Šta je novo?

Cene nekretnina

Lastavice bi se mnogo brže prodavale da im je cena realna, ali oni po mom mišljenju dosta prosečnu materijalizaciju prodaju za cenu od 3600 kvadrat. Investitorova alavost je glavni problem zbog kog im treba 3 godine da rasprodaju 250 stanova na najpopularnijoj opštini.

Većina stanova u Lastavicama zapravo je prodata po početnoj ceni od 2400-2700 kako je bilo na početku izgradnje. Kad su digli cenu, počeli su da prodaju tri stana mesečno.
50% su podigli cenu u toku izgradnje?
Zato i ide sporija prodaja

Ako sam dobro ispratio, danas smo zakljucili da investitori imaju problem sa likvidnoscu, da projekti kasne (da zlatibor kida), i da ce zbog toga da padnu cene i pre decembra a od decembra sigurno jer krece recesija?
Preskocim par meseci na forumu i dalje ista prica SLEDECA 2-3 MESECA SU KLJUCNA
Vidim Salev85 i dalje pokusava da logicki poveze pocetak i kraj svojih kilometarskih postova. I dalje mu ne ide :ROFLMAO:

Lastavice bi se mnogo brže prodavale da im je cena realna, ali oni po mom mišljenju dosta prosečnu materijalizaciju prodaju za cenu od 3600 kvadrat. Investitorova alavost je glavni problem zbog kog im treba 3 godine da rasprodaju 250 stanova na najpopularnijoj opštini.

Većina stanova u Lastavicama zapravo je prodata po početnoj ceni od 2400-2700 kako je bilo na početku izgradnje. Kad su digli cenu, počeli su da prodaju tri stana mesečno.
Ali svaki projekat je slična priča....Kosa kvart, Zelena Avenija...... 🤷. Šta se sad još završava?

Slažem se sa tim, sigurno je da im ne gori jer ono što su prodali im je već pokrilo investiciju. Međutim, s druge strane sigurno dolazi do usporavanja gradnje u BG jer vide koliko sporo ide prodaja.

Da li će to uticati na cenu, lično sumnjam jer su imali nekoliko blaženih godina hajpa kad su prodavali brzinom svetlosti i sad su poprilično likvidni da mogu da izdrže i sporiji period prodaje. Kritičnije će biti izvođačima nego investitorima.

Nećeš čuti. Prioritet je rasprodaja Beograda na vodi. Državu ne zanima izgradnja stanova za stanovništvo iako postoji potreba već isključivo premium nekretnina privatnih investitora koji su povezani sa vladajućim strukturama. To je valjda svima jasno i to nije ništa novo što ostali ne znaju.
E sad, postoji BNV kao posebna kategorija u odnosu na druge projekte.

Reci mi samo, ako likvidnost ljudi nije problem, evo uzećemo za primer lastavice.....zasto nije krenula druga faza pre 4-5 meseci ? Realno je bilo da krene zar ne? Mislim pošto je tolika potražnja i to?
Kada je poslednji put bilo slobodnih stanova a zgrada završena? Nova, udješ u stan, vidiš i kupiš? 2012,2013,2014,2015?
Ako imamo zgrade koje imaju nerasprodate stanove vec 2+ godine od početka izgradnje.....ko će kupiti nove, u izgradnji gde ce morati da čeka 2.5-3 godine?
NBG promet novogradnje je 24 stanova u junu. Samo u Lastavicama imamo znaci skoro 1.5-2 meseca kompletnog prometa na NBG.
Konkretno za Lastavice - kupila sestra mog drugara u julu stan veliki 73kvm za 3150e po kvm sa PDV-om. Što je po meni super cena za gotov stan, super kvalitet i još drugi sprat i južna strana. Ja sam prvo mislio biće severna strana ili nešto slično.
Normalno je da ostanu veliki stanovi. Pre su imali nižu cenu, sada ni to nije više pravilo. Konkretno ona se dvoumila da li da uzme ili ne, ali za 2900e po kvm bez PDVa je to super cena i za NBG sada. Za tu cenu se nude stanovi u izvornom stanju (ruševnom) a ne glanc novi stan pred useljenjem.
Zašto nisu krenuli s novom fazom ne znam ali svi drugi investitor bez ikakvih problema kreću izgradnju, od Delte, IMTa (ili kako se već zove investitor), Greda Valjevo već drugu fazu u bloku 65 i najavljuju još... Stanova definitivno treba pogotovo novih i sa dobrim pločicama, izolacijom, po novom građenih.

Ja kad sam zvao za 2.5 stanove meni je komunicirana cifra od 3500-3600 pre jedno mesec dana.

E a kako ide to sa tim EXPO obveznicama?
Moraš da pratiš kalendar emitovanja, odnosno da vidiš kada možeš da se prijaviš kada iste emituju, i da vidiš koja je kuponska stopa, rok dospeća, minimalno učešće itd. Zatim moraš da se obratiš banci da otvoriš račun hartija od vrednosti, nakon čega će banka ili broker (jer mnoge banke ne nude tu uslugu) prikupiti tvoj nalog za kupovinu obveznica i podneti ga Ministarstvu finansija ili NBS, nebitno. Tu se navede količina obveznica koju želiš da kupiš i maksimalna cena/minimalni prinos. Na kraju ide aukcija, gde bivaš prihvaćen ako si ponudio najviši iznos, i uplata Ministarstvu finansija u iznosu nominalne vrednosti kupljenih obveznica.
Tako nešto.
EDIT: Da, ovo govorim za kupovinu na primarnom tržištu. Sekundarno tržište je Belex.

