Ovo sada moze da se kaže i za zlato, i za akcije, i za stanove, i za sve. Ali se ipak kupuje i dalje, i cene i dalje rastu...Sada treba da se prodaje kripto po meni a ne kupuje. Svakako ne bih nikoga sada savetovao da ga kupi na vrednosti preko 90k.
Zlato pada Top je bio 2800 a sada je 2560. Usudio bih se da kažem da će padati do leta minimum i to do neke cene od 2200. Ako nastavi pad do jeseni to će biti nivoi za koje GI Joe kaze.....1600.Ovo sada moze da se kaže i za zlato, i za akcije, i za stanove, i za sve. Ali se ipak kupuje i dalje, i cene i dalje rastu...
Slažem se, nemamo kuglu koja predvidja budućnost. Da posedujem zlato i njega bih prodao. Bukvalno se začudim kada vidim da cene u Beogradu ,,prestižnih,, zgrada idu i do 8.5-10k.Ovo sada moze da se kaže i za zlato, i za akcije, i za stanove, i za sve. Ali se ipak kupuje i dalje, i cene i dalje rastu...
Mene mnogo više čudi što stanovi u zgradama starim 60+ godina koštaju i više od 3k/m2. Odlamanje fasada svakodnevnica. Bezbednosne garancije 0. Ali dobro, mi smo ovde investitori, a u to se ne ulaže.Bukvalno se začudim kada vidim da cene u Beogradu ,,prestižnih,, zgrada idu i do 8.5-10k.
U Srbiji je minimalna bruto plata oko 550 evra, minimalna neto je oko 400 evra (https://www.paragraf.rs/statistika/minimalna_zarada.html),How much income goes on rent for minimum wage earners in Europe?
The share of minimum wage income spent on rent varies across Europe, from 35% in France to 56% in the Netherlands. Euronews Business examines minimum wages and average rent costs in EU countries.www.euronews.com
Mada konkretno za NL računali su bruto platu minimalnu a Rent placas u neto iznosu tako da je iznos u procentima i veći!
Slažem se da je top bio 2800$. Ali i dalje mislim da će do leta da padne cena na 1600$. Prosto zato što kad kola krenu nizbrdo onda ide brže. Ali videćemo tržište će pokazati.Zlato pada Top je bio 2800 a sada je 2560. Usudio bih se da kažem da će padati do leta minimum i to do neke cene od 2200. Ako nastavi pad do jeseni to će biti nivoi za koje GI Joe kaze.....1600.
Mislim da ko god u narednom periodu od 2 godine želi koliko toliko miran san a da ima lep ROI mislim da je najbolje kupiti sada NIS korporativne obveznice gde je neto ROI oko 5,5% a bruto ROI 6,5% i još vezane za euro. Bolje od štednje, sličan ROI na nivou stana. A ko nema za stan (200+ k eura) ovo je dobra opcija jer za 100k imate tu opciju. To ispada mesečno oko 480 eura neto, što ispada lepa dopuna plati nemaš muke i glavobolje s stanarima, kvarovima i slično.Sada treba da se prodaje kripto po meni a ne kupuje. Svakako ne bih nikoga sada savetovao da ga kupi na vrednosti preko 90k. Kada je eth bio ispod 1000$ pre koju godinu onda sam uživo nekolicini njima i savetovao i odradio kupovine.
Kako god, ja lično izlazim iz kripta još malo, nije to za mene...Niti razumem njihovo funkcionisanje i svrhu, i to što sam u prošlosti rudario mi je dosta i nekako glupo potrošeno vreme, mislio sam da će možda biti neka nova plaćanja i menjanje finansijskog tržišta.
Ovde je G.I.Joe imao hrabrosti i da kupuje bitcoin pre ovog skorašnjeg skoka i lepo opisivao pre bitke postupak i ulaganje.
Realno ne bih savetovao nikog ni da za celokupni keš kupi investicioni stan(osim ako nije neka baš dobra prilika) ili ima baš mnogo keša.
Ovako na rate i to bez kredita je dobra opcija u izgradnji, ako si siguran u svoj posao, biznis i prilagodjavanje tržištu.
Ja bih lično i uzimao kredit jer se onda više trudiš u poslovnom smislu zbog vraćanja.
BNV i IMT će se svakako izdavati i imati uvek vrednost, pogotovo kada se skroz izgrade kompleksi.
Meni su ti kompleksi bliži, ovaj ostali deo Beograda ni ne poznajem najbolje, od NS-a do NBG mi treba 50min i to mi igra ulogu pri odabiru nekretnine.
Problem je sto se novac zarobljava na 5 godina, a ni 100k EUR u kesu nije sitnica. Opet, ukupna cifra vrednosti IPA je mala, oko 50M EUR sto ce verovatno da plane za par dana medju jacim igracima.Mislim da ko god u narednom periodu od 2 godine želi koliko toliko miran san a da ima lep ROI mislim da je najbolje kupiti sada NIS korporativne obveznice gde je neto ROI oko 5,5% a bruto ROI 6,5% i još vezane za euro. Bolje od štednje, sličan ROI na nivou stana. A ko nema za stan (200+ k eura) ovo je dobra opcija jer za 100k imate tu opciju. To ispada mesečno oko 480 eura neto, što ispada lepa dopuna plati nemaš muke i glavobolje s stanarima, kvarovima i slično.
