Šta je novo?

Cene nekretnina

Jeste, expo metro rafali, daj 30 milijardi, onak odokativno. Pocetna pretpostavka nema veze sa realnoscu i sva dalja racunica pada u vodu.

Jos ova prica da cemo u trenutku kada kamatne stope padaju i mi imamo investicioni kreditni rejting odjednom da se zaduzujemo nepovoljnije.

Ako je ovo sustina racunanja iza tvojih katastrofa prognoza, mirni smo.
Ovo su zvanični podaci kao i BDP od 100 milijardi. Ne znam u čemu je problem? BDP odgovara kada citiramo vlast a dug ne važi 😊. Pa to su oni rekli i to je plan.
Kreditni rejting da, ali ne može da pomogne da bude stopa ispod 4%.... koliko imaju druge zemlje. Dodatno, mi se zadužujemo i van EU po daleko nepovoljnijim kamatama od 6-7-8%. Na taj deo rejting ne utiče. Vazno je samo da se odobri kredit. Tako da, u najnajnajboljem slučaju moraćemo da vraćamo 3 milijarde 5% prosečne kamate). Zato nisam stavljao veće stope nego realne.

Bankari su znali za rizike i 2006-07 pa su odobravali sve i svasta...Na kraju sve se odredjuje odredjenom kolicinom ili straha ili pohlepe, a mi zivimo u nikad gorem okruzenju gde su svi i apsolutno svi previse pohlepni i svi zaborave u dobrim vremenima da ce opet doci losa vremena.

Zlato raste kao da se sprema nesto lose, nafta pada kao da dolazi recesija, centralne banke spustaju stope kao da je recesija vec stigla, javni dug ide u nebesa kao da je rat, akcije na ATH i rastu kao da je bull market tek poceo dok se VIX i MOVE indeksi trejduju kao da se nesto ozbiljno kuva u pozadini.

a ovde, vecina kupoprodaja stanova se obavlja u kesu jer pare moraju da se operu. Desi se nekada da nekoga navodno i uhvate pa on pobegne u Majami sa $650M ukradenih od poreskih obveznika i nikom nista, jer ljudi slabo pamte. Sad razmislite koliko se stanova i projekata moze kupiti i finansirati respektivno sa $650M, a gde je tek ono o cemu se ne zna i o cemu se ne prica.
Bravo za indikatore 👏👏👏.
650 miliona je 2-3 godine celokupne novogradnje na NBG 🤡

Ovo su zvanični podaci kao i BDP od 100 milijardi. Ne znam u čemu je problem? BDP odgovara kada citiramo vlast a dug ne važi 😊. Pa to su oni rekli i to je plan.
Kreditni rejting da, ali ne može da pomogne da bude stopa ispod 4%.... koliko imaju druge zemlje. Dodatno, mi se zadužujemo i van EU po daleko nepovoljnijim kamatama od 6-7-8%. Na taj deo rejting ne utiče. Vazno je samo da se odobri kredit. Tako da, u najnajnajboljem slučaju moraćemo da vraćamo 3 milijarde 5% prosečne kamate). Zato nisam stavljao veće stope nego realne.
Sta su zvanicni podaci? Ti si samo svaku investiciju u narednih x godina sabrao, dodao koju milijardu i sabrao u dug. Kao da je prihod drzave 0 i sve ide iz duga, plus se postojeca glavnica ne otplacuje. Pri tom, sam Expo je 2 milijarde, rafali isto toliko, metro 3-4 milijarde i to sve razvuceno na x godina, odakle dolazimo do 30? To jednostavno ne ide bas tako.

Sale, vrati se molim te na insajderske podatke u korporacijama i mani se analize javnih finansija- ovu tvoju metdologiju i računicu je zaista teško shvatiti.

Sve lepo kaže čovek:

Skok do 27 godine je 18 milijardi+Rafali 2 milijarde+ 4 milijarde metro+ 4 milijarde na kamatu i to ide na preko 28 milijardi.
Jula 2024 smo imali dug 36 milijardi.
36+28=64.....ja sam rekao neka bude manje. Neka bude 60.
Sa boljim kreditnim rejtingom neka ukupno plaćamo 5% na zajam. To je realno manje nego što ćemo plaćati. To nam kaže 3 milijarde na kamatu svake godine počev od 1 januara 2027 🤷.

