Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovaj ko sad posle ovoga ne cestita na ovom velikom uspehu i ko posle svega ovoga misli da ce "da padnu cene" nekretnina (a pogotovo onaj ko misli da ce preko 30%) treba da ode da uradi EEG i MRI.

Naravno sve cestitke za investicioni rejting!
E Radule Radule. I kad investiraš u neku kompaniju gledaš neke fundamente. Ovo mu se svodi kao da ulažeš u kompaniju koja lažira podatke iz meseca u mesec sve dok jednog dana ne prsne. U prethodnom periodu ako nisi investirao si na gubitku ali koliko će ovo da traje.....logika na tržištu ne postoji....to smo već naučili. Market sve zezne na ovaj ili onaj način.

Da li je realno da uz nove tehnologije i materijale danas, i cene novogradnji od 3k+ i dalje ne mogu se napraviti stanovi koji su maksimalno izolovani od spoljasnje buke?
Naravno da mogu. Zato sam i platio 10% više poslednji sprat 😉. Iskreno se nadam da ću i pogoditi moju procenu da će to napraviti kako treba. Prednosti penthausa bi trebalo da se ostvare, manji dodir sa komšijama, pogled itd...Mane su uglavnom na loše izvodjenje, vlaga, prokišnjavanje, pritisak vode itd... Tih mana nema ukoliko je sve ok odradjeno.
Imam stanove i u prizemlju i u potkrovlju(porodica i rodbina) i mane su upravo te koje se i govore ovde.
Prizemlje iskreno ne bih uzeo nikad u životu za život, mada je to subjektivno mišljenje jer sam živeo jedan period u istom.
Za poslednji sprat ako se uradi kvalitetno po meni ima više prednosti nego mana.

Ulazem kviska. Terminator kaze 10-20% za 6 meseci.
Kakvo ringišpil iskustvo u Bg. Pomisliš da se sve završilo, kad ono - novi početak.
Ubrzo (ja ulažem kviska na otprilike 8 do 10 meseci) ćemo čuti ljude kako pričaju : znaš da sam mogao da uzmem stan na Nbg za ispod 3k/m2. A vidi ti ovo sad...
Bikovi hvataju zalet, već im čujem topot!

P. C. Obišao sam jednu bivšu Expo lokaciju. Ko tvrdi da je Expo samo jedan "sell the news" dogadjaj, vrlo verovatno ne zna o čemu tačno govori.

Skok poslova u Americi:

Videcemo sta ce revizija da kaze, nisam ocekivao skok.
Kako nisi? Pa ja sam mogao glavu na panj da stavim da će sve biti super do izbora! Svi, ali bukvalno svi izveštaji do izbora, tj do kraja dana u utorak ili da kažem do srede ujutro u novembru će biti savršeni. Znači ili isti sa predviđanjima (estimates) ili bolji. Odavno su oni postali Slobin RTS. Još da kažu da se benzin prodaje za 7 din za litar (da dinara ne dolara na pumpama) e onda su došli do dna ili vrha:))) ili po današnjem kursu oko 7c po litru ili 30c po galonu :)) a u realnosti toga nigde, osim u glavi Joe Bidena!

E samo da istaknem prednosti poslednjeg sprata. Imaš svoj mir. Ne čuješ 95% stvari koje čuješ na nižim spratovima. Pogled je najčešće vrhunski. Nema insekata. Itd.

Ja sam živeo 4 godine. Ne bih iskreno kupio nikad poslednji sprat (čak i penthaus). Ipak smo mi divljina što se tiče i stambene zajednice (sirotinja i zajednički troškovi investicionog održavanja) a sa druge strane investitora (2 godine garancije na stan).
Uvek je topliji leti i hladniji zimi. Previše minusa i tek po koji +.
Koliko ljudi, toliko cudi …ja recimo ne bih nikada vise mogao da živim na nižem spratu od zadnjeg…imam 2 m zajednickog zida sa jednim komšijom…uz prihvatljivost da je leti malo toplije , a zimi malo hladnije…

https://www.expo2025.or.jp/en/

Onaj veći Expo je ove godine u Osaki, treba ispratiti kako će to ide, iz prve ruke Japanci su očajni slabim odzivom i lošom kalkulacijom …države ako ništa su uzimale znatno manje površine paviljona…ne znam ima li Srbija tamo paviljon i promovišemo li nas Expo27 tamo…nema po vestima , za razliku od Dubaija

Da li je realno da uz nove tehnologije i materijale danas, i cene novogradnji od 3k+ i dalje ne mogu se napraviti stanovi koji su maksimalno izolovani od spoljasnje buke?
Danas su materijali toliko napredovali da možeš da radiš šta hoćeš. Stvar je u tome što bi onda investitori takvom izgradnjom smanjili broj kvadrata. Podovi i tavanice se resavaju medjuspratnom izolacijom. Zidovi do komšija i hodnika duplim zidom sa zvučnom i termo izolacijom. Deblji zid=manja neto površina koju mogu da ti naplate......a mora se naplatiti svaki cm prostora.

a i desava se da imas super materijale a majstori ti ne odrade kako treba

kao imas plivajuci pod a ono tuki
drugo jos uvek nisam cuo da je nekom stan skroz izolovan od udarne buke, neka buka uvek postoji, u kojoj meri pitanje je naravno

Nisu samo ni majstori krivi, ima tu mnogo faktora.
Treba iskontrolisati taj materijal da li je adekvatan, rok upotrebe, da li se skladištilo odgovarajuće itd...
Zatim samo izvodjenje treba da se dešava kada se steknu odgovarajući uslovi itd...
A često usled pritiska brzih rokova i angažovanja od strane podizvodjača, podizvodjača- posizvodjača dodju i majstori koji su baš amateri.

