Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako znas koliki su rashodi?
Ti rece imas spremno 80.000. Ova zena prodaje za 78.000 i verovatno nije fiksno. Koja je realna cena? Racunaj da je sve novo, ima dobar pogled s prozora i lokacija je odlicna.
Znaci precrtavas Zlatibor i kupujes Batajnicu?
Pricam o rashodima tokom izdavanja apartmana....i isplativosti...
Bezim u Vojvodinu...

Statistika za NBGD je brutalna ako je iko tu nadao se kupovini i padu cena:
Screenshot 2024-10-24 at 22.00.26.png

Screenshot_20241024_221715_LinkedIn~2.jpg

Za broj prometa novogradnji je teško reći da li raste, jer podaci kasnije postaju vidljivi. Ali ako se pogleda broj prometa starogradnje, koji je aktuelan u smislu podataka, kako da se shvati Kaćin post?

Poslednja izmena:
Mozda, a mozda i kruze neke interne prodaje, koje ne idu preko agencija. Ja se ne secam da sam video u oglasima stan od 29 kvadrata u 30 bloku za 6000 evra :rolleyes: koje su sanse da ne bih sherovao na forumu. To da izdaje za 500 eur, pa bi mu trebalo 30 god da vrati novce.

Trziste se za sada solidno drzi, promet je jaci nego pre godinu dana, ali je Q3 kvartal 2024. i dalje slabiji od svih Q3 kvartala pocev od 2018. godine (ne racunajuci 2023. kad je bio slabiji nego sada), 20% je slabiji od Q3 2022. i 25% od Q3 2021. Ne kazem da je promet los, samo da je i dalje ispod nekog visegodisnjeg proseka, ali deluje da stagnacija cena utice na oporavak prometa, tj. obrnutno, smanjena traznja je uticala na to da prodavci verovatno lakse koriguju cene, pa uz stagnaciju cena imamo blagi rast prometa. Da, imamo blagi rast, ali efektivno je stagnacija, YoY rast cena je 1.4% (po pojediancnim opstinama je malo veci, i novogradnja vise dize cene, ali tu je i veca stagnacija, zato uzimamo prosek i pricamo globalno), dok je prethodnih godina YoY rast cene bio 10,3%, 15.9% 16%. 9.5%, 15.3%, 4.3%, 6.6%,...

Trziste se za sada solidno drzi, promet je jaci nego pre godinu dana, ali je Q3 kvartal 2024. i dalje slabiji od svih Q3 kvartala pocev od 2018. godine (ne racunajuci 2023. kad je bio slabiji nego sada), 20% je slabiji od Q3 2022. i 25% od Q3 2021. Ne kazem da je promet los, samo da je i dalje ispod nekog visegodisnjeg proseka, ali deluje da stagnacija cena utice na oporavak prometa, tj. obrnutno, smanjena traznja je uticala na to da prodavci verovatno lakse koriguju cene, pa uz stagnaciju cena imamo blagi rast prometa. Da, imamo blagi rast, ali efektivno je stagnacija, YoY rast cena je 1.4% (po pojediancnim opstinama je malo veci, i novogradnja vise dize cene, ali tu je i veca stagnacija, zato uzimamo prosek i pricamo globalno), dok je prethodnih godina YoY rast cene bio 10,3%, 15.9% 16%. 9.5%, 15.3%, 4.3%, 6.6%,...
Ok, hajde umesto da vrtimo iste podatke, na osnovu onoga što znamo napravimo neku predikciju. Moja je da će ovi što su čekali pad cena proteklih 2 godine i došli do spoznaje da je u najboljem slučaju došlo do stagnacije, dići ruke od svoje strategije čekanja i početi da kupuju. Isto tako, polovinom naredne godine ocekujem da će padom kamatnih stopa doći do još značajnije tražnje i da će promet u Q3 '25 biti na nivou Q3 '21, a YoY rast cena 10-15%. Evo, pa da uporedimo za godinu dana ko je ispravno prognozirao.

