Karikiras sad opet, moze jeftinije ako ne radis ovo, ono. Napisao sam u prethodnoj poruci.
500 evra kompletno renoviranje, nema nikakve stednje u materijalima na papiru (ni sa strane majstora, ni sa moje strane) sve se radi. Oguljeno do podova i zidova, demontirano sve. Jedino sto se ne radi su prozori, jer su skoro zamenjeni, greota da bacam rehau. Terasna vrata se menjaju, stavljaju se klizna. Kompletna kuhinja sa ostrvom plus tehnika (ne spada u osnovno renoviranje jer u novogradnji ne dobijas kuhinju, ali ne menjam spoljnu stolariju pa se tu izjednaci, iako je kopletna kuhinja skuplja od prozora).
Stan ugrubo 20% veci. I to je cena poprilicno narasla kako su odmicali radovi, krenulo je sa negde 400-420. Sve zbog povecanja prohteva kad su materijalu u pitanju sa moje strane, pa hajde klizna vrata, hajde jos jedan radijator, hajde skuplji parket...
Arhitekta (projekat plus crtanje za stolara), preduzimac, kuhinja, kompletna tehnika u stanu i rasveta. Bez namestaja u ceni.
Vodim predetaljnu excell tabelu sa pracenjem troskova i budzeta koja se azurira svakodnevno.
Ne bih znao da li zakidaju ovi moji od 500 vise od tih od 700, to priznajem. Obilazim radove svakodnevno sa kumom jer sam u neposrednoj blizini, ali nisam strucnjak.
Procenjeno trajanje radova 2.5 - 3 meseca. Bilo bi krace da se ne ceka kuhinja.
Ne znam sto ti meni ne bi verovao da me sve zajedno izlazi 500, ja tebi verujem da ljudi placaju 700
Cak i sa najskupljom ponudom preduzimaca, ne bi preslo 550-570. Za istu kuhinju u istom materijalu (sarke, kvalitet iverice itd.) razlika u ponudama je bila preko 2000 evra. Rusenje zida se razlikovalo 400 evra(?!). Skupio sam detaljne ponude preduzimaca stavku po stavku tabelarno. Samo jedan preduzimac je slao u sms poruci, pa nije prosao prvi krug
Na kraju je odluka pala na drugog po skupoci jer se zna licno sa arhitektom, i ulivao je najvise poverenja.
Ja tebi verujem koliko si platio, nisam sumnjao niti napisao da mislim da ne znam ni s kojom namerom ne govoris istinu.
Ni ja ne bih izbacivao Rehau ako je u dobrom stanju, svakako smislena odluka. Ako ti je za utehu, nikad nisam cuo da je pocetna cena ostala ista do kraja u zahvatima renoviranja. Naraste uvek, a tih 30ak% u tvom slucaju je odlicno, obicno to ide do 50% u odnosu na ono cemu su se ljudi nadali u pocetku.
Stednje materijala uvek ima, tj nekad stednje a nekad kompromisa (uglavnom zdravorazumski ali sve je to individualno). Recimo, da li je stednja ako uradis radnu plocu na kuhinji od kompakta? Svakako je bolje od iverice, trajnije i na kraju krajeva estetski lepse. Ali mogao si i od mermera, medjutim recimo da nisi to izabrao jer je to ipak znatno skuplje i ide van okvira tvog budzeta. Da kosta isto, verovatno bi izabrao radije mermer nego kompakt. Ali nisi, jer je znatno skuplji. Opet, nije to stednja, vec neki zdravorazumski izbor ili kompromis, kako hoces.
I u mom primeru u cenu ulazi kuhinja i uredjaji. Kao i zamena i izmestanje radjatora, stolarija koje ima dosta (alu), sa sve kliznim vratima i secenje nekih zidova uz ojacavanje celikom gde je potrebno. Znas i sam jer si skoro prolazio kroz to koliko ima razlike u ceni za npr. kuhinju. Da li je medijapan, univer, pa koji univer, dal hoces neki furnirani detalj, puno drvo mozda negde, led rasveta, mehanizmi, zicani elementi, klizaci, rucke, radna ploca... Gomila detalja a svaki nesto kosta. I to lagano nazida cenu kuhinje vise hiljada evra u odnosu na neki osnovni nivo.
