Šta je novo?

Cene nekretnina

Juznije je malo turbulentno, a do skoro i povezanost je bila katastrofa.
Šta misliš pod ovim turbulentno? Nije ravnica ili?
Hoce, samo...
1) Nece sigurno da bude istim tempom kao severna pruga, zbog toga sto se radi ,,u prozorima" i bas zbog toga sto je EU u prici, pa je rigoroznije
2) Deonica 1, Beograd - Velika Plana se radi na kraju
Nije bas da ce da bude kao metro, sto je neko reko, al necemo skoro da je vidimo nazalost. Spomenuli su da ce Stalac-Djunis, valjda najkompleksniji deo pruge, biti gotov 2029. Videcemo kad ce zapravo...
Kako ga tempiraju 🤦🤦🤦

Poslednja izmena:
Iskreno i jeste tamo malo drugaciji mentalitet (a ima i madjara dosta, sverc radi sve u 16). A ide im po volji i to sto je ravno. Juznije je malo turbulentno, a do skoro i povezanost je bila katastrofa.
Steta sto je ovima iz Sombora ili Subotice koji su jos severnije daleko Madjarska, a i tamo nema Madjara, pa su im prosecne plate samo 700 evra i nerazvijeni su. Lepo ja kazem, najsposobniji su ljudi koji zive na potezu izmedju Novog Sada i Beograda, svi severnije i juznije su nesposobni i imaju los mentalitet. Drzava hoce da im pomogne, daje im pare, pomaze privredu, ali oni ne znaju to da iskoriste.

Pa da, imao sam 6 jednokrilnih MDF vrata za dve spavaće sobe, za kuhinju, kupatilo i wc, kao i između dnevne i hodnika. Jedna veća dvokrilna vrata izmedju trpezarije i dnevne sobe i jedna ulazna blindirana vrata. Sve ukupno 8 vrata (jedna blinidrana, jedna sobna dvokrilna i 6 sobnih jednokrilnih) je sa ugradnjom izašlo malo preko 5k eur. Još su mi i dali neki popust reda veličine 5% da izađem na ovu cifru.
Kad imas para pa ti se moze najskuplje...a ja biram srednju klasu...jbg...treba biti realan...

Šta misliš pod ovim turbulentno? Nije ravnica ili?

Kako ga tempiraju 🤦🤦🤦
Pa em brda i planine, em je mentalitet razlicit od mesta do mesta, em je u nekim delovima (oko kosova npr) nestabilno… svakako ko zna kad ce pruga biti gotova, nije to sever.
Steta sto je ovima iz Sombora ili Subotice koji su jos severnije daleko Madjarska, a i tamo nema Madjara, pa su im prosecne plate samo 700 evra i nerazvijeni su. Lepo ja kazem, najsposobniji su ljudi koji zive na potezu izmedju Novog Sada i Beograda, svi severnije i juznije su nesposobni i imaju los mentalitet. Drzava hoce da im pomogne, daje im pare, pomaze privredu, ali oni ne znaju to da iskoriste.
Sombor je mali grad, nista Indjija nije bolja sem sto je bliza bgu i nsu. Subotica se svakako brzo razvija. Potez BG - NS je oduvek bio razvijen jer je to potez izmedju dva centra koji su relativno blizu. Nije blizina BGa toliko presudna, pogledaj Pancevo npr.

Pa em brda i planine, em je mentalitet razlicit od mesta do mesta, em je u nekim delovima (oko kosova npr) nestabilno… svakako ko zna kad ce pruga biti gotova, nije to sever.

Sombor je mali grad, nista Indjija nije bolja sem sto je bliza bgu i nsu. Subotica se svakako brzo razvija. Potez BG - NS je oduvek bio razvijen jer je to potez izmedju dva centra koji su relativno blizu. Nije blizina BGa toliko presudna, pogledaj Pancevo npr.
Duž autoputa i pruge nema nikakvih brda..... Kosovo je daleko od Niša..... mentalitet je svuda različit a opet sličan. Više nam se razlikuje govor od mentaliteta.
Kada uporedim Pančevo i Pazove..... bolje je Pančevo kao grad 🤷.

