Šta je novo?

Cene nekretnina

Ima vise stanova na NBG samo koji su 30 kvadrata a prodaju se za 115-120k i to ne bas sjajno stanje. Ni meni nije to bas jasno. Ali kontam da im dizu cenu jer su ti od 30 kvadrata investicioni, pa racunaju da mogu da uzmu vise po kvadratu.
Nije da branim te cene stanova od 30 kvadrata, ali je normalno da su manji stanovi skuplji. Jednostavno, stan kao celina ima veliku upotrebnu vrednost, a duplo veci stan nema duplo vecu vrednost. Vrednost ne raste proporcionalno broju kvadrata.
Sad sto za raspad garsonjere / jednosobne traze te sume je druga prica.

Šta bre kukate, hrana, hrana? Voda, voda? Kupujte stanove i sačuvajte živu glavu. Svi su složni u jednom; oko vode i hrane će se voditi ratovi uskoro, e zato nam ne treba ni voda ni hrana, da nas neko napada, izgibosmo svi. Ovako kupiš stan i uživaš u njemu dok ne prođe rat.

Šta bre kukate, hrana, hrana? Voda, voda? Kupujte stanove i sačuvajte živu glavu. Svi su složni u jednom; oko vode i hrane će se voditi ratovi uskoro, e zato nam ne treba ni voda ni hrana, da nas neko napada, izgibosmo svi. Ovako kupiš stan i uživaš u njemu dok ne prođe rat.
Da! Bas kao i proslih par puta? Sve sto treba posle je da okrecis malo.

Metro

Hoce ako padne traznja i ljudi ne budu hteli da kupuju stanove u istom obimu kao i do sada na toj lokaciji.

Upravo analizirao poslednji izvestaj (4 novembar) od NBS-a za Srbiju (doduse fali 2024 za neke stvari) i zakljucak je da ako se ovaj trend ovako nastavi, imamo potencijalno problem oko lokalne proizvodnje i kontrole inflacije cime rizikujemo rast pogotovu u periodu kada je sve nestabilno. Pokusavam da shvatim na osnovu ovih podataka gde je bull? Bull moze biti bukvalno za pojedince ali generalno gledano, nije dobro na duze staze.

Zašto bi pala cena stanova zbog azbesta? Naprotiv još će porasti, i to baš zbog azbesta. Pa azbest izaziva kancer, ali leči probavu.

Upravo analizirao poslednji izvestaj (4 novembar) od NBS-a za Srbiju (doduse fali 2024 za neke stvari) i zakljucak je da ako se ovaj trend ovako nastavi, imamo potencijalno problem oko lokalne proizvodnje i kontrole inflacije cime rizikujemo rast pogotovu u periodu kada je sve nestabilno. Pokusavam da shvatim na osnovu ovih podataka gde je bull? Bull moze biti bukvalno za pojedince ali generalno gledano, nije dobro na duze staze.
Možda ako gledaš celu državu si u pravu, ali ako gledaš Beograd i to pogotovo samo neke delove Beograda - BW, Savski Venac, Vračar i NBG - tu sigurno će biti bull nezavisno od globalnih ili lokalnih ekonomskih kretanja. Evo ja mogu reći za sebe (što sam već i bio rekao), da cene (nekim čudom) padnu na NBGu 40-50% za novogradnju znači da kvadrat novogradnje bude oko 2k eura, ja ću domah kupiti još dva stana makar se zadužio u NL čisto da se ne baci:)
Jer kriza će da prođe za par godina i cene će da odlete opet u nebo.
Ovo je scenario u koji ni sam ne verujem! A mislim da osim mene ima još dosta takvih koji bi to uradili, što gastarbajtera što lokalaca.

Ma i nema azbesta, pustila jedna organizacija buvu i svi prihvatili kao cinjenicu.
Kao i obično kod nas. A pre ljudi živeli u tim zgradama sa azbestom i ništa. Azbest je štetan ako se uništava ali ako je ugrađen u beton nema posledica. Kod rušenja bi došlo do tog raspršivanja da ga ima. Ali i taj azbest je daleko manje štetan od bombardovanja koje smo imali 1999. Tako da...

Može neki highlight?

A gde će se ukloniti, to me vrlo zanima?
Verujem da sam mu na ignore, al nema veze, stiže odgovor 🙂

Ako je uopšte tačno da ima azbesta u zgradi(molim za link), ti bi ostavio dakle da truli taj azbest, i polako da truje okolinu vetrom, decenijama.

