Šta je novo?

Cene nekretnina

Sada treba da se prodaje kripto po meni a ne kupuje. Svakako ne bih nikoga sada savetovao da ga kupi na vrednosti preko 90k. Kada je eth bio ispod 1000$ pre koju godinu onda sam uživo nekolicini njima i savetovao i odradio kupovine.
Kako god, ja lično izlazim iz kripta još malo, nije to za mene...Niti razumem njihovo funkcionisanje i svrhu, i to što sam u prošlosti rudario mi je dosta i nekako glupo potrošeno vreme, mislio sam da će možda biti neka nova plaćanja i menjanje finansijskog tržišta.
Ovde je G.I.Joe imao hrabrosti i da kupuje bitcoin pre ovog skorašnjeg skoka i lepo opisivao pre bitke postupak i ulaganje.
Realno ne bih savetovao nikog ni da za celokupni keš kupi investicioni stan(osim ako nije neka baš dobra prilika) ili ima baš mnogo keša.
Ovako na rate i to bez kredita je dobra opcija u izgradnji, ako si siguran u svoj posao, biznis i prilagodjavanje tržištu.
Ja bih lično i uzimao kredit jer se onda više trudiš u poslovnom smislu zbog vraćanja.
BNV i IMT će se svakako izdavati i imati uvek vrednost, pogotovo kada se skroz izgrade kompleksi.
Meni su ti kompleksi bliži, ovaj ostali deo Beograda ni ne poznajem najbolje, od NS-a do NBG mi treba 50min i to mi igra ulogu pri odabiru nekretnine.

Previše si konzervativan Filipe, kao mlad i izuzetno uspešan čovek, ujedno si i izuzetno društveno koristan sa savetima ovde po forumu…. Uzmi kredit i kupi oba, nemoj sva jaja u jednu kosaru…

Hehe od nekog sam stariji a od nekog mladji, ali to su samo brojke, dešava se da sam na nekim sastancima i najstariji.
Evo sada malo uživam bez kredita, onako čudan osećaj, lep, ali ipak se javlja neki osećaj koji upravo tako i govori.
Taj osećaj govori uzmi i kredit i ovo i ono...Jedino znam da Kings Circle,Hotel Jugoslaviju i prvi red u BNV neću ni da gledam i razmišljam o tome.
Iako mi je to na neki način i posao, treba malo i odmoriti, zato sam sebi i rekao da tek sledeće godine i to ne Q1 može biti neke realizacije.
Do tada uvek zapostavljena renoviranja..
Kako sve firme gledaju na svemu da uštede i da povećaju likvidnost i Warren Buffett akumulira keš, tako da kopiram pametnije.

Ovo sada moze da se kaže i za zlato, i za akcije, i za stanove, i za sve. Ali se ipak kupuje i dalje, i cene i dalje rastu...
Zlato pada Top je bio 2800 a sada je 2560. Usudio bih se da kažem da će padati do leta minimum i to do neke cene od 2200. Ako nastavi pad do jeseni to će biti nivoi za koje GI Joe kaze.....1600.

Ovo sada moze da se kaže i za zlato, i za akcije, i za stanove, i za sve. Ali se ipak kupuje i dalje, i cene i dalje rastu...
Slažem se, nemamo kuglu koja predvidja budućnost. Da posedujem zlato i njega bih prodao. Bukvalno se začudim kada vidim da cene u Beogradu ,,prestižnih,, zgrada idu i do 8.5-10k.
Moje lično mišljenje koje je i Sale ovde rekao jeste da će nekretnine još rasti(on je spomenuo neki dogovor Investitora i tačan procenat), ja neke druge razloge itd...
U slučaju krize dešavaće se da ljudi prodaju nekretnine jeftinije, kačio sam ovde par oglasa koji su po meni bili prodaja zbog hitnosti i imali ok cene jedan je bio za BNV, ne mogu da se setim ali bilo je u pitanju trosoban stan 3500eur/m2.
Ti si pričao kako si par puta spuštao cenu nekretnina prilikom pregovaranja.
To je aktivno traženje nekretnina i u slučaju akumuliranog keša se može postići bolja cena, bave se time ljudi.
Ma bilo mi zanimljivo to rudarenje i kripto, ali ne volim da radim nešto u šta se ne razumem, više sam organizovao ljude koji to znaju i logistiku 😏
Zlato nikad nisam voleo, akcijama se još nisam bavio, zbog te prevlasti korporacija, ali verovatno je to i budućnost, realno bih ulagao tu u Ilona i njegove firme i drugih vizionara i firme sa kojima saradjujem...
Nekretnine i zemlja za sada od ulaganja i udružen možda u solarne elektrane i učenje o finansijama, pa da mogu i ja online sa mora ili planine da radim 😉

Mada konkretno za NL računali su bruto platu minimalnu a Rent placas u neto iznosu tako da je iznos u procentima i veći!

