствар - данас се праве дебилни распореди у становима, да би што више квадрата продали и направили што више станова на спрату, па то често не личи ни на шта чак и кад је 50 м2, То је једна од основних мана наше "новоградње". Стан који сам реновирао, додуше након измена распореда, у 39 квадрата је двособан, има све, све на руку и лепо и функционално, и тврдим да трочлана породица може ту да живи док дете не пође у школу. А да цела ствар добије још мало на драматичности: у том истом, тада једноипособном стану живела је породица са троје деце!

Па шта рећи, сећам се када је Маријана Матеус дала неку изјаву како је вила у којој живи са ћеркама превелика (валљда неких 800 м2), некако се осећа отуђено; рече тада и да је много топлији и приснији живот у 200м2, кад је у питању обична породица, и да би то била права мера. А опет Јапанци живе у колико оно квадрата проечно по члану породице?
Из свог искуства могу рећи да сам живео у стану од 33 м2 са женом и малим дететом. Супер нам је било, стан је имао одвојено предсобље са купатилом, одвојену кухињу са трпезаријом и засебну солидну дневно-спаваћу собу. Фалила је мало тераса, али све остало је било бајно. Коће то да одреди шта је коме довољно?
Друга важна ствар - данас се праве дебилни распореди у становима, да би што више квадрата продали и направили што више станова на спрату, па то често не личи ни на шта чак и кад је 50 м2, То је једна од основних мана наше "новоградње". Стан који сам реновирао, додуше након измена распореда, у 39 квадрата је двособан, има све, све на руку и лепо и функционално, и тврдим да трочлана породица може ту да живи док дете не пође у школу. А да цела ствар добије још мало на драматичности: у том истом, тада једноипособном стану живела је породица са троје деце!
Ja zivim sa zenom u 27 kvadrata (plus terasa) kao podstanar a živeli smo i u 60 (ironicno u tom vecem za skoro duplo manje pare jer pre Rusa:) ). Naravno da nam je bolje bilo u 60, ali je tamo bio toliko lošiji raspored da i ovde slicno funkcionisemo, plus je ovaj na mnogo boljem polozaju i kraju.

Ali da se ne lazemo fali nam mnogo prostora za stvari, odecu itd, tako da nije to bas za zivot za vise ljudi (naročito ne ženskih koje imaju tonu stvari uglavnom) No slazem se ima stanova od 42 kvadrara koje sam gledao, koji zbog rasporeda ne mogu da se porede sa nasim od 27.

Evo skoro slušam o starogradnji, garsonjere jedna pored druge na Banovom brdu, trka ko će da kupi…jedna 25kvm, druga 19kvm…za komplet renoviranje cena preko 2600€/kvm…kažu nema bolje investicione od toga…znaci ima potražnje
Bato ima potraznje zato sto su ljudi odlepili i samo bi da se skuce, pa makar i u kutijicu, da ne zavrse na ulici, a sa druge strane ,,manje premium investitori,, koji nemaju vise dovoljno kesa, bi da zavrse nesto i da imaju stan u Beograd za da gu iznajme, vredece sigurno više nego njivica u njiovom kraju, gde vise ne zele se bave zemljoradnjom kao roditelji.
Plus moze se leži a para da dolaze.

Kazem stalno - žao mi je sto svi investiori nisu imali herca za Bitkoine, uzeli bi mnogo više, a pustili bi i nas obične da koristimo stanove za to za sta i služe.

Bato ima potraznje zato sto su ljudi odlepili i samo bi da se skuce, pa makar i u kutijicu, da ne zavrse na ulici, a sa druge strane ,,manje premium investitori,, koji nemaju vise dovoljno kesa, bi da zavrse nesto i da imaju stan u Beograd za da gu iznajme, vredece sigurno više nego njivica u njiovom kraju, gde vise ne zele se bave zemljoradnjom kao roditelji.
Plus moze se leži a para da dolaze.

