Šta je novo?

Cene nekretnina

Podaci iz 2023 godine.
Evo ažuriranog pregleda koji uključuje podatke o porezu na nasleđe imovine za svaku zemlju:

1. **Švedska**:
- **Cena vrtića**: 150-300 evra mesečno (zavisno od prihoda porodice).
- **Dečiji dodatak**: Oko 125 evra mesečno po detetu.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 3.000 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 2.200 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 4.500-7.000 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Javna zdravstvena zaštita pokriva osnovne troškove, uz dodatne doplate za privatno osiguranje, koje može iznositi oko 50-100 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Ukinut 2005. godine.

2. **Nemačka**:
- **Cena vrtića**: 100-500 evra mesečno (u nekim oblastima besplatno).
- **Dečiji dodatak**: Oko 250 evra mesečno po detetu.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 2.800 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 1.900 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 3.500-7.000 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Obavezno javno zdravstveno osiguranje, oko 14-15% bruto plate, s time da poslodavac plaća polovinu. Privatno osiguranje može biti dodatno i košta od 100 evra mesečno naviše.
- **Porez na nasleđe**: Da, porez na nasleđe postoji, sa stopama od 7% do 50%, zavisno od vrednosti imovine i stepena srodstva između ostavioca i naslednika.

3. **Norveška**:
- **Cena vrtića**: Maksimalno 300 evra mesečno (zakonski ograničeno).
- **Dečiji dodatak**: Oko 150 evra mesečno po detetu.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 4.500 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 3.200 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 5.000-8.000 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Javna zdravstvena zaštita je finansirana porezima, s niskim dodatnim troškovima za privatno osiguranje (oko 50-100 evra mesečno).
- **Porez na nasleđe**: Ukinut 2014. godine.

4. **Francuska**:
- **Cena vrtića**: 200-400 evra mesečno (zbog državnih subvencija).
- **Dečiji dodatak**: Oko 130 evra mesečno za drugo dete, povećava se za svako sledeće.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 2.500 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 1.900 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 4.500-10.000 evra po kvadratnom metru (u Parizu i većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Javna zdravstvena zaštita pokriva oko 70% troškova. Dodatno privatno osiguranje košta oko 50-100 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Da, porez na nasleđe postoji, sa stopama od 5% do 45%, zavisno od vrednosti imovine i stepena srodstva.

5. **Španija**:
- **Cena vrtića**: 250-500 evra mesečno.
- **Dečiji dodatak**: Oko 100 evra mesečno po detetu, ali varira po regionima.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 1.800 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 1.400 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 2.500-4.500 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Javna zdravstvena zaštita je besplatna, s dodatnim troškovima za privatno osiguranje od oko 50-150 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Da, porez na nasleđe postoji, s varijacijama između regiona, ali u proseku se kreće od 7,65% do 34%, zavisno od vrednosti imovine i stepena srodstva.

6. **Italija**:
- **Cena vrtića**: 200-500 evra mesečno.
- **Dečiji dodatak**: Oko 80-160 evra mesečno po detetu, zavisi od prihoda porodice.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 2.000 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 1.400 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 3.000-7.500 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Javna zdravstvena zaštita je besplatna, uz dodatno privatno osiguranje koje može koštati oko 50-100 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Da, porez na nasleđe postoji, sa stopama od 4% do 8%, zavisno od vrednosti imovine i stepena srodstva.

7. **Hrvatska**:
- **Cena vrtića**: 50-200 evra mesečno (sa subvencijama).
- **Dečiji dodatak**: Oko 30-100 evra mesečno po detetu, zavisi od prihoda porodice.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 1.000 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 750 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 2.000-3.500 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Obavezno zdravstveno osiguranje iznosi oko 15% bruto zarade, od čega poslodavac pokriva polovinu. Privatno osiguranje može koštati dodatnih 30-50 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Ukinut 2000. godine.

8. **Austrija**:
- **Cena vrtića**: 150-400 evra mesečno, ali u nekim pokrajinama vrtići su besplatni.
- **Dečiji dodatak**: Oko 114-165 evra mesečno po detetu, zavisno od starosti deteta.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 2.800 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 2.000 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 4.000-7.000 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Obavezno zdravstveno osiguranje iznosi oko 7,65% bruto zarade, od čega poslodavac pokriva polovinu. Privatno osiguranje može koštati oko 50-100 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Ukinut 2008. godine.

