Šta je novo?

Cene nekretnina

Доста се разликује принцип драња коже са леђа од минималног разумног пореза, за сваку следећу некретнину. Као и увек, слажем се са тобом @Delija у 90% . То је буквално питање пуког демографског опстанка!

Некако свако полази од своје позиције!Твој је да се скућиш нпр, а тог батице у џипу, што велиш, да пије макијато са силикоњаром! Штета је што потоњи не капирају да секу и своју грану на којој седе и да ће на дуги рок остати само најјачи, управо из разлога немогућности да обезбедиш ни просту репродукцију (мада то у богатијем свету решавају имиграцијом, што је очигледан план и овде)!

Елем, да оставимо на страну своје интересе, него да дам осврт како би требало да размишља неки планер који има апсолутну моћ да прогура било коју одлуку, а при томе је доброћудан! Њему би циљ био да максимизира укупну корисност у свакој ситуацији! Не треба да му буде циљ да коље свињу за кило меса, тј уништи батицу са силикоњаром, јер ће тај батица сутра купити јахту, авион итд и тако створити тражњу, па и радна места за ту производњу, запослити некога да му буде скипер, одржава то, на крају и плати порез држави.

Конкретно за градњу, апсолутни циљ је приуштиво становање за СВЕ! То по мени између осталог подразумева прогресивне порезе у врло, врло добро одмереним скоковима, мањим или већим по потреби, који временом могу и прилично варирати! Дакле то није ни минимални порез, ни драње. Ви сте овде већински неки грађевинци, архитекте, да се буквално преко ноћи уведу ти експоненцијални порези о којима причаш, индустрија стаје, ми више немамо капацитете да се сами пребацимо на велике пројекте, а и изгубили смо тржишта, први би остали без хлеба на столу, а онда би повукли доле све остале буквално! Отишао би и капитал преко!

Мени се јаааако допада она идеја од пре неки дан, удруживања у градњи већег броја људи који су у ствари мали инвеститори. Небитно који су мотиви, живљење, инвестиција итд! Дакле куповина некретнине по цени коштања малтене. Разликовало би се од социјалистичке градње што би морало да се доплати за земљиште и остале прикључке и надокнаду за тог ко ће то све хендловати! Највећи проблем и видим у координацији толиког броја људи, динамике плаћања, њихове ликвидности итд. Тим од једног искусног правника који би се бавио тим стварима и грађевинца који би хендловао пројектанте, извођаче, добављаче, надзор итд, верујем да би био довољан! Дакле тим који нема никакав предузетнички ризик, 0 почетни капитал, све се финансира из новца малих инвеститора (кеш или кредит) и не размишља о продаји тих станова и који не би радио за свој профит, него за озбиљну плату/проценат који ипак није инвеститорски. То ми је и сигурније од ових квазиинвеститора који крећу са 3000 еур оснивачког капитала. :rolleyes: Видим то максимизарање укупне корисности када би једном заживео такав систем кроз неки правни оквир. Па онда први, други, трећи пројекат, омасовљење, а тог батицу пусти, ако је хаџија нек улети са већинским капиталом и што је битније, нек буде конкурентан, ако успе, свака част буразеру, не дирај га!

Ето бизнис идеје... ;)

Kad toliko dugo ubijes ponudu mozes da radis šta hoćeš. Ili uzmi ili ostani podstanar, a ovo vec traje i nikad nije ovoliko skočilo za par godina. Takodje nikad nije bila ovakva ponuda i gubi smisao sve (bukvalno reči aganata).
Ovo ti je rekao agent od reči do reči?

Možda i ima istine. Ljudi koji su gledali za život ne mogu za svoj budzet da nadju nešto pristojno. Ima ih na temi. Od 1 januara će biti i veće rate za 15-tak % a to će dodatno pogoršati mogućnost kupovine. I tako.
Kako veće rate za 15%, zar se ne očekuje dalji pad kamata u toku naredne godine?