Ok, hajde umesto da vrtimo iste podatke, na osnovu onoga što znamo napravimo neku predikciju. Moja je da će ovi što su čekali pad cena proteklih 2 godine i došli do spoznaje da je u najboljem slučaju došlo do stagnacije, dići ruke od svoje strategije čekanja i početi da kupuju. Isto tako, polovinom naredne godine ocekujem da će padom kamatnih stopa doći do još značajnije tražnje i da će promet u Q3 '25 biti na nivou Q3 '21, a YoY rast cena 10-15%. Evo, pa da uporedimo za godinu dana ko je ispravno prognozirao.
Ok, pamtimo sta si rekao. Znaci ti verujes da ce samo spustanje kamatnih stopa za dodatnih 1% (euribor je vec pao 1%) uticati na traznju jednako koliko i novac iz helikoptera i dolazak Rusa. Zanimljivo :) Ja licno verujem da ce se cene drzati +- 10% u narednim godinama i da do Expo-a mogu ici gore max 10-15% (naredne 3 godine, a ne godinu dana kao ti), ali to je maksimum koji je na ovom trzistu moguce ostvariti uz svo pumpanje. Ne kazem da ce ici gore toliko, samo kazem da je tu potencijalni maksimum, a vec smo pricali da smo blizu vrha/maksimuma, jer smo se opasno priblizili cenama u zapadnoj Evropi. Nama cene mogu da rastu manje-vise samo uz rast plata (iako "se stan ne kupuje od plate", ali se rente placeju od plate), ali i plate su kod nas na nekom vrhuncu koji nam nasi kolonijalni gospodari mogu dozvoliti, jer ipak smo mi zemlja jeftine radne snage za motanje kablova i za otvaranje rudnika. Nama sledi visegodisnja stagnacija cena.

Poslednja izmena:
"Brutalna statistika". 😂 Posle daljeg pada u Q1 (-10%) i stagnacije u Q2, u Q3 jeste registrovan oporavak prometa (+10%) u odnosu na proslu godinu, ali je promet i dalje daleko losiji nego ranijih godina:

1729809525824.png

U centru grada (Stari grad, Vracar, Savski venac, Novi Beograd) promet isti kao prosle godine (najlosiji od 2017, 40% manji nego 2021-2022), dok se vidi odredjeni oporavak u rubnim opstinama (+20% u odnosu na proslu godinu, ali i dalje najlosiji od 2017).

Ok, pamtimo sta si rekao. Znaci ti verujes da ce samo spustanje kamatnih stopa za dodatnih 1% (euribor je vec pao 1%) uticati na traznju jednako koliko i novac iz helikoptera i dolazak Rusa. Zanimljivo :) Ja licno verujem da ce se cene drzati +- 10% u narednim godinama i da do Expo-a mogu ici gore max 10-15% (naredne 3 godine, a ne godinu dana kao ti), ali to je maksimum koji je na ovom trzistu moguce ostvariti uz svo pumpanje. Ne kazem da ce ici gore toliko, samo kazem da je tu potencijalni maksimum, a vec smo pricali da smo blizu vrha/maksimuma, jer smo se opasno priblizili cenama u zapadnoj Evropi. Nama cene mogu da rastu manje-vise samo uz rast plata (iako "se stan ne kupuje od plate", ali se rente placeju od plate), ali i plate su kod nas na nekom vrhuncu koji nam nasi kolonijalni gospodari mogu dozvoliti, jer ipak smo mi zemlja jeftine radne snage za motanje kablova i za otvaranje rudnika. Nama sledi visegodisnja stagnacija cena.

Cene u proseku rastu onoliko koliko raste BDP i plate. Aktuelne projekcije su realan rast 3-4% + inflacija 3-4%, dakle ukupno 6-8% godisnje. To je baseline. Ono sto moze da se slomi je kurs ili neka kriza na Zapadu pa da povuce cene na dole, a Expo moze uticati samo kroz kradju para i nastavak inflacije.

Poslednja izmena:
Pozdrav forumaši. Situacija nije svakodnevna, i na netu ima jako malo iskustava i informacija, pa me zanima znate li proceduru prebacivanja novca od prodate nekretnine sa deviznog računa u Srbiji na račun u inostranstvu?

Meni neki logičan tok događaја, jeste da banci ovde u inostranstvu treba da dostavim zvanično preveden dokaz o poreklu novca koji se prebacuje iz Srbije, kako ne bi blokirali transfer i kako ne bi bilo drugih potencijalnih problema. Bilatelarni ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja postoji, tako da barem sa poreske strane u inostranstvu nema šta da se brine.

Drugo, banci u Srbiji pretpostavljam da isto treba dokaz da sam ja vlasnik tog računa u inostranstvu na koji šaljem pare. Da li je to samo prost Bank identity certificate sa IBAN brojem, imenom, prezimenom i adresom boravka, ili nešto još zvaničnije, kapiram da ne? Sigurno na uvid i boravišna dozvola države u inostranstvu, pitaj boga da li im treba prevod toga ili ne, verovatno ne jer sva polja imaju engleski prevod već direktno na dokumentu, al opet, Srbija je to.

