Šta je novo?

Cene nekretnina

Čak i da najvise uzimaju ljudi koji bi da započnu zivot, to je valjda i normalno i za to stanovi i služe?
A ne da mnogi koji se zentaju da obrnu pare na berzi, zlatu ili nedaj Bože zavrnu rukave i otvore neki biznis, koriste naš budjav sistem i onemogućuju sve više ljude da žive u tim stanovima.

A opet iz mog iskustva i razgovora sa tonu investitora i agenata, barem polovina uzima investiciono u raznim oblicima (od iznajmljivanja, do da ima za decu kad dodju u Bege da budu, do onih koji ne znaju u šta da ulože a papir propada, pa znam da u Begeu vredi ili samo da operu ilegalan novac)

Hvala puno braći iz dijaspore sto nam pomažu i troše pare nazad u domovinu, no mogu slobodno i firme neke da otvore ovde, plaćaju porez ovde i tako, a ne samo da traže povrat poreza ;)

Svaka čast svima no da se ne lažemo, zna se zašto se uzima ovde, a i koliko je je porez na nasledstvo recimo u Holandijama, na 2gu, 3cu nekretninu itd.

A i te statistike ne važe baš u realnosti, jer šta mislis koliko ima gastosa koji se idalje vode ovde na adresu? Pa onda kad kupe bude Žika iz Leskovac, a ne iz Ofenbah, pa ispada kao domaća kupovina?

Sve si rekao.

Ne zemlje, nego nekretninu.
Ukoliko poseduješ 1/1000 deo nasledjenog stana gubiš pravo na povraćaj.
Zemlje možeš da poseduješ koliko hoćeš.
Ja sam bukvalno jednom na potpisivanju kod notara 1/3 stana odustao zbog toga i prepisao ga na drugara.
Ovo je pravno nemoguće. Moraš prvo da se prihvatiš nasledstva pa da sačiniš ugovor o poklonu drugaru. Druga je situacija kad ima više naslednika i odrekneš se svog dela u njihovu korist, tako da oni dobiju po 1/2. Al za drugara si slagao :)

Da, to je dobra ideja. Ali kad čovjek već suzi izbor na par lokacija, ovako teško. Razmišljao sam otići kod drugara na dan dva, pa onda se vozati u i mimo špica po tim raznim lokacijama, pa sjesti u GSP pa i to vidjeti... To me najviše brine, da bude loša komunikacija sa ostatkom grada. Ili npr do fakulteta u centru... Ili poslije kad bude negdje radio da ne putuje sat vremena...
Dosta delova grada nema kanalizaciju, niti reseno grejanje, velika je zagadjenost u svim delovima grada. Guzve su svuda jer je vise automobila i svi voze. To da li je neki deo blizi centru apsolutno je relativno. Evo npr uzmi stan kod Fontane ti si bez guzve za 5-10 min na Zelenjaku medjutim u spicu to zna da bude dosta duze. Blokovi isto tako. Ledine i Altina su su primer srpskog mentaliteta. Ako hoces nekome da pokazes sta su Srbi u praksi odvedi ib tamo. To je svako pravio i gradio kako je hteo bez ikakve pomisli e a sta ce biti sutra u smislu infrastrukture naselja itd. To su krive 90e drzava ratovi itd ali ima i malo i do dnevne doze razmisljanja prosecnog Srbina. Ne znam sta bih ti rekao jer ponuda starogradnje je ocajna to su svd neka prizemlja ili potkrovlja kad nesto izleti to se uzme u roku od nedelju dana tako da moras biti ovde da bi reagovao. Galenika ti nije losa opcija jer imas autoput i kroz Zemun basrm da ides i lepo je naselje koje jos uvek nije skupo. Takodje imas i Zemun Gornji grad gde jos uvek ima stanove za oko,2k. Ovo preko reke ne poznajem to je kao drugi grad.

Leva obala ima smisla gledati delove Borče sa kanalizacijom, kao i Kotež, koji je jedino plansko naselje sagrađeno na levoj obali i dosta je lep i simpatičan kraj. Borča takođe nije loša i ima goru reputaciju nego što zaslužuje. Veza je dobra javnim prevozom iz ovih delova.

Veliki minus po mom mišljenju ostaje Pančevački most koji je baš usko grlo, i opet to ulivanje u Bulevar Despota Stefana koji će vremenom biti sve gori što se tiče gužve.

