Šta je novo?

Cene nekretnina

E to je centar....
Koliko god cudno zvucalo teoreticarima zavere, po stoti put:
NBS nema politiku fiksnog kursa.
Fiksni kurs je npr. u BiH i Bugarskoj, ne i u Srbiji. Srbija ima plivajuci kurs kao npr. Madjarska ili Turska. Jedini posao NBS je da amortizuje nagle skokove i padove kursa, smanjenjem ili povecanjem deviznih rezervi.
NBS je imala vise srece nego pameti kupovinom tona i tona zlata poslednjih godina, sto je dodatno ucvrstilo devizne rezerve.
Realan kurs za dan 18.10.24 Evro-Dinar je 117.0 i tacka. Na kraju, ne postoji mogusnost "drzanja" fiksnog kursa cim se budzetski deficit opasno zaljuja.
Jos jedna stvar. Bez obzira da li je politika kursa fiksna ili plivajuca, sama cinjenica da imamo svoju valutu uvek daje mogucnost da se valuta devalvira da bi se ispeglao budzetski deficit ili kreditne obaveze.
Dakle jos jednom: da li je kurs fiksan prema nekoj valuti ili plivajuci, nema nikakve veze sa mogucnosti devalvacije te valute. I valuta ne moze "vestacki" da se drzi fiksnom. Moja procena npr. je da je RSD potcenjen, i da ce narednih 2-3 godine da jaca prema evru ka cifri od 110 RSD za EUR.

USA ljudi već teško žive, poslova jednostavno nema. Samo država zapošljava.
Gde si ovo procitao, majke ti? U USA jeste veliki strah i najavljuju se neke nadolazece krize, ali poslova ima i zivi se i dalje veoma dobro (uporedjujem sa Evropom)
Baci pogled samo na Cruise ili turisticku industriju, u zadnjih 2-3god su maticne kompanije prebacile oko 10ak kruzera, koji su bili stacionirani u Evropi - za US jer je daleko bolja situacija

@Filip 01 - to mu dodje negde oko 4k bez PDV-a (sto mu dodje i ne tako lose, za te manje stanove - imajuci u vidu da se na drugim lokacijama krecu isto tako izmedju 3.6-4k eur na NBG-u recimo za te stanove ~50ak kvm)

NBS je imala vise srece nego pameti kupovinom tona i tona zlata poslednjih godina, sto je dodatno ucvrstilo devizne rezerve.

Mislim da je kurs više uslovljen stranim kreditima kojim se investira u infrastrukturu. NBS gomila rezerve zlata ne zbog sreće već zbog zdrave pameti - kupuje po povlašćenoj ceni iz Bora.

Ono što treba uvek ponavljati svima koji misle da se dinar veštački drži jakim - upravo suprotno, NBS sprečava da dinar ne ojača previše. Podaci o tome su javno dostupni na sajtu NBS-a. Dakle jedna od sigurnijih opklada je da će dinar nastaviti da blago jača do 2027. godine. Nakon toga, sve zavisi šta smo posejali, to ćemo i da žanjemo.

Gde si ovo procitao, majke ti? U USA jeste veliki strah i najavljuju se neke nadolazece krize, ali poslova ima i zivi se i dalje veoma dobro (uporedjujem sa Evropom)
Baci pogled samo na Cruise ili turisticku industriju, u zadnjih 2-3god su maticne kompanije prebacile oko 10ak kruzera, koji su bili stacionirani u Evropi - za US jer je daleko bolja situacija

@Filip 01 - to mu dodje negde oko 4k bez PDV-a (sto mu dodje i ne tako lose, za te manje stanove - imajuci u vidu da se na drugim lokacijama krecu isto tako izmedju 3.6-4k eur na NBG-u recimo za te stanove ~50ak kvm)
Imaš mali milion tekstova, snimaka na yr, foruma. Kukaju poslednje 2 godine. Troškovi života isto su im veliki problem.

Mislim da je kurs više uslovljen stranim kreditima kojim se investira u infrastrukturu. NBS gomila rezerve zlata ne zbog sreće već zbog zdrave pameti - kupuje po povlašćenoj ceni iz Bora.

Ono što treba uvek ponavljati svima koji misle da se dinar veštački drži jakim - upravo suprotno, NBS sprečava da dinar ne ojača previše. Podaci o tome su javno dostupni na sajtu NBS-a. Dakle jedna od sigurnijih opklada je da će dinar nastaviti da blago jača do 2027. godine. Nakon toga, sve zavisi šta smo posejali, to ćemo i da žanjemo.
Upravo to, do kraja 2026. Prosta matematika. Uzmeš kredit u stranoj valuti, taj novac ulazi u zemlju, moraš da štampaš dinar da ne bi ojačala domaća valuta.

