Šta je novo?

Cene nekretnina

Tako nekako deluje. Firme koje nemaju svoj proizvod, nego samo izvoze programerske radne sate, su u problemu. Ko ima svoj proizvod je izgleda i dalje na konju. Mada, uvek je i bilo tako u nekoj meri. Al, na kraju krajeva, da ponovimo stoti put - nema sanse da su programeri iz outsorsing firmi imali zancajniji uticaj na trziste nekretnina.
Slažem se, ima i izuzetaka od tog pravila kod nas, npr. sad već pokojni Seven Bridges (sada Velsera) koja je pre 2 nedelje saopštila da zatvara sve kancelarija u Srbiji. 140 ljudi će do Aprila biti otpušteno i sve premešteno u Indiju, jer je firma od preuzimanja Privatnog fonda u debelom minusu jer ne uspevaju da prodaju svoj proizvod zbog lošeg menadžmenta, a mi smo im kao država postali preskupi.

Šalu na stranu ima istine u tome. Već sam pisao od poznanika koji radi u jednoj Nemačkoj firmi da su nas izbacili iz lowcost zemlje, sad smo highcost, držimo se još uvek na production cost srećom samo dokle ćemo. I ne, nisu u pitanju minimalci koji su zanemarljivi već povećavanje nameta svako malo.

Slažem se, ima i izuzetaka od tog pravila kod nas, npr. sad već pokojni Seven Bridges (sada Velsera) koja je pre 2 nedelje saopštila da zatvara sve kancelarija u Srbiji. 140 ljudi će do Aprila biti otpušteno i sve premešteno u Indiju, jer je firma od preuzimanja Privatnog fonda u debelom minusu jer ne uspevaju da prodaju svoj proizvod zbog lošeg menadžmenta, a mi smo im kao država postali preskupi.
Hvala za informacije. Samo bih dodao da ni Seven Bridges nije ziveo od zarade, već od investitorskih para. Za tu novu firmu ne znam, ali ni njima očigledno ne ide. Samo hoću da kažem da njima nemanje zarade nije od juče, već je niz godina, koji je kompenzovan očekivanjima investitora, i to se dešava u većini firmi koje nisu ispunile očekivanja.

Jedino sigurno danas je da je sve nesigurno. Ako radis u startup-u, investitori ce da se povuku istog momenta kad bude tvrdo. Ako radis u korporaciji, layoffs su prilicno redovna stvar. Sve je stvar srece ako si zaposleni. Svakako je uvek bolje biti u firmi koja ima svoj proizvod, u odnosu na onu koja radi outsource.

Sto se tice ugla gledanja od strane vlasnika firmi, tu nemam pojma sta je pametno, sve zavisi od klijenta sa kakvim se saradjuje ili kakav tip proizvoda se pravi.

Scenario jednog korporativnog pacova u Beogradu: Imaš platu oko 1300€, ok ti je, ali osećaš kako svakim danom bivaš sve manje zadovoljan. Nit da uštediš nešto konkretno, nit da očekuješ neki konkretan boljitak.
Hteo bi da menjaš posao, ali čuješ otkazi, malo ti je sve to nesigurno. Sa druge strane, ni u firmi ne cveta cveće, najavili nema ništa od povišica u naredne dve godine. Čitaš vesti, vidiš inflacija samo nastavlja da grize. Panika. Šta činiti?
Pa, ulažeš u bitkoin na maks. Sve što imaš. I sediš i krvavih očiju gledaš grafikone svaki dan. I nadaš se da pada nikad biti neće.
Evo opet informacija od mene iz NL. Povišice su odobrili od 1.decembra 3% i još dodatnih 3% ali tek od septembra 2025. Nikakvih garancija za posao, iako je to sindikat tražio.