Tako mozemo za svaku stavku. Sobna vrata, koliko ih ima, koja su, jel su furnirana, ispuna suplja ili nestro drugo, sarke brodske ili skrivene? Imas za 200 a i za 400-500 (i vise). A ni ta skuplja nisu lux, imaju skrivene sarke recimo, lepsu kvaku, ispunjene ekstrudiranom ivericom, lepsi stok i lajsne, padajuci prag. Da li je to lux ili srednja klasa? Po meni srednja, jer da je lux onda pricamo ne o furniru i medijapanu nego plemenitijim materijalima, kvake renomirane gde komad bude 300e+... To je luks, a srednja klasa 400-500. Osnovne varijante su 200e. Dajem primer kako razmisljam, jer je bitno ako poredimo cene i pricamo o ceni renoviranja po kvadratu po klasama (osnovna, srednja, luks) da znamo sta tu ulazi a sta ne. Sve su to aproksimacije ali daju osecaj ljudima da znaju kad kupuju stan u starogradnji, ako planiraju kompletno renoviranje, da se ne preneraze kad krenu ponude da stizu, jer tad je kasno.
To je kao kad odes kod stolara i kazes mu imam 3m kujne. Aha, to ti je 1000e po metru
. Pa cekaj, kako, sta tu ulazi, koji materijal, mehanizam, ja hocu radnu plocu od mermera a ne iverice...
Dodaj u svoju racunicu i zamenu radijatora, pa stavis negde recimo one visoke koji su skupi, pa mozda uradis neki razmestaj u prostoru jer sad je prilika kad si sve ogulio, da li to utice na cenu?
Nemoguce je tacno uporediti dok se ne usaglasimo sta je neki srednji nivo, obim radova, itd.
Ја исто мислим да је прескупо. Ја сам управо реновирао стан од 40 м2. Нисам још сасвим завршио са прецизним салдом, али мислим да је ту негде око 350 Е/м2. Ја сам додуше био архитекта, предузимач и надзор. Радови су били сви могући, све је замењено, осим радијатора, где су замењени само вентили. Купатило је комплет олупано, изет шут, разведене нове водоводне и канализационе инсталације, измештен бојлер, спуштен плафон (да заклони цеви), урађена хидроизолација, самостојећа када, струјна инсталација нова, рушени неки зидови и пробјани нови отвори, замењена спољна столарија (ПВЦ), униутрашња врата стављена од пуног дрвета (3 комада - то је једини дашак луксуза), нова улазна сигурносна врата, паркет извађен и стављен таркет, глетовано и кречено делом у боји, радијатори офарбани. Трајало је три месеца. Нови Сад, старија зграда (35 г) близу центра.
Cestitam na renoviranju, u zdravlje da koristis (ili izdajes
)
Cena sa kuhinjom i uredjajima ili bez? To sto si bio i arhitekta i preduzimac i nadzor ustedeo si dosta. Mislim ovo sa arhitektom mozda si propustio priliku da bolje iskoristis prostor (osim u slucaju da si sam arhitekta) ali svakako je opcija. PVC stolarija dal je to srednji nivo ili ne to je diskutabilno. Svakako radi posao, i ja sam je imao u prethodnom stanu i koristio 15 godina. No, ne smatram da je to sada srednja klasa, po mom misljenju to ipak mora biti neka Alu stolarija dok bih PVC svrstao u osnovno renoviranje.
Novi Sad a ne Beograd... Da li su cene u NS iste kao i u BG? Ne znam, ocekivao bih da je u BG skuplje nekih 10ak procenata, slicno kao sto postoji i razlika u ceni kvadrata.