Poslednja izmena:
E a kako ide to sa tim EXPO obveznicama?

Krajem septembra bi trebali objaviti poziv za 4.kvartal ako budu izdavali. A eto vidi sta su nudli ove godine.
Ako hoces da otvoris nalog, moja preporuka je Erste Broker - profesionalni su i najbolji odnos cene i kvaliteta. Ukratko za obveznice, all inclusive troskovi su 0.41%. Nemas poreza, nemas troskove odrzavanja racuna i slicno. Ako cekas do kraja termina, nemas ni trosak prodaje. Znaci jedini trosak ti je oko 0.41% u odnosu na investiciju. Mislim da je min 5k eura za dinarske a 10k eura za eurske obveznice ali proveri to.

Tuci ce nas Igor zbog off topica.
Nego sta velimo sada, cene only go down? Likvidnost propala?

Nope. Još ne tako brzo. Za ove naše hohštaplere mora još da se sačeka. Činjenica je da je privatan sektor u recesiji na Zapadu. Trebalo bi da bude nešto ovako uskoro:

-Q4-Q2 mora da se desi neki black swan (tipa propadne par većih fin. institucija ili još gore....fed spusta kamate i krene da raste inflacija i ponovo podignu....to bi razbilo market) i stvorilo višegodišnju nesigurnost. Nešto što će poljuljati poverenje investitora i ponovo napraviti period akumulacije novca.

-stalni poslovi na zapadu su sada retkost (USA). Dalje pogoršanje tržišta rada i prelivanje na nas kroz: otpuštanja ili zamrznutu zaradu

-inflacija od 3-4% nije mala. To je pre 4 godine bila inflacija od 7-8%. Paraliza štednje i porast troškova života.

-keš krediti na maksimumu, rastuće kašnjenje u otplati.

I onda kreću ružne stvari. Po pravilu deflacija uz QA koji sprečava pad.

Tako nešto očekujem.
E sad videćemo 🙂. Krajem 2019 je trebalo da pukne i izbila korona 🙂. Ko je to mogao da očekuje?

10.000 praznih stanova u Beogradu?

Ako je Bloomberg Adria presek beogradskog tržišta nekretnina tačan a prema našim podacima radi se o oko 4300 neprodatih i oko 4000 neuseljenih stanova sa dolaskom novih 13.200 izdatih dozvola u prvom polugodištu 2024. i Expo kontigentom od 2000 stanova tržište će se napokon stabilizovati gde treba. O tome govorimo zadnjih 12 meseci. Sada će doduše za investitore da bude malo teže sletanje ali je valjda red i da kupac dobije svojih 2 godine.

Saveti kupcima (u dosadašnjih 10 godina nismo promašivali):

Nulti: Ne nasedajte na senzacije o cenama. Gledajte broj kredita i prodatih stanova. Zatišje je pred buru (uvek je tako kada se u ovoj industriji menja pravac).

1. Nikako ne kupujte stan kao investiciju u ovom trenutku. Svi fundamenti govore protiv toga. Razmislite o berzi, fondovima i sličnim investicijama. Prosečan prinos na stan kao investiciju u Beogradu u predhodnih 10 godina (kapitalna vrednost) je bila ispod realnih 2,5% (verujte mi). U narednih 10 biće dobro ako uopšte bude pozitivan.

2. Ko želi da kupi stan za život, neka sačeka godinu dana. I zbog cene i zbog novih kvartova.

3. Cene zakupa idu na dole i veoma su fleksibilne, odlično je vreme za dugoročne ugovore bez inflatorne klauzule.

Savet investitorima:

Koliko god brzo možete prodajte šta imate i obavezno propustite sledeću vožnju na ringišpilu.
Svi fundamenti govore u tom pravcu.
Čitajte istoriju i pratite cikluse stanogradnje.

# Dr Nikola Senesi, FRICS

Ko želi da kupi stan za život, neka sačeka godinu dana. I zbog cene i zbog novih kvartova.

Opet neosnovani optimizam. Koliko će to pasti cene za godinu dana? Ako plaćaš rentu, daćeš bar 5-6k evra za 12 meseci čekanja. Hoće li pasti za toliko? Ili za više, manje?

Mi smo poslednjih godina se toliko naslušali o padu cena da je više komično, u jednom momentu će neko biti u pravu, ali ko kupuje za život, pametan je da kupi sad šta mu odgovara umesto da nastavlja da veruje prorocima po internetu i takozvanim real estate stručnjacima.

Niki bi mogao da sredi sajt firme prvo pre davanja finansijskih saveta :D
Aktivan covek u 7 firmi i ima vremena da ovde pise, 40 miliona rashoda na 2 zaposlena, tezak je to zivot.

Pa za investicione kupce je sve ROI i poređenje sa alternativama trenutno. Ako im je prihvatljiv, treba da kupe, slažem se.

ROI ti je da upucaš 190k u cigle i da ga izdaš za 600-650evra a da bi imao isplativost (6%) treba da ga izdaš za 950 evra....
Koliko je to danas realno i dugoročno znaš i sam

Vrh