Neka bude i malo manje od 60 milijardi a malo veća kamata..... opet je to 3 milijarde po godini.

Znam da sa "ubo" osinje gnezdo sad 😁

Sale, vrati se molim te na insajderske podatke u korporacijama i mani se analize javnih finansija- ovu tvoju metdologiju i računicu je zaista teško shvatiti.
60 milijardi x 5% godišnje= 3 milijarde
Pa onda to nemaš da vratiš i refinansiraš. Pa imaš još deficit u budžetu 1-2 milijarde pa se i za to zadužiš. Onda je sledeće godine:
60+3+1= 64 milijardi pa 5% na to godišnje= 3 milijarde i 200 miliona
🔁
Znam da IT-evcima malo to lošije ide. Nadam se da je sad jasnije.

Otkud ideja da ce ceo projekat ici iz kredita a da necemo deo finansirati iz drzavne kase?
Takodje u istom clanku se ocekuje da cemo do 2027 od izvoza IT usluga prihodovati 10 milijardi eur godisnje, tako da 3 milijarde godisnje na kredite nije uopste strasno...

Otkud ideja da ce ceo projekat ici iz kredita a da necemo deo finansirati iz drzavne kase?
Takodje u istom clanku se ocekuje da cemo do 2027 od izvoza IT usluga prihodovati 10 milijardi eur godisnje, tako da 3 milijarde godisnje na kredite nije uopste strasno...
Prihod-rashod=profit.....pa tek na to 15% poreza u državnu kasu. Nije to čisto 10 milijardi 😁. Kako imamo već godinama deficit u budžetu koji se progresivno povećava i sanira zaduživanje m.....ja ne vidim kako mi to možemo da finansiramo osim dominantno iz duga.

Poslednja izmena:
Mi radimo rebalans budžeta zbog deficita
To je zvaničan podatak.
Nisu naveli u tvom tekstu da je i pored većeg suficita od planiranog, deficit mnogo veći od planiranog tako da godinu završavamo sa većim minusom..... što govori rebalans.

Ono što je zanimljivo je da smo suspendovali ograničenje deficita u budzetu koje je definisano zakonom.

Poslednja izmena:
Evo pobednika za sad.
Beocity agencija je ovaj stan oglasila na preko 4500 eura po kvadratu(verovatno vlasnik trazi koliko treba)
Nisam siguran da su spomenuli sve prednosti pa sam za neupućene u ovaj kraj Karaburme bacio par eminentnih sadržaja na samo 15ak do 20 metara od zgrade.
Za 4500 po kvadratu, moze da se bira da li da se gleda na potočić koji nosi od fekalija do djubreta i zaraza, koji je odma do zgrade na 15 metara, ili u ogromnu favelu Mali Leskovac gde se pale svakodnevno kablovi i ostale mirisne i zdrave stvari.
Slike su tu sa tog mesta bas, pa ko hoce nek pogleda. Prava idilična priča za podizanje dece i generalno za noću prošetati i opustiti se.
Tu se i ne vidi jos jedna favela Orlovsko samo sa druge strane, gde se podjednako pali svasta kao i ovde, a i ne spominje da se sa druge strane skoro obrušio ceo jedan deo brda kod igralista izmadju zdrada, uz Mirijevski potok.

Vredi svaku paru. #lux
received_1552040639013010.jpeg

Mi radimo rebalans budžeta zbog deficita
To je zvaničan podatak.
Nisu naveli u tvom tekstu da je i pored većeg suficita od planiranog, deficit mnogo veći od planiranog tako da godinu završavamo sa većim minusom..... što govori rebalans.

Ono što je zanimljivo je da smo suspendovali ograničenje deficita u budzetu koje je definisano zakonom.

Ja ne vidim sta je tu lose...
Napravis projekciju da ces sledece godine da imas na raspolaganju 100k EUR, posle pola godine vidis da imas jos mesta za dalja ulaganja jer si vec presao 100k obrta pa povecas budzetsko trosenje u rebalansu jer imas mesta za to i ekonomski faktori / predvidjanja su ti da ces sledece godine jos bolje poslovati pa rebalansom povecas drzavni trosak.

