Šta je novo?

Cene nekretnina

Ajmo malo realnosti, stan 250 hiljada, neka bude da je kvadrat 3000 EUR + PDV 300 eur, povracaj PDV-a znaci 40m2 * 300 = 12,000 EUR.

Hoces da kazes da tih 12,000 EUR na cifru od 250 hiljada (ili jos manje ako je kvadrat ispod 3000 eur) pravi tebi licno razliku?
Znaci da bi ti isti hipoteticki bez prava povracaja PDV-a umesto tih 250 hiljada bio u mogucnosti da kupis po toj istoj dinamici stan od 238 hiljada, tj 4 kvadrata manje od Pere iz holandije.
Jos kada gledas kredit i ucesce ispadne jos manje.

Sto je jeftiniji kvadrat i stan jos je mizernija razlika.
O cemu mi pricamo ovde, to je sumanuto mala cifra koju 99% ljudi iskoristi za opremanje stana samo.

Mene povrat PDV-a ne tangira u njihovom slučaju, samo sam konstatovao da izigravaju zakon. Svakako meni ništa od toga ne bi išlo u džep i da ga ne dobijaju. I oni bi svakako kupovali ovde i bez tog povrata jer para nemaju za Amsterdame i Minhene.

Kad sam rekao da se destimuliše, mislio sam kupovina generalno da bude teža njima nego nama. Nekakva pozitivna diskriminacija za građane ove zemlje u odnosu na ove što su pobegli na zelena polja zapada, a ne da se foliramo da smo svi isti.

@Extroniks
Ja bih rekao da je tih 12000e nekom pola učešća, a ne sitnica. Ali dobro to je sve relativno. Neko toliko zaradi za mesec, dva.
Problem je što ti te pare dobijaš NA KRAJU, a ne na početku ili da platiš kvm manje. Platiš sve, pa čekaš da se izgradi pa tek onda dobiješ pare nazad. Za učešće moraš da imaš.

20% to znači da svaki peti gastos kupuje u BGu stan... Pa svi vi znate barem 5 ljudi u dijaspori, pa uradite sami statistiku. Ja vam mogu reći da 20% naših u Holandiji NE kupuje ni stan u Holandiji a kamoli u Srbiji. Mislim da imaš previše optimistično mišljenje, ali dobro. Kad bi tako bilo ceo BG bi ličio na BW!
Ja znam par gastosa, od toga jedan ima više nekretnina u Srb, jedan "samo dve", jedan jednu, za ostale ne znam nisam toliko u kontaktu. Opet 20% niti je velika niti mala brojka, da utiče ipak utiče u nekoj meri. Ja nemam problem kupujte ovde samo mi je malo glupo da imate sva prava koja važe za nas, a da niste ovde, dok neko ko je ovde cimaju ga zbog neke šupe ili otežavaju proces subvencija.

Prema Blumbergu

*Učešće dijaspore u tržištu nekretnina u Beogradu je od 10 do 15 odsto

*Najčešće kupuju stanove do 50 kvadrata koje mogu da izdaju - (za decu :) )

*Za kvadrat su spremni da izdvoje od 3.000 do 3.500 evra

@Extroniks
Ja bih rekao da je tih 12000e nekom pola učešća, a ne sitnica. Ali dobro to je sve relativno. Neko toliko zaradi za mesec, dva.

Pa eto i nisam bio mnogo daleko od procene. 15% i meni deluje da je realno. To uopšte nije toliko mali faktor na tržištu, i s obzirom da su platežnija kategorija kupca, i cene će se štelovati prema njima.

Mene povrat PDV-a ne tangira u njihovom slučaju, samo sam konstatovao da izigravaju zakon. Svakako meni ništa od toga ne bi išlo u džep i da ga ne dobijaju. I oni bi svakako kupovali ovde i bez tog povrata jer para nemaju za Amsterdame i Minhene.

