Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa Vradovic i Joe ne posmatraju Srbiju kao mesto gde bi dosli da rade. nego da uzivaju i umnozavaju svoj kapital. Iz njihove perspektive Srbija mozda jeste super (ali ocigledno ne dovoljno super da bi se vratili, za sad je sve na prici). Verovatno racunaju i na to da, ako, u slucaju potrebe, uvek mogu da se vrate u Holandiju ili SAD. Za obicnog radnika sigurno nije bolje u Srbiji. Pa cak i oni ne pricaju kako je dobro obicnom radniku, nego kako mozes iz Srbije da radis za strance i zaradjujes platu vecu od prosecne i tako zivis malo bolje od proseka, a tako zivi relano jako mali procenat ljudi.

Prema svemu sudeći, čini se da će kupci prvog stana polako ali sigurno izumreti kao dinosaursi. Ljudi će imati ili 2+ nekretnine ili nijednu. Ovi bez nekretnine u posedu biće osuđeni na milost ili nemilost imaoca koji će im biti nešto nalik vlastelina.
Biće to jedan zanimljiv svet!
Kupci prvog stana za život ili investiciono ?

Prema svemu sudeći, čini se da će kupci prvog stana polako ali sigurno izumreti kao dinosaursi. Ljudi će imati ili 2+ nekretnine ili nijednu. Ovi bez nekretnine u posedu biće osuđeni na milost ili nemilost imaoca koji će im biti nešto nalik vlastelina.
Biće to jedan zanimljiv svet!
Tako je. Posto nisam nasledio, znaci ugasio sam ga. Treba da se zaradi za ucesce. A kad udjes u predugovore i ugovore, tek onda krene da boli glava.

Ko vec ima stan ili je nasledio, on ce da ima jos jer ce da preprodaje, mulja i otvaraju se razne mogucnosti. Lagano je kupiti jos jedan kad imas jedan za pokrice. Ili umesto investicionog stana vozis nov auto od 500e mesecno. Realno bolje da vozis nov auto nego da placas kiriju od istih para.

Prilicno sam ubedjen sam da vecina ljudi u proseku u novogradnji imaju 3+ stana.

Pa Vradovic i Joe ne posmatraju Srbiju kao mesto gde bi dosli da rade. nego da uzivaju i umnozavaju svoj kapital. Iz njihove perspektive Srbija mozda jeste super (ali ocigledno ne dovoljno super da bi se vratili, za sad je sve na prici). Verovatno racunaju i na to da, ako, u slucaju potrebe, uvek mogu da se vrate u Holandiju ili SAD. Za obicnog radnika sigurno nije bolje u Srbiji. Pa cak i oni ne pricaju kako je dobro obicnom radniku, nego kako mozes iz Srbije da radis za strance i zaradjujes platu vecu od prosecne i tako zivis malo bolje od proseka, a tako zivi relano jako mali procenat ljudi.
Oni su samo shvatili sve pogrešno. Ovi naši veliki imaju tu kod nas par nekretninica (čak i tajkuni) a višak novca preusmeravaju van. Beč, London, Rim, Bugarska....deca studiraju van itd.
Kod nas gastosi kupuju, kome treba i ova sitna riba. 🙂

Ko vec ima stan ili je nasledio, on ce da ima jos jer ce da preprodaje, mulja i otvaraju se razne mogucnosti. Lagano je kupiti jos jedan kad imas jedan za pokrice. Ili umesto investicionog stana vozis nov auto od 500e mesecno. Realno bolje da vozis nov auto nego da placas kiriju od istih para.
100k keša + 100k kredita. ROI trenutno 30 godina. Od 1 januara će biti verovatno skuplji krediti tako da će ROI biti više od 30 godina.
I to uz utaju poreza, ruse, najvećom inflacijom u Evropi sad već godinama, zabranu prometa nepokretnosti, užasnim katastrom, 20 milijardi dodatnog duga, fiksiranim kursom, povećanjem plata i penzija duplo za 5 godina, ograničenjem kamata, povraćajem PDV-a itd.
Ako neko nadje logiku u kupovini svaka mu čast 🙂.

100k keša + 100k kredita. ROI trenutno 30 godina. Od 1 januara će biti verovatno skuplji krediti tako da će ROI biti više od 30 godina.
I to uz utaju poreza, ruse, najvećom inflacijom u Evropi sad već godinama, zabranu prometa nepokretnosti, užasnim katastrom, 20 milijardi dodatnog duga, fiksiranim kursom, povećanjem plata i penzija duplo za 5 godina, ograničenjem kamata, povraćajem PDV-a itd.
Beg od inflacije, zadrzavanje vrednosti

Tako je, ko kupi sad kamata i kirija su tolike vecno, tako se ROI racuna u korporacijama velikim.
Da ne ulazimo u ovo ostalo sto uglavnom nije tacno ali i nema mnogo veze za ROI.

Pa gde ste to vi vradovicu, zar ti ne potprcavas sa Havaja?! Umalo zaboravih da si kupio garsonjeru u BW i 1.0 na Mirijevu, pa navijaš 🙃

U poslednjih 10-ak godina nisam cuo bolje objasnjenje ekonomske situacije kod nas, sa sve zvanicnim statistickim podacima, bez toga sta neko misli ili oseca ili mu se cini.
Ukratko, daleko smo mi od bilo kakvog ekonomskog tigra i zlatnog doba.