Zanimljivo. Koliko sam pratio, dobar deo USA je -10 do -15%. Broj gradova gde imamo rast je drastično smanjen. Što se tiče EU, nemačka je imala oporavak od 0,1-0,2% 😊.
Jesi li kupio nešto da ti ne propadnu novci 😊 ili si i dalje u kešu 90%?
Prodao sam danas 1/3 od onih 10% posto sam dobio saglasnost od compliance-a 👍🙂 kad propadam, da propadam u velikom stilu 😉

Lik iz Inđije, koji živi privatno, mi je rekao da mora da se seli zbog "beogradjana", kako kaže. Doseljavaju se, kupuju nekretnine, rentaju i dizu cenu rente. Sada mu je renta valjda preko mogućnosti i smatra da ne vredi toliko. Moguće je da je to samo njegov utisak, ne znam.
Opet Bgd krivi...pa nek kupi on i podigne cene rentiranja..hmm..ili je to samo ponuda i potražnja. Kakve veze ko je kupio i ko rentira...Strašno

Prodao sam danas 1/3 od onih 10% posto sam dobio saglasnost od compliance-a 👍🙂 kad propadam, da propadam u velikom stilu 😉
I ja ti se pridružio sa keš pozicijom. Ubiće nas hiperinflacija.
Nego reci nam šta se dešava sa cenama koje su visoke i padnu kamate....pa posle toga ako nema QE. Šta su tvoje prognoze (QE, dalji porast inflacije, fin. kriza)? Ili od marta kada banke trebaju da vrate novac?

Duž autoputa i pruge nema nikakvih brda..... Kosovo je daleko od Niša..... mentalitet je svuda različit a opet sličan. Više nam se razlikuje govor od mentaliteta.
Kada uporedim Pančevo i Pazove..... bolje je Pančevo kao grad 🤷.
Nije kosovo daleko od Nisa. I tamo zna da bude zeznuto, vec ih ima u velikom broju (pogledaj mapu velike alb sta sve planiraju). Duz autoputa i pruge ima brda tamo od Aleksinca ali nije to poenta. Poenta je sta ima pored autoputa i pruge. Mentalitet jeste slican ali opet veoma razlicit od mesta do mesta. A ako ti je Pancevo bolje, eto ti ideja za investicioni stan umesto bga ili kga ;)

ECB razmatra mogucnost 0.50 BPS rate cuta u Decembru:
“The truth is that the print of inflation in September was very low, way lower than what we were expecting,” Portuguese central bank chief Mario Centeno told CNBC’s Karen Tso on Wednesday.

“We need to take that into our story,” Centeno said. “After that, we need to look at the incoming data, the trend in the data that we have been observing and certainly 50 basis points can be on the table because we continue to be data dependent and the data we are getting points in that direction.

Predikcije za EURIBOR 3M sledece godine do kraja godine 2%, vec 2.5% do Marta.

Skoro ista lokacija, ovim razlikama u ceni se baš začudim, pri tome za ovaj manji stan piše da se prodaje nenamešten(vidm na slikama da je to Nativo nameštaj, koji više ne može ni u BG-u da se kupi).
Veći stan ima veliku terasu, ali ipak....
Mikrolokacija stana baš igra ulogu, nije ni čudno što se u prestižnim zgradama cena formira za svaki stan posebno, kao što kaže vlasnik Kadene.

Poslednja izmena:
Off topic:
@Igor sta se desava sa sajtom, nonstop trazi verifikaciju emaila / naloga svaki dan, jedva sam danas dobio email da otkljucam nalog posle jedno 5-6 pokusaja.
Pomenuo sam problem Kutiji pa se nadam da će redovni godišnji update (nadam se još sledeće nedelje) da pomogne po tom pitanju. Mislim da je delom problem i do tapatalka pa ćemo videti šta sa njim.

i padnu kamate...

Ovde mislis na snizavanje referenthih stopa ili...? Pa pogledaj na ovom grafiku za 10yr US gov. bonds koliko je prinos otisao opet na gore iako je fed uradio agresivan cut. Slicna ti je situacija i sa 30-yr us mortgage rates (ali to bolje da ti vradovic prokomentarise, on to voli da prati 😉). A sto se tice ECB, ukoliko FED uspori (a takvi su pritisci i od BofA i ostalih), morace i oni. Iz mog ugla, prvo financial stress pa onda sve ostalo (print pre vece krize bi bio sulud)...

