Šta je novo?

Cene nekretnina

Mnogo je novca u opticaju i mislim da više i nema prostora za rast. Jedino ako ne pronađu neku novu planetu gde može da se živi kao i ovde.
Planeta više ne može da obezbedi rast kapitala pa se izmišljaju neke nove usluge, prosipa se iz šupljeg u prazno. Pokušavaju da naprave nešto u Africi. Praktično da unaprede infrastrukturu onoliko koliko je dovoljno da bi se otvorili novi kanali prodaje.
Kapital sa AI-em pokušava da onemogući da novac završi kod radnika. Verovatno smo u ranoj fazi ali će to uspeti pre ili kasnije. Menja se paradigma. Čini mi se da će nekrentine izgubiti na značaju kao aset u narednih 30-50 godina.

Evo i ovaj hoce da menja kucu za 60 kvm na Novom Beogradu...

Kapital sa AI-em pokušava da onemogući da novac završi kod radnika.

To je negde na liniji one marksističke teorije, da će tehnološki razvoj dovesti do raspada sistema, jer sa većom efikasnošću ti treba manje radnika, ali radnici su neophodni jer su paralelno i konzumenti za proizvode koje kapitalisti proizvode.

Zato su valjda i počeli da testiraju onaj UBI, treba rešiti taj problem neophodne konzumacije...

Kad smo se vraćali iz posete manastiru Studenica, svratim tamo do lokalaca koji prodaju studenički kamen i ukapiram da mi se žestoko isplati da njemu platim prevoz do Beograda umesto da kupim taj isti kamen ovde.
Koja je cena? Auto mi ima kuku, dnevna renta prikolice je 10-15e zavisno od velicine, plus gorivo. Uvek volim pomoci ljude daleko izvan Beograda i iscimati se (vreme i gorivo) nego placati lihvarske cene.

Kapital sa AI-em pokušava da onemogući da novac završi kod radnika. Verovatno smo u ranoj fazi ali će to uspeti pre ili kasnije. Menja se paradigma. Čini mi se da će nekrentine izgubiti na značaju kao aset u narednih 30-50 godina.
Mislim da bas idemo u kontra tog smera... you will own nothing and be happy.

Mislim da smo 30 godina udaljeni od kola koje ne kupujes vec imas subscription za njih.

Pa nece se upaliti i ne mozes koristiti isti kada ti istekne pretplata :) dok kod Lizinga imas fleksibilnije mogucnosti :D

Koja je cena? Auto mi ima kuku, dnevna renta prikolice je 10-15e zavisno od velicine, plus gorivo. Uvek volim pomoci ljude daleko izvan Beograda i iscimati se (vreme i gorivo) nego placati lihvarske cene.
Mislim da je tamo bilo 5-6 evra a u gradu 16-18. Čini mi se pre dve godine.

Mene je od tog poduhvata odvratila ugradnja, koja je bezobrazno skupa u Beogradu. Pričao sam ovde, lik mi je ugrađivao kamen, i za dan posla je uzeo 500 evrića. Ovo ne smem ni da pomislim koliko bi izašlo pošto je mnogo veći posao. Tako da i majstora treba tražiti van Beograda.

To sa autima gde udjes platiš karticom i ostaviš auto je već zazivelo u nekim gradovima poput Beca ili Budimpešte, da ne idemo predaleko…kod nas ni trotineti nikako da zažive …

Mada evo stiglo čvrsto obećanje da nećemo biti “hot spot”, da li će to uveravanje da snažno pogura cene nekretnina naviše? Jer kad mi kažemo, neme tu dalje…za razliku od Madjara ili Slovaka …

Za dan posla 500e? Jel to samo ruke? To ne postoji nigde da neko izvuce toliku dnevnicu sam. Imm jednog crnogorca, normalna mu cena, radi kamen. Pusti slike ovde ili na pp...

Napisao sam u izvornoj poruci, oko 80 kvm. Kvadratura nije bitna toliko ako kazemo cenu po kvadratu.

Nema komocije za 500e po kvadratu u Beogradu - izvor: ja :D
Pod uslovom da se stan vrati u sivu fazu, mozda premesti poneki radijator, ili uradi neka prepraspodela prostora (po volji, zelji i mogucnostima) i onda sa solidnim materijalima uradi renoviranje. Bez podnog grejanja, toplotne pumpe itd.

Mozemo pricati o tome sta je za koga prosecno, sta visa a sta lux opcija, tu sigurno ima razlika u shvatanjima.