Bukvalno do juče je bio nekima simbol Beograda, a od danas je leglo azbesta?

Možda ako gledaš celu državu si u pravu, ali ako gledaš Beograd i to pogotovo samo neke delove Beograda - BW, Savski Venac, Vračar i NBG - tu sigurno će biti bull nezavisno od globalnih ili lokalnih ekonomskih kretanja. Evo ja mogu reći za sebe (što sam već i bio rekao), da cene (nekim čudom) padnu na NBGu 40-50% za novogradnju znači da kvadrat novogradnje bude oko 2k eura, ja ću domah kupiti još dva stana makar se zadužio u NL čisto da se ne baci:)
Jer kriza će da prođe za par godina i cene će da odlete opet u nebo.
Ovo je scenario u koji ni sam ne verujem! A mislim da osim mene ima još dosta takvih koji bi to uradili, što gastarbajtera što lokalaca.
Joe.....razočaraš me nekim izjavama.
Spx poznaješ odlično
Zlato poznaješ odlično
Kripto poznaješ odlično
Moraš da znaš i TA za ove stvari
Moraš da znaš politiku, makro ekonomiju, finansije.
I onda kažeš za par godina će poleteti i ako dođe do krize. Znaš i sam da to tako ne ide i da sve ima svoj ciklus pre eksplozivnog rasta. Nakon rasta je obavezna konsolidacija a nakon toga pad ili rast koji dugo traje. Više godina zapravo. Mi smo već imali eksplozivan rast. Sada smo u konsolidaciji zahvaljujući velikim kreditima i velikim i bez osnova povećanim zaradama.
Valjda je svima jasno da osim eventualno minimalca daljih povećanja nema.

Poslednja izmena:
Slažem se da je top bio 2800$. Ali i dalje mislim da će do leta da padne cena na 1600$. Prosto zato što kad kola krenu nizbrdo onda ide brže. Ali videćemo tržište će pokazati.
Zlato je merilo vrednosti oduvek. Više hiljada godina zapravo. Zanimljivo je da je cena rimske toge pre par hiljada godina i ručno pravljenog italijanskog odela danas ista u zlatu 🙂. Slično je i za nekretnine.
1600$ bi razvalilo tržište nekretnina svuda ukoliko bi se ta cena zadržala. I cena od 2200 bi povukla nekretnine na dole......1600 iako postoji mala mogućnost (ali video sam da postoji) mi je baš poklon cena.
Kada kažem povuklo cene na dole još minimum 12-15% posle već pada od 10-12%.... mislim na tržišno orijentisane zemlje. Ne na despotije poput naše.

Joe.....razočaraš me nekim izjavama.
Spx poznaješ odlično
Zlato poznaješ odlično
Kripto poznaješ odlično
Moraš da znaš i TA za ove stvari
Moraš da znaš politiku, makro ekonomiju, finansije.
I onda kažeš za par godina će poleteti i ako dođe do krize. Znaš i sam da to tako ne ide i da sve ima svoj ciklus pre eksplozivnog rasta. Nakon rasta je obavezna konsolidacija a nakon toga pad ili rast koji dugo traje. Više godina zapravo. Mi smo već imali eksplozivan rast. Sada smo u konsolidaciji zahvaljujući velikim kreditima i velikim i bez osnova povećanim zaradama.
Valjda je svima jasno da osim eventualno minimalca daljih povećanja nema.
Svima je jasno sem svakoj svetskoj relevantnoj ekonomskoj institucij koja Srbiji sledecih par godina prognozira jaci rast.

Svima je jasno sem svakoj svetskoj relevantnoj ekonomskoj institucij koja Srbiji sledecih par godina prognozira jaci rast.
Ispravka "brži, jači, bolji" rast.....za njihovu decu i čukun unuke (BDP=krediti=inflacija). Za našu je tu mrsko inostranstvo.
Da li plata ide preko računa ili na ruke Defke?