9. **Finska**:
- **Cena vrtića**: 100-300 evra mesečno, u zavisnosti od prihoda porodice.
- **Dečiji dodatak**: Oko 100-150 evra mesečno po detetu.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 3.000 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 2.200 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 3.500-6.000 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Javna zdravstvena zaštita je pokrivena porezima, s niskim dodatnim troškovima za privatno osiguranje (oko 50-100 evra mesečno).
- **Porez na nasleđe**: Da, porez na nasleđe postoji sa stopama od 7% do 33%, zavisno od vrednosti imovine i stepena srodstva.

10. **Bugarska**:
- **Cena vrtića**: 30-70 evra mesečno.
- **Dečiji dodatak**: Oko 20-30 evra mesečno po detetu.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 1.100 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 850 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 1.500-2.500 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Obavezno zdravstveno osiguranje iznosi oko 8% bruto zarade, uz dodatne troškove za privatno osiguranje koje može iznositi oko 20-50 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Nema poreza na nasleđe.

11. **Grčka**:
- **Cena vrtića**: 150-350 evra mesečno.
- **Dečiji dodatak**: Oko 70-140 evra mesečno po detetu, zavisi od prihoda porodice.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 1.200 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 900 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 1.500-3.500 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Obavezno zdravstveno osiguranje iznosi oko 16% bruto zarade, od čega poslodavac pokriva polovinu. Privatno osiguranje može koštati dodatnih 50-100 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Da, porez na nasleđe postoji, sa stopama od 0% do 40%, zavisno od vrednosti imovine i stepena srodstva.

12. **Rumunija**:
- **Cena vrtića**: 50-150 evra mesečno.
- **Dečiji dodatak**: Oko 20-50 evra mesečno po detetu.
- **Medijalna zarada**:
- **Bruto**: Oko 1.000 evra mesečno.
- **Neto**: Oko 750 evra mesečno.
- **Prosečna cena stanova**: 1.500-2.500 evra po kvadratnom metru (u većim gradovima).
- **Zdravstveno osiguranje**: Obavezno zdravstveno osiguranje iznosi oko 10% bruto zarade, s dodatnim troškovima za privatno osiguranje koje može koštati od 20-50 evra mesečno.
- **Porez na nasleđe**: Nema poreza na nasleđe.
A koliko kosta zubar :kum:

Одавно сам престао да једем слатко, можда само каткад премијум сладоледе. :)

Ja kupujem strane čokolade u lokalnim prodavnicama i nemam taj problem. 250g 345-360rsd. Maxi sam počeo da zaobilazim i da kupujem samo kada moram pošto su cene bezobrazluk.
Počeo sam da radim sve što rade strane firme 🙂. A strane firme režu troškove i štede 🙂.
Elem, pričao sam da su odložili linearno povećanje svima.....sad su izgleda odložili i individualna. Tržište Evrope je baš loše što se tiče rezultata. Negativan rezultat=štednja. Ukidaju i sva službena putovanja koja nisu preko potrebna.
Sledeći korak je koji očekujem (na osnovu prethodne krize) bilo ko da ode, zameniće ga praktikant 🙂.
Eto vam inside info iz realnog sektora

Koliko beše podižu plate državnom sektoru? Kakvi li su njihovi rezultati 🙂

Poslednja izmena:
Ja kupujem strane čokolade u lokalnim prodavnicama i nemam taj problem. 250g 345-360rsd. Maxi sam počeo da zaobilazim i da kupujem samo kada moram pošto su cene bezobrazluk.
Počeo sam da radim sve što rade strane firme 🙂. A strane firme režu troškove i štede 🙂.
Elem, pričao sam da su odložili linearno povećanje svima.....sad su izgleda odložili i individualna. Tržište Evrope je baš loše što se tiče rezultata. Negativan rezultat=štednja. Ukidaju i sva službena putovanja koja nisu preko potrebna.
Sledeći korak je koji očekujem (na osnovu prethodne krize) bilo ko da ode, zameniće ga praktikant 🙂.
Eto vam inside info iz realnog sektora

Koliko beše podižu plate državnom sektoru? Kakvi li su njihovi rezultati 🙂
Ja ti mogu dati primer iz NL iz multinacionalne. ZAMENE NEMA. Kad 3 odu 1 zamenu dobijaš. Nema odmah praktikanta, ništa.
Kad pitaš kako da nastavim dalje - oni kažu "prioritize"! To je sad nova mantra. Prioitizacija...