Razlikuje se praksa od prava. U praksi ti ostvaraješ povraćaj ali pravo po zakonu na to nemaš. Stavljali su ljudi već odredbe zakona. Isto kao i sa uredbom o kreditima i kamatama. Da li je protivustavno staviti nekoga u povlašćeni položaj? Jeste. Da li na to reaguje ustavni sud? Ne
🙂
Ovo baš nema nikakvog smisla. Razlikuje se praksa od prava to da, ali u smislu da se vrlo često dešava da čak i ako imaš sva prava ma nešto, država često odbija potpuno uredne i osnovane zahteve jer se uzda u sporo i neefiksano sudstvo gde se ljudi brzo obeshrabre da traže pravdu na sudu, pa ostanu kratkih rukava.
A sad zamisli državu koja deli građanima povlastice i to čak i u situacijama kada na iste nemaju zakonsko pravo?! Pa kada bi tako bilo ovo bi bio Eldorado a ne Srbija. Mućni malo glavom, koji je interes vladajuće struktire da nekom liku iz Holandije vrate 25-30k eur, osim ako on na to nema pravo? Čovek verovatno nikad nije ni glasao za SNS, a kada bi taj budžet usmerili na stranačke aktivnosti dividenda bi bila daleko veća. Dakle ne vraćaju oni pare jer su galatni već zato što je zakon nedvosmislen, pa čak i oni koji rado krše zakon kad god se za to ukaže prilika, su u ovom smislu nemoćni.

Доста се разликује принцип драња коже са леђа од минималног разумног пореза, за сваку следећу некретнину. Као и увек, слажем се са тобом @Delija у 90% . То је буквално питање пуког демографског опстанка!

Некако свако полази од своје позиције!Твој је да се скућиш нпр, а тог батице у џипу, што велиш, да пије макијато са силикоњаром! Штета је што потоњи не капирају да секу и своју грану на којој седе и да ће на дуги рок остати само најјачи, управо из разлога немогућности да обезбедиш ни просту репродукцију (мада то у богатијем свету решавају имиграцијом, што је очигледан план и овде)!

Елем, да оставимо на страну своје интересе, него да дам осврт како би требало да размишља неки планер који има апсолутну моћ да прогура било коју одлуку, а при томе је доброћудан! Њему би циљ био да максимизира укупну корисност у свакој ситуацији! Не треба да му буде циљ да коље свињу за кило меса, тј уништи батицу са силикоњаром, јер ће тај батица сутра купити јахту, авион итд и тако створити тражњу, па и радна места за ту производњу, запослити некога да му буде скипер, одржава то, на крају и плати порез држави.

Конкретно за градњу, апсолутни циљ је приуштиво становање за СВЕ! То по мени између осталог подразумева прогресивне порезе у врло, врло добро одмереним скоковима, мањим или већим по потреби, који временом могу и прилично варирати! Дакле то није ни минимални порез, ни драње. Ви сте овде већински неки грађевинци, архитекте, да се буквално преко ноћи уведу ти експоненцијални порези о којима причаш, индустрија стаје, ми више немамо капацитете да се сами пребацимо на велике пројекте, а и изгубили смо тржишта, први би остали без хлеба на столу, а онда би повукли доле све остале буквално! Отишао би и капитал преко!

Мени се јаааако допада она идеја од пре неки дан, удруживања у градњи већег броја људи који су у ствари мали инвеститори. Небитно који су мотиви, живљење, инвестиција итд! Дакле куповина некретнине по цени коштања малтене. Разликовало би се од социјалистичке градње што би морало да се доплати за земљиште и остале прикључке и надокнаду за тог ко ће то све хендловати! Највећи проблем и видим у координацији толиког броја људи, динамике плаћања, њихове ликвидности итд. Тим од једног искусног правника који би се бавио тим стварима и грађевинца који би хендловао пројектанте, извођаче, добављаче, надзор итд, верујем да би био довољан! Дакле тим који нема никакав предузетнички ризик, 0 почетни капитал, све се финансира из новца малих инвеститора (кеш или кредит) и не размишља о продаји тих станова и који не би радио за свој профит, него за озбиљну плату/проценат који ипак није инвеститорски. То ми је и сигурније од ових квазиинвеститора који крећу са 3000 еур оснивачког капитала. :rolleyes: Видим то максимизарање укупне корисности када би једном заживео такав систем кроз неки правни оквир. Па онда први, други, трећи пројекат, омасовљење, а тог батицу пусти, ако је хаџија нек улети са већинским капиталом и што је битније, нек буде конкурентан, ако успе, свака част буразеру, не дирај га!

