Šta je novo?

Cene nekretnina

Ledine otišle na 3500€/m2. Realno je da Mirijevo sa metroom bude barem 5000€/m2! Može i preko doduše...
Inace moj drugar je bukvalno u ovoj zgradi kupio stan na kredit, skontao sam jer sam prepoznao kupatilo i ulazna vrata da su ista.
Oko 130 hiljada (ne secam se tacne cifre) za 72m2 pa vi preracunajte cenu m2 tu.

Ovaj vlasnik je ocigledno delulu :D

Pa nije samo hotel Jugoslavija, ima nekoliko projekata tog tipa koji su u fazi pripremnih radova- Delta District, Marina Dorcol. Kad krenu da se prodaju ti stanovi, uz ove skuplje zgrade BNV, to će svakako uticati na statistiku i prosecnu cenu jer ti projekti vuku par hiljada stambenih jedinica gde će kvadrat biti 7-10k eur
Dobro, Marina Dorcol se ceka vec 10 godina otprilike :D
Delta District se slazem, ali osim tih projekata sve ostale novogradnje sumnjam da ce moci da vuku cenu ka gore toliko.

No dobro, mozda gresim, svakako sledecih par godina ne gledam kupovinu blizu centra (kuca na periferiji prvo).

Inace moj drugar je bukvalno u ovoj zgradi kupio stan na kredit, skontao sam jer sam prepoznao kupatilo i ulazna vrata da su ista.
Oko 130 hiljada (ne secam se tacne cifre) za 72m2 pa vi preracunajte cenu m2 tu.

Ovaj vlasnik je ocigledno delulu :D
Koliko je realno da cene za 35m2 stanove budu vece u odnosu na npr. 50-60m?

Koliko je realno da cene za 35m2 stanove budu vece u odnosu na npr. 50-60m?
Pa nije realno, cak i za izdavanje ako po istoj ceni mozes da kupis 50-60m2 umesto 35, bolje je da uzmes 50-60. Bukvalno za isto ulaganje mozes da dobijes ili veci prihod od izdavanja (ROI), ili da vise ponudis za istu cenu. Poenta malih stanova jeste da budu srazmerno jeftini za kupovinu u odnosu na vece stanove, ako su manji stanovi preskupi, onda se vise isplate veci, cak i za izdavanje.
Realno je, ima stanova oko Fontane od 30 kvadrata koji se prodaju za 115-120k. Daleko skuplja cena kvadrata nego za stanove koji imaju 50-70 kvadrata na istoj lokaciji.
Realno je da budu skuplji po m2, ali ne da budu skuplji ukupno.

Zanimljiv clanak, kratke crte:
  • 150,000 EUR za 2.5-3 soban stan je ocekivanje da izdvoje prosecne porodice
  • ocekuje se stabilizacija cena, ne ocekuje se dalji rast cena nekretnina
  • dobar deo kupaca investicioni, do sada se nisu opekli pa se nastavlja slivanje para u stanove po tom principu mada usporava i trziste se hladi vec neko vreme od investicija jer je ROI losiji po ovim cenama
  • planiraju se ogromni projekti, veci i od BW-a kao masovna gradnja, nisu jos javno objavljeni
  • cene kvadrata ispod 1500 eur/m2 da se ne ocekuju vise nikad

Kazu iz CBRE-a.
Čitam sad, ovako kaže:

"Pretpostavljam da dobar deo porodica može da priušti da kupi nekretninu od 150.000 evra i da u okviru tog iznosa očekuje 2,5-3 spavaće sobe".

Dobar deo porodica - teška priča po meni. 30k učešće i na 20 godina oko 800 evra mesečno. Ili 650 mesečno na 30 godina, sa 100k+ kamate. Okvirna računica, ali ne deluje mi tako "priuštivo".

Pre bih rekao da je za dobar deo porodica priuštivo recimo Pančevo ili Bataja. Pančevo imaš oko 1400, 1500 kvadrat, što i dalje spada u priuštivo. Neko bi rekao jeftino, ali to je samo kroz prizmu nove paradigme koja nas je obuzela.

Pa nije realno, cak i za izdavanje ako po istoj ceni mozes da kupis 50-60m2 umesto 35, bolje je da uzmes 50-60. Bukvalno za isto ulaganje mozes da dobijes ili veci prihod od izdavanja (ROI), ili da vise ponudis za istu cenu. Poenta malih stanova jeste da budu srazmerno jeftini za kupovinu u odnosu na vece stanove, ako su manji stanovi preskupi, onda se vise isplate veci, cak i za izdavanje.