Ja ti mogu dati primer iz NL iz multinacionalne. ZAMENE NEMA. Kad 3 odu 1 zamenu dobijaš. Nema odmah praktikanta, ništa.
Kad pitaš kako da nastavim dalje - oni kažu "prioritize"! To je sad nova mantra. Prioitizacija...
Joe, ja ću ti dati primer iz mojeg okruženja u kompanijama kod velikih Investitora, kao i kod Izvodjača, pa da kažem i u tom nekom gradjevinskom sektoru u gradjevini koji je u menadzmentu.
Ranije je u ime Investitora i Izvodjača radova bilo za neki veći projekat raspodeljeno po 2 Inzenjera-menadzera na gradilištu i možda još 1-2 u tehničkog službi u firmi.
Sada kada vide/prepoznaju jednog sposobnijeg koji može to sam da obavlja(vodjenje gradilišta) dobija povećanje plate ukoliko pristane da sam to vodi i ako uz to može da radi i paralelno i za drugi projekat, dobija još veći bonus.
Tako da umesto 3 zaposlena, dobijaš jednog koji obavlja sve te poslove i koji zbog stvarnog rada koji realno može da postigne u tih 8h i ok sposobnosti dobija izmedju 50-100% povećanje ili benefite.
Profit u firmi ostaje, on je dobio dodatnu motivaciju za uzimanje na sebe više poslova itd...

Koliko to traje?
Ovde od Rusije kod 50% firmi zbog nesigurnosti. Sada zbog sve lošijih rezultata kod sve više firmi.

Joe, ja ću ti dati primer iz mojeg okruženja u kompanijama kod velikih Investitora, kao i kod Izvodjača, pa da kažem i u tom nekom gradjevinskom sektoru u gradjevini koji je u menadzmentu.
Ranije je u ime Investitora i Izvodjača radova bilo za neki veći projekat raspodeljeno po 2 Inzenjera-menadzera na gradilištu i možda još 1-2 u tehničkog službi u firmi.
Sada kada vide/prepoznaju jednog sposobnijeg koji može to sam da obavlja(vodjenje gradilišta) dobija povećanje plate ukoliko pristane da sam to vodi i ako uz to može da radi i paralelno i za drugi projekat, dobija još veći bonus.
Tako da umesto 3 zaposlena, dobijaš jednog koji obavlja sve te poslove i koji zbog stvarnog rada koji realno može da postigne u tih 8h i ok sposobnosti dobija izmedju 50-100% povećanje ili benefite.
Profit u firmi ostaje, on je dobio dodatnu motivaciju za uzimanje na sebe više poslova itd...
To ne zvuci bas dobro, ako se preoptereti taj jedan radnik i krene da pravi propuste nastace haos, a ne vidim kako nekad nece doci do toga ako covek radi 3 posla pa jos to na 2 projekta.

Da ne pricamo o tome da ako ode covek na bolovanje sada ti treba jos jedan takav "superstar" radnik da ga menja, ili moras brzinski da ubacis ljude koji verovatno su manje sposobni da ga menjaju.

To možda može kod manjih firmi. Kod multinacionalnih ne može zbog HR pravila. Tako da dignu ti platu 10% a povećaju obim posla 100%:))) Dobiješ još kao šargarepu na štapu i akcije koje naravno vestuju tek nakon 3 godine (tako da lipši magarče do zelene trave)... Sve u svemu dignu oko 15-20%. A obim posla su ti digli 100%.

To ne zvuci bas dobro, ako se preoptereti taj jedan radnik i krene da pravi propuste nastace haos, a ne vidim kako nekad nece doci do toga ako covek radi 3 posla pa jos to na 2 projekta.