Jel ima neko neke bliže informacije, jer na netu ništa ne nalazim, a bliži mi se period kada treba da idem za Srbiju. Kapiram da sama banka u Srbiji zna najviše o tome, i da je najbolje lično se raspitati, ali to mi je nekako kasno kad budem već tamo, čisto da znam šta da pripremim od dokumenata ovde pre putovanja, koje bi tamo mogli da mi traže.

Cene u proseku rastu onoliko koliko raste BDP i plate. Aktuelne projekcije su realan rast 3-4% + inflacija 3-4%, dakle ukupno 6-8% godisnje. To je baseline. Ono sto moze da se slomi je kurs ili neka kriza na Zapadu pa da povuce cene na dole, a Expo moze uticati samo kroz kradju para i nastavak inflacije.
Mi imamo mnogo veštačkih činilaca koje su digle cene na trenutne nivoe.
Ok, neko koristi situaciju a i kartelsko smo tržište. Uzmemo hipotetički da naredne 3-4 godine nastave sa uzimanjem kredita, povećanjem duga, minimalca, plate u državnom sektoru, inflacijom i to poveća cene 6-8-10% godišnje. Da li to mogu da urade? Naravno. Da li to ima realno pokriće? Ne.
Tu smo već 1/1 sa cenama u inostranstvu.
Ja tu ne vidim ništa dobro i nešto čemu treba da se radujemo. Korist ce imati samo 0.5% populacije a budućnost naroda ce biti žestoko ugrožena. Treba da se živi i posle toga u zemlji.
Pad kamata za 1% gde ce rata biti ista kao kada istekne uredba apsolutno neće uticati na povećanje tražnje. To će biti samo izgovor za povećanje cena. Užasna situacija za život u Srbiji.

Mozda, a mozda i kruze neke interne prodaje, koje ne idu preko agencija. Ja se ne secam da sam video u oglasima stan od 29 kvadrata u 30 bloku za 6000 evra :rolleyes: koje su sanse da ne bih sherovao na forumu. To da izdaje za 500 eur, pa bi mu trebalo 30 god da vrati novce.
To se proda na prvu, takve ponude ni ne stignu do agencija.

Kada sam ja radio, nije bila potrebna licenca za agente za nekretnine. Malo su utegli tržišta (verujem da rade i na "crno" bez licence)

Da li je posao agenta za nekretnine pravi posao za vas?

Da li je posedovanje stručnog ispita ili odgovarajuće licence potrebno za rad?

Prvi uslov koji morate da ispunite ukoliko želite da se bavite prometom nekretnina je posedovanje stručnog ispita i odgovarajuće licence. Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti predviđa da svaki agent koji želi da se bavi prometom nekretnina mora imati licencu agenta za posredovanje u prometu nekretnina. Takođe mora da bude upisan u listu posrednika, preko pravnog lica, koje je upisano u registar posrednika i zavedeno u nadležnom ministarstvu.

A kako da dobijete licencu za rad?

Uslovi za polaganje stručnog ispita koje je potrebno da ispunjavate su da imate završenu srednju školu, da ste državljanin Republike Srbije i da posedujete važeću ličnu kartu. Pored toga ako želite da dobijete licencu za rad morate da položite stručni ispit.

Stručni ispit se polaže iz 4 oblasti:

• Pravna oblast – vezano za posredovanje u prometu i zakupu nekretnina
  • Građevinarstvo – građevinski aspekti vezani za prostorno planiranje unutrašnjeg i spoljnog prostora
  • Ekonomija – ekonomski aspekti iz oblasti prometa i zakupa nekretnina
  • Menadžment u posredovanju prometa i zakupa nepokretnosti
Ispit se sastoji iz dva dela, pismeni i usmeni. Usmeni deo se polaže pred komisijom koju određuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Šta vi mislite? Da je polaganje za licencu potrebno ili je to samo još jedan način da se napuni državna kasa?
Ceo tekst je na portalu https://uzkafu.rs/da-li-je-posao-agenta-za-nekretnine-pravi-posao-za-vas/

Pozdrav forumaši. Situacija nije svakodnevna, i na netu ima jako malo iskustava i informacija, pa me zanima znate li proceduru prebacivanja novca od prodate nekretnine sa deviznog računa u Srbiji na račun u inostranstvu?