Ima vise stanova na NBG samo koji su 30 kvadrata a prodaju se za 115-120k i to ne bas sjajno stanje. Ni meni nije to bas jasno. Ali kontam da im dizu cenu jer su ti od 30 kvadrata investicioni, pa racunaju da mogu da uzmu vise po kvadratu.Mene mnogo više čudi što stanovi u zgradama starim 60+ godina koštaju i više od 3k/m2. Odlamanje fasada svakodnevnica. Bezbednosne garancije 0. Ali dobro, mi smo ovde investitori, a u to se ne ulaže.
Nema šta da se razmišlja uopšte o tome. Tržište nekretnina je podređeno velikim igračima, ostali se samo voze na talasu.Ima vise stanova na NBG samo koji su 30 kvadrata a prodaju se za 115-120k i to ne bas sjajno stanje. Ni meni nije to bas jasno. Ali kontam da im dizu cenu jer su ti od 30 kvadrata investicioni, pa racunaju da mogu da uzmu vise po kvadratu.
Pa nije baš da se zarobljava. Uvek možeš da ih prodaš na sekundarnom tržištu ako hoćeš. Tačno da ćeš imati onda manji ROI ali...Problem je sto se novac zarobljava na 5 godina, a ni 100k EUR u kesu nije sitnica. Opet, ukupna cifra vrednosti IPA je mala, oko 50M EUR sto ce verovatno da plane za par dana medju jacim igracima.
Zbor radni ljudi!Nema šta da se razmišlja uopšte o tome. Tržište nekretnina je podređeno velikim igračima, ostali se samo voze na talasu.
Najgore prođe običan radni čovek, koji je sada naročito prisiljen da živi hazarderski, jer su mu napori da uštedi u potpunosti obesmišljeni.
Pa lepo vam mića kaže, bolje 10 garsonjera u Staroj Pazovi /Indjiji nego jedna u BW koju rentas nekom ekstravagantnom liku za 1000€Samo bi dodao veci prihod znaci i veci problemi. Ako privremeno covek iz nekog razloga ostane bez posla dug ili minus u apsolutnom iznosu ode dodjavola i ceo kucni budzet. Dok je bull i ako je osoba mega stabilna sa poslom onda ekstra ali ako je neko ko menja svaki cas poslove ili krene bear = drzi gaće.
Postavljao si dve tabele sa procenom porasti nekretnina, jednu sa većim porastom i jednu sa nižim porastom.Samo bi dodao veci prihod znaci i veci problemi. Ako privremeno covek iz nekog razloga ostane bez posla dug ili minus u apsolutnom iznosu ode dodjavola i ceo kucni budzet. Dok je bull i ako je osoba mega stabilna sa poslom onda ekstra ali ako je neko ko menja svaki cas poslove ili krene bear = drzi gaće.
Mene ova prica podseca na nase trziste nekretnina, samo u tekstu majmune zamenite nekretnina. Samo se plasim momenta kad stranac i njegov pomocnik odu, odnesu pare, a nama ostanu majmuni koji ne vrede nista.PRIČA O MAJMUNIMA
"Bilo je to jednom kada je negde u neko selo došao neki stranac.
Znao je da tamo živi na hiljade majmuna. I tako je seljacima ponudio 10 dolara za svakog majmuna kojeg će za njega uhvatiti.
Seljaci su sa oduševljenjem prihvatili ponudu stranca i odmah krenuli u lov. Stranac je od njih otkupio sve – na stotine majmuna koje su ulovili.
Кad se broj majmuna malo smanjio seljaci su ih prestali loviti. Stranac je stoga podigao svoju ponudu i seljacima ponudio 20 dolara za svakog majmuna. Seljaci su bez oklevanja ponovno krenuli u lov.
Broj majmuna se još smanjio i ljudi su se ponovo vratili poljoprivredi. Stranac je zato ponudu povećao na 25 dolara, ali s vremenom je ostalo vrlo malo majmuna tako da je bilo gotovo nemoguće naći još kojeg.
Stranac je tada najavio novu ponudu. Za svakog majmuna seljacima je ponudio 50 dolara. U isto vreme on je morao zbog posla otputovati i za otkup majmuna ovlastio je svog pomoćnika.
Кako šefa nije bilo, seljacima je dao ponudu pomoćnik:
“Vidite sve ove majmune u kavezima koje je prikupio moj šef. Prodajem vam ih za 35 dolara a kada se šef vrati u selo, možete mu ih prodati po 50 dolara za svakog.”
Seljani su ozbiljno shvatili i počeli se organizovati. Prikupili su sve svoje uštede i otkupili sve majmune.
Nikad više nisu videli ni stranca ni njegovog pomoćnika, ostalo je samo selo puno majmuna.