GDP rast je nebitan ako je na ustrb ekologije, pravne drzave, kvalitetnog zdravstva, skolstva, puteva,..., a u korist socijalnog raslojavanja.
Rast plata je nebitan ako je ponisten inflacijom.
Mi cemo mozda da imamo GDP rast, mozda ce i plate da rastu, ali dzaba, tj. to ce biti samo na ustrb stvari koje sam gore naveo, za 99% naroda nece biti bolje.
Meni deluje da Srbija kao ekonomija ide u pravcu drzave koja stranim investitorima i hohštaplerima nudi jeftinu radnu snagu, subvencije, mogucnost da eksploatisu prirodne resurse bez brige o okolini, mogucnost da peru pare i slicno. Takva ekonomija moze da ima rast, ali taj rast nije odrziv, a narod u takvoj drzavi nema buducnost.

Ispravka "brži, jači, bolji" rast.....za njihovu decu i čukun unuke (BDP=krediti=inflacija). Za našu je tu mrsko inostranstvo.
Da li plata ide preko računa ili na ruke Defke?
Da da, to tako ide, neprobojna argumentacija kao i uvek.
Defke je bot verzija 3.0 , oni rade iz ubedjenja 🤣
Niki Maus, vrsti se pisanju tri tacke, ako cemo da se igramo etiketiranja imam ih i ja za tebe
GDP rast je nebitan ako je na ustrb ekologije, pravne drzave, kvalitetnog zdravstva, skolstva, puteva,..., a u korist socijalnog raslojavanja.
Mi cemo mozda da imamo GDP rast, mozda ce i plate da rastu, ali dzaba, tj. to ce biti samo na ustrb stvari koje sam gore naveo, za 99% naroda nece biti bolje.
Meni deluje da Srbija kao ekonomija ide u pravcu drzave koja stranim investitorima i hohštaplerima nudi jeftinu radnu snagu, subvencije, mogucnost da eksploatisu prirodne resurse bez brige o okolini, mogucnost da peru pare i slicno. Takva ekonomija moze da ima rast, ali taj rast nije odrziv, a narod u takvoj drzavi nema buducnost.
Pa cekaj jel ima rasta il je svima jasno da nema rasta?

Jesmo li neosnovano digli plate u stratosferu ili nudimo samo jeftinu radnu snagu?

What is the truth?

Il je samo bitno da se napise nesto, ionako je cilj publika koja ne razmislja?

Sve je to posledica naroda. Dugo sam razmišljao o tome. Mi kao narod u periodu od 1989-2024 (nastaviće se) tj. 35 godina glasamo za SRS+SPS. Jedini izuzetak je bio kada smo bili pritisnuti sankcijama i bombardovanjem + finansirali su zapadnjaci opoziciju (okupili ih i dali im logističku i ekspertsku podršku) i to je trajalo samo par godina. I šta onda dalje da pričamo 🙂. A ovi bi za bilo koje strane apoene prodali sve 🙂. Kakve ekologije, poljoprivrede, moral, patriotizam, državnik i to. Cela Srbija može da se prokopa uzduž i popreko i tri pokrajine još možemo da poklonimo samo nam refinansiranje kredita i uzimanje novih ne dirajte i ne mešajte nam se u posao. Tako da....to je to u Srbiji. Ako ti ne odgovara danas, neće ni sutra a ni za 20 godina. Što pre shvatiš biće ti lakše

Poslednja izmena:
Pa cekaj jel ima rasta il je svima jasno da nema rasta?
Jesmo li neosnovano digli plate u stratosferu ili nudimo samo jeftinu radnu snagu?
What is the truth?
Il je samo bitno da se napise nesto, ionako je cilj publika koja ne razmislja?
Kod nas su prosecne plate dovoljno visoke da mogu da se hvale na medijima kako su porasle, a dovoljno niske da smo uz subvencije i dalje jeftina radna snaga. Pisao sam o tome, mi smo bas tu negde na granici sa platama. U praksi te plate koje su navodno porasle izvlace botovi u drzavnim firmama koje svi mi finansiramo i manja grupa poslova koji su eto malo bolje placeni, a efektivno je sav taj rast ponisten inflacijom. A realno i dalje polovina ljudi radi za manje od 650 evra neto (medijalna plata), rade i prekovremeno, trpe mobing, nose pelene na poslu, ali to ne ulazi u statistiku ekonomskog tigra.
Nase plate su kao free bet u kladionici, daju ti 1000 evra ili ne znam koliko free spinova, ali taj novac ne mozes da povuces, mozes samo da ih potrosis kod njih. Tako i nase plate, malo su nominalno porasle da ti zamazu oci, a efektivno mozes da je potrosis samo ako kupujes robu i usluge po cenama vecim 20-30% nego u Evropi.

Vrh