Šta je novo?

Cene nekretnina

Amazon planira da od januara 2025. uvede 5 obaveznih radnih dana u kancelariji za korporacijske pozicije sa čime se ne slaže 73% zaposlenih.
Razlog za ovo je verovatno plan da se legalno otpuste radnici kojima to ne odgovara umesto da se uradi masivni layoff koji bi podigao prašinu.
Ovaj deo ne pije vodu, jer je u US "at will employment", pozovu te da ti kažu da tvoje usluge nisu potrebne firmi i obezbeđenje te isprati napolje a pristup svim kompanijakim sistemima je momentalno prekinut. Ne moraš da dokazujes ni da gasiš poziciju, ni da je taj radnik nije odgovarajući, niti da mu plaćaš otpremninu niti bilo sta drugo što je u EU, pa čak i u Srbiji neophodno uraditi pre davanja otkaza.
Sa druge strane, kada se nadaš da će radnici sami dati otkaz to je najgora moguća strategija jer ostaju oni koji su najmanje sposobni da nađu drugi, bolji posao ili ljudi koji su pred penzijom pa nece previše da se cimaju oko promene zaposlenja. Smanjujes broj ljudi a kvalitet radne snage drastično opada.

Ovaj deo ne pije vodu, jer je u US "at will employment", pozovu te da ti kažu da tvoje usluge nisu potrebne firmi i obezbeđenje te isprati napolje a pristup svim kompanijakim sistemima je momentalno prekinut. Ne moraš da dokazujes ni da gasiš poziciju, ni da je taj radnik nije odgovarajući, niti da mu plaćaš otpremninu niti bilo sta drugo što je u EU, pa čak i u Srbiji neophodno uraditi pre davanja otkaza.
Sa druge strane, kada se nadaš da će radnici sami dati otkaz to je najgora moguća strategija jer ostaju oni koji su najmanje sposobni da nađu drugi, bolji posao ili ljudi koji su pred penzijom pa nece previše da se cimaju oko promene zaposlenja. Smanjujes broj ljudi a kvalitet radne snage drastično opada.
Poenta je da se najviše štiti cene akcije Amazona. Ako se pogleda u istoriji i zvanični announcement o 10%+ otpuštanjima, to uvek bude propraćeno naglim padom cena akcija jer svi misle da nešto nije u redu, ili sa kompanijom ili sa ekonomijom.. Dok se ovako radi na tiši način.

Zato je Elon Musk otpustio 80% radnika u Twitteru nakon što je privatizovao kompaniju, kad su imali menadžere za sve i svašta. Menadžer dizajna "Send" button-a u četu, menadžer tamne teme...hiljade i hiljade nebitnih pozicija gde većina u suštini ništa nije radila, verovatno ste vidjali snimke po IG "Day in the life of Twitter manager" odu ujutru na kafu, kasnije na aerobik, pa na ručak, pa se igraju sa psom u kancelariji itd itd. Onda dodje 17h i njen naporan radni dan je gotov

Telegram npr. koristi milijardu+ ljudi a ima svega 20-30 zaposlenih ali je privatna kompanija.

Mass layoff ima drugačija pravila nego davanja pojedinačnih otkaza, mora da se najavi bar 60 dana unapred.
Takođe, mass layoff takođe dovode do odlaska kvalitetnijih ljudi, pošto je atmosfera posle toga bude jako loša.
Jedini RIF koji sam ja video da nije imao takav efekat je kad su svi znali da postoji dosta ljudi koji bi trebalo da lete,
a menadžment je izbegavao da deli otkaze.

Edit: Što se Amazona tiče, nisam siguran u šta da verujem.
Siguran sam da se nakupilo viška ljudi, a i da se u AI dosta posla mnogo brže završi.
Mislim da ima i želje da se vidi ko šta tačno radi i koliko mu za to treba vremena.
Prosečan dev na primer može ladno da završi dobar deo posla u pola vremena u odnosu na pre 2 godine.

U prethodnom postu si napisao da ocekujes šok i da razmišljaš da izlaziš iz nekih aseta. Imas li na umu nekakav timeline?
Onaj vradovicev bloger ocekuje deflaciju za 10ak godina.

Ako ispratimo Bafeta, on se pojacava u keshu. Firme i fondovi u USA se pojacavaju u akcijama i u BTC. Kod nas cene boljih nekretnina rastu jer ljudi koji imaju kesh imaju strah od inflacije. Pravio sam, uslovno receno anketu, sa 5-6 bogatih ljudi iz mog okruzenja - imaju u asetima od 1MIO, drugi imaju 2 MIO +, dvojica imaju preko 5MIO, uglavnom zive u Srbiji, jedan zivi u Cikagu. Svi kupuju nekretnine na dobrim lokacijama, imaju vec pozicije u zlatu ali mnogo manje tj ne vise od 10%, Neki kupuje nekretnine u inostranstvu tipa CG na moru, Ovaj u Americi ulaze u neke real-estate fondove. Tamo mu iz tih fondova govore da sve ide gore itd Samo jedan ce da flipuje zemlju za BTC ali on vec ima poziciju u BTC odavno.