Prilozi

• Screenshot_2024-10-24-06-46-58-444_com.linkedin.android-edit.jpg
    Screenshot_2024-10-24-06-46-58-444_com.linkedin.android-edit.jpg
    60,2 KB · Pregleda: 45
Jbg nekome nije no man's land.
Nije. Bas zato sto je nekad drzava gledala na te delove kao slepo crevo zato smo i ostali bez toga. Ne kaze se badava sto juznije to tuznije. Valjda ce se to promeniti ka boljem tj vec se menja.
Skoro ista lokacija, ovim razlikama u ceni se baš začudim, pri tome za ovaj manji stan piše da se prodaje nenamešten(vidm na slikama da je to Nativo nameštaj, koji više ne može ni u BG-u da se kupi).
Veći stan ima veliku terasu, ali ipak....
Mikrolokacija stana baš igra ulogu, nije ni čudno što se u prestižnim zgradama cena formira za svaki stan posebno, kao što kaže vlasnik Kadene.

Jbg poredis stan u west kuli na 34om spratu i stan pored parkinga rode na sedmom.

Ovde mislis na snizavanje referenthih stopa ili...? Pa pogledaj na ovom grafiku za 10yr US gov. bonds koliko je prinos otisao opet na gore iako je fed uradio agresivan cut. Slicna ti je situacija i sa 30-yr us mortgage rates (ali to bolje da ti vradovic prokomentarise, on to voli da prati 😉). A sto se tice ECB, ukoliko FED uspori (a takvi su pritisci i od BofA i ostalih), morace i oni. Iz mog ugla, prvo financial stress pa onda sve ostalo (print pre vece krize bi bio sulud)...
Da, mislio sam na činjenicu da trenutne visoke cene održava dug. Snižavanjem kamata se povećava mogućnost zaduživanja. Kada kamate dodju na niže nivoe, uzme kredit ko je hteo (max cena i max dug) onda kreće raspad tržišta.
Hmmmm.... sad sam bacio pogled 10yr US gov i 30-yr us mortgage rates. Nisam pratio neko vreme. Kako je moguće? Nepoverenje? Čak sam očekivao bolji scenario.....da prinos bude bolji i da se to rasproda pre fin stressa....a to se ne dešava...
U potpunosti se slažem da prvo čekamo fin stress. Ako gledamo dešavanja, mislim da će biti između Q1 i Q2.
Teza bullova ovde je da kamate idu na nulu (rast likvidnosti) i da ćemo imati veliku štampu i da će to održati visoke cene asseta uprkos prognoziranim smanjenim stopama rasta. U smislu, ponoviće se kovid štampa.....samo mnogo veća jelte.

Jbg poredis stan u west kuli na 34om spratu i stan pored parkinga rode na sedmom.
Na razdaljini od 100m ovo totalno nema smisla. Nego juce sam slikao na Novom Beogradu jedan detalj sa gradilista dok sam isao na posao:

1729751393517.png

1. Pobegle uzengije (ovo je spoj sa prvim spratom, a iznad ide jos 15 spratova)
2. Pobegla izgleda oplata pa sada stemuju (inace cena ovde krece od 7.5K za m2)

@mariks e sad mi reci jel bolje da si na 34 spratu ili na 5 :D Inace ovaj deo objekata sa slike je okrenut ka putu, ko zna sta se sve desava sa unutrasnje strane.

Da, mislio sam na činjenicu da trenutne visoke cene održava dug. Snižavanjem kamata se povećava mogućnost zaduživanja. Kada kamate dodju na niže nivoe, uzme kredit ko je hteo (max cena i max dug) onda kreće raspad tržišta.
Hmmmm.... sad sam bacio pogled 10yr US gov i 30-yr us mortgage rates. Nisam pratio neko vreme. Kako je moguće? Nepoverenje? Čak sam očekivao bolji scenario.....da prinos bude bolji i da se to rasproda pre fin stressa....a to se ne dešava...
U potpunosti se slažem da prvo čekamo fin stress. Ako gledamo dešavanja, mislim da će biti između Q1 i Q2.
Teza bullova ovde je da kamate idu na nulu (rast likvidnosti) i da ćemo imati veliku štampu i da će to održati visoke cene asseta uprkos prognoziranim smanjenim stopama rasta. U smislu, ponoviće se kovid štampa.....samo mnogo veća jelte.
Ni bullovima ne odgovara dalja stampa, ne znaci ti puno sto si u plusu kada ti pare vrede manje.

Vrh