Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa Vradovic i Joe ne posmatraju Srbiju kao mesto gde bi dosli da rade. nego da uzivaju i umnozavaju svoj kapital. Iz njihove perspektive Srbija mozda jeste super (ali ocigledno ne dovoljno super da bi se vratili, za sad je sve na prici). Verovatno racunaju i na to da, ako, u slucaju potrebe, uvek mogu da se vrate u Holandiju ili SAD. Za obicnog radnika sigurno nije bolje u Srbiji. Pa cak i oni ne pricaju kako je dobro obicnom radniku, nego kako mozes iz Srbije da radis za strance i zaradjujes platu vecu od prosecne i tako zivis malo bolje od proseka, a tako zivi relano jako mali procenat ljudi.
Ovo je skroz tačno! Ja kad se vratim gledam MENI da bude bolje, da ja imam veći disposable income, da imam bolju klimu nego u NL a da živim u svojoj zemlji. A naravno da ako zatreba da se mogu vratiti u NL ili otići u neku treću zemlju. Zato i imam dva pasoša. To sam naučio u ratu 90-ih, UVEK moraš imati 2 pasoša i odstupnicu. I nekretnine u dve države. Moji su napravili VELIKU grešku što su sve nekretnine gomilali samo u Hrvatskoj, pa došao rat pa onda svi u Srbiju, a tu nismo imali ni šupu.
E pa ja neću tako. Zato i uzimam stan u Srbiji, za zlu ne trebalo. Neka zarađuje dok može a kad bude i ako mi zatreba, da imam gde da odem. Isto važi i za NL.
Ja kad pišem svoje postove pišem iz prvog lica, znači JA. Ne treće lice, tamo neki radnik. Niti je ikoga bilo brige za mene kad sam bio izbeglica, zašto bi ja onda da brinem o nekom. Meni jeste cilj da zarađujem više od prosečnog, da sam hteo prosek onda bi sedio sve vreme u istom mestu, radio u apoteci i to je to. Ne znam zašto je to čudno ili predmet kritike. Ja jesam svestan da grupa u koju bi spadao i spadam je mali %, ali to ni ne krijem. Sve sam zaradio pošteno i stekao pošteno. Ako mogu mogu porez optimizovati legalno, zašto da to ne uradim? Rade to multinacionalne kompanije, što ne bi i ja kao pojedinac?!
Isto i ovde u NL ako dođe do vanrednog stanja zbog rata s Rusijom, prvi dan prvi sat sam ja u Srbiji! PRVI! Isto važi i obrnuto.

https://www.euronews.rs/biznis/nekr...je-najskuplji-a-gde-najjeftiniji-kvadrat/vest

Ivana Štrbac iz RGZ ističe da je u prvom polugodištu 2024. godine u Republici Srbiji ukupan ostvaren promet na tržištu nepokretnosti iznosio je 3,4 milijarde evra, što je u odnosu na prošlu godinu, za 3,9 procenata više.

"Ono što je interesantno je da ako ta iznos uporedimo sa pre četiri godine, odnosno 2020. godine, to je duplo više. 2020. godine ukupan promet u prvom polugodištu iznosio je 1,7 milijardi evra. Dakle, ukupan promet se porastao, duplira u ove četiri godine. Iako su cene skočile. Tako je, cene su porasle, a ukupan broj ugovore takođe porastu odnosno na pre četiri godine", ističe Štrbac

A inflacija se ne pominje kao faktor? :)

Nominalne cifre kretanja stana u Zagrebu ili nekoj drugoj Balkanskoj palanci 2020 i danas, to da. Nije isto kretanje cene kineskog televizora i stana u Evropi.

Jasno je rekao "rast cene", to može da se razume kao poskupljenje plus inflacija. Kako god, nije baš tačno da nije pomenuo inflaciju.

Oni su samo shvatili sve pogrešno. Ovi naši veliki imaju tu kod nas par nekretninica (čak i tajkuni) a višak novca preusmeravaju van. Beč, London, Rim, Bugarska....deca studiraju van itd.
Kod nas gastosi kupuju, kome treba i ova sitna riba. 🙂
Bio malo do Italije i Slovenije. U Veneciji ručak na par stotina metara od trga Sv. Marka je koštao ko u nekom restoranu na NBG.. Za Trst da ne pričam. Do centra Ljubljane smo stigli oko podneva bez ikakvih problema i gužve. Obilaznica je malo opterećena tj vozilo se 80-90 ali dobro.
Generalno je sve uređenje, lepše, ušuškanije ali i smirenije. Tako da je verovatno stabilnost opredelila ljude da kupuju u inostranstvu.
Iz ličnog iskustva znam da ljudi kupuju nekretnine napolju. Grčka, CG, Trst, Beč...
Čuo sam interesantnu tezu da vlastodršci puštaju legalizaciju kada su pred kraj vlasti :) i d sto zaista može da utiče na cene.

