Šta je novo?

Cene nekretnina

Blok 62 za 2700 EUR/m2

Do 2026. idemo na 3000
Ja sam pre par stranica kacio par stanova po 2100-2400 eur /m2 na NBGD a da nisu blok 61/62, problem je sto manje kvadrature su skuplje, ovo su sve bili trosobni stanovi od po 70-80 m2.
Jedan od njih je u medjuvremenu otisao / prodat je:

Tako da toliko o padu cena / potraznje, otisao je za par dana od oglasavanja koliko vidim.
2700 eur/m2 je previse za blok 62 mada mislim da ce otici za 2600 ili 2550 jer je ipak namesten i renoviran.

11.1% skok.
Vrlo realno ali moguce i vise od toga. Ne treba zaboraviti da spustaju kamate.
Po trenutnoj situaciji rate stambenih kredita ce poskupeti od januara i verovatno pasti tek u toku godine ako ECB nastavi sa smanjenjem kamatnih stopa i EURIBOR nastavi pad.

Doduse po meni je to neminovno svakako, tako da ce verovatno prvu polovinu 2025 krediti biti malo skuplji a drugu polovinu ce vec biti slicni danasnjoj ponudi (kamate / euribor mora da padne na 2%) osim ako se ne produzi odredba ili banke smanje proviziju (mozda poboljsanje kreditnog rejtinga kao izgovor za to da ne ispadne da im treba likvidnost?)

Banke neće smanjiti proviziju kod nas jer su banda :) Čekamo još taj zakon o kamatama.

Mislim da svakako ova situacija gde se starogradnja približava novogradnji po ceni nema smisla ako nije centar grada. Kosa Kvart prodaje trosobne stanove po 3000/m2. Džo je rekao da je njegova rođaka dobila popust u Lastavicama. Ko može da se pruži malo više ili sačeka, moći će pre da kupi novogradnju nego da kupuje ove komunističke starudije.

Jeste ovo renoviran stan, ali ako si nekad bio u tim blokovima, jasno ti je koliko su te zgrade u lošem stanju generalno.

Banke neće smanjiti proviziju kod nas jer su banda :) Čekamo još taj zakon o kamatama.
Zavisi da li im zafali likvidnosti, mada imajuci u vid da su 2023 bili rekordno poslovali sumnjam.

Mislim da svakako ova situacija gde se starogradnja približava novogradnji po ceni nema smisla ako nije centar grada. Kosa Kvart prodaje trosobne stanove po 3000/m2. Džo je rekao da je njegova rođaka dobila popust u Lastavicama. Ko može da se pruži malo više ili sačeka, moći će pre da kupi novogradnju nego da kupuje ove komunističke starudije.
Mislim da se tu ne prica u razlici kvadrata puno. Imas ti situacije gde izmedju garsonjere i stana od 80m2 je razlika 300-400 EUR po kvadratu u nekim novogradnjama i starogradnjama.
Ko ima para za veci stan njemu nema smisla starogradnja jer su tu sa povracajem PDVa cene blizu.

Jeste ovo renoviran stan, ali ako si nekad bio u tim blokovima, jasno ti je koliko su te zgrade u lošem stanju generalno.
Slazem se, ne volim te blokove i ceo savski deo NBGDa mi je depresivan, preferiram centralne i blokova prema dunavu cak iako i tu ima katastrofa zgrada manje mi je depresivno od stepenica i sivila savskog dela.

Po trenutnoj situaciji rate stambenih kredita ce poskupeti od januara i verovatno pasti tek u toku godine ako ECB nastavi sa smanjenjem kamatnih stopa i EURIBOR nastavi pad.

Doduse po meni je to neminovno svakako, tako da ce verovatno prvu polovinu 2025 krediti biti malo skuplji a drugu polovinu ce vec biti slicni danasnjoj ponudi (kamate / euribor mora da padne na 2%) osim ako se ne produzi odredba ili banke smanje proviziju (mozda poboljsanje kreditnog rejtinga kao izgovor za to da ne ispadne da im treba likvidnost?)
Rate neće poskupeti jer kamate padaju. Drugo već sada banke daju fiksnu kamatu na 20 godina koja je niža od 5% što je sada po Uredbi Vlade zakucano kao max. Sad ko želi nek uzima kredit jer će sledeće godine biti teže do kredita zbog ekonomije na Zapadu. Lakše do stana ali teže do kredita :))

Ja mislim da nece poskupljivati pogotovo sad zbog investicionog rejtinga. Na medjubankarskom trzistu moguce je da i to utice na kamate.