Ovo je pravno nemoguće. Moraš prvo da se prihvatiš nasledstva pa da sačiniš ugovor o poklonu drugaru. Druga je situacija kad ima više naslednika i odrekneš se svog dela u njihovu korist, tako da oni dobiju po 1/2. Al za drugara si slagao :)
Trebali su da mi prepišu prepišu 1/3 stana, ja nisam prihvatio.
Prepisano na drugara. Kako volim kada ljudi zaključuju unapred i misle da znaju celu situaciju 😉
EDIT: Jedino ako se nismo razumeli i da se pomislilo da sam ga licno prepisao na drugara.
Nisam ja nego sam rekao da se umesto mog imena stavi njegovo, da preciziram.

Poslednja izmena:
Koji je od ova dva scenarija? Živ čovek ti je poklanjao trećinu stana i pošto ti nisi hteo onda je dao nekome samo zato što je tvoj drugar. Ili je neko hteo da te stavi u testament, pa pošto nisi hteo onda je stavio njega opet zato što je tvoj drugar. (Ovo drugo se obara na sudu ko iz pi...)

Oba scenarija deluju labavije od onog prvog koji je nemoguć.

Koji je od ova dva scenarija? Živ čovek ti je poklanjao trećinu stana i pošto ti nisi hteo onda je dao nekome samo zato što je tvoj drugar. Ili je neko hteo da te stavi u testament, pa pošto nisi hteo onda je stavio njega opet zato što je tvoj drugar. (Ovo drugo se obara na sudu ko iz pi...)

Oba scenarija deluju labavije od onog prvog koji je nemoguć.
Prvi scenario, upravo tako kako si napisao. Mogu ti i opisati zbog cega je sve to bilo tako, ali da ne zamaram ovde sve ljude na forumu, ako te zanima napisacu ti u privatnim porukama :))

Leva obala ima smisla gledati delove Borče sa kanalizacijom, kao i Kotež, koji je jedino plansko naselje sagrađeno na levoj obali i dosta je lep i simpatičan kraj. Borča takođe nije loša i ima goru reputaciju nego što zaslužuje. Veza je dobra javnim prevozom iz ovih delova.

Veliki minus po mom mišljenju ostaje Pančevački most koji je baš usko grlo, i opet to ulivanje u Bulevar Despota Stefana koji će vremenom biti sve gori što se tiče gužve.
Slažem se da treba gledati delove sa kanalizacijom, a to je zaista veliki deo Borče. Ali ne slažem se da je Kotež najuređeniji, Borča 3, 4 i 5 su najuređenija naselja na levoj obali i u potpunosti planski i infrastrukturno su sređena, a i lepše izgledaju od većine izvikanih delova Beograda. Reputaciju kvari Pančevački i to što niko niko ne želi da se pozabavi levom obalom, prepušteni sami sebi.

Onda se izvinjavam za Borču, ja sam uglavnom imao utisak da je izrasla organski, lepo je čuti da je i tu bilo nekog urbanizma, s obzirom da se grad generalno ponaša prema levoj obali kao da ne postoji.

Po mom mišljenju, treba da se odradi ceo potez od reke do Koteža kao NBG, eksproprijacija, nasipanje, priprema terena, parcelacija, neophodna infrastruktura + jedan most ka Dorćolu i onda pustiti investitore da grade. To bi bilo milion puta bolje nego ovo širenje grada ka Surčinu što se sada dešava.

Gledam sad.....veselo. Obaranje kamata od 0,5% strane Fed-a je uzrokovalo da investitori uračunavaju rast inflacije 🙂. U smislu da će se nastaviti u stilu 70-tih 😁. Parodija, fed obara kamate a one rastu 😁.
Šta se dogodilo:
-kamate radtu na bonds/securities svih ročnosti
-kamate rastu na 30 year mortage u usa
-pad prodaje nekretnina u USA. Sad smo na nivou iz 1990
-raste zlato zbog straha od recesije
-raste likvidnost
-raste spx i imali smo najveću prodaju institucionalnih investitora poslednjih tipa 10 godina
-kripto mislim da će da izluduje sad
Trenutni market izgleda kao zapaljena krntija koja ide nizbrdo 🙂. Krntija ide ali koliko dugo niko ne zna.
Stagflacija vs crash pitanje je sad 😁 (2 do 18 meseci kazu, mada videće se do leta mislim).

Poslednja izmena:
Mislim da je na skali problema veci problem taj sto ima i domacih/stranih/gastarbajterskih sakupljaca (investicionih) stanova, i to se ne destimulise.
Све се то решава преко ноћи једном потезом а то је разумна пореска политика где би се за сваку наредну некретнину осим оне у којој се живи повећавао порез експоненцијално, такорећи драла кожа с леђа.