Imaš mali milion tekstova, snimaka na yr, foruma. Kukaju poslednje 2 godine. Troškovi života isto su im veliki problem.
Nemoj verovati svemu šta vidiš na YT-u, dosta tih tekstova i snimaka su senzacionalni i populistički da bi se samo navukli pretplatnici i namakli dodatnu lovu
Gledaj podatke o zaposlenosti, stanju ekonomije, potrošnji i stanju u industrijama

Iz prve ruke mogu da ti kažem da nije sve tako ružičasto i da su mnoge stvari nedostupne ljudima koji su na niskoplaćenim poslovima, ali je daleko od katastrofalnog. Ukoliko si sposoban i produktivan, nema zime, poslovi se izuzetno lako gube, ali se lako do istih i dolazi - i ako si dobar, trudiće se da te zadrže (pa makar radio na kasi)

🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀

Milić je meme RE industrije kod nas. Kod njega ne postoji koncept ponude i tražnje. Evo i ovde priča neke gluposti kako se gradnja smanjuje zbog "komplikovane administracije"... Šta reći, čovek se prodaje kao neki ekspert što je najgore.

Taj ko živi loše on će da kuka i to ne znači da svi tako žive. Kao kad odeš na neki auto forum i pročitaš probleme i kažeš "auto je sranje" jer tu uglavnom dolaze da kukaju. Ne znam od kad je yt dobar izvor informacija u odnosu na ljude koji žive tamo.

Taj ko živi loše on će da kuka i to ne znači da svi tako žive. Kao kad odeš na neki auto forum i pročitaš probleme i kažeš "auto je sranje" jer tu uglavnom dolaze da kukaju. Ne znam od kad je yt dobar izvor informacija u odnosu na ljude koji žive tamo.

Ima i toga da oni kojima je dobro obično ne pričaju kako im je dobro, a ovi kojima je loše su glasni (što je prirodno).

Mislim i da postoji i studija koja kvantifikuje tu pojavu.

Kroz maglu se secam da je odnos bio valjda 7:1.
Tj ako je 50/50 zadovoljno/nezadovoljno onda ce broj prijava da li je dobro ili lose biti u odnosu 1:7, na svaki dobar review ide 7 losih.

Negativity bias.

Nemoj verovati svemu šta vidiš na YT-u, dosta tih tekstova i snimaka su senzacionalni i populistički da bi se samo navukli pretplatnici i namakli dodatnu lovu
Gledaj podatke o zaposlenosti, stanju ekonomije, potrošnji i stanju u industrijama

Iz prve ruke mogu da ti kažem da nije sve tako ružičasto i da su mnoge stvari nedostupne ljudima koji su na niskoplaćenim poslovima, ali je daleko od katastrofalnog. Ukoliko si sposoban i produktivan, nema zime, poslovi se izuzetno lako gube, ali se lako do istih i dolazi - i ako si dobar, trudiće se da te zadrže (pa makar radio na kasi)
Pa gledao sam podatke. Ovaj mini bull u USA koji traje 18 meseci je u dobroj meri počivao na "dobrim" podacima o zaposlenosti u privatnom i državnom sektoru. I onda pre 2 meseca kad su najavili pad kamata su uradili reviziju podataka o zaposlenosti. Novi podaci su pokazali da su lažirali podatke 18 meseci i da je broj novih poslova u privatnom sektoru bio maltene nula. Samo država je zapošljavala. Sad se bull održava na staklenim nogama zbog očekivanja da će jeftiniji keš povećati privrednu aktivnost i zaposlenost.

Fiksni kurs je npr. u BiH i Bugarskoj, ne i u Srbiji. Srbija ima plivajuci kurs kao npr. Madjarska ili Turska. Jedini posao NBS je da amortizuje nagle skokove i padove kursa, smanjenjem ili povecanjem deviznih rezervi.
Realan kurs za dan 18.10.24 Evro-Dinar je 117.0 i tacka. Na kraju, ne postoji mogusnost "drzanja" fiksnog kursa cim se budzetski deficit opasno zaljuja.
Jos jedna stvar. Bez obzira da li je politika kursa fiksna ili plivajuca, sama cinjenica da imamo svoju valutu uvek daje mogucnost da se valuta devalvira da bi se ispeglao budzetski deficit ili kreditne obaveze.
Dakle jos jednom: da li je kurs fiksan prema nekoj valuti ili plivajuci, nema nikakve veze sa mogucnosti devalvacije te valute. I valuta ne moze "vestacki" da se drzi fiksnom. Moja procena npr. je da je RSD potcenjen, i da ce narednih 2-3 godine da jaca prema evru ka cifri od 110 RSD za EUR.
Valuta ne može veštacki da se drži fiksnom.
Jesi realan ?
Al stvarno.