Rate neće poskupeti jer kamate padaju. Drugo već sada banke daju fiksnu kamatu na 20 godina koja je niža od 5% što je sada po Uredbi Vlade zakucano kao max. Sad ko želi nek uzima kredit jer će sledeće godine biti teže do kredita zbog ekonomije na Zapadu. Lakše do stana ali teže do kredita :))
Trenutno imamo situaciju gde je ovo ponuda za varijabilnu ratu:

Varijabilna kamatna stopa od 3,25% do 4,55% + tromesečni EURIBOR.
1,1%+3M EURIBOR do 31.12.2024

Sto znaci da je trenutna promenljiva NKS 4.34% ali nakon isteka odredbe kojom je provizija banke ogranicena na 1.1% do kraja 2024 ta ponuda ide na 6.34+%

Moras imati u vidu da je kod nas 3% kamate fiksno kod banki kao provizija, i da osim ako EURIBOR ne padne ispod 2% nece biti bolje od 5.03% na 30 godina koje nude sada dok traje odredba.

Bez odredbe krediti kod nas bi bili u rangu 6.5-7.8% i to sa varijabilnom ratom, fiksni bi verovatno bili oko 8%.

Ja mislim da nece poskupljivati pogotovo sad zbog investicionog rejtinga. Na medjubankarskom trzistu moguce je da i to utice na kamate.
Procitaj komentar iznad na sta mislim pod poskupljivanje.
Kamatne stope ce ici dole, ali trenutna ponuda banke je takva jer su im ogranicili proviziju na 1.1% dok je pre ogranicenja bila 3%, to je specificna uredba koja prestaje da vazi krajem ove godine.

A da li ce na snagu stupiti uredba o maksimalnoj kamati koja ja ponderisana kamatna stopa +20% videcemo isto do kraja godine, svakako ocekujem da ce ljudima koji imaju promenljivu kamatnu stopu sada skociti rata od januara, pa ce mozda se vratiti na isto do septembra sledece godine.

Nakon izveštaja o zaposlenosti u USA, promenila su se očekivanja tržišta za obaranje kamata od 0,5% u novembru sa 93% na 0%.

Nakon izveštaja o zaposlenosti u USA, promenila su se očekivanja tržišta za obaranje kamata od 0,5% u novembru sa 93% na 0%.
Videcemo, Novembar je specifican ipak jer su im izbori tada.
Evropa je doduse u problemu tako da mislim da se kod nas nastavlja pad kamata.

Uvek se sve radi polovicno. Banke bi trebale da ogranice marzu bankama ali direktno. Ne ovako indirektno sa ukupnom kamatom.

@G.I.Joe, da se pohvalim. Zaigrala mečka i kod nas. Svaki trošak iznad 5k ide na krizni štab na odobrenje. U prevodu sve što ne znači prestanak rada kompanije se odbija....
Nažalost ali SVI kopiraju jedni druge. Kad da postoji neki Vrhovni Globalni Vožd koji kaže sad svi radite od kuće, onda sad svi nazad u kancelarije, pa sad svi štedite. Znam ja to. Više se ne obazirem na to. Dok god je plata redovna i stiže na vreme i dok ne traže check in i check out svih 5 dana iz kancelarije meni je OK.
Biće tih mera štednje još i više.
Juče pričam s jednim IT konsultantom na dečijem rođendanu, imali su 6 konsultanata outsourcovano kod Shella, sad ih imaju samo 1. Mada Shellu ide super, kao i svim naftnim i energetskim kompanijama, režu svejedno... Isto došla naredba prekidamo projekte, ovih 5 nećemo više ostavite jednog samo i kraj.