Kad sam rekao da se destimuliše, mislio sam kupovina generalno da bude teža njima nego nama. Nekakva pozitivna diskriminacija za građane ove zemlje u odnosu na ove što su pobegli na zelena polja zapada, a ne da se foliramo da smo svi isti.
Ja već imam stan u Amsterdamu (skroz isplaćen) i kuću u Utrechtu (skroz isplaćenu) i imao sam para za te cene. A ovo mi je stan za decu, da se nađe ili investicioni! To što si ti negativan ne znači da ljudi ne rade i ne stvaraju!
A povrat PDVa mi je samo plus. Ja bi stan kupio i sa i bez povrata PDVa. A taj novac ću iskoristiti za nameštanje stana.

Ko ima para za novogradnju ima i za starogradnju. Nisu drustveno ugrozeni ljudi koji kupuju novogradnju po trenutnim cenama novogradnje.
Malo banalizuješ. Postoje ljudi koji kupuju na kredit, a po ovim cenama jedva se skupi za učešće bilo starogradnja ili novogradnja. Ljudi hoće da se osamostale i ne vidim tu problem. Jedino ako misliš da moraju da su finansijski potkovani kao ti ili drugi, da daju bar 50% učešća da bi uopšte razmišljali o kupovini. Reći da je 14000 sića nikako ne pije vodu. Kao što po Analitičaru svako može da jede teletinu svakodnevno i zaradjuje do 10k mesečno.

Problem je što ti te pare dobijaš NA KRAJU, a ne na početku ili da platiš kvm manje. Platiš sve, pa čekaš da se izgradi pa tek onda dobiješ pare nazad. Za učešće moraš da imaš.
Kakve veze kad ih dobiješ? Dobiješ ih. Tačka. Ranije je država pravila stanove gde ako ti je prva nekretnina vrednost odbitka pdv-a ti računaju u učešće.

Kakve veze kad ih dobiješ? Dobiješ ih. Tačka. Ranije je država pravila stanove gde ako ti je prva nekretnina vrednost odbitka pdv-a ti računaju u učešće.
Važno je kad dobiješ. Jer u onom tvom slučaju kako je bilo pre stvarno bi pomoglo ljudima koji kupuju na kredit a imaju pravo povrata PDVa kad bi im se računalo u učešće. Ovako moraš sve da obezbediš. Tačno je da pomaže kad god dođu ali prvo moraš imati celu sumu da bi dobio nešto nazad.

Malo banalizuješ. Postoje ljudi koji kupuju na kredit, a po ovim cenama jedva se skupi za učešće bilo starogradnja ili novogradnja. Ljudi hoće da se osamostale i ne vidim tu problem. Jedino ako misliš da moraju da su finansijski potkovani kao ti ili drugi, da daju 50% učešća da bi uopšte razmišljali o kupovini. Reći da je 14000 sića nikako ne pije vodu. Kao što po Analitičaru svako može da jede teletinu svakodnevno i zaradjuje do 10k mesečno.
Ja samo mislim da umesto da gledamo da uvedemo restrikcije koje bi de fakto smanjili uvoz novca u drzavu (koji se opet rasipa na lokalno stanovnistvo u vidu plata radnika itd) treba gledati bolju strukturu subvencija za lokalno stanovnistvo.

To su pare koje su napravljene u inostranstvu i koje bez te kupovine nikad ne bi videle dana u Srbiji.

Ja znam par gastosa, od toga jedan ima više nekretnina u Srb, jedan "samo dve", jedan jednu, za ostale ne znam nisam toliko u kontaktu. Opet 20% niti je velika niti mala brojka, da utiče ipak utiče u nekoj meri. Ja nemam problem kupujte ovde samo mi je malo glupo da imate sva prava koja važe za nas, a da niste ovde, dok neko ko je ovde cimaju ga zbog neke šupe ili otežavaju proces subvencija.
Da se ne lazemo svako zna ili ima nekoga iz dijaspore ko ima bar jedan investicioni stan. A neretko i vise.
Mnogi nisu nikada ni odjavljeni odavde, pa se ni ne vide u statistici. Evo rodbina iz Svajcarske zivi vec 30ak godina tamo, ali obnavljali regularno licne karte i pasose sa prebivalistem u Srbiji. Imaju 2 nekretnine u Beogradu, 1 u rodnom gradu.

