Šta je novo?

Cene nekretnina

Jednostavno rastu rizici za banku ... Oni naplaćuju na jednom kreditu koliko bi na zapadu zaradili na 2 ili 3. Valjda je to dovoljno da se pokrije rizik?
Da li kod nas ima privatno osiguranje u slučaju da čovek izgubi posao.

Bio sam u Erste banci da se raspitam oko kredita sa fiksnom kamatom od 4.85%. Uslov je da zgrada ima energetski pasoš, što znači da u obzir dolazi samo novogradnja, e onda na osnovu energetskog pasoša, odnosno energetskih karakteristika zgrade se određuje učešće. Najmanje je 10% za najbolje karakteristike, ali može biti i 20-30% za lošije karakteristike. Plus ovo važi za rok otplate od 20 godina. U prevodu nije baš onako kao što reklamiraju, daju ti povoljniju kamatu ali uz njihove proizvoljne uslove. Tako da po meni dati uslovi nisu ništa bolji od uslova koje daju druge banke.
Da li su vam možda rekli koju klasu energetskog razreda traže za učešće od 10%, pretpostavljam A, za koju ja mislim da nema nijedna stambena zgrada u Srbiji.
Dok sa klasu C koja je minimalna sada za dobijanje Upotrebne dozvole za stambenu gradnju ima većina zgrada.
Klasa B energetskog sertifikata(pasoša) ima stvarno samo izuzetno mali broj bolje novogradnje.
Tako da je ovo po meni jedan ozbiljan marketinški trik od strane banke kako da privuku buduće klijente.

i ranije (pre par godina), jedina banka koja je meni nudila fiksni kredit za starogradnju, je bila raiffeisen, a da nisu trazil energetski pasos, vec samo procenitelja.
intesa, otp, i postanska su trazile klasu b

Jednostavno rastu rizici za banku ... Oni naplaćuju na jednom kreditu koliko bi na zapadu zaradili na 2 ili 3. Valjda je to dovoljno da se pokrije rizik?
Da li kod nas ima privatno osiguranje u slučaju da čovek izgubi posao.
Postoji, ali detalje ne znam, kod njih treba pročitati detaljno celokupan Ugovor o tom osiguranju i šta to podrazumeva u stvarnosti.

Da li su vam možda rekli koju klasu energetskog razreda traže za učešće od 10%, pretpostavljam A, za koju ja mislim da nema nijedna stambena zgrada u Srbiji.
Dok sa klasu C koja je minimalna sada za dobijanje Upotrebne dozvole za stambenu gradnju ima većina zgrada.
Klasa B energetskog sertifikata(pasoša) ima stvarno samo izuzetno mali broj bolje novogradnje.
Tako da je ovo po meni jedan ozbiljan marketinški trik od strane banke kako da privuku buduće klijente.

Znam kad sam gledao uslove za "zeleni" kredit, tražili su B, što samo ove najskuplje novogradnje imaju.

Upravo tako i izuzetno mali broj njih stvarno i dobije razred B.
Evo imamo ovde članove koji su kupili skupu novogradnju, pa bih svakako pretpostavio da preko 60-70% njih ima(imaće) objekat(zgradu) energetske klase C.
Izdavanje Energetskog sertifikata(pasoša) se dešava nakon kompletno izgrađenog objekta, on se ne može dobiti tokom gradnje ili pre gradnje.
Prilikom dobijanja građevinske dozvole se izrađuje Elaborat energetske efikasnosti na osnovu kog bi se moglo pretpostaviti koji će Energetski razred i biti sama zgrada.
Kada kažem pretpostavi, mislim na to ako tokom izgradnje neće odstupiti od predviđenih svih karakteristika zgrade(materijala).
Zato se ne može dobiti Energetski pasoš pre kompletno izgradjenog objekta.

Kada li će lastavice da povećaju cenu za 10-15% 🤔. Taman za drugu fazu da imaju dobru početnu cenu 🤔. Ako je prave uopšte.
@G.I.Joe ti si upućen u the One. Kako ide prodaja? Kad dižu cene? 100e po kvartalu po dogovoru ili će odmah više?

The German Economy Ministry expects the economy to shrink in 2024 for the second year in a row, now forecasting a 0.2% contraction instead of its prior estimate of 0.3% growth, a major newspaper reported on Sunday.

Nisu mi eksplicitno naveli. I ja pretpostavljam da je A. Rekli su mi da im dostavim pasoš pa će na osnovu njega odrediti.