Ono sto sigurno ne mozemo porediti su cene za majstorske usluge, pa cak i materijal, u Beogradu i van njega! Opet izvor: ja.
Majstor zanatlija u Beogradu zaradi danas isto (cak nekad i vise) kao u Nemackoj. Tolika je potraznja trenutno.
Ovo je iskusio svako ko je renovirao ili gradio nesto u Beogradu u poslednjih par godina.

Zasto naglasavam stalno "u Beogradu"? Zato sto mi se cini da ljudi to izgube iz vida pa navode neke cene i rezon za druge gradove koji prosto u Beogradu ne vaze.
Primer: sredjujem dvoriste i neki dekorativni kamen je 4x (cetiri puta!) jeftiniji van Beograda nego u radnji u Beogradu! A posle neko kaze cigla je cigla. Ma vazi :D
Nista, onda su me majstori prevarili.
Pocasticu ih 200 evra po kvadratu kad zavrse i da mi nikako ne donose kuhinju sto je u ceni.
Rade ljudi dobro i finim tempom, ali nisam planirao bas toliku cast :)
Potraznja je takva da su svi preduzimaci bili slobodni da krenu u roku od nekoliko dana, pa sam mogao da biram.

Nema komocije za 500e po kvadratu u Beogradu - izvor: ja
Tvoj izvor nije da nema za 500, vec da ima za 700, velika razlika.
Za kvalitete mozemo da uporedimo :) Pa cak i to od radnje do radnje, na akciji, van akcije varira 20% u ceni.

To sa autima gde udjes platiš karticom i ostaviš auto je već zazivelo u nekim gradovima poput Beca ili Budimpešte, da ne idemo predaleko…kod nas ni trotineti nikako da zažive …

Mada evo stiglo čvrsto obećanje da nećemo biti “hot spot”, da li će to uveravanje da snažno pogura cene nekretnina naviše? Jer kad mi kažemo, neme tu dalje…za razliku od Madjara ili Slovaka …

Krenulo je to i kod nas. Svaki put kad odem do ikeje vidim neke Ruse koji koriste car sharing, zaboravih mu ime, voze male hjundaije.

Za dan posla 500e? Jel to samo ruke? To ne postoji nigde da neko izvuce toliku dnevnicu sam. Imm jednog crnogorca, normalna mu cena, radi kamen. Pusti slike ovde ili na pp...
Veruj mi, samo ruke, i to sam imao preporuku za tri majstora, sve ista cena. Izabrao sam lika koji je mogao prvi da krene.

Koja je razlika u odnosu na današnji rent a car ili lizing?
Prestanak nudjenja opcija za direkt kupovinu skroz od strane proizvodjaca ili jednostavno cenovna politika gde se to apsolutno ne isplati.
A onda zatezanje / povecanje cena subscriptiona polako iz godine u godinu, lakse je progurati skok cene na mesecnom nivou nego lump sum sto bi rekli, a i mogli bi da maksimizuju profit lakse, projekcija rasta kompanije je laksa preko recurring revenuea nego zavisiti od kvartalnih prodaja.

Sporo kuvanje zabe u principu, zamisli sada da jednostavno ne mozes da kupis polovni auto vec ti je jedina opcija mesecni najam, pa onda kao Glovo samo krenu da se dodaju fees:
- maintenance / repair fee
- high mileage fee
- features fee

Vec je Audi krenuo da isprobava to:

Trenutno je pushback veliki ali mislim da kako nas navikavaju da sve mora biti subscription, doci ce trenutak gde nove generacije ce da gube skroz pojam ownershipa nekih stvari i bice im lakse progurati ovakve stvari.

Off topic:
@Igor sta se desava sa sajtom, nonstop trazi verifikaciju emaila / naloga svaki dan, jedva sam danas dobio email da otkljucam nalog posle jedno 5-6 pokusaja.

Pusti neke slike, prosto mi neverovatno. Jel to povrsina od 20 kvadrata po 25e za ruke? Jel vertikalno ili horizontalno?

Nista, onda su me majstori prevarili.
Pocasticu ih 200 evra po kvadratu kad zavrse i da mi nikako ne donose kuhinju sto je u ceni.
Rade ljudi dobro i finim tempom, ali nisam planirao bas toliku cast :)
Potraznja je takva da su svi preduzimaci bili slobodni da krenu u roku od nekoliko dana, pa sam mogao da biram.

