21. 10. 2021:10.000 praznih stanova u Beogradu?
Ako je Bloomberg Adria presek beogradskog tržišta nekretnina tačan a prema našim podacima radi se o oko 4300 neprodatih i oko 4000 neuseljenih stanova sa dolaskom novih 13.200 izdatih dozvola u prvom polugodištu 2024. i Expo kontigentom od 2000 stanova tržište će se napokon stabilizovati gde treba. O tome govorimo zadnjih 12 meseci. Sada će doduše za investitore da bude malo teže sletanje ali je valjda red i da kupac dobije svojih 2 godine.
Saveti kupcima (u dosadašnjih 10 godina nismo promašivali):
Nulti: Ne nasedajte na senzacije o cenama. Gledajte broj kredita i prodatih stanova. Zatišje je pred buru (uvek je tako kada se u ovoj industriji menja pravac).
1. Nikako ne kupujte stan kao investiciju u ovom trenutku. Svi fundamenti govore protiv toga. Razmislite o berzi, fondovima i sličnim investicijama. Prosečan prinos na stan kao investiciju u Beogradu u predhodnih 10 godina (kapitalna vrednost) je bila ispod realnih 2,5% (verujte mi). U narednih 10 biće dobro ako uopšte bude pozitivan.
2. Ko želi da kupi stan za život, neka sačeka godinu dana. I zbog cene i zbog novih kvartova.
3. Cene zakupa idu na dole i veoma su fleksibilne, odlično je vreme za dugoročne ugovore bez inflatorne klauzule.
Savet investitorima:
Koliko god brzo možete prodajte šta imate i obavezno propustite sledeću vožnju na ringišpilu.
Svi fundamenti govore u tom pravcu.
Čitajte istoriju i pratite cikluse stanogradnje.
# Dr Nikola Senesi, FRICS
Suština je da me je zanimala stručnost gosn doktora i pokušavao sam da nađem njegova prethodna predviđanja. Deluje da je obrisao ili sakrio ona najkatastrofalnija, jer Google pretraga slabo daje postove iz 2022. npr., pri čemu lik objavljuje nešto svakih nedelju dana, pa je nemoguće da nema postova duže vreme, ali se da probrati ponešto, npr. ono sa slike. Napisao je i da 10 godina nisu pogrešili, a na Linkedin-u ne nalazim nijedno ispunjeno predviđanje dotičnog.Pa to sam i kopirao i potpisao dotičnog…nisam ja Dr i nemam bas vremena da pišem dugačke i dubokoumne analize
Ovo isto su ljudi govorili 2019. i onda se desio ogroman rast. Naravno, neko će reći štampao se novac, ali cene stanova su porasle drastično više nego što je bila inflacija. Cene u nekom trenutku moraju i pasti, ali nakon svega što se dešavalo proteklih godina ljudi skeptični. Ti se ponašaš kao da je ovo sto govoriš sasvim logično i da iz nekog razloga te stvari ne dopiru do nas a u biti daleko je od toga. Oni što su izgubili novac čekajući su jos i dobro prošli. Ljudi koji su izgubili vreme od svog života su najveće žrtve ove situacije.Ja ne znam o kom više rastu pričate. Videli smo i cene lastavica gore. Ne znam da li ste svesni da npr u Beču možeš da kupiš stan već od 5.5-6k. Lastavice 3600-4100. Slične su cene i kod ostalih. Koliko to imamo lufta za rast? 10-15%?
U Beču inače je došlo do pada ove godine oko 4-5 do sada, prošle godine isto 4-5%. Uradili su reviziju pada ove godine sa -11% na -6%.
Kirije već padaju polako. Nema rasta.
Ja ne vidim problem da cene budu i 10k ako ti je nabavna cena evra nula što neko reče gore.
Ok, 2027 prestižemo Beč. Roi 9-12%. Samo bull
Slažem se donekle, sve to stoji. Bilo je što je bilo. Mene samo zanima na osnovu čega tvrdite da će se nastaviti dalji rast kod nas kada je:Ovo isto su ljudi govorili 2019. i onda se desio ogroman rast. Naravno, neko će reći štampao se novac, ali cene stanova su porasle drastično više nego što je bila inflacija. Cene u nekom trenutku moraju i pasti, ali nakon svega što se dešavalo proteklih godina ljudi skeptični. Ti se ponašaš kao da je ovo sto govoriš sasvim logično i da iz nekog razloga te stvari ne dopiru do nas a u biti daleko je od toga. Oni što su izgubili novac čekajući su jos i dobro prošli. Ljudi koji su izgubili vreme od svog života su najveće žrtve ove situacije.
Poenta je da ne treba nikog poslušati, nego čuti vise njih i doneti svoju odluku …Da, hvala tebi na podeljenim informacijama, ali koliko vidim, ko je njega slušao do sada, nije se usrećio. A pošto na osnovu prošlosti zaključujemo o budućnosti, teško da je i sada u pravu.
Evo još dva primera.
Maj 2021:
Pogledajte prilog 210547
Jun 2022:
Pogledajte prilog 210548
Sve u svemu, deluje da piše ono što ljudi žele da čuju, ili ne uzima u obzir da je srpsko tržište atipično, posebno zbog goblina na vlasti, a koji imaju direktan interes da cene only go up. I sl.
O kakvom vi padu cena nekretnina govorite na zapadu? Pa u NL cene rastu još više!! Kakav crni pad?Slažem se donekle, sve to stoji. Bilo je što je bilo. Mene samo zanima na osnovu čega tvrdite da će se nastaviti dalji rast kod nas kada je:
-Inicijalno porasla cena 30% više nego van
-Van pada cena ili stagnira već 2 godine
-kod nas dodatno porasla 10%
Na zapadu treba prvo da stane pad cena pa stabilizacija pa tek onda treba da krene opet rast. Ja zaista ne znam kako mogu da opstanu ove cene kod nas a da ne pričam o daljem rastu.
U čemu smo mi posebni? Jedino mi i Madjari? Osim u najvećoj inflaciji domaće valute gde se gubi tržišna valuacija svega?
Možda smo posebni po sledećem:U čemu smo mi posebni? Jedino mi i Madjari? Osim u najvećoj inflaciji domaće valute gde se gubi tržišna valuacija svega?
Za Austriju sam poslao.O kakvom vi padu cena nekretnina govorite na zapadu? Pa u NL cene rastu još više!! Kakav crni pad?
Cekaj bre, kakvi su ovo brojeviSale nas vragolan samo nas poredi sa Minhenom/Amsterdamom i Becom koji su vec razvijene zemlje i gde ulazi u zasicenje i smanjenja GDP rasta u odnosu na manje razvijene zemlje.
Sto nas ne poredis sa npr Zagrebom i Sofijom, jer valjda je region vise skladniji za poredjenje:
Pogledajte prilog 210579
Pogledajte prilog 210580
Zaboravljam da cene only go down doduse.
Koji su ovo gradovi? Prvi je Zagreb, ali ovaj drugi nije Sofija, Sofija je jeftinija od Beograda (https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Sofia?displayCurrency=EUR).Sale nas vragolan samo nas poredi sa Minhenom/Amsterdamom i Becom koji su vec razvijene zemlje i gde ulazi u zasicenje i smanjenja GDP rasta u odnosu na manje razvijene zemlje.
Sto nas ne poredis sa npr Zagrebom i Sofijom, jer valjda je region vise skladniji za poredjenje:
Pogledajte prilog 210579
Pogledajte prilog 210580
Zaboravljam da cene only go down doduse.