The German Economy Ministry expects the economy to shrink in 2024 for the second year in a row, now forecasting a 0.2% contraction instead of its prior estimate of 0.3% growth, a major newspaper reported on Sunday.
Predstoje teške godine za EU. Ja sad malo gledam poslove u raznim branšama, razmatram kao neke promene. Situacija deluje baš očajno. Bukvalno deluje kao da niko zaista ne zapošljava

Predstoje teške godine za EU. Ja sad malo gledam poslove u raznim branšama, razmatram kao neke promene. Situacija deluje baš očajno. Bukvalno deluje kao da niko zaista ne zapošljava

Odličan tekst.

"U pitanju je čitava armija partijskih glavešina i aktivista koju treba nahraniti, obući, udomiti, jednom rečju skućiti. Nenamenska potrošnja služi tome da se stranačka armija izdržava. Otuda je Srbija pod dvostrukim ekonomskim udarom. Rast evropske ekonomije se usporava, što čini i Srbiju manje atraktivnom za nove investicije, a država nastavlja da troši na stadione i slične izlišne projekte."

Inače za zapošljavanje, više se skuplja baza nego što se radnici traže. Kvalitetna baza omogućava HR-u da ima kontakte ljudi za slučaj da se javi potreba za odredjenim profilima (odlazak za veću platu npr, pa da mogu brzo da zamene nekog). Ukoliko ti nije nužno, ne bih savetovao promenu posla. Last in, first out.

Kaze nova a mi bukvalno 4.2% rast 2025. godine ;-)))))))

Kaze nova a mi bukvalno 4.2% rast 2025. godine ;-)))))))
Vradovicu, makar napisi i neki komentar:

"Consumption has been the main driver of growth in 2024 and this will likely remain the case in 2025. We expect consumption growth to pick up from 0.8% to 4.2% in 2024 as disinflation and strong wage growth boosted real income, pensions rose markedly, and financial conditions started to ease," the report read."

U prevodu, dizete kredite za sve i svasta i to ulazi u BDP. Posto se uzimanjem kredita povecava BDP, to znaci da mozete da podignete plate i penzije drzavnim cinovnicima sto ce dalje povecati potrosnju i inflaciju. Oko 5+% inflacije 2024 i preko 4% u 2025.

Ajde da su napisali sporazum sa Kinom je povecao investicije u Srbiju za 7-8-10 milijardi i to ne povecalo projekcije porasta BDP-a. Ja bi rekao "Bravo. Svaka nam čast". Ovako da udaram smajliće što se tata zadužuje i bahati a ja moram da mu vraćam kredit....neka hvala.

Super nam ide. Samo sto vise da se zaduzimo.

"Dodaje se da se fiskalna pravila suspenduju samo u slučaju prirodnih katastrofa i eksternih šokova koji utiču na ugrožavanje zdravlja ljudi, nacionalne bezbednosti i značajan pad privredne aktivnosti."

Poslednja izmena:
Kada li će lastavice da povećaju cenu za 10-15% 🤔. Taman za drugu fazu da imaju dobru početnu cenu 🤔. Ako je prave uopšte.
@G.I.Joe ti si upućen u the One. Kako ide prodaja? Kad dižu cene? 100e po kvartalu po dogovoru ili će odmah više?
Nisam ja baš neki ekspert za The One, ali pratim na Kadeninom sajtu jer imaju uživo da vidiš da li se šta proda. Pa je onda lakše da se proceni. Cene za Tower (Kulu) su digli za 500-1000e po kvm u odnosu na ostale 3 lamele. Poslednji put su cene kvadrata, u ostalim lamelama - ne u Toweru, digli za 10% tamo negde u februaru ili martu ove godine. Tada još Tower nije bio ni pušten u prodaju.
Sad sam baš opet proverio Tower je prodao 10/48 puštenih stanova što ispada 20% puštenih stanova. Za neke 2 nedelje prodaje nije loše ali nije kao kad su puštali ostale lamele kad je odmah planulo 50% na prodajnom danu. Da li će biti daljeg dizanja cena, stvarno ne znam. To zavisi od milion faktora.
U svakom slučaju mislim da se sad i za dvosobne stanove može lepo razgledati i ne moraš odmah skakati na prvu loptu.
Da li će padati cene kao što kaže stručnjak za nekretnine Nikola S. - u ovom i sličnim projektima u narednih 6-12 meseci mogu slobodno reći da neće ni dinara. Posle ko zna. Ali ovaj konkretno projekat i svi u okolini su obezbeđeni s projektnim finansiranjem tako da im likvidnost nije problem.

Hoće sigurno. Vidiš da se vradovic aktivirao posle 2 godine 🙂.
Tek treba da se ulije u zemlju najveće zaduženje zemlje od 2000 godine.