Ето бизнис идеје... ;)

Ljubo od 2015 pa nadalje:
-nerešavanje pitanje katastra
-drzavna politika izgradnja bnv i gradjevina
-zabrana prometa
-poklanjanje državnog zemljišta privatnim investitorima
-promena prostornog i infrastrukturnog plana grada
-dizanje svih mogućih nameta i poskupljenje gradnje
-povraćaj PDV-a svima bez kontrole prebivališta
-usporavanje dozvola za individualnu gradnju
-usporavanje priključaka za individualnu gradnju
-dizanje desetina milijardi za potrošnju i gradjevinu
-kreiranje inflacije i dupliranje zarada državnom sektoru zbog porasta lične potrošnje
-dizanje minimalca (osnov za rentu)
-moratorijum na stambene kredite
-protivustavno stavljanje ljudi sa ranije uzetim kreditima u privilegovan položaj
-ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite
-pomoć mamama za kupovinu stana (ovo je ok)
-ograničenje ponude
-burazersko dogovaranje cena
-dozvoljen boravak strancima na osnovu kupovine nekretnine
Nastaviće se.......

Koji crni pravni okvir i maksimalna korisnost društva. Koga briga ko će da ode iz zemlje. I ako ode, to je jedan potencijalni kupac više 🙂

Poslednja izmena:
Ovo baš nema nikakvog smisla. Razlikuje se praksa od prava to da, ali u smislu da se vrlo često dešava da čak i ako imaš sva prava ma nešto, država često odbija potpuno uredne i osnovane zahteve jer se uzda u sporo i neefiksano sudstvo gde se ljudi brzo obeshrabre da traže pravdu na sudu, pa ostanu kratkih rukava.
A sad zamisli državu koja deli građanima povlastice i to čak i u situacijama kada na iste nemaju zakonsko pravo?! Pa kada bi tako bilo ovo bi bio Eldorado a ne Srbija. Mućni malo glavom, koji je interes vladajuće struktire da nekom liku iz Holandije vrate 25-30k eur, osim ako on na to nema pravo? Čovek verovatno nikad nije ni glasao za SNS, a kada bi taj budžet usmerili na stranačke aktivnosti dividenda bi bila daleko veća. Dakle ne vraćaju oni pare jer su galatni već zato što je zakon nedvosmislen, pa čak i oni koji rado krše zakon kad god se za to ukaže prilika, su u ovom smislu nemoćni.
Ista ona u kojoj državno zemljište pokloniš privatnom investitoru.

Ista ona u kojoj državno zemljište pokloniš privatnom investitoru.
Lol, sada već otvoreno troluješ. Pokloniti zemlju investitori preko koga ćeš 1) oprati pare, 2) veštački boostovati GDP, 3) napraviti sistem za dalji razvoj burazerske ekonomije i nameštanja poslova, 4) dobiti kickback od tog investitora kome si dao zemljište apsolutno imaju smisla sa stanovišta nekog ko vodi ovu zemlju. Davati pare gasterbajterima koji bi svakako kupili te stanove i da nema povrata PDV-a je potpuno nebulozno, ali postoji ZAKON koji tako nalaze, pa čak i u banana drzavama poput ove taj neki elementarni zakon mora da se poštuje. Ti i ja se slažemo za 99% stvari u ovoj državi, samo ti ilustrujem koliko si van realnosti kada tvrsis da drzava radi benevoletnosti vraća pare stranim kupcima iako nema zakona koji bi to omogućio. Shvataš li samo koliko ovo što pišeš nema smisla?