Tvoj izvor nije da nema za 500, vec da ima za 700, velika razlika.
Za kvalitete mozemo da uporedimo :) Pa cak i to od radnje do radnje, na akciji, van akcije varira 20% u ceni.
Upravo to, ne kazem da nema za 500. Ima i za 400 verovatno, a i za 300 jer nije stolarija tako losa samo da se prefarba, ishoblovacu parket, struja radi to ne diram a u kuhinji cu da zamenim frontove mada i ovi su skroz ok zamenicu samo rucke i oribati sve ferijem dobro itd.

Kad se uporede stavke sta je sve radjeno, kvalitet ugradjenog materijala, zavrsna obrada, trajanje renoviranja (meni recimo vrlo bitna stavka a ljudi to izgube iz vida tj ne racunaju u cenu) tj koliko si zivaca izgubio u saradnji sa preduzimacem ili razlicitim ekipama majstora (sto je uglavnom jeftinija opcija ali obicno se plati kroz vise nerviranja) onda se moze reci e da uradis to na taj nacin sa tim materijalima u Beogradu nema za ispod odredjene cene.

To sto su mogli da krenu odmah da rade ne znaci da su ti dali neku super povoljnu cenu. Za neke manje radove sam pre mesec uzeo tri ponude i sve su bile u 100e razlike, a svi su mogli da pocnu odmah. I niko nije hteo da popusti sa cenom zato sto su mogli da krenu odmah (po cemu ti zakljucujes ili sumnjas da to znaci da potraznje nema pa se biju za posao).

Ne mislim ni da si posebno dobro prosao sa 500e po kvadratu jer ne znam ni sta si radio niti ugradjivao. Mozda su te odrali majstori jer su isfuserili radove dok nisi gledao i zakinuli na materijalu, a mozda su olicenje posetnja, ko zna.

Pričao sam ovde, lik mi je ugrađivao kamen, i za dan posla je uzeo 500 evrića.
Majstor je naplatio 700e za dan tog posla pre 20 godina. Posao je bio i skidanje starog kamena, za koji je mislio da će mu trebati puno više vremena, i postavljanje novog.

Naručilac posla ga je pitao da li može da mu se pridruži u poslu, jer je manje zarađivao od majstora, a bavio se poslovima za koje bolje da ne napišem koji su 😂

Za Srbiju ce Beograd i u narednih 30ak godina ostati tu gde jeste. Na zalost, projekcije i svi scenariji koje je izdao Republicki zavod za statistiku - ostatak Srbije ce i dalje migrirati ka Bg-u (plus region), sa niskom stopom prirodnog prirastaja nas ocekuje to. Kazem, na zalost, jer ce drzava biti sve slabija i dolazimo polako na situaciju da cemo imati 2 jaka centra (Bg i Ns), plus 3-4 jaca urbana mesta (gradove) tipa Nis, Kg i (verovatno) Np
Verovatno ce Bg ciniti vise oko 40% stanovnistva Srbije (koje ce tada biti (procenjeno) oko 5.2 miliona) dok ce preko 60% ziveti na podrucju Bg-Ns. Tako da ce se zadrzati i jaka traznja za nekretninama na ovom podrucju. Definitivno vec sada je jasno da se mnogo ljudi iz Beograda, zbog cene, nastanjuje na tom potegu od Bg-a do Ns-a (Pazove, Indjija, Banovci...) i Pancevu
Nastaviće se unutrašnje migracije, ali će se po apsolutnim ciframa, tj broju stanovnika, Beograd "smanjiti", takođe po svim scenarijima, pa i onom sa optimističkim procenama fertiliteta i migracija.

Pusti neke slike, prosto mi neverovatno. Jel to povrsina od 20 kvadrata po 25e za ruke? Jel vertikalno ili horizontalno?
Centarfore, moraćeš da mi veruješ na reč. Ništa komplikovano, nikakav specijalan alat, brusilica, gumeni čekić, malo ukrajanja, mala površina, sve horizontalno. 500 evrića.

I to mi je lik ceo dan prekukao kako je sve skupo.

Poslednja izmena:
Da li je to nešto što možeš sam da odradiš da liči na nešto? Bio bih u iskušenju da probam sam kad je takva cena...

Upravo to, ne kazem da nema za 500. Ima i za 400 verovatno, a i za 300 jer nije stolarija tako losa samo da se prefarba, ishoblovacu parket, struja radi to ne diram a u kuhinji cu da zamenim frontove mada i ovi su skroz ok zamenicu samo rucke i oribati sve ferijem dobro itd.

