Šta je novo?

Cene nekretnina

Prema svemu sudeći, čini se da će kupci prvog stana polako ali sigurno izumreti kao dinosaursi. Ljudi će imati ili 2+ nekretnine ili nijednu. Ovi bez nekretnine u posedu biće osuđeni na milost ili nemilost imaoca koji će im biti nešto nalik vlastelina.
Biće to jedan zanimljiv svet!

Jao, tek sad vidim tekst tog Pavlovića kog pominju neki na temi.

Lik je uspeo da sve moguće ekonomske parametre Srbije objasni subjektivnim osećajem i namicanjem činjenica. Evo dela teksta gde se direktno bavi politikom:

Dakle emigracija 90ih kada su iz Srbije bežali još masovnije tada nije dovela do povećane zaposlenosti, ali sada jeste. Takodje, eto slučajno, uz tu zaposlenost, porasle su i plate, naravno veštački. Sve je jasno, rast plata i zaposlenosti je u stvari rezultat raspada sistema, brao ti ga 👏 🤡

PS. Treba da se sklone one metalne partizanske glave iz Ekonomskog Fakulteta i dovede pop da osvešta zgradu, više puta.

Edit:typo
Ovakav komentar može da lajkujte samo Defke 😂😂😂

Evo iz prve ruke, Bugarska je živ očaj….industrijizacija zemlje i industrijska proizvodnja je 40% veća od Srbije …isti broj stanovnika …
…u odnosu na koga smo mi ekonomski tigar? Šta nas čini tigrom, rast GDP od 3-4%?!
Smanjite ljudi korišćenje sintetskh supstanci, osvescenje kao prvi korak održivog rasta…

Evo iz prve ruke, Bugarska je živ očaj….industrijizacija zemlje i industrijska proizvodnja je 40% veća od Srbije …isti broj stanovnika …
…u odnosu na koga smo mi ekonomski tigar? Šta nas čini tigrom, rast GDP od 3-4%?!
Smanjite ljudi korišćenje sintetskh supstanci, osvescenje kao prvi korak održivog rasta…
Pojam "ekonomski tigar" koriste samo oni koji se trude da dokazu da smo Mordor.

Nikada ovde nisam cuo nekoga da ozbiljno naziva Srbiju ekonomskim tigrom, to je strawman pored kog bi ove prognoze kako je propast iza coska trebalo da zvuce razumno i racionalno.

Alibi za pljačku. Ništa drugo. Šta god da uporediš ta Bugarska je ispred nas.

Veljko ima dobro društvo a gde je društvo tu je i kasirka i potreba za stanom.
1000014083.jpg

Ocigledno ne razumes sta je definicija ekonomskog tigra i verovatno ti je sam naziv za podsmeh. (zbog takvih kao ti mi je i zakljucana tema).
To ne znaci "razvijena drzava" tipa Svajcarske (jer svakako nisu ekomomski tigar i sansa da budu je 0) nego drzava koja ima brz i eksponencijalan rast BDP-a. (lupam sad cifru) 5% godisnje rast BDP-a na dug period je ekonomski tigar. Vece sanse ima neka Africka zemlja da bude ekonomski tigar nego Svajcarska.

Ovi razvalise

Ocigledno ne razumes sta je definicija ekonomskog tigra i verovatno ti je sam naziv za podsmeh. (zbog takvih kao ti mi je i zakljucana tema).
To ne znaci "razvijena drzava" tipa Svajcarske (jer svakako nisu ekomomski tigar i sansa da budu je 0) nego drzava koja ima brz i eksponencijalan rast BDP-a. (lupam sad cifru) 5% godisnje rast BDP-a na dug period je ekonomski tigar. Vece sanse ima neka Africka zemlja da bude ekonomski tigar nego Svajcarska.

Ovi razvalise
Hvala vradovicu, nažalost razumem malo vise nego sto misliš oko ovog našeg srbijanskog blata i neke odrzive perspektive u ekonomskom smislu da celom društvu bude bolje nego vradovicu i niki-ju…ja sam svojevremeno odlucio da ostanem o ovom mulju i radim i stvaram…
Eee sad oko koncepta ekonomskog tigra, kad budemo na listi korupcije, prava, ekologije u vrhu ali sa pozitivnim indeksima, a u isto vreme budemo imali rast BDP zasnovan na realnim parametrima(citaj ne mašina za pranje p…a) i imamo rast od 7-8% eto me na Trgu sa trasnparentnom, izvinite na svemu ekonomski tigre…
malo je degutantno imati ekonomske interese u ovoj mucnoj zemlji iz udobne fotelje u toploj sobi neke sredjene države…if you know what I mean…

Prilozi

• IMG_9204.jpeg
    IMG_9204.jpeg
    79,1 KB · Pregleda: 103
Prema svemu sudeći, čini se da će kupci prvog stana polako ali sigurno izumreti kao dinosaursi. Ljudi će imati ili 2+ nekretnine ili nijednu. Ovi bez nekretnine u posedu biće osuđeni na milost ili nemilost imaoca koji će im biti nešto nalik vlastelina.
Biće to jedan zanimljiv svet!
Nisam živeo u inostranstvu, ali mislim da se ovo već uveliko dešava i da je tamo čak i veća razlika.
Generalno to je moj stav koji sam i ovde pisao.
Očekujem da će se dešavati sve primetnije, čak i da će korporacije krenuti sve ozbiljnije da se bave time, to jest kupovinom nekretnina ili gradnjom zgrada i kompleksa koje će samo rentirati.