Meni neki logičan tok događaја, jeste da banci ovde u inostranstvu treba da dostavim zvanično preveden dokaz o poreklu novca koji se prebacuje iz Srbije, kako ne bi blokirali transfer i kako ne bi bilo drugih potencijalnih problema. Bilatelarni ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja postoji, tako da barem sa poreske strane u inostranstvu nema šta da se brine.

Drugo, banci u Srbiji pretpostavljam da isto treba dokaz da sam ja vlasnik tog računa u inostranstvu na koji šaljem pare. Da li je to samo prost Bank identity certificate sa IBAN brojem, imenom, prezimenom i adresom boravka, ili nešto još zvaničnije, kapiram da ne? Sigurno na uvid i boravišna dozvola države u inostranstvu, pitaj boga da li im treba prevod toga ili ne, verovatno ne jer sva polja imaju engleski prevod već direktno na dokumentu, al opet, Srbija je to.

Jel ima neko neke bliže informacije, jer na netu ništa ne nalazim, a bliži mi se period kada treba da idem za Srbiju. Kapiram da sama banka u Srbiji zna najviše o tome, i da je najbolje lično se raspitati, ali to mi je nekako kasno kad budem već tamo, čisto da znam šta da pripremim od dokumenata ovde pre putovanja, koje bi tamo mogli da mi traže.
Jesi ti skupio papire za nasu poresku da ti dozvoli transfer para u inostranstvo treba neki sitni papiri tipa 15 kom

Probacu da ti odgovorim na svako pitanje iz mog ugla i iskustva (ako nesto propustim, samo reci)...
1. Banka u Srbiji moze da ti zateze sa transferom posto se kao slepi "drze" neke sulude Odluke i misljenja NBS a gde kazu da "Kod transfera sredstava fizickih lica na svoje racune u inostranstvo,odluka NBS-a nalaze da boravisna,radna viza ne budu stariji od 1 godine ili da se priliozi pasos strane zemlje gde se salju sredstva I da je vazeci". Ovo je iz mog ugla suludo zato sto moze da bude slucaj da neko godina zivi u inostranstvu i da pritom nikada nije dolazio nazad na duze (kraci boravco se navodno je racunaju) a da je u skorije vreme produzio boravisnu dozvolu i on nece imati problem zato sto mu je datum izdavanja boravisne kraci od godinu dana a neko ko je tek otisao i ima koji dan vide od godinu dana imace problem. Drugo, svestan si da ti na Nikoli Tesli nikada nisi lupili ulazni pecat u pasos tj. lupaju samo izlazni pa mi nije jasno kako banka utvrdjuje da li je boravak duzi ili kraci u poslednjih godini dana. Iz mog ugla, prilazes pasos sa izlaznim pecatima gde se vidi boravak u Srbiji u poslednjih godinu dana (ukoliko imas pasos te druge zemlje onda si miran), boravisna dozvola i potencijalno kartica banke u inostranstvu gde se vidi tvoj IBAN (mada to mi je do sada samo jedna banka trazila).
2. Banka u inostranstvu nema sta da zateze i blokira, jednostavno po prilivu ili njihovom obavestenju mozes da dostavis kopiju ugovora overenog kod notara (ja ne bih nista prevodio bez izricitog zahteva i objasnjenja zasto)
3. Za porez na kapitalnu dobit (nisi rekao koja je drzava u pitanju) i pored sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, moze biti slucaj da moras da platis i tamo razliku ako si tamo obveznik a stopa je veca (tipa u Srbiji 15%, tamo 25%, mozda moras da platis razliku. Ali npr vazi njihov Zakon, tipa mozda kod njih nisi u obavezi da platis ako si nekretninu imao u posedu i ziveo u njoj 2, 5 ili vise godina)

Prilozi

• IMG_20241025_082000.jpg
    IMG_20241025_082000.jpg
    114,5 KB · Pregleda: 31
Zanimljiva statistika:
  • Q4 2022. godine - prosecna cena 2.299€/m², broj prometovanih stanova: 5236
  • Q3 2024. godine - prosecna cena 2.366€/m², broj prometovanih stanova: 3521
Rast cena za malo manje od 2 godine: 3%, pad prometa 33% (nije mozda adekvatno porediti razlicite kvartale, ali eto jedan fun fact).

2022. je, što oni kažu, rekordna godina. Bolje uzimaj 2023. za komparaciju.

Vrh