Ja isto imam primer rodjaka iz blizeg okruzenja koji kupuje stanove u inostranstvu na svakih par godina. Pre je kupovao po Beogradu, sada uzima najvise u Grckoj ali i Italiji. Ima legalan biznis btw. Kaze da i njegovi partneri sada uglavnom kupuju recimo Solun jer brze skupe kes nego za Bg.

Nisam rekao da su netacni nego da bira da prikazuje podatke onako kako ispadaju najgori. Bukvalno klasican spiner i muljator.
Evo ti jedan primer.

- Na 6.09 kaze "do danasnjeg dana" a prikazuje 2018. godinu. Covek zivi 6 godina u proslosti. Zato sto ga je sramota da pokaze kako izgleda to "do danasnasnjeg dana" ali ja cu ti prikazati cisto da se zna istina i to sa njegovog izvora. A forecast mu je bolje da ne gleda jer ce zavrsiti na infuziji.

Pogledajte prilog 219924

Iskreno ovo bi trebalo da bude kaznjivo.
Trebalo bi da bude kažnjivo. Za zatvor. Nažalost i nakon 5 oktobra nije uradjena lustracija. Ovaj grafik pokazuje najveću pljačku Srbije od 90-tih.
E onda kad se pojave prvi elementi krize od sredine-kraja naredne godine a zvanično bude par kvartala kasnije kada se završe izbori kod nas, e onda će se taj novac upotrebiti za konačnu privatizaciju svega po diskontovanim, kriznim cenama. E onda je period prvobitne akumulacije kapitala završen u Srbiji i onda možemo da se bavimo temama kao što su pravna država, socijalne nejednakosti, ekološko uredjenje itd. Ali to tek tamo posle 2030. Treba zaštititi posle kapital koji je u ovom periodu steknut "striktnim poštovanjem zakona".

Iz ličnog iskustva znam da ljudi kupuju nekretnine napolju. Grčka, CG, Trst, Beč...
Iz mojeg okruženja je to bila CG(sada dosta manje), Grčka, Istra, Beč, dok par porodičnih prijatelja Beogradjana su u Trstu uložili.
Ti rodjeni Beogradjani mi kažu da se dosta njihovih prijatelja Beogradjana bavilo ulaganjem u Trst.
Ja isto imam primer rodjaka iz blizeg okruzenja koji kupuje stanove u inostranstvu na svakih par godina. Pre je kupovao po Beogradu, sada uzima najvise u Grckoj ali i Italiji. Ima legalan biznis btw. Kaze da i njegovi partneri sada uglavnom kupuju recimo Solun jer brze skupe kes nego za Bg.
Za Solun sam isto dosta slušao, ne znam toliko njih lično osim jednog koji je uzeo 2 stana u centru Soluna u lošijem stanju, pa vodio odavde majstore zbog renoviranja.
Dok za Halkidiki znam baš dosta njih.
Sada se moja generacija okreće i ka ulaganju u Dubai.

U poslednjih 10-ak godina nisam cuo bolje objasnjenje ekonomske situacije kod nas, sa sve zvanicnim statistickim podacima, bez toga sta neko misli ili oseca ili mu se cini.
Ukratko, daleko smo mi od bilo kakvog ekonomskog tigra i zlatnog doba.

Ma kakav profesor ekonomije, dr, pojma nema, prevaziđena priča. Imamo mi mnogo bolje stručnjake za ekonomiju na forumu.

Ma kakav profesor ekonomije, dr, pojma nema, prevaziđena priča. Imamo mi mnogo bolje stručnjake za ekonomiju na forumu.
NIje problem sa Šoškiċem što ne zna, veċ što zna ali svesno obmanjuje, što je još gore.

Iornicno je inace da u prvih tri minuta prikazuje grafike gde se vidi da je najveca razlika u rastu u odnosu na zemlje centralne i istocne evrope nastala bas kada je on bio guverner NBS.

Korupcija ubija

...Dodao je da „rušiti takvu zgradu bagerima, bez sistema, bez licenciranih firmi za tretman otrovnog otpada, bez ikakve kontrole, doslovno je zločin, svesno počinjen zločin, zločin kojim se teško ugrožava goli život i zdravlje, ne samo stanovnika okolnih zgrada“.

Da li je neko gledao neki jesenji ili zimski odmor? Mi porodično uvek kada je loše vreme odemo par dana do neke banje (spa, bazeni i to). Iskreno....to mi više prija od letovanja. Letovanje mi je postalo nužno zlo 😂. Prošle godine u ovo vreme sam našao tek slobodan termin krajem januara i sredinom februara. Sad sam bacio pogled, mogu da biram. Slobodnih soba ima baš baš.
Ono.... čisto zapažanje pa da vas pitam kako se vama čini ako ste gledali neke rezervacije.
Inače ove godine prvi put da niko od ljudi koje poznajem nije otišao negde za ovaj novembarski mini odmor. Prethodnih godina je tu bilo svašta banje, inostranstvo, shoping ture....pa čak i letovanja na daljim destinacijama. Ove godine ćorak.