Samo bi dodao veci prihod znaci i veci problemi. Ako privremeno covek iz nekog razloga ostane bez posla dug ili minus u apsolutnom iznosu ode dodjavola i ceo kucni budzet. Dok je bull i ako je osoba mega stabilna sa poslom onda ekstra ali ako je neko ko menja svaki cas poslove ili krene bear = drzi gaće.

Poslednja izmena:

Mada konkretno za NL računali su bruto platu minimalnu a Rent placas u neto iznosu tako da je iznos u procentima i veći!
U Srbiji je minimalna bruto plata oko 550 evra, minimalna neto je oko 400 evra (https://www.paragraf.rs/statistika/minimalna_zarada.html),
Ovde su za rentu racunali stan sa minimum 2 spavace sobe (kod nas se to posmatra kao trosoban stan). U ovoj listi koju si naveo prakticno nigde renta za stan sa 2 spavace sobe nije veca od 50% minimalne plate, bila ona bruto ili neto, neka je i bruto. I pritom pricamo o prosecnoj renti, ne o 1 stanu od njih 100 koji se izdaju. Tom logikom, prosecan covek u Beogradu koji prima minimalac bi trebalo da moze bez problema da nadje trosoban stan za izdavanje od max 250-300 evra. Ako pogledas Halo Oglase, od oko 3.000 stanova za izdavanje koji su 2.0-3.0 samo par njih je jeftinije od 300 evra, i to neki raspadi. Tako da su rente u Beogradu zaista visoke u odnosu na platu. Ovo sto si ti izbacio meni zaista deluje super za bilo kog ko razmislja o preseljenju. Cesto pominjana kasirka koja nema svoj stan bi u bilo kom od ovih gradova mogla mnogo lakse da sebi priusti stan nego u Beogradu. A da ne pricam o nekom ko radi za vecu platu a odluci se za malo skromniji zivot, rentu skoro da ne bi ni osetio.

Zlato pada Top je bio 2800 a sada je 2560. Usudio bih se da kažem da će padati do leta minimum i to do neke cene od 2200. Ako nastavi pad do jeseni to će biti nivoi za koje GI Joe kaze.....1600.
Slažem se da je top bio 2800$. Ali i dalje mislim da će do leta da padne cena na 1600$. Prosto zato što kad kola krenu nizbrdo onda ide brže. Ali videćemo tržište će pokazati.

Sada treba da se prodaje kripto po meni a ne kupuje. Svakako ne bih nikoga sada savetovao da ga kupi na vrednosti preko 90k. Kada je eth bio ispod 1000$ pre koju godinu onda sam uživo nekolicini njima i savetovao i odradio kupovine.
Kako god, ja lično izlazim iz kripta još malo, nije to za mene...Niti razumem njihovo funkcionisanje i svrhu, i to što sam u prošlosti rudario mi je dosta i nekako glupo potrošeno vreme, mislio sam da će možda biti neka nova plaćanja i menjanje finansijskog tržišta.
Ovde je G.I.Joe imao hrabrosti i da kupuje bitcoin pre ovog skorašnjeg skoka i lepo opisivao pre bitke postupak i ulaganje.
Realno ne bih savetovao nikog ni da za celokupni keš kupi investicioni stan(osim ako nije neka baš dobra prilika) ili ima baš mnogo keša.
Ovako na rate i to bez kredita je dobra opcija u izgradnji, ako si siguran u svoj posao, biznis i prilagodjavanje tržištu.
Ja bih lično i uzimao kredit jer se onda više trudiš u poslovnom smislu zbog vraćanja.
BNV i IMT će se svakako izdavati i imati uvek vrednost, pogotovo kada se skroz izgrade kompleksi.
Meni su ti kompleksi bliži, ovaj ostali deo Beograda ni ne poznajem najbolje, od NS-a do NBG mi treba 50min i to mi igra ulogu pri odabiru nekretnine.
Mislim da ko god u narednom periodu od 2 godine želi koliko toliko miran san a da ima lep ROI mislim da je najbolje kupiti sada NIS korporativne obveznice gde je neto ROI oko 5,5% a bruto ROI 6,5% i još vezane za euro. Bolje od štednje, sličan ROI na nivou stana. A ko nema za stan (200+ k eura) ovo je dobra opcija jer za 100k imate tu opciju. To ispada mesečno oko 480 eura neto, što ispada lepa dopuna plati:) nemaš muke i glavobolje s stanarima, kvarovima i slično.