Moje je neki utisak da ce ta klasa ljudi (2 MIO+ ) da ulazi u nekretnine i to ove skuplje (BW, centar itd). Ovi sto im prodaju ce opet u nekretnine i to ce se vrteti jos neko vreme dokle se ne ispucaju "kvalitetne" nekretnine i kvalitetni placevi. ITevci, advokati, da kazemo srednji sloj (sad treba definisati kvantitativno sta je srednji stalez, mozda je min 1 MIO za srednji sloj? :)) kupuju manje stanove u keshu ili standardne stanove na kredit. Ako krene QE oni ce vise kupovati. Verujem da ce sve ovo trajati bar jos 2-4 godine osim ako nemamo neki veliki dogadjaj - rat, zemljotres, Coronu 2, politicku nestabilnost...
Da li ovaj što kupuje nekretninu u inostranstvu ima preko 3M+?
Pošto je i vradovic pisao ovde, to jest odgovorio mi je da se tek posle 3M net worth kupuje u inostranstvu. Možda je to neki patern kod takvih ljudi 😄
I meni deluje da se u zlatu i BTC čuva do 10%, dok su nekretnine sada poprilično uzele maha i dominantne su, čak i bih rekao i od zemlje.
Izmedju 3-5M bih rekao da je srednje/viši stalež.
Preko 5M+ viši.
Dok je srednji od 0.5M-3M.
Obrazloženje je da tek preko 3M možeš da prestaneš da radiš posao i baviš se samo sa ulaganjem i da živiš solidno dobro od toga, bez bahanalija, tek posle 5M možeš lagodno da živiš samo od asseta.
Ok ovo naravno govorim da se podrazumeva da se ima žena i barem dvoje dece i da žena ne radi.
Od 0.5M-3M ti ne vrede asseti jer svakako moraš da imaš posao.
0.5-1M ti treba za dobar porodični stan tako da bi to klasifikovao kao početak srednjeg staleža.
Pričam o net worth iznosima.
Pazi u gimanziji ili početak faksa(ne sećam se) sam imao najbolje drugarice koje su znale da gledaju APR firmi od udvarača(kažu mani me što se hvali da ima firmu to može svako da otvori i da ima pečat firme i bude direktor 😂) i počinju da mi pričaju da je jedino bogat onaj od 5+M.
Ko kaže da žene ne sazrevaju ranije 😉

Nešto ma tu temu. Pitanje je da li će "vaditi" banke ovaj put ?

Bailout 2008 je bio kikiriki za ovo danas. Kada je trebao da bude potop 2019, znamo koliko su štampali 2020...... mnogo. Te pare su se slile kod bogataša, sirotinja se razbacivala novcem. Kao sad kod nas.
A tek sad koliko im para treba za bailout 🤡. Verujem da 3 puta više nego za vreme lockdown-a. Verovatnoća za tako nešto mi je 20%. 80% verujem da će pustiti da se ispumpaju neke stvari.....jedno dve godine.... ostatak sveta će gurnuti u finansijsku krizu... bogataši trenutno imaju mnogo keša. Rade DCA out. Obični ljudi u kreditima do guše, štednja na minimumu.....ma koliko da je nešto jeftino 99% nemaju para da kupe niti prostora da se dodatno zaduže. Sirotinja kupila skupo po velikim kamatama. Kada bogataši pokupuju sve što treba i budu još veći, onda urade umerene stimulanse da se izvade iz krize. USA pobedila, svi ostali u krizi još par godina.
Dobio sam i informaciju da obični ljudi sa malo više para na zapadu kupuju kao ludi akcije. Sad....kad su na ATH. Zapravo....nikad više nisu kupovali nego sad. A npr taj buffet prodaje desetine milijardi svake nedelje maltene. Kod nas nema te kulture ali kupuju stanove kao ludi i hoće da izdaju po 600-700-1000-1500 evra.....rente kao na zapadu.
A prodaja polako opada. Ponuda polako opada. Na oglasima budalaštine. Znamo svi gde to vodi ali se pravimo ludi. Ajde realno, da li bi dozvolili da se plebs obogati? Da 700k ljudi u Srbiji dobija povećanja zato što neko misli na njih? Ili želi da im izvuku što više para, zaduže do daske i onda potop.

Da li je ovo normalna boja parketa za novogradnju, kako kaže "Shevron hrastov parket, bajcovan Pallman uljem Gold 98 matt."? Ako mu kamera nekako ne izobličava na ovim slikama, onda ovo ne izgleda dobro stanje za novogradnju.