A u šveCkoj …..

Sta mislite o ovoj ceni?

Ja samo mislim da umesto da gledamo da uvedemo restrikcije koje bi de fakto smanjili uvoz novca u drzavu (koji se opet rasipa na lokalno stanovnistvo u vidu plata radnika itd) treba gledati bolju strukturu subvencija za lokalno stanovnistvo.

To su pare koje su napravljene u inostranstvu i koje bez te kupovine nikad ne bi videle dana u Srbiji.
Pa to ti kažem. Ako je problem olakšavanje subvencija zbog novca onda eto, ne mora svaki stranac da ima pravo na povrat pdv-a. Oni bi kupili i sa tim i bez toga.

A u šveCkoj …..

Ovo čeka celu evrozonu, a samim tim i Srbiju malo kasnije.

Dockease te ljudi na noz ni krivog ni duznog 😀
Nemam odgovore na sva tvoja pitanja, ali povrat PDVa vazi samo za novogradnju, ako kupujes starogradnju imas pravo da ne platis prenos apsolutnih prava, a to je mislim 2%. Neka me ispravi neko ako gresim.
2. Oko neuknjizenih stanova nemam blage veze, ali bih ih licno izbegavao. Neka neko drugi doda ko zna bolje.
3. Nemas nikakvu garanciju, macka u dzaku. Zato je moj savet da kupujes od proverenog investitora koji je vec gradio nesto.
Za 100k nemas neki izbor, moraces na periferiju i da pravis kompromise. Sad sta kome smeta, sta ko voli je individualno. Periferija je nazalost po pravilu lose saobracajno povezana sa centrom, u spicu ces gubiti dosta vremena.
Meni je od periferije dobra Galenika, ali ne znam da li tamo ima novogradnje. Ledine su blizu NBG ali je infrastruktura losa. Ako nisi bas zacepio da mora Beograd, dosta se na forumu pisalo i o naseljima izmedju Bga i NSa a koji su pogezani prugom, pa se stize relativno brzo do grada.
Pozdrav!
Najprije hvala na odgovoru!

Meni je razumljivo da ljudi ovako reaguju, jer kad niko od gastosa i niko iz RS i CG ne bi kupovao u BG cijena bi vjerovatno bila nešto malo manja. Opet, to je oduvijek bilo tako, ljudi su se doseljavali, svako je "odnekle došao". Što se tiče povrata PDV-a, razumijem i tu rezignaciju naravno, ali s obzirom da bi kupovinom stana moj sin za neko vrijeme živio u njemu, i to ne vidim nekom prevarom sistema. Što se tiče RS, niko ne može zaustaviti masovno iseljavanje, koje su ogromomne. Većina iseljavanja ipak nije ka Srbiji već ka vani. Nema tu pojedinac šta da učini, kao što pojedinac, vidimo i u Srbiji, generalno ne može ništa da uradi.

Znam da je sa ovim cijenama 100k malo, ali i to je pitanje kako navući, žena kredit, ja kredit (kad ovaj trenutni izađe), malo ušteđevina, malo prodaja nekog manjeg posjeda..., i opet naravno, nisam ni mislio u centru, to je van moje lige.
Znači kao što sam i mislio: najsigurnije kupovati stan kad je zgrada već pokvrivena i unutrašnji radovi dobro odmakli već. Ovdje kod nas je se početkom 2000tih dešavalo puno puta da investitori puknu, i da prosto odmagle ili završe u zatvoru i da kupci o svom trošku dovršavaju zgradu. Često radovi nisu bili izvedeni po ugovoru, pa onda kaže advokat džaba tužiš ta firma ne radi ništa, gazda otvorio drugu u međuvremenu, a ova prva ima 3000KM osnivačkog kapitala i to je sve što se može uzeti. Zato se i zove društvo ograničene odgovornosti. Izmišljotina da se zaštite gazde. Ljudima su falili po 1,5-2 kvadrata, i nikom ništa. Parket nije kao u projektu već laminat i stotine drugih problema. A mnogi su ostali bez ičega, investitor pobjegao, ili umro čak nije ni srušio postojeće objekte na placu i nema ga. Otuda toliki strah kod mene.