Mislim da ko god u narednom periodu od 2 godine želi koliko toliko miran san a da ima lep ROI mislim da je najbolje kupiti sada NIS korporativne obveznice gde je neto ROI oko 5,5% a bruto ROI 6,5% i još vezane za euro. Bolje od štednje, sličan ROI na nivou stana. A ko nema za stan (200+ k eura) ovo je dobra opcija jer za 100k imate tu opciju. To ispada mesečno oko 480 eura neto, što ispada lepa dopuna plati:) nemaš muke i glavobolje s stanarima, kvarovima i slično.
Problem je sto se novac zarobljava na 5 godina, a ni 100k EUR u kesu nije sitnica. Opet, ukupna cifra vrednosti IPA je mala, oko 50M EUR sto ce verovatno da plane za par dana medju jacim igracima.

Mene mnogo više čudi što stanovi u zgradama starim 60+ godina koštaju i više od 3k/m2. Odlamanje fasada svakodnevnica. Bezbednosne garancije 0. Ali dobro, mi smo ovde investitori, a u to se ne ulaže.
Ima vise stanova na NBG samo koji su 30 kvadrata a prodaju se za 115-120k i to ne bas sjajno stanje. Ni meni nije to bas jasno. Ali kontam da im dizu cenu jer su ti od 30 kvadrata investicioni, pa racunaju da mogu da uzmu vise po kvadratu.

Ima vise stanova na NBG samo koji su 30 kvadrata a prodaju se za 115-120k i to ne bas sjajno stanje. Ni meni nije to bas jasno. Ali kontam da im dizu cenu jer su ti od 30 kvadrata investicioni, pa racunaju da mogu da uzmu vise po kvadratu.
Nema šta da se razmišlja uopšte o tome. Tržište nekretnina je podređeno velikim igračima, ostali se samo voze na talasu.
Najgore prođe običan radni čovek, koji je sada naročito prisiljen da živi hazarderski, jer su mu napori da uštedi u potpunosti obesmišljeni.

Problem je sto se novac zarobljava na 5 godina, a ni 100k EUR u kesu nije sitnica. Opet, ukupna cifra vrednosti IPA je mala, oko 50M EUR sto ce verovatno da plane za par dana medju jacim igracima.
Pa nije baš da se zarobljava. Uvek možeš da ih prodaš na sekundarnom tržištu ako hoćeš. Tačno da ćeš imati onda manji ROI ali...
100k eura nije sitnica slažem se. Ali ako porediš stan od 100k (koji ne postoji ) ili ovo onda je ovo bolja opcija.

Nema šta da se razmišlja uopšte o tome. Tržište nekretnina je podređeno velikim igračima, ostali se samo voze na talasu.
Najgore prođe običan radni čovek, koji je sada naročito prisiljen da živi hazarderski, jer su mu napori da uštedi u potpunosti obesmišljeni.
Zbor radni ljudi!
Radnici, mi smo u teškoj buli!
Proizvodite samo škarta,
zaje*******avate se tu na poslu, niko ništa ne radi.
Zašto? Zato što se nakrkate!
Japan, mala zemlja, mali ljudi, male mašine, a najbolji su.
Zašto?
Zato što u Japanu jedan čovek na dan pojede šaku riže,
i sit je!
A vi, dva kila mesa s' buta,
kilo ipo' kobasica, čvaraka i švargle,
nakrkate se, trpate u taj stomak ko u vreću,
i ne možete da radite.
Normalno da ne možete da radite kad ste se nakrkali!
Ali, budućnost svetska, svetski trendovi, tehnologije,
to više nije u trulim fabrikama, propalim preduzećima.
j***š fabrike, u fudbalu je posao, u fudbalu je kapital!
Sad ćemo oformiti fudbalski klub!
Evo ja ću biti direktor, ti ćeš biti član uprave,
ovaj mali što radi na strugu on će biti bek,
ovaj komšija iz kantine-golman.
Trojica na krilo, jedan half, nema dva centarhalfa-kak'i dva!
Ima da budemo najbolji!
Bajern - nula,
Minhen - nula,
Papen - kakav, ništa!
Ko, Talijani!? Nemaju oni pojma, mi smo uvek bili najbolji!
Kad nam skinu sankcije poka'šćemo svima!
Jel' tako?
Tako je!
Kraj zbora radnih ljudi.
j***š fabrike!
Svi na polje, svi na fudbal, da trenirate!
Ajd' zdravo!