Da ne pricamo o tome da ako ode covek na bolovanje sada ti treba jos jedan takav "superstar" radnik da ga menja, ili moras brzinski da ubacis ljude koji verovatno su manje sposobni da ga menjaju.
Pa gledano na duže strane postoji taj burn out fenomen za takve ljude.
Ali to su uglavnom ljudi koji su spremni i hoće da ,,grizu,, poslovno.
Pa ukoliko imaš u firmi od 20-30 zaposlenih imaš 4-5 takvih uglavnom se za vreme godišnjih oni menjaju ili snalaze.
Ili ako imaš firmu od 400 zaposlenih i takvih
bude 10-20 menadzera.
Oni su dostupni i konstantno i mimo radnog vremena i tokom godišnjeg pa i bolovanja.
Slažem se da je teško da se zameni 3 ok radnika.
Nisam siguran koliko upravni odbor(direktore) ili te top-menadzere briga za preopterećenje ljudi ukoliko oni to rade odlično i tako kompanija ostvaruje profit, to jest na taj način uštede.

To možda može kod manjih firmi. Kod multinacionalnih ne može zbog HR pravila. Tako da dignu ti platu 10% a povećaju obim posla 100%:))) Dobiješ još kao šargarepu na štapu i akcije koje naravno vestuju tek nakon 3 godine (tako da lipši magarče do zelene trave)... Sve u svemu dignu oko 15-20%. A obim posla su ti digli 100%.
Jasno, mada se i ovde radi o jednoj multinacionalnoj kompaniji sa predstavništvom i sektorom u Srbiji.
Za tu raspodelu poslova to jest povećanje obima od pa da kažem i 200% nekome ko može i hoće i bude uspešan verovatno i daju unapredjenje u poslovnom smislu da opravdaju to povećanje plate.
To se ti bolje razumeš u te izraze, jer on meni ostane isti sposoban čovek samo sa više poslova koje radi i koje je prihvatio na sebe😉
Za HR službu te razumem jer u corp life postoje ti različiti položaji to jest unapredjenja, na osnovu kojih ti je namenjena plata i ona mora biti u tom zacrtanom opsegu.

Ne treba previše plaćati ljude, jer onda oni shvate da mogu da zarade toliko da im više ne trebaš. Evo, vidi Nvidia kakav problem ima: napravili od ljude milionere i sad se ljute što oni nemaju motivaciju da rade istim tempom. A ovi se bune što imaju para, ali nemaju vremena da ih troše. Dakle, moraće da daju otkaze, kupe po par nekretnina (na forumu sam shvatio da je optimala tri, sve preko je čisto iživljavanje) i da ture ostatak u akcije, po mogućnosti konkuretnih kompanija, jer ničija nije gorela do zore.
Umeće je plaćati čoveka dovoljno dobro da ti ostaje veran, a dovoljno loše da se uvek nada nečemu boljem.

Ne znam gde je to gde su prednost temperature 35C+

Some scientists use a complicated outside temperature measurement called wet bulb globe temperature, which takes into account humidity, solar radiation and wind. In the past, it was thought that a wet-bulb reading of 95 Fahrenheit (35 Celsius) was the point when the body started having trouble, said Kenney, who also runs a hot box lab and has done nearly 600 tests with volunteers.
His tests show the wet-bulb danger point is closer to 87 (30.5 Celsius). That’s a figure that has started to appear in the Middle East, he said.
And that’s just for young healthy people. For older people, the danger point is a wet bulb temperature of 82 (28 degrees Celsius), he said.
Izvor.

Iliti - za starije ljude, temperature preko 28C (uz povišenu vlažnost vazduha) postaju opasne po zdravlje (i život). A za zdrave mlađe ljude to je nekih 30.5C.
Hladnoća je daleko opasnija od toplote. Ljudi su evoluirali u toploj klimi i posle se raselili po svetu. Daleko veći broj ljudi umire od hladnoće nego od toplotnih udara.

I generalno je civilizacija prosperirala i širila se u doba toplije klime.

Ja lično ne mislim da je neki stvaran trend globalnog zagrevanja iz mnogo razloga, na primer sva ona mesta gde su pričali da će ih potopiti podizanje nivoa vode i dalje imaju isti nivo vode, ali čak i da to jeste slučaj, bolje je nego trend globalnog zahlađenja.

