Korupcija u Beogradu je jeziva.Gde se zaradjuje mnogo vise??? WTF. Ovako prosecan twitteras-vracarac zamislja zapad.
Fun fact: Uber vozac u Honolulu zaradi manje ili vrlo slicno kao taksista u Beogradu. Nema subvencije za vozila i nema "pausalno oporezivanje", vec mora da placa federal i state income tax. Pored toga mora da placa i doprinose. Ovo se lako moze utvrditi kad se pogleda Uber rate u Honolulu i cene taksija u Beogradu. Plaza, klima, vazduh, kvalitetnija pijaca voda sa cesme to je sve u redu (stvarno je predobro).
Ali da se zaradjuje mnogo vise pa LOL. Korupcija na Havajima je tolika da je ono sto zovu korupcija u Beogradu je za podsmeh iskreno i ovo mozes da izguglas u 20 sekundi. Gradjevinska dozvola se ceka godinu dana osim ako ne odneses pare u kesu "na brdo" i to celo "mokupuni" zna.
Zeleznica koju su kasnili 11 godina koja ide iz nigde u nigde, koja je kostala 12.5 milijardi dolara i pored toga je jos i "nestalo 2.75 milijardi".
How Rail Got to $12.45 Billion and 11 Years Late - Hawaii Business Magazine
We sorted through more than a decade of cost overruns, audits and reports to explain how the price soared and why completion fell behind schedule.www.hawaiibusiness.com
Beskucnike necu da komentarisem ali ajde barem su ih pomerili na Eva Beach.
Odnos zarada/troskovi/nekretnina je jedno 3 puta gora nego u Beogradu i samim tim 3 puta teze. Ipak svaki "haole" tj ko nije proveo barem x y godina i gleda youtube ili je bio na odmoru moze da misli drugacije. Nasi koji su na Havajima su "hard core" iskreno i stvarno im svaka cast. Prosto zivot tamo je ozbiljno za*eban u smislu da sve organizujes finansijski da si ok.
Regularna satnica je $14-25 po satu i ako to izgleda wow to je $2,230-$3,000 bruto! Ne dobijes ti ni pola od toga ako platis penziju i zdravstveno. Jedina sreca je sto mozes da izaberes da neces penziju i zdravstveno pa ti ostane nesto vise. (vecina tako i radi). Kad se poseces pravac wallgreens po zavoj pa sam resavaj.
Naravno sad ako si "burzuj" tipa imas kucu bez kredita od 3-5 miliona i imas neki prihod a da nije sa "mokupuni" nego nesto drugo onda je top. Sve mozes da zavrsis.
Kvalitet zivota ako imas kes i ako ti ne treba zdravstveno ili skolstvo (da losije je od Beograda) onda je sjajan. Naravno ne smes da zavisis od lokalne ekonomije, turizma ili slicno. Ako ne zavisis od toga i obavezno imas svoju nekretninu bez kredita moze da se kaze da je jedno od najboljih mesta na svetu. Ipak najblize kopno je 6 sati avionom, sve je daleko i posle 14-18 meseci se dobija island feverr. Mnogi misle "ma sta ja sam jak" ali to je ozbiljan problem koji kreira depresiju i velike mentalne probleme. Mozes izgooglati i istraziti. Naravno ako ti sad ides jednom godisnje sa ostrva barem na 15 dana negde onda je u redu ipak imaj na umu da mnogi to ne mogu da priuste.
Lose
Finansijski gledano za ljude koji bi da rade je losije od Beograda.
Skole i bolnice su jako lose
Putevi su losi
Sve je preskupo jer mora da se doprema na ostrvo
Za biznis je lako lose jer je sve zivo neisplativo ili jako tesko da napravis da je isplativo
Nekretnine su pakao (ko kupi nekretninu ili je ozbiljna faca ili nije sa ostrva).
Ima puno beskucnika
Dobro
Prolecna temperatura svih 365 dana godisnje, prelepe plaze, okean je bas cist, vazduh je uvek cist, kisa pada svaki dan na 5-15 minuta i bukvalno osvezi,
Ima jako lepih krajeva kao sto su kahala, portlock, lanikai.