Atheist Rap je sve objasnio...

Samo bi dodao veci prihod znaci i veci problemi. Ako privremeno covek iz nekog razloga ostane bez posla dug ili minus u apsolutnom iznosu ode dodjavola i ceo kucni budzet. Dok je bull i ako je osoba mega stabilna sa poslom onda ekstra ali ako je neko ko menja svaki cas poslove ili krene bear = drzi gaće.
Pa lepo vam mića kaže, bolje 10 garsonjera u Staroj Pazovi /Indjiji nego jedna u BW koju rentas nekom ekstravagantnom liku za 1000€
ROI verovatno veći i diversifikacija na nivou, sto bi rekao nas narod nemoj sva jaja u jednu kosaru …

Da vam kaže ovde na forumu bolje zezanje sad nego pred krizu 2008…ko razume shvatiće…

Postavljao si dve tabele sa procenom porasti nekretnina, jednu sa većim porastom i jednu sa nižim porastom.
U obe se po procenama ide na neki bull cena nekretnina u Beogradu.

Nikad kraja našoj kreativnosti na putu ka većem ROI-u. Evo Mićo jedne sjajne ideje (kako se samo nismo setili, bili smo slepi kod očiju!?) - stan na... ne "na dan", nego na sat!
Da se malo odmoriš ili pak... umoriš 😅
He,he. E jesam vrag, trebalo mi izbaciti iz ove grupe. Iovako joj slabo pripadam po svojoj nezavidnoj ekonomskoj situaciji.
Ali bitno da se volimo! Po mogućnosti u stanu na sat, i što skuplje!

Poslednja izmena:
PRIČA O MAJMUNIMA
"Bilo je to jednom kada je negde u neko selo došao neki stranac.
Znao je da tamo živi na hiljade majmuna. I tako je seljacima ponudio 10 dolara za svakog majmuna kojeg će za njega uhvatiti.
Seljaci su sa oduševljenjem prihvatili ponudu stranca i odmah krenuli u lov. Stranac je od njih otkupio sve – na stotine majmuna koje su ulovili.
Кad se broj majmuna malo smanjio seljaci su ih prestali loviti. Stranac je stoga podigao svoju ponudu i seljacima ponudio 20 dolara za svakog majmuna. Seljaci su bez oklevanja ponovno krenuli u lov.
Broj majmuna se još smanjio i ljudi su se ponovo vratili poljoprivredi. Stranac je zato ponudu povećao na 25 dolara, ali s vremenom je ostalo vrlo malo majmuna tako da je bilo gotovo nemoguće naći još kojeg.
Stranac je tada najavio novu ponudu. Za svakog majmuna seljacima je ponudio 50 dolara. U isto vreme on je morao zbog posla otputovati i za otkup majmuna ovlastio je svog pomoćnika.
Кako šefa nije bilo, seljacima je dao ponudu pomoćnik:
“Vidite sve ove majmune u kavezima koje je prikupio moj šef. Prodajem vam ih za 35 dolara a kada se šef vrati u selo, možete mu ih prodati po 50 dolara za svakog.”
Seljani su ozbiljno shvatili i počeli se organizovati. Prikupili su sve svoje uštede i otkupili sve majmune.
Nikad više nisu videli ni stranca ni njegovog pomoćnika, ostalo je samo selo puno majmuna.
Mene ova prica podseca na nase trziste nekretnina, samo u tekstu majmune zamenite nekretnina. Samo se plasim momenta kad stranac i njegov pomocnik odu, odnesu pare, a nama ostanu majmuni koji ne vrede nista.

Vrh