Koliko ce vremena trebati da se priblize cena starogradnje i novogradnje da bi ljudi ponovo krenuli u novogradnju? To je proces koji traje barem nekoliko godina Mi sad imamo tek 1-2 godine stagnacije, a investitori ocigledno usporavaju izgradnju. Do Expoa se moze zavrsiti manje-vise samo ona novogradnja koja bude zapoceta do kraja ove ili pocetka sledece godine, i ako se sada ne ulazi u masovniju izgradnju kad imamo i dalje FOMO bull sentiment. to je znak da traznja ipak nije bas toliko velika (pricam o plateznoj traznji, ne o tome koliko ljudi bi gde volelo da kupi stan). Mislim, u pravu si da ce investitori dici tempo u nekom trenutku, ali ako sad ne krecu sa masovnijom izgradnjom, valjda to nesto govori.
Na Novom Beogradu se pre 2 godine prodavalo po 300+ stanova u novogradnji kvartalno, a sada malo vise od 100 u proseku, tako da tih potencijalnih 10k u narednih 10 godina (pre ce biti 15-20+) spada u neki visegodisnji prosek ili mozda malo iznad proseka. A sama cinjenica da se prodaja novogradnje na Novom Beogradu smanjila 60-70% govori o tome da se trziste ipak solidno ohladilo. Ako su ponudu novih stanova smanjili za 2/3, logicno je da se deo traznje i pritisak na cene preneo na starogradnju, ali da je bila dovoljno velika traznja ne bi oni smanjiali izgradnju. Meni tih 10k stanova vise deluje kao zalog za buducnost, nesto sto ce oni praviti i prodavati narednih decenija bez zurbe,, ne deluje mi da postoji tolika traznja da oni to mogu da prodaju za tih 10-ak godina.