Realno je da budu skuplji po m2, ali ne da budu skuplji ukupno.
Moj prvi sta je bio 35 m2 I osećao sam se kao u zatvoru i toj jednoj jedinoj prostoriji gde sam spavao, jeo, učio, radio...bukvalno sve. Kada sam se preselio u stan od 68 m2 osećao sam se kao da sam u palati. Iz ove persektive mislim da takav drastičan skok u kvalitetu ne bih osetio ni da se preselim u dvorac. Zaista mi nisu jasni ljudi koji kupuju stanove od 30 m2. Još manje su mi jasni ljudi koji placaju stanove od 30m2 30-50% vise po m2 nego identične stanove od 50 m2 (po mom mišljenju minimalna kvadratura za "normalan" život)

Mene zanima u procentima koliko ljudi poseduje 2+ nekretnine, a da je od strane tih ljudi prometovan stan u poslednjih 5 godina. Mislim da bi taj procenat u odnosu na procenat prvih kupaca bio ogroman.

Moj prvi sta je bio 35 m2 I osećao sam se kao u zatvoru i toj jednoj jedinoj prostoriji gde sam spavao, jeo, učio, radio...bukvalno sve. Kada sam se preselio u stan od 68 m2 osećao sam se kao da sam u palati. Iz ove persektive mislim da takav drastičan skok u kvalitetu ne bih osetio ni da se preselim u dvorac. Zaista mi nisu jasni ljudi koji kupuju stanove od 30 m2. Još manje su mi jasni ljudi koji placaju stanove od 30m2 30-50% vise po m2 nego identične stanove od 50 m2 (po mom mišljenju minimalna kvadratura za "normalan" život)
Pa zavisi, ako si mlad i ne mozes bolje a stan od 35m ima odvojenu trpezariju sa kuhinjom od jedne sobe onda ti moze biti dovoljno par godina dok se ne sredi nesto bolje

Nas obrazovani ima nedostatke, ali resenje za te nedostatke, ali ti nedostaci su u velikoj meri i posledica (ne)delovanja same drzave. U svakom slucaju, sigurno nije da ovde dodje nemacki ili italijanski Mega-Singi-Dingi fakultet za gender studies i menadzment zabavnih parkova i da se ovde registruju bez akreditacije i da im se placaju ko zna koje pare iz budzeta. U svakom slucaju, od toga se odustalo, koliko sam ja ispratio vesti, hvala Bogu.
Hajde da vidimo šta kažu studenti o "borcima za BU", link. Danas je isto stanje, ili gore kod tog profesora:
Studenti sa kojima smo razgovarali opisali su nam kako izgledaju ispiti kod ozloglašenog predavača, a svi su za ovo iskustvo imali isti izraz - tortura.
Evo šta kaže dotični o predlogu dolaska stranih fakulteta, link. Veliki borac, očigledno, samo za šta. Da li stvarno neko veruje u iskrenost motiva ove kreature?

A na slici ispod malo o iskustvima sa studija na BU. Koliko su hiljada studenta, a i njihovih porodica, oštetili ovakvi likovi? Sklonio sam imena, nebitna su, fokus je na sadržaju.

Screenshot_20241123_205824_LinkedIn~2.jpg

I onda neko ovo podržava...

Hajde da vidimo šta kažu studenti o "borcima za BU", link. Danas je isto stanje, ili gore kod tog profesora:

Evo šta kaže dotični o predlogu dolaska stranih fakulteta, link. Veliki borac, očigledno, samo za šta. Da li stvarno neko veruje u iskrenost motiva ove kreature?

A na slici ispod malo o iskustvima sa studija na BU. Koliko su hiljada studenta, a i njihovih porodica, oštetili ovakvi likovi? Sklonio sam imena, nebitna su, fokus je na sadržaju.

Pogledajte prilog 220705

I onda neko ovo podržava...
Ovo jeste problem, ali se ne resava otvaranjem stranih Mega-Singi-Dingi fakulteta za DJ-eve gde ce skolarina biti 30k evra i gde cemo mi placati iz budzeta te studije. To bi bilo bukvalno kao da pozar gasis time sto dolivas jos benzina. Ja upravo i pisem o tome da nam je zemlja u raspadu, ukljucujuci i obrazovanje. Da imamo institucije takvi profesori bi odgovarali za ponasanje koje navodis. Uostalom, ovaj predlog je povucen (https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-vlada-zakon-o-visokom-obrazovanju/33212060.html), a i sama tema je offtopic.