Da vam kažem jedan insajd info: to od 10% može isključivo ako kupite po nekoj ok ceni, dakle da procenitelj banke proceni da stan vredi >90% dogovorene cene (100 - učešće 10), što u slučaju većine proizvoljno određenih cena u starogradnji teško biva a i sada u nekim novogradnjama takođe. Drugim rečima, vi aplicirate za to, pa ako vas ne odbiju iz drugih razloga (već sam pisao ako ne radite u korporaciji, ako firma ne posluje dobro, delatnost i ostalo), mogu tražiti veće učešće
To je oduvek bilo tako. Nekretnina je morala biti procenjena iznad iznosa kredita, i uvek su postojale dve opcije ukoliko to nije slučaj, da staviš neku drugu, skuplju, nekretninu pod hipoteku ili da povećaš učešće.

A najviše me čudi što su ovi silni ekonomski eksperti sa teme tvoj post protumačili kao zatezanje uslova banaka...

Za sve ljubitelje Savskih blokova i onima kojima treba dobar električar da razvuče instalacije po stanu, javite se direktno vlasniku (uračunato to povećanje cena o kome govorite)

Za sve ljubitelje Savskih blokova i onima kojima treba dobar električar da razvuče instalacije po stanu, javite se direktno vlasniku (uračunato to povećanje cena o kome govorite)
Ovaj stan je HOROR! Ne vredi 800e a ne 2800 po kvm! Mislim strašno. Bez ikakvih predrasuda, mislim da vlasnik nikada nije video na gomili ni 182,500 din a kamoli eura. On i kad, i ako dobije te pare, ima da ga srčka lupi:))) Taj ne uloži mesečno u održavanje stana ni 500 din a kamoli da plaća održavanje zgrade 1e po kvm koliko košta u novim zgradama. Da je barem okrečio stan sa običnim kamenim krečom, što se nekada prodavao na Trošarini iz kamiona:)) Ne znam da li ima to još negde da se kupi. Ovde se uopšte ne radi ni o parama ni o iznosu već o vaspitanju?!
Ovo je stan kao da je sad iz pojasa Gaze! Može komotno doći reporter RTSa i da napišu UŽIVO i niko ne bi posumnjao da nije Gaza.

Ponekad su mi nejasne agencije. Njima je objavljivanje oglasa isto trošak. Da li ste nekada čuli da agencija jednostavno ne želi da oglasi neki stan po nekoj ceni?
Da se razumemo, druge su okolnosti bile u prošlosti. Ja mislim sada. Očigledno je da ovo iz oglasa nema ni najmanju šansu da se proda po traženoj ceni a opet agencija je spremna čak i da joj to bude trošak. Jedini razlog koji mogu da smislim je da je ponuda toliko očajna, pa ipak je bolje da imaju bilo šta u ponudi nego ništa.
Skoro sam bio do agencije.....užasna je situacija 🙂. Njih 7-ro tamo....izbacuju neke lokacije što me ne zanimaju, nemaju šta da ponude....sve prizemlja, kosine i potkrovlja......mnogo se ljudi povuklo sa tržišta. Mislim da su u velikom problemu iskreno. Uskoro će i tamo biti smanjenja radnika. Bude sigurno neka ponuda dobra za nekog njihovog pajtosa ali u globalu....baš loše. Bukvalno ćeš pre sam naći stan kod investitora ili preko interneta ili fb oglasa nego što će ti oni naći.

To je nasleđen stan verovatno, tu obično ima ili više naslednika ili je plan da se proda jedan, kupi dva stana itd. Otvorili oglase, videli po kojim ciframa je oglašeno i onda udarili malo jače da bi "imali prostora za pregovore".

Pakao je što je bar trećina oglasa na ovaj fazon.

Koliko biste vi ponudili za ovakav stan da imate dovoljno keša za kupovinu i renoviranje?

Moja neka procena da bih ponudio max 2100-2200€ za kvadrat.

Ovaj stan je HOROR! Ne vredi 800e a ne 2800 po kvm! Mislim strašno. Bez ikakvih predrasuda, mislim da vlasnik nikada nije video na gomili ni 182,500 din a kamoli eura. On i kad, i ako dobije te pare, ima da ga srčka lupi:))) Taj ne uloži mesečno u održavanje stana ni 500 din a kamoli da plaća održavanje zgrade 1e po kvm koliko košta u novim zgradama. Da je barem okrečio stan sa običnim kamenim krečom, što se nekada prodavao na Trošarini iz kamiona:)) Ne znam da li ima to još negde da se kupi. Ovde se uopšte ne radi ni o parama ni o iznosu već o vaspitanju?!
Ovo je stan kao da je sad iz pojasa Gaze! Može komotno doći reporter RTSa i da napišu UŽIVO i niko ne bi posumnjao da nije Gaza.
Hahahhah. Kameni kreč sa Trošarine 😂😂
Nikad bolji opis stana nisam pročitao.

Vrh