Nažalost ali SVI kopiraju jedni druge. Kad da postoji neki Vrhovni Globalni Vožd koji kaže sad svi radite od kuće, onda sad svi nazad u kancelarije, pa sad svi štedite. Znam ja to. Više se ne obazirem na to. Dok god je plata redovna i stiže na vreme i dok ne traže check in i check out svih 5 dana iz kancelarije meni je OK.
Juče pričam s jednim IT konsultantom na dečijem rođendanu, imali su 6 konsultanata outsourcovano kod Shella, sad ih imaju samo 1. Mada Shellu ide super, kao i svim naftnim i energetskim kompanijama, režu svejedno... Isto došla naredba prekidamo projekte, ovih 5 nećemo više ostavite jednog samo i kraj.
Sve zavisi od tržišta do tržišta. Npr u FR u kriznim vremenima oni uzimaju više konsultanata. U Austriji je obrnuto.

Ovo je dobra informacija.

O tome se radi. Promenjen je narativ. Svi smanjuju sve. Štite nominalnu profitabilnost rezanjem troškova pošto je i nominalni promet ugrožen. Realni je već mnogo mnogo niži. Ušli smo u eru neizvesnosti poslova. Znaš i sam koliko treba da se preokrene situacija.

Bio sam u Erste banci da se raspitam oko kredita sa fiksnom kamatom od 4.85%. Uslov je da zgrada ima energetski pasoš, što znači da u obzir dolazi samo novogradnja, e onda na osnovu energetskog pasoša, odnosno energetskih karakteristika zgrade se određuje učešće. Najmanje je 10% za najbolje karakteristike, ali može biti i 20-30% za lošije karakteristike. Plus ovo važi za rok otplate od 20 godina. U prevodu nije baš onako kao što reklamiraju, daju ti povoljniju kamatu ali uz njihove proizvoljne uslove. Tako da po meni dati uslovi nisu ništa bolji od uslova koje daju druge banke.

Bio sam u Erste banci da se raspitam oko kredita sa fiksnom kamatom od 4.85%. Uslov je da zgrada ima energetski pasoš, što znači da u obzir dolazi samo novogradnja, e onda na osnovu energetskog pasoša, odnosno energetskih karakteristika zgrade se određuje učešće. Najmanje je 10% za najbolje karakteristike, ali može biti i 20-30% za lošije karakteristike. Plus ovo važi za rok otplate od 20 godina. U prevodu nije baš onako kao što reklamiraju, daju ti povoljniju kamatu ali uz njihove proizvoljne uslove. Tako da po meni dati uslovi nisu ništa bolji od uslova koje daju druge banke.
Jesi se raspitao u AIK banci? Vidim da su i oni krenuli da reklamiraju 10% ucesca:
Screenshot 2024-10-07 at 11.04.20.png

Referenca:

Da vam kažem jedan insajd info: to od 10% može isključivo ako kupite po nekoj ok ceni, dakle da procenitelj banke proceni da stan vredi >90% dogovorene cene (100 - učešće 10), što u slučaju većine proizvoljno određenih cena u starogradnji teško biva a i sada u nekim novogradnjama takođe. Drugim rečima, vi aplicirate za to, pa ako vas ne odbiju iz drugih razloga (već sam pisao ako ne radite u korporaciji, ako firma ne posluje dobro, delatnost i ostalo), mogu tražiti veće učešće

Da vam kažem jedan insajd info: to od 10% može isključivo ako kupite po nekoj ok ceni, dakle da procenitelj banke proceni da stan vredi >90% dogovorene cene (100 - učešće 10), što u slučaju većine proizvoljno određenih cena u starogradnji teško biva a i sada u nekim novogradnjama takođe. Drugim rečima, vi aplicirate za to, pa ako vas ne odbiju iz drugih razloga (već sam pisao ako ne radite u korporaciji, ako firma ne posluje dobro, delatnost i ostalo), mogu tražiti veće učešće
Tako je uobicajena stvar na zapadu. Takozvana "Asking price" mora da bude ista kao "appraisal".

Znači dolazimo do početka kada su banke počele da zatežu. Čekaj, kažeš korporacije su trenutno negativne ili pozitivne za banke? 😁

Pozitivno. Gleda se da li radis u nekoj velikoj firmi ili radis u nekoj firmici tek tako. Gleda se koliko ta firma ima prometa, zaposlenih, da li je profitabilna i slicno. Sve uobicajene stvari jer se tako procenjuje rizik. (Tako rade). Meni je to u velikoj meri nebuloza. Zato sto taj neko moze da izgubi posao ocas posla a neko moze da ima 5 nekretnina koje rentira i da nema ni jedan dug a da je on njima "rizican" jer nema posao.

Vrh