Дакле, одмах пад цена станова на одржив ниво, престанак убрзаног социјалног раслојавања, доступност пристојних некретнина за све повећањем понуде и оно најважније, батице у џиповима који шједе у буда бару и пију макијато са силикоњаром, кроз коју годину од доминантне структуре на врху постају раритет на маргини, где им је и место.

А решили бисмо се и нових београда на води, којекаквих набреклих резиденса који нам сатиру већ јадну инфраструтктуру. Решили бисмо се и овог режима пошто су им некретнине и изградња вашара главно средство прања пара.

Poslednja izmena:
Jedno je tražiti neki ideal, ali mi moramo biti realni! Kapitalizam je svuda raspostranjen.
Šta onda raditi sa velikim korporacijama i njihovim snalaženjem i ne plaćanja tog poreza...
Ti ako kao pojedinac hoćeš da budeš pošten, pa ne znam, niko te ne uči tome osim domena fakulteta da postaneš stručnjak za nešto i da radiš za nekog.
Da li se podstiče da se ulaže kapital, da! Kada ponuda i tražnja ljudi kažu da je mnogo bolje da si stručnjak i da je to adekvatno plaćeno tada će to i biti!
Trenutno ako hoćeš da budeš prosečan svakako je bolje da se samo pametno ulažeš.
Izmedju ostalog zato su i popularne nekretnine kao investicije!

Dosta delova grada nema kanalizaciju, niti reseno grejanje, velika je zagadjenost u svim delovima grada. Guzve su svuda jer je vise automobila i svi voze. To da li je neki deo blizi centru apsolutno je relativno. Evo npr uzmi stan kod Fontane ti si bez guzve za 5-10 min na Zelenjaku medjutim u spicu to zna da bude dosta duze. Blokovi isto tako. Ledine i Altina su su primer srpskog mentaliteta. Ako hoces nekome da pokazes sta su Srbi u praksi odvedi ib tamo. To je svako pravio i gradio kako je hteo bez ikakve pomisli e a sta ce biti sutra u smislu infrastrukture naselja itd. To su krive 90e drzava ratovi itd ali ima i malo i do dnevne doze razmisljanja prosecnog Srbina. Ne znam sta bih ti rekao jer ponuda starogradnje je ocajna to su svd neka prizemlja ili potkrovlja kad nesto izleti to se uzme u roku od nedelju dana tako da moras biti ovde da bi reagovao. Galenika ti nije losa opcija jer imas autoput i kroz Zemun basrm da ides i lepo je naselje koje jos uvek nije skupo. Takodje imas i Zemun Gornji grad gde jos uvek ima stanove za oko,2k. Ovo preko reke ne poznajem to je kao drugi grad.
Vojvodina...tamo treba ici

Порез који спречава или макар успорава најбрже социјално раслојавање у Европи (мислим да смо већ 4 године на врху листе) није идеал него минимум неопходан за пуки опстанак овог друштва.

Gledam sad.....veselo. Obaranje kamata od 0,5% strane Fed-a je uzrokovalo da investitori uračunavaju rast inflacije 🙂. U smislu da će se nastaviti u stilu 70-tih 😁. Parodija, fed obara kamate a one rastu 😁.
Šta se dogodilo:
-raste likvidnost
-raste spx i imali smo najveću prodaju institucionalnih investitora poslednjih tipa 10 godina
Trenutni market izgleda kao zapaljena krntija koja ide nizbrdo 🙂. Krntija ide ali koliko dugo niko ne zna.
Stagflacija vs crash pitanje je sad 😁 (2 do 18 meseci kazu, mada videće se do leta mislim).
Uloži sad u kripto, pusti investicioni stan.
Порез који спречава или макар успорава најбрже социјално раслојавање у Европи (мислим да смо већ 4 године на врху листе) није идеал него минимум неопходан за пуки опстанак овог друштва.
Spominješ dodatni porez u investitorskoj temi :)

Šta se dogodilo:
-raste likvidnost

Sledecih 2 do 18 meseci je kljucno :ROFLMAO:

Da, to je dobra ideja. Ali kad čovjek već suzi izbor na par lokacija, ovako teško. Razmišljao sam otići kod drugara na dan dva, pa onda se vozati u i mimo špica po tim raznim lokacijama, pa sjesti u GSP pa i to vidjeti... To me najviše brine, da bude loša komunikacija sa ostatkom grada. Ili npr do fakulteta u centru... Ili poslije kad bude negdje radio da ne putuje sat vremena...
Zemljak, ja da ti kazem moje misljenje, ali ti nemoj da mi verujes nego proveri sam. Altina je jeftina jer je tamo jezivo, nema trotoara za pesake, zgrade su kao da je neko nasumicno razbacao lego kockice, prasina svuda, lozi se puno a i mislim da jedan deo uopste nije prikljucen na gradsku kanalizaciju. Ali sto se tice povezanosti, Altina ti je najbolje povezana. Ceo taj potez - Altina, Zemun Polje, Indjija, Pazova, Novi Sad ti je sada odlicno povezan zbog voza koji odlicno ide i dosta je brz. Moze se reci da je to neka vrsta metroa koji vec postoji i radi a nije obecanje koje se nikada nece ispuniti. Ja sam jednom, samo da bih se provozao, isao tim brzim vozom Soko od Novog Bg ("buvljaka") do Novog Sada i nisam mogao da verujem da sam recimo za 15 minuta stigao do Indjije (dakle do Altine i Zemun polja jos i manje).

Ledine je isto jezivo kao i Altina, trotoara nema, mnoge nove zgrade su u njivama i ekstremno je blizu aerodroma, ali je fakat da je blizu i Novog Beograda, ali je vezano samo tom jednom jadnom ulicom. Nemam ideju zasto je Ledine skuplje od Altine i mislim da me nikada me nece ni interesovati.

Sto se tice Borce, Ovce, Kaludjerice i slicnih naselja, tamo nisam bio u bliskoj buducnosti. Mozda nekada u zivotu, mada sam i ja proveo dobar deo zivota van Srbije i planiram ponovo odlazak, tako da ti o njima ne mogu dati neko validno misljenje.

Spominješ dodatni porez u investitorskoj temi :)
Инвеститорска тема? Промашио си форум ако мислиш да је ово инвеститорска тема јер пар снс ботова овде тролује.

Притом, није додатни пораз, већ минимални разумни порез у овим катастрофалним околностима.

Ja već imam stan u Amsterdamu (skroz isplaćen) i kuću u Utrechtu (skroz isplaćenu) i imao sam para za te cene. A ovo mi je stan za decu, da se nađe ili investicioni! To što si ti negativan ne znači da ljudi ne rade i ne stvaraju!
A povrat PDVa mi je samo plus. Ja bi stan kupio i sa i bez povrata PDVa. A taj novac ću iskoristiti za nameštanje stana.
Ajd da vidimo da decu rodjeni u NL vratis u Beograd , možda par produženih vikenda za zezanje….ali je i onda bolje rentirati preko Airbnb , a kad se već uloguje sjos je bolje otići u Porto ili Lisabon 😂

Инвеститорска тема? Промашио си форум ако мислиш да је ово инвеститорска тема јер пар снс ботова овде тролује.

Притом, није додатни пораз, већ минимални разумни порез у овим катастрофалним околностима.
Nema sta da mislim, ovde 90% njih kupuje investiciono. Investitorska tema.

Možda i ima istine. Ljudi koji su gledali za život ne mogu za svoj budzet da nadju nešto pristojno. Ima ih na temi. Od 1 januara će biti i veće rate za 15-tak % a to će dodatno pogoršati mogućnost kupovine. I tako.

Realno istina, ja to dugo nisam kapirao :)

A i u realnosti kao sto rekoh ubedjen sam na osnovu dosadasnjih tona razgovora sa agentima, i investitorima da više od 50 posto ide investiciono u bilo kom obliku.
Dakle ne po grafikonima ili sta pise negde, no po iskustvu sa terena i od ljudi koji prodaju.

Ono sto sam isto provalio zašto namerno pojedini oglašavaju i dosta nerealne jače cene, je da ljudi koji prodaju vide te cene na oglasima i onda i oni insistiraju na većim.
Takodje, zbog stvaranja jos veće presije na ljude koji i kad vide nešto za iole OK cenu pomisle kao to je to ovo je prilika vidis koliko sve skače a ponude nema, daj da uzmem sad il nikad.

Kad toliko dugo ubijes ponudu mozes da radis šta hoćeš. Ili uzmi ili ostani podstanar, a ovo vec traje i nikad nije ovoliko skočilo za par godina. Takodje nikad nije bila ovakva ponuda i gubi smisao sve (bukvalno reči aganata).

Uglavnom se koristi absurd da je starogradnja skoro iste cene, pa da se otarasi raspalih gajbi doda malo i uzme novo. Meni je neverovatno da za skoro 100K ne mogu da nadjem ni krstenih 30ak uknjiženih kvadrata 1.5 stana koji je odmah useljiv (bez ulaganja) i iole noviji.
Ozbiljno sam prso i razmisljam da uzmem neuknjizen, jer tu još kao i ima ponešto za dosta pristojnije pare.

Vrh