Jednostavno je. Na primer, velike multinacionalne kompanije su u Srbiju donele nova znanja i pokazale nov i efikasan pristup upravljanju. Ko želi, ima priliku da nauči, da napreduje, a sa njim i društvo. Isto tako postoji potreba da se modernizuje obrazovanje. Ne da neki likovi drže studente i društvo kao taoce, dok političko delovanje maskiraju "autonomijom univerziteta".

Jednostavno je. Na primer, velike multinacionalne kompanije su u Srbiju donele nova znanja i pokazale nov i efikasan pristup upravljanju. Ko želi, ima priliku da nauči, da napreduje, a sa njim i društvo. Isto tako postoji potreba da se modernizuje obrazovanje. Ne da neki likovi drže studente i društvo kao taoce, dok političko delovanje maskiraju "autonomijom univerziteta".
Ako dodju Harvard, Oxford, MIT, TUM, i slicni fakulteti gde ce se uciti inzenjerstvo, medicina i slicno, onda sam cak i za tu opciju. Ako ce doci Mega-Singi-Dingi fakulteti koji ce nas uciti menadzment, preduzetnistvo,, gender studies, European Union Studies, i slicno prodavanje magle, onda sam kategoricki protiv.
A vec se pisalo koji su univerziteti u igri (https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/...ziteti-iz-inostranstva-zele-da-dodju-u-srbiju):
  • Tehnički univerzitet u Minhenu - Onaj koji sam malopre pomenuo i koji bih podrzao, ali on je ubacen u listu cisto da bi delovala ozbiljnije. Kad bi doslo do realizacije ispotavilo bi se da su oni ipak odustali, iako nikad nisu ni planirali, to je samo mamac.
  • Italijanski Luis - Studentima nudi inovativni pristup u sklopu četiri odeljenja: Ekonomija i finansije, Biznis i menadžment, Pravo i Političke nauke.
  • Univerzitet Bokoni iz Milana - Nude studije iz oblasti ekonomije, menadžmenta, prava, političkih nauka i računarskih nauka.
Znaci samo neki menadzmenti, prava, politikologije, biznis i druga prodaja magle. Sta ce nam to, kao da ih nemamo dovoljno? To ima smisla kad je drzava vec razvijena, nama koji tek treba da se razvijemo trebaju inzenjeri, lekari, a ne jos Megatrend tip menadzera. Mada, cak i da dodju takvi fakulteti koji stvaraju inzenjere i lekare, to bi samo znacilo da nas jos vise kosta njihovo obrazovanje, jer bi oni jos lakse otisli odavde.

Pa zavisi, ako si mlad i ne mozes bolje a stan od 35m ima odvojenu trpezariju sa kuhinjom od jedne sobe onda ti moze biti dovoljno par godina dok se ne sredi nesto bolje
Ne samo to vec se ti mali mnogo brze i lakse izdaju (manji troskovi, manje odrzavanja…). A i cena izdavanja je skoro nebitno manja od stana od npr 50tak m2.

Ne samo to vec se ti mali mnogo brze i lakse izdaju (manji troskovi, manje odrzavanja…). A i cena izdavanja je skoro nebitno manja od stana od npr 50tak m2.
Ne razumem, manji troškovi su u stanu od 30m2 nego u stanu od 50m2 ? Troskovi zavise najvise od sitema grejanja, izolacije zgrade, itd. Stan u novogradnji sa toplotnim pumpama od 50 m2 će uvek imati niže račune nego stan od 30 m2 u starigradnji sa Infostanom.

Sa aspekta stanovanja 30m2 je pakao jer je sve u istoj sobi. 50 m2 sa odvojenom spavaćom sobom je neuporedivo kvalitetnije. Mnogo je veća razlika u kvalitetu kada iz 30 m2 predjes u 50m2 nego ou 50m2 u 90 m2. Zašto mi iko svesno birao da živi u 30 m2 kada za iste pare ima daleko komfornije opcije od 50m2?

Ne razumem, manji troškovi su u stanu od 30m2 nego u stanu od 50m2 ? Troskovi zavise najvise od sitema grejanja, izolacije zgrade, itd. Stan u novogradnji sa toplotnim pumpama od 50 m2 će uvek imati niže račune nego stan od 30 m2 u starigradnji sa Infostanom.