Nista
Evo opet informacija od mene iz NL. Povišice su odobrili od 1.decembra 3% i još dodatnih 3% ali tek od septembra 2025. Nikakvih garancija za posao, iako je to sindikat tražio.
Nista to ne valja. Dodji u Srbiju ovde su povisice 30% od 1. decembra i jos dodatnih 300% ali od januara 2025. pa 3000% od februara 2025! Od marta 2025 stan na dan kupujes!

Za njih jeste vala, ne valja sa konja na magarca. Pitaj nekog ko zivi u NL, ako imas, koliko placa grejanje ovaj mesec.

Hvala za informacije. Samo bih dodao da ni Seven Bridges nije ziveo od zarade, već od investitorskih para. Za tu novu firmu ne znam, ali ni njima očigledno ne ide. Samo hoću da kažem da njima nemanje zarade nije od juče, već je niz godina, koji je kompenzovan očekivanjima investitora, i to se dešava u većini firmi koje nisu ispunile očekivanja.
Pred kupovinu su iznivelisani rashodi i prihodi, nije još bila kompanija profitabilna ali je bila blizu toga. Nakon akvizicije kreće sunovrat zbog lošeg menadžmenta, a jeftinog novca više nema tako da je ovaj rezultat logičan.

IT u Srbiji je u katastrofalnom stanju sada, korporacije ne dizu zbog slabijih profita ali se ne plase veceg odliva bas zbog te situacije. Startup-ove izbegavati maksimalno sada, ja sam licno prosao kroz to u januaru i mislim da sam pricao ali eto ranije mi je trebalo do realizacije ugovora u novoj firmi oko 4-5 dana, ove godine mi je trebalo mesec dana jer su firme dosle u situaciju da mogu da biraju lagano sta hoce i krugovi su time bili dosta sporiji.
Biznis ciklus bi trebalo da pocne opet sredinom sledece godine u USA pa onda treba da prodje neko vreme prelivanja ako pratimo samo m2 chart.
Isto tako kandidati dolaskom AI-a dosta kasne sa novim stvarima i na neke osnovne stvari ne znaju odgovore sto ranije je bilo ali ne u ovolikom broju. AI je pomogao bukvalno ljudima koji su dugo u ovome da im ubrza produktivnost razumejuci naravno sta rade dok mediori i juniori samo kopiraju ne shvatajuci da time prave ogroman tehnicki dug.
IT je u svakom pogledu u Srbiji stvarno u jako losem stanju

Ne bih rekao da smo trenutno u losem stanju ali bih rekao da se ide ka losijem stanju definitivno.
Ako bih ocenjivao nase trziste gde je stanje u 2021 bila cista 10ka i imao si ponude na sve strane sada bih rekao da je stanje na trzistu 6/10, posao se nalazi sporo, konkurencija je jaca ali nije apokalipse i dalje.

Za AI tehnologije se slazem, losi programeri su dobili novu igracku koja im cini medvedju uslugu eliminisuci nekad potrebno mucenje radi razumevanja.
Dobri programeri su dobili autocomplete na steroidima uglavnom, da pomaze kod gluposti i pesackog posla pomaze, da halucinira na maks halucinira, a mediori i juniori nece umeti da razlikuju halucinacije u bagove bas jer nisu resavanjem problema pomocu ChatGPTa naucili nista.

Ja mislim da AI pomaze svima i da cak i juniori mogu da uhvate da halucirnira ako ne odmah onda kad startuju kod videce error i tako ce uhvatiti gresku.

Trziste poslova ja bi rekao da je u nekoj “normali” onako kako treba da bude. Tesko i spor rast. Ono sto smo imali 2021. je nenormalno i iskreno ako se ponovo pitanje je sta ce morati da rade da zaustave ludilo.

Trenutno jedna firma pukne dve nove nastave da rade i sve tako u krug. Zato imamo mix osecaj sa trzista pa ako je uzorak mali najvesce se uhvatimo za negativne primere. Evo npr sad blockchain firme ko posle kise krecu da nicu uzimaju “blockchain dev” iz drugih firmi i slicno.

Ako krene inflacija krenuce i potraznja.

Vrh