Do najvećeg povećanja rashoda došlo je, ocenio je Fiskalni savet, na poziciji investicija, što gotovo u potpunosti mogu da objasne dva projekta, EKSPO 2027 s izgradnjom Nacionalnog stadiona i kupovina aviona "rafal".
Sto znaci da ce da povecaju trosak iz budzeta za ove projekte, ne iz kredita. Vec je javno poznato zaduzivanje za EXPO i moras da razgranicis da to sto ce EXPO kostati 17 milijardi EUR ne znaci da uzimamo kredit u tom iznosu, deo ide iz budzeta i budzetskog rebalansa.

Rast BDP-a Srbije u evrima u 2024. iznosi skoro 10 odsto, sa 69,5 milijardi evra na 76,4 milirdi evra, dok će javni dug opšte države da poraste za oko šest odsto, sa 36,5 milijardi evra na oko 38,5 milijardi evra).

Tako će učešće javnog duga u BDP da se umanji sa 52,3 odsto BDP-a, koliko je bilo na kraju 2023, na ispod 52 odsto BDP na kraju 2024. godine.
Znaci i pored povecanih budzetskih troskova rebalansom opet cemo biti u suficitu i javni dug ce da padne na kraju godine.

Ja koliko znam mi planiramo da se kreditima zaduzimo samo za mali deo EXPO investicija, a mozes o tome i da citas online.
Sad verovatno cemo se na kraju zaduziti 2-3 milijarde EUR za taj projekat, ali nikako se necemo zaduziti na pun iznos, zato tvoj racun ne pije vodu.

Svo zezanje na stranu, ako moze neko da mi objasni sta je fora sa ovakvim oglasima. Da li da ljudi u moru takvih dubioza kad vide nesto slicno za 2700 pomisle vec kao u jeeee, ovo je top prilika.
Da se naviknu na cene, i prilagode da je to nova normalnost?
Ili jednostavno jure neke investitore koji ce to da uzmu bez da pogledaju sta je, pa ko se zezne zezne? Mada sumnjam da ce iko da se toliko zezne, koliko god da ne gleda.

Prihod-rashod=profit.....pa tek na to 15% poreza u državnu kasu. Nije to čisto 10 milijardi 😁. Kako imamo već godinama deficit u budžetu koji se progresivno povećava i sanira zaduživanje m.....ja ne vidim kako mi to možemo da finansiramo osim dominantno iz duga.
I ovo nije tacno, deficit je zapravo u silaznoj putanji vec godinama https://tradingeconomics.com/serbia/government-budget i tek je u poslednjem rebalansu blago pomeren na gore. To opet nije ni blizu cifara o kojima ti govoris. Deficit bi morao da skoci na prosecno 10% u sledece tri godine da bi se stiglo do 60 milijardi zaduzenja, sto nigde nije ni u pomenu. Fiskalni savet, koji je prilicno kritican prema Vladi i koji je dosta gadljiv na svako zaduzivanje, u svojim ocenama ne navodi nista ni blizu tih brojki.

Svo zezanje na stranu, ako moze neko da mi objasni sta je fora sa ovakvim oglasima. Da li da ljudi u moru takvih dubioza kad vide nesto slicno za 2700 pomisle vec kao u jeeee, ovo je top prilika.
Ili jednostavno jure neke investitore koji ce to da uzmu bez da pogledaju sta je, pa ko se zezne zezne? Mada sumnjam da ce iko da se toliko zezne, koliko god da ne gleda.

Prodavce oglašavanje ne košta ništa. Agencije plaćaju sve.

Inace da se svi razumemo oko ovih prica oko budzeta, EXPOa itd.
EXPO kao projekat je glupost jer se za taj iznos mogao bukvalno preporoditi ceo Beograd + periferija.
Mogli smo dobiti nove skole/vrtice/fakultet, klinicki centar, srediti pijacu vodu, kanalizaciju u odredjenim mestima, obnoviti bolnice i domove zdravlja, srediti fasade na starim zgradama, povecati plate skolstvu, poboljsati javni prevoz, itd itd.

Ali, to onda ne bi mogao da karikiras i predstavljas svetu i svojim ljudima kao nesto wow jer je sve razbacano.
SNS se odlucio za isti pristup sto rade i Arapi a to su ogromni megalomanski projekti da bi Vucko mogao da kaze vidite sta sam izgradio.