Lol, sada već otvoreno troluješ. Pokloniti zemlju investitori preko koga ćeš 1) oprati pare, 2) veštački boostovati GDP, 3) napraviti sistem za dalji razvoj burazerske ekonomije i nameštanja poslova, 4) dobiti kickback od tog investitora kome si dao zemljište apsolutno imaju smisla sa stanovišta nekog ko vodi ovu zemlju. Davati pare gasterbajterima koji bi svakako kupili te stanove i da nema povrata PDV-a je potpuno nebulozno, ali postoji ZAKON koji tako nalaze, pa čak i u banana drzavama poput ove taj neki elementarni zakon mora da se poštuje. Ti i ja se slažemo za 99% stvari u ovoj državi, samo ti ilustrujem koliko si van realnosti kada tvrsis da drzava radi benevoletnosti vraća pare stranim kupcima iako nema zakona koji bi to omogućio. Shvataš li samo koliko ovo što pišeš nema smisla?
Pa ne kontrolišu prebivalište 🙂. Kopija lične karte za povraćaj PDV-a i to je to. Nema kazne ako ne odjaviš prebivalište i to niko ne kontroliše 🙂. Ništa nije nebulozno. Ja mogu da ti kažem kako je na mene uticaj nepovoljno povraćaj PDV-a gastosima tamo 2015 ako te baš zanima 🙂.
Zanemaruješ efekat "poklona". Daj da kupim jedan stan na sina a drugi na ćerku koji su rodjeni van. Da iskoristim dok ne ukinu 🙂.
Koliko velikih projekata drži BG tržište nekretnina? (70% tržišta reče GI Joe).

Poslednja izmena:
Koji crni pravni okvir i maksimalna korisnost društva. Koga briga ko će da ode iz zemlje. I ako ode, to je jedan potencijalni kupac više 🙂

Ја то кажем из позиције онога што у економији зову доброћудни апсолутиста и шта видим као најбоље! Дакле никако ограничавање предузетништва, профита итд, пустимо батице да се обогате, сервисирају силиконе итд. Не видим ни да држава има мотив да то стопира, јер има континуиран прилив, цела индустрија не стаје. Појединци да, зато и окачих Божовића.

Да, ето у неким случајевима и земља free, да не причам о катастру, одговорно тврдим, то је најкорумпиранија установа у Србији. Имам вишегодишњи предмет на другом степену у БГ, чист као суза, са свим могућим правоснажним судским пресудама, то се вуче 6 година, само што ми у лице нису рекли тарифу. А и за то ћу да их зајашем кад будем имао времена, ако је већ цела фамилија имала стрпљења да пролази све могуће инстанце на деценијском суђењу пре тих 6 година! Сад већ превише причам, али јбг, јаче од мене.

Мом пријатељу дошао мафијаш и покушава већ 8 година да отме кућу у центру града да би зидао зграду наравно. Да не улазим сад у детаље. Срећа па ми је тај пријатељ архитекта и разуме се донекле у материју и одмах је реаговао и умео је по кратком поступку да прибави сву потребну документацију. Но и то није било довољно пошто је мафија купила и судију који је опструирао завршетак иначе једноставног и чистог процеса.

Србија је беше на 130 и неком месту у свету по поштовању приватне својине. Тако то бива кад су и држава и друштво улетели у капитализам стрејт аут оф општенародне пљачке века, познатије под скраћеницом СФРЈ.

Poslednja izmena:
Ја то кажем из позиције онога што у економији зову доброћудни апсолутиста и шта видим као најбоље! Дакле никако ограничавање предузетништва, профита итд, пустимо батице да се обогате, сервисирају силиконе итд. Не видим ни да држава има мотив да то стопира, јер има континуиран прилив, цела индустрија не стаје. Појединци да, зато и окачих Божовића.