Ulazem kviska. Terminator kaze 10-20% za 6 meseci.
Normalno da hoće. Taj target je već postavljen početkom godine kada su povećali cenu zelenoj aveniji na 3200 dok su ostali projekti bili 2400. Sada je cena ostalih 2700-2800. Taman do 3200 imamo toliko. Mora sve da se rasproda pa makar to značilo 1.5-2 milijarde novog duga godišnje na povećanje plata i penzija državnim činovnicima kako bi se povećala likvidnost.

Nisu samo ni majstori krivi, ima tu mnogo faktora.
Treba iskontrolisati taj materijal da li je adekvatan, rok upotrebe, da li se skladištilo odgovarajuće itd...
Zatim samo izvodjenje treba da se dešava kada se steknu odgovarajući uslovi itd...
A često usled pritiska brzih rokova i angažovanja od strane podizvodjača, podizvodjača- posizvodjača dodju i majstori koji su baš amateri.

realno, mene zabole ko je kriv, jer kupac na kraju uvek ispasta. i to je problem sa cenama u bgu, skontas da je sve fuseraj kada ti se useli prvi aktivniji komsija

tamo bg na vodu teli da biju baku praseta jer se malo razdro a ovde puleni kao bradovic su u fazonu najjace ikad

Pročitajte lepo ovu poruku. Zašto kažem iz duga. Plate državnih činovnika su maltene zakucane visinom budzeta. To je oko 23% poslednjih 20 godina. PIO izdaci zavise od tekuće zaposlenosti (u SEKI je bila niska i mnogo se izdvajalo). Kada se zadužiš kao zemlja, povećavaš budzet svake godine i onda "imaš prostora za povećanje plata". Povećane plate povećavaju medijalnu zaradu a investitori imaju formulu. 65m2=20 godina medijalne zarade.
Mi se progresivno zadužujemo od 2020 godine + imamo zakucan kurs + imamo veću inflaciju. Kurs ne smemo da diramo ali zato obezvredjujemo vrednost evra u Srbiji.
NDP nam nije uopšte toliko porastao kao BDP. Razlika između ta dva je upravo koliko zavisimo od zaduživanja i stranih investicija (stranih kompanija). O NDP-u nećete nigde ništa čuti naravno.
Da prevedem, ako strane firme krenu da štucaju i ako više ne možemo da se zadužimo to nas gura u krizu. Debelu krizu. Zato Srbija ne sme da stane 😊. Oni se ne trude da sakriju nešto, sve lepo kažu. Na nama je samo da otkrijemo zašto se nešto dešava.

U skladu sa tim, meni je zaista zabrinjavajuća najava države o nekakvim prosečnim platama od 1400e oko 2027. Medijana je trenutno oko 650e (obično oko 70% od prosečne plate). Na 1400e prosečne plate je to oko 980e tj oko 50% više nego danas.
U tom scenariju, ako pogledamo prethodni period i pravilo investitora 65m2=20 godišnjih medijalnih zarada.....Mirijevo od 5k bi postalo stvarnost.
Problem je što bi to samo bilo lokalizovano na Srbiju i par kung fu zemalja koje će se slično ponašati. Prodajom bi mogao da priuštiš Beč 1/1 npr. Kako bi život izgledao:
- cene u prodavnicama bi bile 40-80% veće u odnosu na zapad
- cene komunalija bi bile povećane duplo
- minimalac bi bio 800e
-izgubili bi radno intenzivne fabrike za koje smo davali subvencije godinama
-veliki porast nezaposlenosti
-svi mali biznisi gde se povećanja ne mogu preliti bi bili zatvoreni
-svi manji gradovi bi bili devastirani
-privatnom sektoru bi plate bile 10-15% veće
-državnom sektoru bi plate bile veće 60-100%
-penzije bi bile duplirane
Trijumf mediokriteta i osveta loših djaka- 90te samo na malo drugačiji način 😊.
Ali pošto bi se radilo o najvećoj pljački, većoj čak i od hiperinflacije koju smo imali 90-tih....ja nemam drugi savet osim da iskoristite situacija i da prodate sve što možete i da napustite zemlju. Taktičko povlačenje....jer to će biti neka višedecenijska muka.
Da ne bude da sam samo 🐻. Evo i bull scenarija da se svi obogatite od kupovine nekretnine.

Ali pošto bi se radilo o najvećoj pljački, većoj čak i od hiperinflacije koju smo imali 90-tih....ja nemam drugi savet osim da iskoristite situacija i da prodate sve što možete i da napustite zemlju. Taktičko povlačenje....jer to će biti neka višedecenijska muka.
Ovo se dešava od 2012. ali ne želim da poverujem u skroz crni scenario. Sigurno ćemo biti svedoci i nekih pozitivnih dešavanja.

Sva državna primanja značajno veća, kupovna moć manja ili ista.

Poslednja izmena:
Vrh