Kad se uporede stavke sta je sve radjeno, kvalitet ugradjenog materijala, zavrsna obrada, trajanje renoviranja (meni recimo vrlo bitna stavka a ljudi to izgube iz vida tj ne racunaju u cenu) tj koliko si zivaca izgubio u saradnji sa preduzimacem ili razlicitim ekipama majstora (sto je uglavnom jeftinija opcija ali obicno se plati kroz vise nerviranja) onda se moze reci e da uradis to na taj nacin sa tim materijalima u Beogradu nema za ispod odredjene cene.

To sto su mogli da krenu odmah da rade ne znaci da su ti dali neku super povoljnu cenu. Za neke manje radove sam pre mesec uzeo tri ponude i sve su bile u 100e razlike, a svi su mogli da pocnu odmah. I niko nije hteo da popusti sa cenom zato sto su mogli da krenu odmah (po cemu ti zakljucujes ili sumnjas da to znaci da potraznje nema pa se biju za posao).

Ne mislim ni da si posebno dobro prosao sa 500e po kvadratu jer ne znam ni sta si radio niti ugradjivao. Mozda su te odrali majstori jer su isfuserili radove dok nisi gledao i zakinuli na materijalu, a mozda su olicenje posetnja, ko zna.
Karikiras sad opet, moze jeftinije ako ne radis ovo, ono. Napisao sam u prethodnoj poruci.
Nisam pričao o smanjenju posla.
Full renoviranje (dovodjenje u nivo sa novogradnjom) stana u Beogradu te kvadrature u srednjem kvalitetu se radi vise nego komotno za 500 evra po kvadratu.
Izvor: ja 🙃
500 evra kompletno renoviranje, nema nikakve stednje u materijalima na papiru (ni sa strane majstora, ni sa moje strane) sve se radi. Oguljeno do podova i zidova, demontirano sve. Jedino sto se ne radi su prozori, jer su skoro zamenjeni, greota da bacam rehau. Terasna vrata se menjaju, stavljaju se klizna. Kompletna kuhinja sa ostrvom plus tehnika (ne spada u osnovno renoviranje jer u novogradnji ne dobijas kuhinju, ali ne menjam spoljnu stolariju pa se tu izjednaci, iako je kopletna kuhinja skuplja od prozora).
Stan ugrubo 20% veci. I to je cena poprilicno narasla kako su odmicali radovi, krenulo je sa negde 400-420. Sve zbog povecanja prohteva kad su materijalu u pitanju sa moje strane, pa hajde klizna vrata, hajde jos jedan radijator, hajde skuplji parket...

Arhitekta (projekat plus crtanje za stolara), preduzimac, kuhinja, kompletna tehnika u stanu i rasveta. Bez namestaja u ceni.
Vodim predetaljnu excell tabelu sa pracenjem troskova i budzeta koja se azurira svakodnevno.
Ne bih znao da li zakidaju ovi moji od 500 vise od tih od 700, to priznajem. Obilazim radove svakodnevno sa kumom jer sam u neposrednoj blizini, ali nisam strucnjak.
Procenjeno trajanje radova 2.5 - 3 meseca. Bilo bi krace da se ne ceka kuhinja.

Ne znam sto ti meni ne bi verovao da me sve zajedno izlazi 500, ja tebi verujem da ljudi placaju 700 :)
Cak i sa najskupljom ponudom preduzimaca, ne bi preslo 550-570. Za istu kuhinju u istom materijalu (sarke, kvalitet iverice itd.) razlika u ponudama je bila preko 2000 evra. Rusenje zida se razlikovalo 400 evra(?!). Skupio sam detaljne ponude preduzimaca stavku po stavku tabelarno. Samo jedan preduzimac je slao u sms poruci, pa nije prosao prvi krug :D Na kraju je odluka pala na drugog po skupoci jer se zna licno sa arhitektom, i ulivao je najvise poverenja.

Karikiras sad opet, moze jeftinije ako ne radis ovo, ono. Napisao sam u prethodnoj poruci.

500 evra kompletno renoviranje, nema nikakve stednje u materijalima na papiru (ni sa strane majstora, ni sa moje strane) sve se radi. Oguljeno do podova i zidova, demontirano sve. Jedino sto se ne radi su prozori, jer su skoro zamenjeni, greota da bacam rehau. Terasna vrata se menjaju, stavljaju se klizna. Kompletna kuhinja sa ostrvom plus tehnika (ne spada u osnovno renoviranje jer u novogradnji ne dobijas kuhinju, ali ne menjam spoljnu stolariju pa se tu izjednaci, iako je kopletna kuhinja skuplja od prozora).
Stan ugrubo 20% veci. I to je cena poprilicno narasla kako su odmicali radovi, krenulo je sa negde 400-420. Sve zbog povecanja prohteva kad su materijalu u pitanju sa moje strane, pa hajde klizna vrata, hajde jos jedan radijator, hajde skuplji parket...