To oko infrastrukture naselja i povezanosti je u principu najvažnije. Ja sam kao student jedne godine ostao bez doma pa sam neki podrum u Mirjevu iznajmio i sjećam se onog uključenja iz Bulevara u Mite Ružića, i kako je tu autobus zagljavljivao često jer nekom stane auto, i onda mi svi u busu blokirani po 10min. Mirjevo je generalno ok, ali povezanost užas... A sada su gužve u Bg vidim mnogo veće nego tada.
Supruga "visi" na oglasima u zadnje vrijeme i često joj iskače Altina (to je vidim do Galenike), i tu su neke zaista povoljne cijene (sve ispod 2000e), pa je vjerovatno slaba povezanost i loša infrastuktura. Planiramo da odemo da vidimo šta je to uopšte,jer za to naselje nisam nikad ni čuo, sem što sam ga našao na google mapama.
Onda vidim Ledine 2000-2300e, dosta viša cijena, da l je toliko bolja povezanost i infrastuktura? Onda veliki Mokri lug, Žarkovo, zadnja trećina ulice Vojvode Stepe....
Kako najbolje da čovjek vidi gdje su linije GSP na nečemu sličnom google mapama? Ovo sve što uspijevam naći su linije GSP nacrtane izlomljenim pravim linijama, pa ne mogu da se snađem gdje se ta linija završava. I onda koliko često ide neki bus tokom dana - svakih 15min ,svakih pola h... ?

Meni je razumljivo da ljudi ovako reaguju, jer kad niko od gastosa i niko iz RS i CG ne bi kupovao u BG cijena bi vjerovatno bila nešto malo manja. Opet, to je oduvijek bilo tako, ljudi su se doseljavali, svako je "odnekle došao". Što se tiče povrata PDV-a, razumijem i tu rezignaciju naravno, ali s obzirom da bi kupovinom stana moj sin za neko vrijeme živio u njemu, i to ne vidim nekom prevarom sistema. Što se tiče RS, niko ne može zaustaviti masovno iseljavanje, koje su ogromomne. Većina iseljavanja ipak nije ka Srbiji već ka vani. Nema tu pojedinac šta da učini, kao što pojedinac, vidimo i u Srbiji, generalno ne može ništa da uradi.

Znam da je sa ovim cijenama 100k malo, ali i to je pitanje kako navući, žena kredit, ja kredit (kad ovaj trenutni izađe), malo ušteđevina, malo prodaja nekog manjeg posjeda..., i opet naravno, nisam ni mislio u centru, to je van moje lige.
Znači kao što sam i mislio: najsigurnije kupovati stan kad je zgrada već pokvrivena i unutrašnji radovi dobro odmakli već. Ovdje kod nas je se početkom 2000tih dešavalo puno puta da investitori puknu, i da prosto odmagle ili završe u zatvoru i da kupci o svom trošku dovršavaju zgradu. Često radovi nisu bili izvedeni po ugovoru, pa onda kaže advokat džaba tužiš ta firma ne radi ništa, gazda otvorio drugu u međuvremenu, a ova prva ima 3000KM osnivačkog kapitala i to je sve što se može uzeti. Zato se i zove društvo ograničene odgovornosti. Izmišljotina da se zaštite gazde. Ljudima su falili po 1,5-2 kvadrata, i nikom ništa. Parket nije kao u projektu već laminat i stotine drugih problema. A mnogi su ostali bez ičega, investitor pobjegao, ili umro čak nije ni srušio postojeće objekte na placu i nema ga. Otuda toliki strah kod mene.

