Evo malo mracenja i od mene. Ljudi će sve više gubiti poslove:
- AI već uzima poslove
- gašenje nepotrebnih biznise - tipa štand za prodavanje balona u Idei na Bez Kosi, iznajmljivanje fensi vikendica/splavova na Savi, npr smanjiće se broj ketering firmi
- u ITu se već dešava
- EU smanjuje broj zaposlenih u auto industriji, odraziće se i kod nas po fabrikama
Ivestitori u nekretnine imaju nove lokacije ali nisu prodali sve stanove na postojećim projektima. Ostavljaju sebi te stanove jer neće da povećavaju kesh poziciju. Rentaju ih. To smanjuje potrebu za upošljavanjem radnika, prodajom materijala, transportom itd
Zato će doći do još većeg raslojavanja.
Srednja klasa je imala "zlatan" period poslednjih 10-15 godina i to sada prestaje. Jednostavno prihodi su već pojedeni ili će biti još više pojedeni. Neće biti njih da uzimaju kredite za stanove. Pitanje je kako će vraćati postojeće kredite ovi što se sada zadužuju za prvi stan po cenama od 2.5-3k /m2?
Da li će to uticati na cene novogradnje na top lokacijama u BG? Mislim da neće. Juga će biti, kao što predvidjate, 7k+. Da li će se i dalje prodavati najskuplji automobili, hoće. Ići će cene takvih nekretnina u nebesa.
Kapital će tražiti diversifikaciju tj neke druge investicije osim nekretnina. Šta imamo mi da ponudimo ? Pa ništa jer postavljanje pločica velikog formata i spuštanje plafona sa rasvetom nije inovacija
Kapital će napuštati Srbiju ili jednostavno neće dolaziti kao ranije i zbog diversifikacije i zbog krize u svetu.
Ovo se neće desiti ove ili sledeće godine. Mozda za 4-5 godina.