Ovaj što naplaćuje 5000eur/5h 1na1 konsultacije, a pri tome još i govori kako je ROI na nekretnine 2.5% 😂
Samo ima dobar marketing, i fokusiran je na tu grupu ljudi koji su mu potencijalni klijenti evo i ovde se spominje.
Mada je to u programu dobro rekao jer je našao da poredi 2011 sa 2021god.
Nije poredio prethodnih 10god.

A što se ovde podrazumeva opet da cene samo rastu? Može cena i padati. ROI ne uključuje aprecijaciju jer je to kladionica šta će biti sa cenama.

Ne treba previše plaćati ljude, jer onda oni shvate da mogu da zarade toliko da im više ne trebaš. Evo, vidi Nvidia kakav problem ima: napravili od ljude milionere i sad se ljute što oni nemaju motivaciju da rade istim tempom. A ovi se bune što imaju para, ali nemaju vremena da ih troše. Dakle, moraće da daju otkaze, kupe po par nekretnina (na forumu sam shvatio da je optimala tri, sve preko je čisto iživljavanje) i da ture ostatak u akcije, po mogućnosti konkuretnih kompanija, jer ničija nije gorela do zore.
Umeće je plaćati čoveka dovoljno dobro da ti ostaje veran, a dovoljno loše da se uvek nada nečemu boljem.

A možda je Nvidia zato što je plaćala ljude maksimalno postala jedna od najvrednijih kompanija za desetak godina?

Zato što su plaćali max nisu imali problema oko radne snage, nisu imali menadžere koji se žale da nema ko da radi.

Poslednja rečenica je mantra naših menadžera, tj. ne samo naših već većine evropskih gde radnike posmatraju kao trošak i filozofije "ako ti nećeš ima ko hoće". Jedan od uzroka zašto Evropa ne može da napravi 1/10 novih proizvoda/firmi u odnosu na SAD i Kinu.

A možda je Nvidia zato što je plaćala ljude maksimalno postala jedna od najvrednijih kompanija za desetak godina?

Zato što su plaćali max nisu imali problema oko radne snage, nisu imali menadžere koji se žale da nema ko da radi.

Poslednja rečenica je mantra naših menadžera, tj. ne samo naših već većine evropskih gde radnike posmatraju kao trošak i filozofije "ako ti nećeš ima ko hoće". Jedan od uzroka zašto Evropa ne može da napravi 1/10 novih proizvoda/firmi u odnosu na SAD i Kinu.
Odgovorili ste ozbiljnošću na moju neozbiljnost, čime je sve palo u vodu.

Jeste to je kladionica kao i akcije itd, kojima mi ovde dajemo neke koeficiente i razmatramo mogućnosti, jer je istina da niko ne zna zasigurno šta će biti i kakav će biti ishod.
Isto kao u fudbalu gde ne znaš da li će Brazil pobediti Srbiju.
Ali govoriti da se u prethodnih 10god, ostvarivao ROI od 2.5% je suludo i da još u tome nisu uzeli u obzir rast cena nekretnina.

Koliki je ROI na primijum planini?
Screenshot_20240904_113600_Chrome.jpg

Jeste to je kladionica kao i akcije itd, kojima mi ovde dajemo neke koeficiente i razmatramo mogućnosti, jer je istina da niko ne zna zasigurno šta će biti i kakav će biti ishod.
Ali govoriti da se u prethodnih 10god, ostvarivao ROI od 2.5% je suludo i da još u tome nisu uzeli u obzir rast cena nekretnina.
Zavisi kada je usledila kupovina....oni što su kupili npr 2010-2011 i računali roi od 5%....nisu se baš lepo proveli jedno 10 godina. Prvih 5 pogotovo. Tu je bilo velikih minusa. U proseku -7% godišnje na vrednost stana.
Ne moramo da gledamo uvek lepšu stranu 🙂

Ja sam skeptičan prema nekom ozbiljnijem rastu cena zasnovanom na tražnji s obzirom da Srbija gubi populaciju velikom brzinom (500k manje između dva popisa).

Cena može drastično rasti ako bude opet inflatorni talas kao posledica monetarne politike, ali to je nominalno, a ne realno, tj. nekretnina je samo inflation hedge. Tražnja u BG ima neki plafon koji su rekao bih udarili već, i ovih 35k novih stanova godišnje gde smo je verovatno vrhunac i to će padati narednih godina.

Vrh