Dok je nama zaduživanja, biće i kakve-takve ekonomije. Otkazi među čuvenim programerima od jesenas, su sve češći, masovniji ali tiši. Manje radnje i lokali pucaju, neke od firmi isto. Očekuje nas dalji rast cena hrane i svega ostalog od nove godine. Stanovi se sve manje kupuju kao investicija. Ipak imamo još da se zadužimo ( ne znam koliko još može), navodni metro je zastao zbog Expa, znači pred nama je sami kraj zaduživanja države. Ipak dugove treba vratiti...rudnicima, šumama, vodom, zemljom...

Nisam živeo u inostranstvu, ali mislim da se ovo već uveliko dešava i da je tamo čak i veća razlika
Iskustvo iz inostranstva na ovom forumu je ograničeno na par zemalja. Ako tvrdiš da se to već uveliko dešava, onda bi bilo lepo da vidimo koje su to sve zemlje, kako žive to njihovi stanovnici, da li se možda bude protiv toga, kakve mere preduzima država itd.
Ovako je sve samo obična tvrdnja bez ikakvih osnova.

Iskustvo iz inostranstva na ovom forumu je ograničeno na par zemalja. Ako tvrdiš da se to već uveliko dešava, onda bi bilo lepo da vidimo koje su to sve zemlje, kako žive to njihovi stanovnici, da li se možda bude protiv toga, kakve mere preduzima država itd.
Ovako je sve samo obična tvrdnja bez ikakvih osnova.
Ovakvi naslovi potkrepljuju moje mišljenje, iskreno nisam se udubljivao i sakupljao relevantne dokaze za moju tvrdu.
Mislim da smo ovde i kačili sliku sa tačnim procentom posedovanja nekretnina u Evropi.

https://www.euronews.rs/evropa/vest...malja-ima-ogroman-problem-sa-stanovanjem/vest

https://www.021.rs/story/Info/Bizni...prednjaci-po-vlasnistvu-nad-nekretninama.html

Svašta ti ceniš kod Srbije, ali isključivo iz daljine :)
Evo kao neko ko je već odradio ono o čemu Joe priča, moram da potvrdim da zaista jeste tako. Realno je mnogo isplativija opcija živeti i raditi iz Srbije ako su ti prihodi i dalje iz inostranstva. Mi smo se za vreme korone prilično mučili u inostranstvu, a finansijski nije bilo nategnuto ali nije bilo sjajno, ali kada sam odlučila da se vratim u Srbiju i radim remote, disposable income mi se upetostricio tako reći.

Elem mi smo u Srbiji već skoro 4 godine sada i ne kajemo se. Živimo vrlo opušteno. Ali, ne mogu da kažem da se ne slažem i sa ostalim forimasima uključujuci i Sale85. Srbija je država na vetrometini. Država u potpunosti zarobljena od strane klijentelisticke klase i njihovih interesa. Krupnim pitanjima se upravlja iz ambasada i tu se ne mogu oteti utisku da kada velika kriza naleti, a upravo se jedna takva zahuktava, nije najbezbednije biti na vetrometinama kakva je i Srbija. Generalno nisam naročito optimistična po pitanju tržišta nekretnina. Ovo je po meni neki maksimum maksimuma. Prodala bih kad bih znala šta sa tim parama (a nije mi do kockanja sa bitkoinima).

E da, dodatno negativno u Srbiji je sto je možda meni ovde finansijski dobro, većini baš i nije. Bar ne običnom narodu. Oseća se taj stres i mene to i lično pogađa. Nisam sociopata. Dodatno pošto imam dete školskog uzrasta, i obrazovanje je stavka koja me ponekad brine mada sam kako tako zadovoljna.