To oko infrastrukture naselja i povezanosti je u principu najvažnije. Ja sam kao student jedne godine ostao bez doma pa sam neki podrum u Mirjevu iznajmio i sjećam se onog uključenja iz Bulevara u Mite Ružića, i kako je tu autobus zagljavljivao često jer nekom stane auto, i onda mi svi u busu blokirani po 10min. Mirjevo je generalno ok, ali povezanost užas... A sada su gužve u Bg vidim mnogo veće nego tada.
Supruga "visi" na oglasima u zadnje vrijeme i često joj iskače Altina (to je vidim do Galenike), i tu su neke zaista povoljne cijene (sve ispod 2000e), pa je vjerovatno slaba povezanost i loša infrastuktura. Planiramo da odemo da vidimo šta je to uopšte,jer za to naselje nisam nikad ni čuo, sem što sam ga našao na google mapama.
Onda vidim Ledine 2000-2300e, dosta viša cijena, da l je toliko bolja povezanost i infrastuktura? Onda veliki Mokri lug, Žarkovo, zadnja trećina ulice Vojvode Stepe....
Kako najbolje da čovjek vidi gdje su linije GSP na nečemu sličnom google mapama? Ovo sve što uspijevam naći su linije GSP nacrtane izlomljenim pravim linijama, pa ne mogu da se snađem gdje se ta linija završava. I onda koliko često ide neki bus tokom dana - svakih 15min ,svakih pola h... ?
Pozdrav, neki savet bi bio da uzmete i iznajmite neki smestaj bar na nedelju, dve dana ukoliko vam obaveze dozvoljavaju. Iskoristite i vidite kako grad, linije i saobracaj (ne)funkcionisu, jer se saobracajna infrastruktura i nije promenila od 90tih mnogo, kada sam i sam bio student. Eto, Mite Ruzica je ostala ista :) . Ovako ako upadnete u lazi investitora koji ce vam pricati lepe bajke (15 minuta do centra, svi sadrzaji blizu pesaka, prelep pogled na ......, i slicne gluposti), mozete gadno da se opecete.

Zaključak​

Često se postavlja pitanje, ko su ti ljudi koji kupuju nekretnine. Da li su to stranci, gastarbajteri, tajkuni, investitori koji kupuju 2,3,4 stana za izdavanje... Ovo pitanje postavlja običan čovek koji samo želi da započne svoj samostalni život i u potrazi je za nekretninom. Nakon ove analize, deluje da je na tržištu upravo najviše običnih ljudi koji su do sada živeli u zajednici a sada samo žele da započnu samostalan ili život sa partnerom u novoj nekretnini.
Čak i da najvise uzimaju ljudi koji bi da započnu zivot, to je valjda i normalno i za to stanovi i služe?
A ne da mnogi koji se zentaju da obrnu pare na berzi, zlatu ili nedaj Bože zavrnu rukave i otvore neki biznis, koriste naš budjav sistem i onemogućuju sve više ljude da žive u tim stanovima.

A opet iz mog iskustva i razgovora sa tonu investitora i agenata, barem polovina uzima investiciono u raznim oblicima (od iznajmljivanja, do da ima za decu kad dodju u Bege da budu, do onih koji ne znaju u šta da ulože a papir propada, pa znam da u Begeu vredi ili samo da operu ilegalan novac)

Hvala puno braći iz dijaspore sto nam pomažu i troše pare nazad u domovinu, no mogu slobodno i firme neke da otvore ovde, plaćaju porez ovde i tako, a ne samo da traže povrat poreza ;)

Svaka čast svima no da se ne lažemo, zna se zašto se uzima ovde, a i koliko je je porez na nasledstvo recimo u Holandijama, na 2gu, 3cu nekretninu itd.