Nisam rekao da su netacni nego da bira da prikazuje podatke onako kako ispadaju najgori. Bukvalno klasican spiner i muljator.
Evo ti jedan primer.

- Na 6.09 kaze "do danasnjeg dana" a prikazuje 2018. godinu. Covek zivi 6 godina u proslosti. Zato sto ga je sramota da pokaze kako izgleda to "do danasnasnjeg dana" ali ja cu ti prikazati cisto da se zna istina i to sa njegovog izvora. A forecast mu je bolje da ne gleda jer ce zavrsiti na infuziji.

Screenshot from 2024-11-15 21-23-49.png

Iskreno ovo bi trebalo da bude kaznjivo.

Poslednja izmena:
Jel provaljuje neko spinovanje sa podacima?
Odgledao sam 20 minuta na brzaka, i to jedva. Nisam očekivao da ide u baš ovakve ekstreme. Bukvalno papazjaniju napravio. Svaki drugi podatak mu se zaustavlja na 2018 godini, ili su godine skroz proizvoljno odabrane, tako da ne znam ni šta je hteo da prikaže. A nazvao je predavanje od 2000 - 2004.
Domaće investicije su porasle poslednjih godina sa 15.9% BDP u 2014. godini (zašto baš tad?) na 24.2% u 2022??
Totalna faktorska produktivnost od 1995-2020?
"Produktivnost u Srbiji raste po stopi od 1% godišnje, a u Poljskoj 20% od 1997 do 2000"??
Ladno poredi epizodu privrednog rasta Japana od šezdesetih i nas 😂
"Kvalitet institucija se pogoršava od 2014
godine." - to mu stoji na slajdu kao tvrdnja samo 😅
Odgledaću posle ostatak. Ali ono, utisak je: imam ja mnogo razloga da izgradim svoje dete, ali i za to postoji ispravan način.

U poslednjih 10-ak godina nisam cuo bolje objasnjenje ekonomske situacije kod nas, sa sve zvanicnim statistickim podacima, bez toga sta neko misli ili oseca ili mu se cini.

Pa ovi likovi sa Ekonomskog Fakulteta su spali na niske grane. Šta traži logo državnog fakulteta na političkim skupovima? Bolje bi im bilo da se probaju da se pozabave svojim delatnošću iz domena školstva, pošto im kontinuirani drastični pad interesovanja budućih studenta očigledno nije bitan.

Lepo je Vradović sumirao lika i prezentaciju, ali bih dodao i ovo. Što Dejan nije pomenuo tačan broj zaposlenih danas i pre 20 godina, u Srbiji i Evropi, može i po delatnostima? Što nije pomenuo tačne cifre stranih investicija po godinama, pošto kaže da ih nema, prikaz tog "nemanja" bi mu bio sjajan argument.

https://www.euronews.rs/biznis/nekr...je-najskuplji-a-gde-najjeftiniji-kvadrat/vest

Ivana Štrbac iz RGZ ističe da je u prvom polugodištu 2024. godine u Republici Srbiji ukupan ostvaren promet na tržištu nepokretnosti iznosio je 3,4 milijarde evra, što je u odnosu na prošlu godinu, za 3,9 procenata više.

"Ono što je interesantno je da ako ta iznos uporedimo sa pre četiri godine, odnosno 2020. godine, to je duplo više. 2020. godine ukupan promet u prvom polugodištu iznosio je 1,7 milijardi evra. Dakle, ukupan promet se porastao, duplira u ove četiri godine. Iako su cene skočile. Tako je, cene su porasle, a ukupan broj ugovore takođe porastu odnosno na pre četiri godine", ističe Štrbac

Dok je nama zaduživanja, biće i kakve-takve ekonomije. Otkazi među čuvenim programerima od jesenas, su sve češći, masovniji ali tiši. Manje radnje i lokali pucaju, neke od firmi isto. Očekuje nas dalji rast cena hrane i svega ostalog od nove godine. Stanovi se sve manje kupuju kao investicija. Ipak imamo još da se zadužimo ( ne znam koliko još može), navodni metro je zastao zbog Expa, znači pred nama je sami kraj zaduživanja države. Ipak dugove treba vratiti...rudnicima, šumama, vodom, zemljom...
Zar jos uvek imamo sume? Mislio sam da moramo da skidamo parket da bi se grejali.
p.s. zaduzivanje ce trajati vecno, sa povremenim resetima.

Vec sam iskomentarisao na finansijskoj temi, krene covek sa ‘razbijanjem mitova’ i ‘trazenjem istine’ pa vec u prvih 8 minuta masno steluje i neiskreno interpretira.

Tu sam hteo da prestanem al ubedjivali me na temi da sve objasni posle pa pustih, medjutim samo nastavlja sa istim.

Npr odradi tiradu kako ne moze da se prikazuje nominalno uvecanje bdp bez inflacije a onda u maltene sledecoj recenici prica o dugu samo u nominalnim vrednostima. I tako celo predavanje.

To je politicki nastup, a ne objektivna analiza. Sinisa Mali bi uzeo iste ove podatke i interpretirao ih kako smo nevidjeno prosperitetni, a manipulisu i jedan i drugi.

Ovaj video ce doduse biti dobar lakmus papir za to koliko neko uopste ume da razmislja svojom glavom.

Poslednja izmena:
Vrh