Screenshot_20241020_004952_Chrome.jpg

Složena situacija:

Istina slozena i nezahvalna situacija. Zato se prvo potpisuje predugovor utanace se svi detalji a tek onda sa tim dokumentom u banku. Tek kad znas da je prodavac potpisao znas da je iole sigurno. Naravno ovde im je problem bio "contigency" na kredit. Sto je razumljivo nece ni prodavac da gubi vreme da ceka banku i puf oni ne odobre i sta prodavac ima od toga na kraju. Izgubio vreme cekajuci nekoga mesec dana umesto da je trazio odmah gotovinskog kupca. Mozda je i postojao neki drugi gotovinski kupac koji je nudio par hiljada nize (to ne znamo). Takodje nismo culi stranu prodavca. Sve u svemu sasvim legitimo pravo prodavca da se predomisli pred samo potpisivanje. To sto su oni krenuli u "akciju" pre predugovora je njihov problem. Kupovina nekretnine jeste stresna situacija (pogotovo na kredit) a ponekad i vrlo slozena.

E ovako se prodaje :)
Ovi su realno bolji i na njih treba da se ugledamo a ne porede nas sa nekom tamo Spanijom ili ne daj boze Bugarskom.

Zanimljivo je videti da imaju visok stepen efikasnosti u gradnji cim mogu ovoliko da spustaju cene i daju ovakve uslove (citaj skidaju gace) samo da bi prodali. Ovo se sve kod njih desilo sa pojavom nenormalne konkurencije. Sta bi dao da krenu u Beogradu da grade jos 10 Beograda na vodi. Konacno bi dobili pristup ovakvim dilovima. Na zalost u Beogradu imamo anti-srbe ljude koji bi i ovaj jedan projekat da zaustave :( a sa druge strane imamo vlast kojoj je muka od takvih i bukvalno se oseca da nemaju motivaciju da dovedu jos takvih projekata. Umesto sve tamo oko Pancevačkog mosta, Ade huje, Blok 18, Borca da popune sa ovakvim projektima oni stoje i čekaju ne znam ni ja šta.

Poslednja izmena:
Замисли неког бају плати стан у фенси Дубаи-сељана зградурини 4500€/м2 у Крњачи, и онда проведе пола сата на Панчевачком мосту.

Da li je ovo normalna boja parketa za novogradnju, kako kaže "Shevron hrastov parket, bajcovan Pallman uljem Gold 98 matt."? Ako mu kamera nekako ne izobličava na ovim slikama, onda ovo ne izgleda dobro stanje za novogradnju.

Pogledajte prilog 216274
Nije normalna boja.
Uljen/voskiran parket zahteva da se obnavlja relativno često (otprilike svake godine ). Dobra strana uljenja je što se može parcijalno raditi za razliku od lakiranja, ali nije ni blizu postojan kao lak. Takođe nije potreban specijalan alat već samo dobra krpa i trljaj.

Poslednja izmena:
K
Istina slozena i nezahvalna situacija. Zato se prvo potpisuje predugovor utanace se svi detalji a tek onda sa tim dokumentom u banku. Tek kad znas da je prodavac potpisao znas da je iole sigurno. Naravno ovde im je problem bio "contigency" na kredit. Sto je razumljivo nece ni prodavac da gubi vreme da ceka banku i puf oni ne odobre i sta prodavac ima od toga na kraju. Izgubio vreme cekajuci nekoga mesec dana umesto da je trazio odmah gotovinskog kupca. Mozda je i postojao neki drugi gotovinski kupac koji je nudio par hiljada nize (to ne znamo). Takodje nismo culi stranu prodavca. Sve u svemu sasvim legitimo pravo prodavca da se predomisli pred samo potpisivanje. To sto su oni krenuli u "akciju" pre predugovora je njihov problem. Kupovina nekretnine jeste stresna situacija (pogotovo na kredit) a ponekad i vrlo slozena.
Koliko čujem da banke i do 6 meseci zatezu sa odobravanjem kredita.....ps..s druge strane ja kad nudim keš odmah ti prodavci govore da im je svejedno odbijajuci neki procenat da snize cenu..svega ima

Pomoć...molim..
Kupovina nekretnine u Batajnici..43m2 za 80.000..biće za 1.5 godine(investiciono ulaganje)...ili kupovina apartmana na Zlatiboru za iste novce ali uknjizeno...sad...i ide odmah koliko toliko incoming...?
Pomoč...savet..hvala

Pomoć...molim..
Kupovina nekretnine u Batajnici..43m2 za 80.000..biće za 1.5 godine(investiciono ulaganje)...ili kupovina apartmana na Zlatiboru za iste novce ali uknjizeno...sad...i ide odmah koliko toliko incoming...?
Pomoč...savet..hvala
Ako izdajes stan za dan više se verujem isplati Zlatibor.
Ako ćeš živeti tu onda možda pre Bg zbog više poslova.

Vrh