Да, ето у неким случајевима и земља free, да не причам о катастру, одговорно тврдим, то је најкорумпиранија установа у Србији. Имам вишегодишњи предмет на другом степену у БГ, чист као суза, са свим могућим правоснажним судским пресудама, то се вуче 6 година, само што ми у лице нису рекли тарифу. А и за то ћу да их зајашем кад будем имао времена, ако је већ цела фамилија имала стрпљења да пролази све могуће инстанце на деценијском суђењу пре тих 6 година! Сад већ превише причам, али јбг, јаче од мене.
Deda moj je 70-tih pravio kuću. Sa planom arhitekte išao u opštinu kod komunista pre izgradnje i čekao dozvolu da mu ne bi rušili kao daljem rodjaku (tada je inspekcija dolazila odmah, nije bilo zezanja. Taj dalji rodjak je predao dokumenta za gradnju i počeo da gradi pre odobrenja. Sazidao prvi sprat. Došla je inspekcija i naredila mu rušenje. Srušio prvi sprat, posle nekoliko meseci stigla dozvola i ponovo krenuo da zida prvi sprat). Platili pre toga on i brat za 2 spojena placa za izgradnju. Uzeli komunisti njihova dva placa, smanjili i podelili na tri i prodali trećem ono što je već plaćeno. 4-5 puta plaćao legalizacije, razvlačilo se svaki put godinama i na kraju umro i još nije kuća legalizovana 🙂. Nikada nije stigao ni jedan jedini dokument a na svaki put kad je neko otišao odgovor je bio da je još u procesu. Posle 4-5 godina odgovor je promenjen zakon, morate ponovo. Nikada ništa nije zvanično stiglo da se traži dopuna ili da se zahtev odbija. Poslednji put je platio 2000-tih. Od tada se 7 puta verovatno menjao zakon. Ja evo odlažem treću godinu i spremam se psihički da udjem u tu avanturu po peti put. A svu dokumentaciju imam sačuvanu uredno još iz 70-tih (plan arhitekte, brojeve rešenja, upIatnice itd). I sad neko kaže zidao na divlje 🙂.

Poslednja izmena:
Мени се јаааако допада она идеја од пре неки дан, удруживања у градњи већег броја људи који су у ствари мали инвеститори. Небитно који су мотиви, живљење, инвестиција итд! Дакле куповина некретнине по цени коштања малтене. Разликовало би се од социјалистичке градње што би морало да се доплати за земљиште и остале прикључке и надокнаду за тог ко ће то све хендловати!
Нас неколико из бранше је то разматрало још пре 5-6 година (пошто бисмо могли целу процедуру сами да изгурамо практично џабе, односно сопственим радом и пројектовањем) али то није могуће јер свака парцела где коефицијент изграђености омогућава вишепородично становање односно зграду, у Београду је одавно изашла из реалних тржишних оквира за дате локације по ару, односно цена парцеле зависи највише од тог коефицијента изграђености тј броја станова који ту могу да се набију. Зато нам град и изгледа како изгледа.

И зато ти данас просечна грађевиснка парцела у Београду за вишепородично становање не иде испод 7 цифара. А тамо где је испод, ту ти је већ боље и јефтиније кућу да правиш, кућу за коју банке не даје кредите.

Тако да, картел је заокружио систем и заробио овај народ који има две опције - Да оде из Србије или да им купи њихову прецењену, лоше пројектовану, лоше изведену некретнину.

Савршен злочин.

Evo kako se kretao GDP per capita Nemacke za vreme Hitlera.
Verovatno je i tada postojala grupa ljudi koja je smatrala da je sistem los, da su upali u nacizam i diktaturu, dok su neki drugi smatrali da to sto brkati cikica ubija Jevreje, Rome, Slovene i ostale Nearijevce su samo izolovani slucajevi koji ne menjaju cinjenicu da drzava napreduje i da nije tako lose kao sto oni pricaju, da tadasnja Nemacka ima i svoje dobre strane, a da ovi prvi samo kritikuju.
1730413172321.png

Нас неколико из бранше је то разматрало још пре 5-6 година (пошто бисмо могли целу процедуру сами да изгурамо практично џабе, односно сопственим радом и пројектовањем) али то није могуће јер свака парцела где коефицијент изграђености омогућава вишепородично становање односно зграду, у Београду је одавно изашла из реалних тржишних оквира за дате локације по ару, односно цена парцеле зависи највише од тог коефицијента изграђености тј броја станова који ту могу да се набију. Зато нам град и изгледа како изгледа.

И зато ти данас просечна грађевиснка парцела у Београду за вишепородично становање не иде испод 7 цифара. А тамо где је испод, ту ти је већ боље и јефтиније кућу да правиш, кућу за коју банке не даје кредите.

Тако да, картел је заокружио систем и заробио овај народ који има две опције - Да оде из Србије или да им купи њихову прецењену, лоше пројектовану, лоше изведену некретнину.

Савршен злочин.
Koga briga, sad se udara po ušima i koristi se generacijska situacija. Koga briga i ako dug zemlje ode na ko zna koliko. Do 2050 će svakako biti minimalno 1.5 miliona ljudi manje u Srbiji 🙂.
Meni samo nije jasan 🧠 koji plaća 9k BG umesto Ženeve ili Ciriha. A prodaće se sve.

