"Soft landing" moze da se desi ako FED ne dozvoli da dodje do hard landing-a
Kada je bila covid kriza, njima je trebalo da reaguju drasticno svega 2 meseca.
Uz pomoc medija i stampanja ti onda mozes reci da je soft landing uspeo ali toliko je tu neznanja u medijima i toliko sire lose informacije da ce obican narod stvarno u tom trenutku shvatiti da je soft landing uspeo. Za mene bi to bilo tacno onog momenta kada bi dizanjem kamata ekonomija usporila sa malim porastom nezaposlenosti ali ne tolikim da izazove haos i da ljudi nakon spustanja kamata kada inflacija dodje na 2% ne hrle da trose kao sto su trosili. Mi smo u situaciji da trziste akcija puca onog momenta kada FED samo na jednom sastanku kaze "eee... nece biti spustanja". Ne da svi cekaju to spustanje vec se unapred pozicioniraju. To stanje uopste nije zdravo i svi investitori znaju da ce dalja devalvacija dolara da se nastavi.
Treba da pratimo potrosace, ljude oko nas. Ono sto ja recimo primecujem kada uporedjujem ovu godinu i proslu je da je na mestima gde izlazim sa klincima dosta manje ljudi nego prosle godine recimo dok je mnogo vise ljudi sada na obicnim igralistima, sto mi govori da neki pritisak postoji na potrosace i sada ljudi ulaze u fazu stednje. Takodje dosta mojih prijatelja je otislo na more ove godine ali to su uglavnom neki apartmani u Grckoj dok su recimo prosle i preprosle godine to bili hoteli, all inclusive. Pitajte recimo cargo vozace kako im ide posao i meni su uglavnom rekli da je slabije za jedno 30-40% nego prosle godine, dobar prijatelj ima lokal u Budvi gde prodaje hranu, isto kaze da je turizam opao tamo za sigurno 30%. Znaci pritisak postoji i ljudi polako postaju oprezniji sa novcem. Kada ljudi manje trose onda i firme ili kompanije imaju manji profit, naravno oni to sve gledaju kvartalno i kada vide da su im 2 kvartala u minusu uglavnom krecu otpustanja, onda ti ljudi jos vise stede i onda tako u krug.