Ali to ne menja cinjenicu da nam BDP ipak raste i da se javni dug smanjuje.

Inace da se svi razumemo oko ovih prica oko budzeta, EXPOa itd.
EXPO kao projekat je glupost jer se za taj iznos mogao bukvalno preporoditi ceo Beograd + periferija.
Mogli smo dobiti nove skole/vrtice/fakultet, klinicki centar, srediti pijacu vodu, kanalizaciju u odredjenim mestima, obnoviti bolnice i domove zdravlja, srediti fasade na starim zgradama, povecati plate skolstvu, poboljsati javni prevoz, itd itd.

Ali, to onda ne bi mogao da karikiras i predstavljas svetu i svojim ljudima kao nesto wow jer je sve razbacano.
SNS se odlucio za isti pristup sto rade i Arapi a to su ogromni megalomanski projekti da bi Vucko mogao da kaze vidite sta sam izgradio.

Ali to ne menja cinjenicu da nam BDP ipak raste i da se javni dug smanjuje.
I da expo ne znaci 18 milijardi cistog novog duga.

Pre godinu dana kad sam pricao sa agentima rekli su mi da su polako poceli da otkazuju saradnju sa ovim "vecitim" prodavcima. Da im se jednostavno ne isplati da trose svoje i tudje vreme na prodavce izvornih nekretnina od 2.5k i vise.
I sam sam se zacudio koliko je u poslednje vreme sve vise, vise nego nerealnih, APP oglasa. Sta se desilo sa tom politikom ne znam, ali ocigledno da su poceli opet da pumpaju svoj lager.
Ali taj lager se nesto ne prazni koliko vidim po oglasima.

Novi nalog? Nemoj da nas zbunjuješ sa podacima ko Sale sa kataklizmom :D

Činjenica je da bez obzira koliko vi ovde pokušavali u tandemu da osporite neke stvari i prikažete 🐂, Republika Srbija ce imati javni dug od minimalno 50+ milijardi za koje cemo svake godine placati oko 2.8-3-3.2 milijardi evra.
Tu temu smo završili.
Pored toga imamo dug privrede od 13 milijardi koji ce umanjiti budzetsku naplatu od strane države. Pored toga naše stanovništvo trenutno ima dug 18 milijardi a broj ljudi koji zivi u apsolutnom siromaštvu se duplirao od 400k na 800k od 2020 do danas. Kada je postalo izvesno da će doći do progresivnog rasta prestali smo kao zemlja da pratimo ovaj pokazatelj oko 2020-2021 godine. Srećom imamo zapadnjake koji su nastavili da prate.
Ono na šta nisam dobio odgovor a šta sam vas pitao je ovo:
"
Opcije da ne dodje do kraha:
- prodaja državnih dragulja tj firmi
- otvaranje prljavih fabrika i rudnika i uvoz radnika
-teranje tekstilaca i kablara i otvaranje boljih firmi
-porast produktivnosti
-inflacija uz fiksni kurs dok ne pukne
- deflacija uz obaranje kursa i stvaranje suficita (rezovi) u budzetu za serviranje dugova
"
U situaciji kada imamo minimalnu nezaposlenost, drastičan pad ljudi u zemlji u naredom periodu i pad produktivnosti kako možemo da prevaziđemo probleme koji nas očekuju za 3+ godina?
Ne BDP, ne dug, ne IT usluge nego ovo 👆

Sale tesko te je shvatiti ozbiljno kada ne odgovoris na moj komentar iznad zasto i kako se necemo toliko zaduziti.

A na tvoj odgovor, nijedna drzava ne dozivljava krah sa 50% javnog duga, ako 2027 i budemo magicno zaduzeni 50 milijardi a BDP nam je 100 milijardi opet cemo biti u boljoj situaciji nego danas kada nam je javni dug iznad 50%.

Činjenica je da bez obzira koliko vi ovde pokušavali u tandemu da osporite neke stvari i prikažete 🐂, Republika Srbija ce imati javni dug od minimalno 50+ milijardi za koje cemo svake godine placati oko 2.8-3-3.2 milijardi evra.
Tu temu smo završili.
Da, imacemo mozda 50+ milijardi jednog dana kad bude i BDP 100+ milijardi. Jedna Austrija koja danas na slican broj stanovnika ima 300 milijardi duga ce tad biti na 500 pa opet nece propasti.