Evo kako se kretao GDP per capita Nemacke za vreme Hitlera.
Verovatno je i tada postojala grupa ljudi koja je smatrala da je sistem los, da su upali u nacizam i diktaturu, dok su neki drugi smatrali da to sto brkati cikica ubija Jevreje, Rome, Slovene i ostale Nearijevce su samo izolovani slucajevi koji ne menjaju cinjenicu da drzava napreduje i da nije tako lose kao sto oni pricaju, da tadasnja Nemacka ima i svoje dobre strane, a da ovi prvi samo kritikuju.
Pogledajte prilog 217975
Au brate

Савршен злочин.

Знаш како, ако је плац тих 7 цифара, то значи да је реална тржишна цена 5x толико грубо, а нека изградња минимум 2x толико и то ако сами завршавате гомилу ствари! Значи да сте реално мали за тај пројекат и да вам треба више људи, a ја то и кажем да највећи проблем видим у томе како хендловати са 20 мини-инвеститора, да сви могу да улете у неком релативном кратком временском периоду, како би изгледали уговори итд. Ко то успе, па се прочује, па браво! Наравно, апетити расту, тај који ради за плату би после таквог пројекта можда пожелео да сам буде већи инвеститор или да их буде 5, 6, место 20. Опет, мало је таквих, већина људи ради за плату, то и јесте за некога ко би то струковно могао да изгура и што би му донело веће приходе, док жели да ради за плату/мањи проценат. Као ова екипа што је изашла у новинама пре неки дан. Они су превише алави по мени (али и завршавају више ствари, а и допада ми се могућност да се учипиш колико год желиш, као фонд неки). Направиш сајт, ко си, шта си, радимо то и то, па мало маркетинг, капирам да би се људи јављали, ипак је јефтиније за трећину, а ко то успе, ипак би радио за мнооого већу плату него за ону за коју иначе ради, а инвеститорски стрес 0.

Опет, ја заиста мислим оно што сам рекао, да је свеопшти интерес приуштиво становање за све (па и тај гонич робова је морао да води рачуна о репродукцији). Е сад, искрено мислим да локација није. Немогуће би било. Мора да има на ободним локацијама још увек лепих плацева! Мене кад је пукло лудило за време cov lockdown-a, једину км коју сам колима направио је било кад сам забо шестар у Трг Републике и гледао ваздушном линијом шта је близу и провозао се онако квалитетно по насељима да видим шта има од плацева итд, за кућу наравно за коју не бих био ликвидан ни да започнем. Било је плацева ок, па и оних са изграђеним зградама. Кад бих се провозао целим Котежом или Крњачом да није било тога нпр? Али буквално целим онако да осетим, не само на мапама, изашао и на реку. Па Плави Хоризонти нпр, Миријево 4. :)

Срећом прошло ме брзо, а и кад сам видео комплетну инфраструктуру.

Prilozi

• monkey.jpg
    monkey.jpg
    151,8 KB · Pregleda: 47
. . кажем да највећи проблем видим у томе како хендловати са 20 мини-инвеститора, да сви могу да улете у неком релативном кратком временском периоду, како би изгледали уговори итд. Ко то успе, па се прочује, па браво!

Poslednja izmena:
Najprije hvala na odgovoru!

Meni je razumljivo da ljudi ovako reaguju, jer kad niko od gastosa i niko iz RS i CG ne bi kupovao u BG cijena bi vjerovatno bila nešto malo manja. Opet, to je oduvijek bilo tako, ljudi su se doseljavali, svako je "odnekle došao". Što se tiče povrata PDV-a, razumijem i tu rezignaciju naravno, ali s obzirom da bi kupovinom stana moj sin za neko vrijeme živio u njemu, i to ne vidim nekom prevarom sistema. Što se tiče RS, niko ne može zaustaviti masovno iseljavanje, koje su ogromomne. Većina iseljavanja ipak nije ka Srbiji već ka vani. Nema tu pojedinac šta da učini, kao što pojedinac, vidimo i u Srbiji, generalno ne može ništa da uradi.