A i te statistike ne važe baš u realnosti, jer šta mislis koliko ima gastosa koji se idalje vode ovde na adresu? Pa onda kad kupe bude Žika iz Leskovac, a ne iz Ofenbah, pa ispada kao domaća kupovina?

Pozdrav, neki savet bi bio da uzmete i iznajmite neki smestaj bar na nedelju, dve dana ukoliko vam obaveze dozvoljavaju. Iskoristite i vidite kako grad, linije i saobracaj (ne)funkcionisu, jer se saobracajna infrastruktura i nije promenila od 90tih mnogo, kada sam i sam bio student. Eto, Mite Ruzica je ostala ista :) . Ovako ako upadnete u lazi investitora koji ce vam pricati lepe bajke (15 minuta do centra, svi sadrzaji blizu pesaka, prelep pogled na ......, i slicne gluposti), mozete gadno da se opecete.
Da, to je dobra ideja. Ali kad čovjek već suzi izbor na par lokacija, ovako teško. Razmišljao sam otići kod drugara na dan dva, pa onda se vozati u i mimo špica po tim raznim lokacijama, pa sjesti u GSP pa i to vidjeti... To me najviše brine, da bude loša komunikacija sa ostatkom grada. Ili npr do fakulteta u centru... Ili poslije kad bude negdje radio da ne putuje sat vremena...

Kako najbolje da čovjek vidi gdje su linije GSP na nečemu sličnom google mapama?

Baci pogled na Plan Plus, mislim da oni imaju sve linije i prikazuje na mapama. GSP ne znam da li ima dobru mapu linija, znam da je moguće naći stajališta ali mapu nisam uspeo da nađem kad mi je trebalo.

Znaci neko ko nasledi na papiru bilo kakav komad zemlje veličine 10kvm npr. gubi pravo povraćaj PDV-a za kupovinu svog prvog stana?
Ne zemlje, nego nekretninu.
Ukoliko poseduješ 1/1000 deo nasledjenog stana gubiš pravo na povraćaj.
Zemlje možeš da poseduješ koliko hoćeš.
Ja sam bukvalno jednom na potpisivanju kod notara 1/3 stana odustao zbog toga i prepisao ga na drugara.

Ne zemlje, nego nekretninu.
Ukoliko poseduješ 1/1000 deo nasledjenog stana gubiš pravo na povraćaj.
Zemlje možeš da poseduješ koliko hoćeš.
Ja sam bukvalno jednom na potpisivanju kod notara 1/3 stana odustao zbog toga i prepisao ga na drugara.
Aha, znaci posedovanje "Zemljiste u gradjevinskom podrucju" je izuzeto iz toga iako postoji kuća?

Povrat PDV-a je samo za prvih 40kmv stana ako se ne varam?

Tako je, bilo koje zemljište u posedu je izuzeto, sve dok na tom zemljištu nemaš bilo kakvu nekretninu na svoje ime.
EDIT: Neko ima 100 hektara zemlje i 20000m2 gradjevinskog zemljišta ali ako nema nekretninu on ima pravo na povrat PDV-a prilikom kupovine stana.
Dok ako neko ima 1/10 stana od 35m2 on nema pravo 😉

Lep savet je dao Guest da se negde provede neko vreme ako moze, tako se najbolje vide mane i prednosti.
Altinu ne znam dobro, mislim da je neuredjenija od Galenike, ali mislim i da ima neke trocifrene autobuse koji su “ekspres” pa stizu do Zelenjaka brze od regularnih linija jer ne staju na svim stanicama.
Ledine su skuplje od Altine mislim prvenstveno zbog blizine NBGa, mada ni tamo nije sjajna situacija sa infrastukturom. Ja sam ziveo na Bezanijskoj Kosi, blizu puta koji ide za Ledine i tu se isto zna stvoriti guzva kod kruznog toka. Okreni obrni, guzve i zakrcenja se ne mogu izbeci.

Vrh