Dok je nama zaduživanja, biće i kakve-takve ekonomije. Otkazi među čuvenim programerima od jesenas, su sve češći, masovniji ali tiši. Manje radnje i lokali pucaju, neke od firmi isto. Očekuje nas dalji rast cena hrane i svega ostalog od nove godine. Stanovi se sve manje kupuju kao investicija. Ipak imamo još da se zadužimo ( ne znam koliko još može), navodni metro je zastao zbog Expa, znači pred nama je sami kraj zaduživanja države. Ipak dugove treba vratiti...rudnicima, šumama, vodom, zemljom...
Stanovi se manje kupuju a zgrada od 1880 kvm razgrabljena za 7 minuta!?! Brže nego Lidl pilići! Toliko o propasti.
Male radnje propadaju zbog promena navika. Svi idu u velike trgovine i online i shopping mall ove. Možda u lokalnoj prodavnici ljudi kupe samo hleba i mleko da ne pali auto. A od toga ne može mali da živi

Stanovi se manje kupuju a zgrada od 1880 kvm razgrabljena za 7 minuta!?! Brže nego Lidl pilići! Toliko o propasti.
Male radnje propadaju zbog promena navika. Svi idu u velike trgovine i online i shopping mall ove. Možda u lokalnoj prodavnici ljudi kupe samo hleba i mleko da ne pali auto. A od toga ne može mali da živi
Tako je. Odavno je proslo vreme zanatlija i slicno. Sada je sve u fazonu digitallizacije, automatizacije, globalizacije i ukrupnjivanja kapitala. Prosto vremena se menjaju. Ono sto treba gledati jel pao promet? Nije. Jel pala zaposlenost? Nije. Jel raste BDP? Raste. Jel se zemlja razvija? Da. To sto nekima lose ide jer se nisu prilagodili novom dobu to je iskljucivo njihov lokalni problem. Njihovo trziste ce preuzeti neko ko je sposoban da se prilagodi i to je to.

Tako je. Odavno je proslo vreme zanatlija i slicno. Sada je sve u fazonu digitallizacije, automatizacije, globalizacije i ukrupnjivanja kapitala. Prosto vremena se menjaju. Ono sto treba gledati jel pao promet? Nije. Jel pala zaposlenost? Nije. Jel raste BDP? Raste. Jel se zemlja razvija? Da. To sto nekima lose ide jer se nisu prilagodili novom dobu to je iskljucivo njihov lokalni problem. Njihovo trziste ce preuzeti neko ko je sposoban da se prilagodi i to je to.
Ajmo tigrovi, samo napred 🤣🤣🤣

Evo kao neko ko je već odradio ono o čemu Joe priča, moram da potvrdim da zaista jeste tako. Realno je mnogo isplativija opcija živeti i raditi iz Srbije ako su ti prihodi i dalje iz inostranstva. Mi smo se za vreme korone prilično mučili u inostranstvu, a finansijski nije bilo nategnuto ali nije bilo sjajno, ali kada sam odlučila da se vratim u Srbiju i radim remote, disposable income mi se upetostricio tako reći.

Elem mi smo u Srbiji već skoro 4 godine sada i ne kajemo se. Živimo vrlo opušteno. Ali, ne mogu da kažem da se ne slažem i sa ostalim forimasima uključujuci i Sale85. Srbija je država na vetrometini. Država u potpunosti zarobljena od strane klijentelisticke klase i njihovih interesa. Krupnim pitanjima se upravlja iz ambasada i tu se ne mogu oteti utisku da kada velika kriza naleti, a upravo se jedna takva zahuktava, nije najbezbednije biti na vetrometinama kakva je i Srbija. Generalno nisam naročito optimistična po pitanju tržišta nekretnina. Ovo je po meni neki maksimum maksimuma. Prodala bih kad bih znala šta sa tim parama (a nije mi do kockanja sa bitkoinima).

E da, dodatno negativno u Srbiji je sto je možda meni ovde finansijski dobro, većini baš i nije. Bar ne običnom narodu. Oseća se taj stres i mene to i lično pogađa. Nisam sociopata. Dodatno pošto imam dete školskog uzrasta, i obrazovanje je stavka koja me ponekad brine mada sam kako tako zadovoljna.

Jasno je to meni. Nije da ja ne razumem Džoovu motivaciju, samo ne volim da mi neko priča kako je ovde super, a ni ne živi ovde. Eto vi što živite ovde vam je mnogo jasnije kakvo je realno stanje nego što je Džou ili Vradoviću koji od Srbije napraviše raj na zemlji.

Realan komentar i na mestu. Ja sve što pričam, pričam iz želje da opstane ova zemlja. Dzabe meni i 5 stanova ako živim ovde i svi su besni, razočarani i letargični čim izadjem na ulicu, saobraćaj, posao, školu, bolnicu itd.
Što će biti sve manje ljudi itd.
Ja od stranaca ništa dobro ne mogu da očekujem, mene nervira kada su ovi naši gori od stranaca. Da toliko želiš loše, to mi je nejasno.

Smanjili su metro projekat na 1 trasu. Digli kredit od poštanske štedionice (verovatno po 7-8%). Expo kako čujem dobro kasni iako rade u 3 smene pa su usmerena dodatne snage tamo. U prevodu.....koštaće još više.
Ko radi tamo završne radove od izvodjača srećno mu bilo 🙂

Vrh