Znam da je sa ovim cijenama 100k malo, ali i to je pitanje kako navući, žena kredit, ja kredit (kad ovaj trenutni izađe), malo ušteđevina, malo prodaja nekog manjeg posjeda..., i opet naravno, nisam ni mislio u centru, to je van moje lige.
Znači kao što sam i mislio: najsigurnije kupovati stan kad je zgrada već pokvrivena i unutrašnji radovi dobro odmakli već. Ovdje kod nas je se početkom 2000tih dešavalo puno puta da investitori puknu, i da prosto odmagle ili završe u zatvoru i da kupci o svom trošku dovršavaju zgradu. Često radovi nisu bili izvedeni po ugovoru, pa onda kaže advokat džaba tužiš ta firma ne radi ništa, gazda otvorio drugu u međuvremenu, a ova prva ima 3000KM osnivačkog kapitala i to je sve što se može uzeti. Zato se i zove društvo ograničene odgovornosti. Izmišljotina da se zaštite gazde. Ljudima su falili po 1,5-2 kvadrata, i nikom ništa. Parket nije kao u projektu već laminat i stotine drugih problema. A mnogi su ostali bez ičega, investitor pobjegao, ili umro čak nije ni srušio postojeće objekte na placu i nema ga. Otuda toliki strah kod mene.

To oko infrastrukture naselja i povezanosti je u principu najvažnije. Ja sam kao student jedne godine ostao bez doma pa sam neki podrum u Mirjevu iznajmio i sjećam se onog uključenja iz Bulevara u Mite Ružića, i kako je tu autobus zagljavljivao često jer nekom stane auto, i onda mi svi u busu blokirani po 10min. Mirjevo je generalno ok, ali povezanost užas... A sada su gužve u Bg vidim mnogo veće nego tada.
Supruga "visi" na oglasima u zadnje vrijeme i često joj iskače Altina (to je vidim do Galenike), i tu su neke zaista povoljne cijene (sve ispod 2000e), pa je vjerovatno slaba povezanost i loša infrastuktura. Planiramo da odemo da vidimo šta je to uopšte,jer za to naselje nisam nikad ni čuo, sem što sam ga našao na google mapama.
Onda vidim Ledine 2000-2300e, dosta viša cijena, da l je toliko bolja povezanost i infrastuktura? Onda veliki Mokri lug, Žarkovo, zadnja trećina ulice Vojvode Stepe....
Kako najbolje da čovjek vidi gdje su linije GSP na nečemu sličnom google mapama? Ovo sve što uspijevam naći su linije GSP nacrtane izlomljenim pravim linijama, pa ne mogu da se snađem gdje se ta linija završava. I onda koliko često ide neki bus tokom dana - svakih 15min ,sva

Koristi Google Maps. Imaš svako stajalište i broj linija. Onda pronađi na sajtu GSPa početnu i krajnju stanicu. Onda unesinod te adrese stana do recimo krajnje stanice autobusa u Google Maps I izaberi ikonicu voza tj javni prevoz. Prikazaće ti tačnu trasu linije

Апсолутно. Више имаш шансе шестаром на носач авиона!

Koga briga, sad se udara po ušima i koristi se generacijska situacija. Koga briga i ako dug zemlje ode na ko zna koliko. Do 2050 će svakako biti minimalno 1.5 miliona ljudi manje u Srbiji 🙂.
Meni samo nije jasan 🧠koji plaća 9k BG umesto Ženeve ili Ciriha. A prodaće se sve.
Čitajući ovo, imam utisak da nisi bio ni u Ženevi ni u Cirihu. Tamo kupuje samo ko mora, odnosno onaj ko radi za 250k+ godišnje a iz nekog razloga vezan je za kompaniju ili ustanovu koja se nalazi u CH jer takvu platu ne može da dobije nigde druge u Evropi. Svi drugi koji su imali izbora su davno otišli čim im se ukazala prilika. Sa druge strane možeš da se zapitaš koji je 🧠 koji pregovara za stan od investitora u NS po diskontovanoj ceni od 20%, kada za te pare može da kupi na obali mora u Španiji u gradovima koji si infrastrukturno i urbanistički daleko razvijeniji od NS.

Vrh