Kazem stalno - žao mi je sto svi investiori nisu imali herca za Bitkoine, uzeli bi mnogo više, a pustili bi i nas obične da koristimo stanove za to za sta i služe.
Mislio sam ima potražnje da se iznajme ovakvi stanovi, minijaturne garsonjere, a i prodaju se garsonjerice za dan..drugi kuriozitet je da su projektovane i pravljene u periodu 1980-1990, pre ovih haosa…

Ja zivim sa zenom u 27 kvadrata (plus terasa) kao podstanar a živeli smo i u 60 (ironicno u tom vecem za skoro duplo manje pare jer pre Rusa:) ). Naravno da nam je bolje bilo u 60, ali je tamo bio toliko lošiji raspored da i ovde slicno funkcionisemo, plus je ovaj na mnogo boljem polozaju i kraju.

Ali da se ne lazemo fali nam mnogo prostora za stvari, odecu itd, tako da nije to bas za zivot za vise ljudi (naročito ne ženskih koje imaju tonu stvari uglavnom) No slazem se ima stanova od 42 kvadrara koje sam gledao, koji zbog rasporeda ne mogu da se porede sa nasim od 27.
Ja zivim sa zenom u 30 kvadrata bez terase. Nepodnosljivo je prilicno, ali uglavnom samo zbog garderobe, ostalo je okej. Stan pocinje da lici na magacin, pa moramo uskoro da se selimo u veci prostor. Mislim da ima razloga sto je povracaj pdv-a zakucan na 40 kvadrata plus 15 kvadrata za svakog clana. Neko je to nekad izglasao i realno da dvoje ljudi bez dece zive komotno treba 55 kvadrata.

Meni minimum za pristojan zivot dve osobe je 55m2, sve ispod toga sam se osecao klaustrofobicno u proslosti, i nedostatak prostora kad radis od kuce je meni bas bio deprimirajuci.

Svaka cast ljudima koji mogu da se komforno osecaju u 30m2, ili da imaju decu u stanovima ispod 50m2, ja to ne bih mogao.

Meni minimum za pristojan zivot dve osobe je 55m2, sve ispod toga sam se osecao klaustrofobicno u proslosti, i nedostatak prostora kad radis od kuce je meni bas bio deprimirajuci.

Svaka cast ljudima koji mogu da se komforno osecaju u 30m2, ili da imaju decu u stanovima ispod 50m2, ja to ne bih mogao.
U pocetku mi je bilo okej 30 kvadrata, a sad bih realno uradio tradeoff da se sklonim dalje, a da bude veci stan. Mada sada vise ni to nema pravila (preko 500e je stan od 50 kvadrata i na NBG-u i Zemun-u, sto je fascinantno). Vec pocinjem da se osecam klaustrofobicno, ali na pocetku nisam, tako da realno brzo palim u drugi stan. Bez 55 kvadrata zivot u dvoje nema smisla.

Bitkoin je previše apstraktna stvar za okoreli, palanačko-investitorski um.
Mene je iznenađujr druga stvar - nekoliko ljudi koje znam, ekonomisti po struci, investiraju isključivo u stanove. Ništa akcije, obveznice, fondovi. Samo stanovi. A imajte u vidu da za stan morate da skupite solidnu sumu na gomilu, a ulaganje na berzu možete i sa 100e, pa je neuporedivo lakše. Razumem da običan narod ne zna za drugo, ali od ekonomista bih očekivao da znaju.

Mene je iznenađujr druga stvar - nekoliko ljudi koje znam, ekonomisti po struci, investiraju isključivo u stanove. Ništa akcije, obveznice, fondovi. Samo stanovi. A imajte u vidu da za stan morate da skupite solidnu sumu na gomilu, a ulaganje na berzu možete i sa 100e, pa je neuporedivo lakše. Razumem da običan narod ne zna za drugo, ali od ekonomista bih očekivao da znaju.
Strah od toga sto se beton "vidi" fizicki, a berza i akcije se "ne vide". Ljudi se plase da ce sve to da ispari, a beton je tu, postoji, cvrst je.

Zato su i cene nekretnina porasle.

Najviše se kod malih stanova oseti nedostatak prostora za odlaganje. Može nekako da se sprčka da se funkcioniše u maloj kvadraturi, ali stvari ubijaju u pojam.

Vrh