Stanovnistvo zivi duze nego bilo gde u US
Puno spoljnih aktivnosti
Kriminal je nizak (slicno kao u Beogradu)
Mahalo.
Zato kažem. Ko pravi ROI kalkulaciju da se sama nekretnina isplaćuje, ako želi minimum rizika, neka ima u vidu kirije iz 2021 i cene iz 2021. 50% šanse je da će tako za 3-4-5 godina i biti. Drugi scenario je dalji rast neverending bulla koji traje već 8 godina.Ja se sećam 2013,14. One garsonjere po centru koje su se 2008 izdavale za 300e, malo kasnije si jedva 160-170e mogao da dobiješ.
Problem je što niko nije hteo ni da kupi, besperspektivno, a i nije ni imao - bila opšta besparica i kresanje zarada i penzija
Duži rok (maksimalni) a samo ispregovaraj s bankom da možeš što više da isplatiš bez penala svake godine. To ti je po meni najbolja opcija. Ako dođe loše vreme, imaš nižu ratu, ako dođe zlatno doba, sve davaj vanredno u kredit i smanjuj glavnicu!Kakvo je misljenje sto se tice kupovine nekretnine na kredit?
Vidim da dosta ljudi na forumu i iz okruzenja ima neki odredjenu sumu novca i ostatak bi dodali iz kredita pa me zanima sta taj deo forumasa misli o kreditu, a takodje me zanima i misljenje onih koji se malo vise razumeju u taj deo materije.
Odabrao sam ovaj primer.
Stan 50m2 cena 135.000€
Garazno mesto 20.000€
Ucesce 75% = 116. 000€
a) na 30 godina rata 220€ - kamata 38.800€
b) na 5 godina rata 780€ - kamata 5.500€
Samo ako mozete izbegnite kalkulisanje budzeta jedne porodice, troskove zivota i slicne varijante. Takodje ulaganje novca namenjenog za ucesce u biznis.
Zanima me samo da li je bolje kraci period da se vrati manja kamata ili duzi pa ce da "pojede" inflacija. Na dosta mesta (forum) sam video predlog za ovu drugu opciju za duzi period.
Odličan savet.Duži rok (maksimalni) a samo ispregovaraj s bankom da možeš što više da isplatiš bez penala svake godine. To ti je po meni najbolja opcija. Ako dođe loše vreme, imaš nižu ratu, ako dođe zlatno doba, sve davaj vanredno u kredit i smanjuj glavnicu!
Kog si misljenja sto se tice uzimanja kredita ako se ima vec dovoljno kesa za uzimanje stana u celosti a uveren si da mozes napraviti vise keša tokom godina ali ti je potreban taj kapital za akcije, trgovanje, kripto itd...?Duži rok (maksimalni) a samo ispregovaraj s bankom da možeš što više da isplatiš bez penala svake godine. To ti je po meni najbolja opcija. Ako dođe loše vreme, imaš nižu ratu, ako dođe zlatno doba, sve davaj vanredno u kredit i smanjuj glavnicu!
Da li se povremeno požali na ROI?Jedna od mojih saradnica iz UKa ima tako 13 stanova kupljenih koji se rentiraju
Ozbiljan posao je napravila.Onda ti drugi stan renta otplacuje hipoteku nad prvim stanom, a vremenom mozes podignuti hipoteku i na treci stan za dalje investiranje.
Jedna od mojih saradnica iz UKa ima tako 13 stanova kupljenih koji se rentiraju.