Arhitekta (projekat plus crtanje za stolara), preduzimac, kuhinja, kompletna tehnika u stanu i rasveta. Bez namestaja u ceni.
Vodim predetaljnu excell tabelu sa pracenjem troskova i budzeta koja se azurira svakodnevno.
Ne bih znao da li zakidaju ovi moji od 500 vise od tih od 700, to priznajem. Obilazim radove svakodnevno sa kumom jer sam u neposrednoj blizini, ali nisam strucnjak.
Procenjeno trajanje radova 2.5 - 3 meseca. Bilo bi krace da se ne ceka kuhinja.

Ne znam sto ti meni ne bi verovao da me sve zajedno izlazi 500, ja tebi verujem da ljudi placaju 700 :)
Cak i sa najskupljom ponudom preduzimaca, ne bi preslo 550-570. Za istu kuhinju u istom materijalu (sarke, kvalitet iverice itd.) razlika u ponudama je bila preko 2000 evra. Rusenje zida se razlikovalo 400 evra(?!). Skupio sam detaljne ponude preduzimaca stavku po stavku tabelarno. Samo jedan preduzimac je slao u sms poruci, pa nije prosao prvi krug :D Na kraju je odluka pala na drugog po skupoci jer se zna licno sa arhitektom, i ulivao je najvise poverenja.
Ovo 👆 je skroz realno. Ako mogu da primetim radi se čak i o jednom galantnom načinu renoviranja. Verujem da bi bilo od izuzetne koristi ukoliko vodiš evidenciju po stavkama da navedeš neke uz kvadraturu.

Poslednja izmena:
Da li je to nešto što možeš sam da odradiš da liči na nešto? Bio bih u iskušenju da probam sam kad je takva cena...
Ništa to nije komplikovano. Mogao bih da probam kod komšije. :ROFLMAO: Verujem da bih se izverzirao posle nekoliko pokušaja. Ali kod sebe izbegavam te uradi sam poduhvate gde je estetika bitna a gde je popravka komplikovana. Pravio sam neku stazu sa betonskim pločama, i onako, ispalo je ok, ali bi majstor to bolje odradio pošto je tu najvažniji deo sabijanje podloge što sam ja radio uz pomoć štapa i kanapa. Al tu uvek mogu da izvadim ploču i da je ponovo iznivelišem ako me baš nervira. Mada se čovek na sve navikne.

Nema iživljavanja za 700e u Beogradu u današnje vreme. Moglo je i 600e manje da su samo okrečili i hoblovali parket. A moglo je i 300e više da su uzeli skupe pločice, stolariju... Nisu se ni majstori iživljavali, beogradske cene.
Ја исто мислим да је прескупо. Ја сам управо реновирао стан од 40 м2. Нисам још сасвим завршио са прецизним салдом, али мислим да је ту негде око 350 Е/м2. Ја сам додуше био архитекта, предузимач и надзор. Радови су били сви могући, све је замењено, осим радијатора, где су замењени само вентили. Купатило је комплет олупано, изнет шут, разведене нове водоводне и канализационе инсталације, измештен бојлер, спуштен плафон (да заклони цеви), урађена хидроизолација, самостојећа када, струјна инсталација нова, рушени неки зидови и пробијани нови отвори, замењена спољна столарија (ПВЦ), униутрашња врата стављена од пуног дрвета (3 комада - то је једини дашак луксуза), нова улазна сигурносна врата, паркет извађен и стављен таркет, глетовано и кречено делом у боји, радијатори офарбани. Трајало је три месеца. Нови Сад, старија зграда (35 г) близу центра.

Poslednja izmena:
Krenulo je to i kod nas. Svaki put kad odem do ikeje vidim neke Ruse koji koriste car sharing, zaboravih mu ime, voze male hjundaije.

Veruj mi, samo ruke, i to sam imao preporuku za tri majstora, sve ista cena. Izabrao sam lika koji je mogao prvi da krene.
Aygo mislim da se zove, vidjam po gradu vozila.

Za kamen jbg, oduvek bila skupa stavka, a i sada je problem naći majstore koji znaju da rade kamen, svi bi nešto ofrlje.

Jedino sto se ne radi su prozori,
Pa dobro, prozori mogu fino da dignu cenu. Opet, sve zavisi i od majstora i od materijala. Cene materijala svakako imaš pa možeš da zaključiš koliko su ruke.

Vrh