Šta je novo?

Cene nekretnina

Znaci zakljucak je da ovi pametni i sofisticirani sto znaju da investiraju, od tih investicija ne zaradjuju dovoljno da bi pobedili ove glupe i nesofisticirane na trzistu nekretnina? Hmmm

Btw, ja sam celu osnovnu skolu proveo u 38kvm, sa roditeljima, bratom i babom izbeglicom. Iz ove perspektive ne dao bog nikome ali tada mi nije delovalo tako strasno.

Znaci zakljucak je da ovi pametni i sofisticirani sto znaju da investiraju, od tih investicija ne zaradjuju dovoljno da bi pobedili ove glupe i nesofisticirane na trzistu nekretnina? Hmmm

Neko je radio analizu (koju ne mogu da nađem sad), gde se pokazalo da je S&P500 mnogo bolja investicija bio od stanova u BG zadnjih 20 godina.

Radi se o neobrazovanosti naroda i nedostupnosti berze, ništa drugo.

Meni minimum za pristojan zivot dve osobe je 55m2, sve ispod toga sam se osecao klaustrofobicno u proslosti, i nedostatak prostora kad radis od kuce je meni bas bio deprimirajuci.

Svaka cast ljudima koji mogu da se komforno osecaju u 30m2, ili da imaju decu u stanovima ispod 50m2, ja to ne bih mogao.
I ja sam oduvek ziveo u bar 54 + kvadrata ali eto čovek se na svasta navikne.

Verovao ili ne ja radim hibridno, bar 3 dana od kuce, plus imam ozbiljan sto sa 2 monitora i funkcionišemo.
Bitna je odvojena soba.
Daleko da se osećamo komforno i da nije pakao,ali zahvaljujuci celoj situaciji čovek se navikne na svašta. No kazem kod nas je donekle izvodljivo jer je perfektan raspored i sav namestaj po meri.
Klaustofobiju rešavam stojanjem na terasi :)

Jezivo mi je sto sam vidjao ljude sa vec velikom decom (16godina) da žive u podkrovljima od 28kvadrata, bez terase njih 3je, ili čak 33 kvadrata četvoro (deca 16 i 18)

Razlike su drasticne i neko se dudi što nema ocekivan ROI na 4 stana koja iznajmljuje, neko cepa kao stranac PDV, i juri sve rupe u nasem nakaradnom sistemu koje moze da nadje da bi uzeo i novo i novo, pa makar i da stoji, a ni ne zivi ovde...

A neko odlemljuje i ne zna šta da radi sa detetom i familijom u tim skučenim podkrovljima, a sve mu je otislo bar duplo za preseljavanje (i renta i kupovina) zbog šmekera koji nisu smeli ni znali da ulože u nesto drugo, pa sipaj beton.

No tako je kako je.

Neko je radio analizu (koju ne mogu da nađem sad), gde se pokazalo da je S&P500 mnogo bolja investicija bio od stanova u BG zadnjih 20 godina.

Ne radi se toliko ni o prinosu, koliko o nedostatku drugih, kreativnijih, pa i boljih rešenja da se stekne kapital.
Ali dobro, ljudi su gladni profita, a ovo im je sigurica. Država je dala odrešene ruke svima i direktno dopustila da stan postane investicioni aparat, a ne mesto za život.
Mi čak nismo ni sposobni toliko da ubiramo porez od izdavanja, nego prećutno dopuštamo da ljudi sa porodicama lete napolje iz stana zbog Rusa itd, jer nisu zaštićeni nikakvim ugovorom. Zašto nisu? Zato što je to "naša praksa".

Pa opet, valjda bi se ti obrazovani sto ulazu u S&P lagano skucavali jer bolje investiraju?

Eto gore imamo primere ekonomista koji samo u stanove ulazu. Ne znam jesu li i oni neobrazovani. Cela ta postavka ‘ja bolje znam sa parama al ne mogu nista kupim zbog ovih sto ne znaju’ mi deluje vise kao odbrambeni mehanizam.

Ja prvi nisam u situaciji da kupujem stanove investiciono, malo mi je delulu da ljude koji to rade ucim o investiranju.

Pa opet, valjda bi se ti obrazovani sto ulazu u S&P lagano skucavali jer bolje investiraju?

Eto gore imamo primere ekonomista koji samo u stanove ulazu. Ne znam jesu li i oni neobrazovani. Cela ta postavka ‘ja bolje znam sa parama al ne mogu nista kupim zbog ovih sto ne znaju’ mi deluje vise kao odbrambeni mehanizam.

Ja prvi nisam u situaciji da kupujem stanove investiciono, malo mi je delulu da ljude koji to rade ucim o investiranju.

Ništa ti onda pitaj Miću & Co. kako se investira.

Ljudi ulažu gde im je najlakše i gde imaju najveći povrat. To što ne postoji nikakva regulativa da destimuliše ulaganje u nekretnine kod nas je naš problem. Tačnije, problem ljudi koji nemaju rešeno stambeno pitanje. Ostali uživaju u ludoj vožnji. Sve je super dok imaš krov nad glavom, drugi nek se snalaze, je l' da.
Samo, nemaju svi iste startne pozicije...

Ja bi voleo da neko destimuliše 300% marzu na vecinu proizvoda.
Ja bi voleo da neko destimuliše senior software developer pa na gore.
Ja bi voleo da se skinete sa onih koji imaju više od jedne nekretnine.
Ništa Vam ne smeta ..samo vam Mica i slicni smetaju...

Vrh