I ja se nadam da je jasno koliko je tvoja prica o 30 milijardi novog duga za tri godine nema veze sa realnoscu a na njoj si bazirao prakticno sve svoje dalje prognoze, i da smo sa time zavrsili.

Daljim insistiranjem na ovako neozbiljnoj prici samo dovodis u jos vecu sumnju imidz velikog korpo insajdera koji ovde pokusavas da izgradis.

Sale tesko te je shvatiti ozbiljno kada ne odgovoris na moj komentar iznad zasto i kako se necemo toliko zaduziti.

A na tvoj odgovor, nijedna drzava ne dozivljava krah sa 50% javnog duga, ako 2027 i budemo magicno zaduzeni 50 milijardi a BDP nam je 100 milijardi opet cemo biti u boljoj situaciji nego danas kada nam je javni dug iznad 50%.
I da smanjimo projekciju duga ono na šta je ukazujem je budući problem. Ti kažeš nećemo se toliko zadužiti. Vučko kaže 18 milijardi+ sve dodatno. Ja samo znam da mi taj novac nemamo i da većina mora doći iz duga. Vi se uvek hvatate za BDP i niko "nije imao problem sa 50% duga" ali to NEMA VEZE SA STVARNOŠĆU. A taj novac nemamo jer👇
Mi imamo visoku inflaciju od 2020. Visoka inflacija doprinosi prividnom povećanju nominalnog BDP-a i deluje kumulativno tako da može dovesti do toga da prividno deluje da se uz povećanje duga on prema BDPu opada ali dug realno raste. Realna vrednost duga nam se nije smanjila u odnosu na 2020. Inflacija u EU je bila daleko manja. Kod nas daleko veća, zato nam nominalno raste BDP-a. Ukoliko zaduživanje nije investiciono orijentisano, već se koristi za tekuću potrošnju, to će negativno uticati na ekonomiju.
"Prividno smanjenje duga" znači da dug izgleda kao da pada kada se posmatra u odnosu na nominalni BDP (koji se povećava zbog inflacije). Međutim, to je samo iluzija – realni dug, tj. stvarna vrednost duga prilagođena za inflaciju i dalje raste. Na primer, ako zemlja nastavlja da se zadužuje u apsolutnim brojevima, taj nominalni dug možda neće biti održiv dugoročno, jer se realna ekonomska vrednost koju dug predstavlja možda čak i povećava, čineći ga težim za otplatu u stvarnim, prilagođenim uslovima.

Pročitati 10 puta ako treba. Pa onda za par dana ponovo ko nije ekonomske struke. Pa opet čim vam neko spomene naš BDP. Ovo vam je suština našeg BDP-a i duga.
Stvar je u tome da ove implikacije ne mogu odmah da se vide.

Poslednja izmena:
Novi nalog? Nemoj da nas zbunjuješ sa podacima ko Sale sa kataklizmom
To mi je taktika :) Ma nesto mi stalno trazio ponovo da se logujem, pa me smirilo vise, pa sam napravio novi nalog.
Možda sam i rekao nešto što nisam trebao :)

Elem ja stvarno mislim da ovakvi oglasi služe da Žika pokaže Miki i onda ovaj da kaže aaaaa pa i ja necu onda da tražim ispod 3000 za ovo moje. Mislim stvarno ima tona apsurda, gde na Savskom Vencu preko puta H20 ima renoviranih starogradnji za 3200 a istovremeno u predgradjima pored cigamala se traže slične ili dosta vece pare.
Bukvalno mi sve gubi smisao i svuda se traži koliko treba.

I agenti lude jer nemaju sta da ponude, izlaze 100 puta za slicne krševe koje na kraju kad ljudi vide gde je šta je a koliko kosta,dosta ljudi odustane.
Potražnja je preogromna ali realizacija mislim da je dosta slabija jer ponude nema.
To pričam za ove delove i krajeve za smrtnike i entery level stanove.

Ipak mislim i da se dosta slomi pod pritiskom pa uzme bilo sta što iole odgovara, te odatle i toliki oporavak tržišta a i uspeh tone oglasa koji pumpaju nenormalne cene dok je ponuda jako tanka, pa čovek kad vidi nesto dosta precenjeno ne zvuči mu mnogo više pod takvim okolnostima.

Vrh