Lepo napisano. Ja bih samo dodao da generalno imamo više sreće nego pameti poslednjih godina, 100k ili koliko već rus-a su uneli u zemlju ogromne iznose deviza, svi oni su nastavili da koriste usluge u Srbiji a slično će uraditi i Expo, po ovome logično bi bilo da bude sve više intervencija NBS da odbrani din da ne ojača dodatno. Drugo jako je teško predvideti budućnost kad ti se dešava nešto što nikad nije, pa nemaš iskustva da napraviš neku komparaciju/projekciju (covid/ukr/rus/expo).

Pazi samo Sale da mini bull ne potraje par godina
Meni ni iz dzepa ni u dzep što se tiče nekretnina. Zemenicu nekretninu što imam za drugu, malo skuplju. Ali novu neku investicionu...na kredit.. nema šanse 🙂. To neka dižu kredite ovi državni što im je povećana zarada 60-70% za 3 godine. Srećom ne plaćam kiriju pa mogu sebi to zadovoljstvo da priuštim. Makar dok ovima ne vidim ledja pa onda prodje jedno godinu-dve. Eventualno neka individualna gradnja i spremam se za krizu.

Poslednja izmena:
Meni ni iz dzepa ni u dzep što se tiče nekretnina. Zemenicu nekretninu što imam za drugu, malo skuplju. Ali novu neku investicionu...na kredit.. nema šanse 🙂. Srećom ne plaćam kiriju pa mogu sebi to zadovoljstvo da priuštim. Makar dok ovima ne vidim ledja pa onda prodje jedno godinu-dve. Eventualno neka individualna gradnja i spremam se za krizu.
Mnogo Sale ti vremena i energije ovde trosis da ti je svejedno i kao sto kazes ni iz dzepa ni u dzep

1729240231256.png
SIROTINJA POKUSAVA DA SPUSTI CENE KVADRATA ALI IM NECE USPETI!!! 🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀

Mnogo Sale ti vremena i energije ovde trosis da ti je svejedno i kao sto kazes ni iz dzepa ni u dzep
Za nekretnine mi je svejedno, već sam napisao. Samo individualna gradnja.
Nije mi svejedno zato što ima da nas zakucaju isto kao žuti....izgubljene godine 2009-2015. Zato kritikujem. Nemam koristi od državnih kredita. Ne ide mi se iz zemlje. Providno je više ovo sve.
A na cenu sigurno ja neću da utičem.....to se par ljudi dogovori, ostali prate i to je to.
Na forumu se samo opravdavaju dogovorene cene bull tezama koje u 90% situacija blage veze nemaju porastom.

Za nekretnine mi je svejedno, već sam napisao. Samo individualna gradnja.
Nije mi svejedno zato što ima da nas zakucaju isto kao žuti....izgubljene godine 2009-2015. Zato kritikujem. Nemam koristi od državnih kredita. Ne ide mi se iz zemlje. Providno je više ovo sve.
A na cenu sigurno ja neću da utičem.....to se par ljudi dogovori, ostali prate i to je to.
Na forumu se samo opravdavaju dogovorene cene bull tezama koje u 90% situacija blage veze nemaju porastom.
Opravdaj ti svoju tezu o 30 milijardi novog duga do 2027. nekim izvorom za pocetak.

To da ti investiciona nekretnina ne pada na pamet, to svakako podrzavam, manje pritiska na cene za ljude koji hoce da se skuce.

U ovom delu Novog Sada uvedena ZABRANA IZDAVANJA nekretnina: Podstanari moraju da traže nove stanove zbog BAHATOSTI pojedinaca.​

Otkako je 1. avgusta stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, uvedena je stroža kontrola korišćenja ovih nekretnina. To se posebno odnosi na naselje Jugovićevo u Novom Sadu, gde je izgrađen veliki broj stanova, koje su bezbednjaci kupovali po izrazito niskim cenama............................................

Ne znam kako je u Beogradu, al u Novom Sadu su skočile cene izdavanja na svim ostalim lokacijama.....

Poslednja izmena:
Vrh