Renovirao sam stan prošle nedelje i za početak sam mislio da ću morati 4noćenja da budem u hotelu dok se ne odradi renoviranje(ispalo je 6noćenja).
Pre renoviranja sam otišao po NS-u da nadjem hotel za ta 4 noćenja, 4 ozbiljnija hotela su bila skroz puna(to jest nudili su mi samo na 2 noćenja), tek peti hotel je mogao da mi da sobu na 4 pa kasnije i 6 noćenja.
Pitam ih pa šta se to dešava u NS-u, koliko znam nije neka ozbiljna manifestacija, kažu tako je to kod nas mi smo bolji hoteli i uvek prometni i morate za tako nešto unapred da rezervišete, realno sam bio iznenadjen.
Šta znam, moje okruženje putuje, sada zbog trudnoća je možda mala pauza, jer se renoviraju stanovi ili se vrši preseljenje iz manjeg u veće stanove pa su oko toga svi fokusirani.

U septembru tornik, subota bazen pun, radnim danima po par h smo bili jedini gosti na bazenu.
Danas u termama fruskim, bazen se popodne napunio krcato je, ali ima slobodnih soba, i ima stranaca dosta.
Cene u Fruškim Termama su više nego u banjskim hotelima slične kategorije u Austriji. Ja nikada nisam tamo spavao, išao sam samo na bazen i spa i uvek je prilično solidno posećeno. Meni lično preskupo, ali opet imaju održiv biznis model na kome zarađuju i svaka čast na tome.

Renovirao sam stan prošle nedelje i za početak sam mislio da ću morati 4noćenja da budem u hotelu dok se ne odradi renoviranje(ispalo je 6noćenja).
Pre renoviranja sam otišao po NS-u da nadjem hotel za ta 4 noćenja, 4 ozbiljnija hotela su bila skroz puna(to jest nudili su mi samo na 2 noćenja), tek peti hotel je mogao da mi da sobu na 4 pa kasnije i 6 noćenja.
Pitam ih pa šta se to dešava u NS-u, koliko znam nije neka ozbiljna manifestacija, kažu tako je to kod nas mi smo bolji hoteli i uvek prometni i morate za tako nešto unapred da rezervišete, realno sam bio iznenadjen.
Šta znam, moje okruženje putuje, sada zbog trudnoća je možda mala pauza, jer se renoviraju stanovi ili se vrši preseljenje iz manjeg u veće stanove pa su oko toga svi fokusirani.
Svaka čast, ali kakvo je to renoviranje koje traje 6 dana? Ja kad sam radio kompletno renoviranje dvoiposobnog stana, trajalo je 2 meseca i to je radio isti preduzimač sa uhodanom ekipom bez praznog hoda. Ove godine sam roditeljima renovirao samo kupatilo sa pripadajucim instalacijama i to je trajalo 3 nedelje...

Svaka čast, ali kakvo je to renoviranje koje traje 6 dana? Ja kad sam radio kompletno renoviranje dvoiposobnog stana, trajalo je 2 meseca i to je radio isti preduzimač sa uhodanom ekipom bez praznog hoda. Ove godine sam roditeljima renovirao samo kupatilo sa pripadajucim instalacijama i to je trajalo 3 nedelje...
Menjanje vrata, krečenje, postavljanje novih utičnica i plafonjera, farbanje i sredjivanje terase...Pre toga je bilo sredjivanje garaže i ostave, kako bih mogao tamo da prebacim neke stvari iz stana.
Trenutno sam u dvosobnom stanu a potreban mi je sada svaki m2 😉
EDIT: Ako ti je trajalo samo 2 meseca celokupno renoviranje dvoiposobnog stana to je odlično, ja tu računam 3 meseca a imam iskustva u tome i to sa odličnom uhodanom ekipom.
EDIT2: Isti Izvodjač mi je radio na više različitih mesta u isto to vreme, pa mi je zbog toga bilo ok. Drugar je pa mi je tek na kraju sračunao sve i da kažem na 3-4 lokacije mi je radio istovremeno, čisto da objasnim zašto je ovde trajalo toliko koliko je trajalo. Mislim jesu svi bolji materijali i pedantno sve odradjeno pa čak i nešto gratis ali sam se iznenadio cifrom 😂

Prilozi

• IMG_9206.jpeg
    IMG_9206.jpeg
    73 KB · Pregleda: 134
Poslednja izmena:
Razmišljam da li bi bila najbolja opcija BNV za ulaganje ili je ipak Blok65 to jest budući IMT bolji. Svakako sam prvi put uložio u Blok 65 izbog boljeg kvaliteta i po meni poslovnog biznis sveta.

Razmišljam da li bi bila najbolja opcija BNV za ulaganje ili je ipak Blok65 to jest budući IMT bolji. Svakako sam prvi put uložio u Blok 65 izbog boljeg kvaliteta i po meni poslovnog biznis sveta.
Bukvalno zavisi od toga na sta se kladis (po meni). Ako se kladis na turizam i stan na dan da ce da razvali onda BNV ako mislis da ce ti neki koorporativni poslovi + kancelarije da imaju rast u buducnosti (i da nece biti remote poslova kao sto mastaju) onda blok65. U svakom slucaju srecno!

Vrh