Sa aspekta stanovanja 30m2 je pakao jer je sve u istoj sobi. 50 m2 sa odvojenom spavaćom sobom je neuporedivo kvalitetnije. Mnogo je veća razlika u kvalitetu kada iz 30 m2 predjes u 50m2 nego ou 50m2 u 90 m2. Zašto mi iko svesno birao da živi u 30 m2 kada za iste pare ima daleko komfornije opcije od 50m2?
Ti bre ko da nikad nisi cuo za studente i za ne toliko platezne samce, njima ne treba 50+m2 jer im je to samo nepotrebna obaveza i trosak. Jeste svi oni trce da iznajme novogradnje sa toplotnim pumpama i 50+ kvadrata. Cak ljudi leti beze iz stanova sa cg zbog velikog infostana.

Ti bre ko da nikad nisi cuo za studente i za ne toliko platezne samce, njima ne treba 50+m2 jer im je to samo nepotrebna obaveza i trosak. Jeste svi oni trce da iznajme novogradnje sa toplotnim pumpama i 50+ kvadrata. Cak ljudi leti beze iz stanova sa cg zbog velikog infostana.
Studenti žele da žive u 30 m2, gde jedva staje jedna osoba, umesto da zajedno sa prijateljem, kolegom, partnerom za iste pare iznajme 50m2 sa dve odvojene prostorije, kuhinjom i trpezarijom ZA ISTE pare?! Mada 50 m2 puno prostora treba ti čitav staff da bi to sve čisto i održavao...

Uzmimo za primer teorijsko naselje i 2 stana u istoj zgradi, garsonjeru od 30m2 i jednosoban stan od recimo 50m2. Koja je njihova relativna cena jednog u odnosu na drugi kad je rec o izdavanju? Recimo da se ovaj od 30m2 izdaje za 300 evra, a ovaj od 50m2 za 500 evra. U tom slucaju, odnos je isti. Ako se stan od 30m2 izdaje za 400 evra, a ovaj od 50m2 za 500 evra, onda 2 osobe mogu da se dogovore da iznajme ovaj stan od 50m2 za 500 evra i da ustede 300 evra, tj. dizanje cene manjim stanovima povecava traznju za vecim stanovima, jer uz malu doplatu mozes da dobijes mnogo vise, tako da manji stan moze samo za nijansu da bude isplativiji za izdavanje po kvadratu, recimo tipa max 350 ili 330 evra za 30m2 ako je 500 evra za 50m2. Sve preko toga te dovodi u situaciju da ti je bolje da uz malu doplatu uzmes stan od 50m2, makar i ziveo sam, a ako imas jos sa nekim da podelis troskove, onda si na konju.

Studenti žele da žive u 30 m2, gde jedva staje jedna osoba, umesto da zajedno sa prijateljem, kolegom, partnerom za iste pare iznajme 50m2 sa dve odvojene prostorije, kuhinjom i trpezarijom ZA ISTE pare?! Mada 50 m2 puno prostora treba ti čitav staff da bi to sve čisto i održavao...
Davno si ti studirao. Niko vise ne zeli cimera, pogotovo samci koji rade (i muskarci i zene, znam par primera). Sa druge strane kakav komfor i privatnost imate vas dvoje u 50m2 umesto jedan/jedna u 35m2? (A da ne pricam da ti navodis trosoban stan od 50m2, jos gore) Tvoje misljenje je samo tvoje i ne znaci da je uvek ispravno ( stavise dokazano vecinom pogresno), vise je izuzetak nego pravilo i to trziste potvrdjuje.

Davno si ti studirao. Niko vise ne zeli cimera, pogotovo samci koji rade (i muskarci i zene, znam par primera). Sa druge strane kakav komfor i privatnost imate vas dvoje u 50m2 umesto jedan/jedna u 35m2? (A da ne pricam da ti navodis trosoban stan od 50m2, jos gore) Tvoje misljenje je samo tvoje i ne znaci da je uvek ispravno, vise je izuzetak nego pravilo i to trziste potvrdjuje.
Ako zivis sam naravno da je bolje uzeti 30m2 nego 50m2, ali ako je cena izdavanja skoro ista, onda je bolje uzeti ovaj od 50m2, makar i ziveo sam.

Vrh