Čuj to je dosta teško nekome preporučiti. Pošto ne znam tvoju situaciju ni blizu, ja ti mogu okvirno reći šta bi ja radio, ali opet sam moraš videti šta tebi odgovara. Pošto ide recesija i kamate će se spuštati i to vrlo brzo, likvidnost (tj. keš će se JAKO ceniti). Ja bi uzeo kredit na 50% a 50% na max dužinu i onda polako otplaćivao prevremeno. Samo se izbori ako možeš da digneš onaj limit sa milion na dva miliona godišnje bez penala... Mislim da to ne bi trebao biti problem. Sada uzmi s varijabilnom kamatom, jer će padati u narednih godinu dana pa onda fiksiraj.Kog si misljenja sto se tice uzimanja kredita ako se ima vec dovoljno kesa za uzimanje stana u celosti a uveren si da mozes napraviti vise keša tokom godina ali ti je potreban taj kapital za akcije, trgovanje, kripto itd...?
Recimo pola daš za učešće a pola ostaviš za ulaganje.
Naravno što je manja kamata skloniji si kreditu ali generalno gledano koji bi to bio opseg?
edit: zanima me i odnos % sa koliko uleteti.
po meni je je ovih 4-5% i dalje preskupo plaćati
Idi bre druže negde odmori malo, popij pivo, ispuši neki tompus, gledaj dva i po čoveka, kakvih 13 stanova.Bukvalno bi mi trebala jedna takva finansijska savetnica jer bi sličan princip hteo da odradim
Opustio sam se ja danas pa čak i popio pivo, odgledao sam davno i seriju 2 i po muškarca, danas samo young ŠeldonIdi bre druže negde odmori malo, popij pivo, ispuši neki tompus, gledaj dva i po čoveka, kakvih 13 stanova.
Na osnovu čega misliš da će padati zlato?Sledeće godine ovo vreme biće pravo vreme za shopping zlata, jer će akcije još više padati.
Bravo, živiš ga na max, što bi se reklo.Opustio sam se ja danas pa čak i popio pivo, odgledao sam davno i seriju 2 i po muškarca, danas samo young Šeldon
Zlato služi kao hedge, zaštita od inflacije i velikih oscilacija. ALI, ALI, i za likvidnost. Evo pogledaj samo šta se dešavalo sa zlatom sad početkom avgusta kad je japanska berza pala. Po logici stvari, ako akcije padaju i berza onda bi zlato trebalo da raste (kao sigurno utočište). Ali desilo se suprotno. I ja sam se isto pitao. Dugoročno zlato dobije u tim krizama, ali kratkoročno pada zato što svi moraju da pokriju svoje pozicije. Zato zlato pada. Jer je izvor likvidnosti. (kod nas na dnevnom nivou to su euri, ako ti zafali dinara da platis račune ti prodaješ eure zar ne? E sad samo digni to na svetske tokove i ista logika).Na osnovu čega misliš da će padati zlato?
NEMA ŠANSE! Recesija će biti vrlo jaka. Šansa za soft landing je skoro 0! Barem po meni. Ali eto brzo ćemo videti. Prvo još jedan uzlet ka visinama, a onda veliki pad i velika recesija. Recesija od početka 2025. Da ne bi zvučao kao političari da su sledeće dve godine (2025-2026) ključne, ali će biti krizne. Da li će imati uticaja na cene stanova u BGu mislim da ne velikog. Doći će opet do usporavanja prodaje, ali sve zavisi koliko mediji budu pričali o svemu. Pozitivno je da će kamate ići na dole. Keša će biti opet jeftinog ko bude mogao da ga uzme )Treba imati u vidu da banke i analiticari sve vise spustaju sansu za recesiju iz meseca u mesec
Postoji i sansa da FED odradi safe landing bez recesije
Tu vidim svoju šansu. Pitanje je koliko će banke pooštriti odobravanje kredita. Ako predviđaš toliko jaku recesiju, onda će i banke morati da stegnu jako.Keša će biti opet jeftinog ko bude mogao da ga uzme
Tačno! Zato i kažem ko bude mogao da ga uzme. Sada daju lako, a kamate veće, uskoro će teže da odobravaju ali će kamate biti niže.... E sad budi pametan... Zato se kredit uzima kad možeš.Tu vidim svoju šansu. Pitanje je koliko će banke pooštriti odobravanje kredita. Ako predviđaš toliko jaku recesiju, onda će i banke morati da stegnu jako.