U kom momentu kupac može da "nadštedi" rast cene kvadrata tako da prođe bolje čekajući nego da je kupovao odmah
Neću da se pravim previše pametan jer ipak ima iskusnijih ljudi ovde, ali ću napisati moje viđenje.
Mi kao siromašna zemlja imamo veliku prednost efekta sustizanja, što je i jedan od razloga zašto nam ekonomija sada raste po ovoj stopi (bez obzira koliko je ona realna). Čak i mnogo manja kapitalna ulaganja od ovih koja imamo pokrenula bi produktivnost privrede, jer krećemo sa poprilično niske lestvice. Strane direktne investicije nam idu takođe odlično, Mnogi na to gledaju krajnje negativno i ponavljaju mantru o motanju kablova. A sa druge strane ima mnogo dobro plaćenih, obrazovanih ljudi koji se konačno upoznaju sa najnovijim tehnologijama. Svako ko ovde dolazi od stranih investitora navodi isto: imamo kadar sa ODLIČNIM poznavanjem engleskog jezika i solidnim znanjem IT tehnologija. Nove generacije se toliko dobro služe engleskim da več počinjem da se zabrinjavam. (Ne kažem da je to nužno dobro, ali tako je.) Tehnološke napredak je očigledan, imamo relativno bogate prirodne resurse, rezerve zlata, sve bolje se integrišemo u svetsku privredu putem slobodne trgovine.
@vradovic ume možda da zvuči malo preterano, ali sve što je nedavno naveo od dešavanja ovde (EXPO, izgradnja puteva, pruga, novi vozovi, trgovina sa Kinezima...) zaista ide na ruku nama i ubeđen sam da će nam ekonomija rasti odličnom stopom ako ne bude nekih nemilih događaja. Sav taj autput koji nas čeka zavisi kako od kapitala tako i od radne snage i proizvodnih tehnologija. Počeli smo da uvozimo jeftinu radnu snagu (na njih će se budući fond kapitala najmanje rasplinjati), proizvodne tehnologije idu na bolje.
Sve ovo nam govori da nas čeka rast privrede, a sa njim će cene nekretnina prve "čekati" da se uspnu na više lestvice. Govorimo o robi za koju gotovo nema supstituta. Kada jogurt poskupi do određene mere možeš da prestaneš da ga piješ, ili da ga zameniš kiselim mlekom i slično, stan već ne možeš. Dobri stanovi na dobrim lokacijama su kod nas ogromna vrednost.
Ukratko, mislim da ne možeš nikako da ispratiš rast kvadrata i da se to nikako ne isplati (a posebno ne štednjom sa platom koja nije daleko iznad prosečne), ali verujem da će većina stanovništva vremenom imati sve bolje prihode i da će se krediti koje sada budemo uzimali plaćati lakše. Onom ko nema dovoljna sredstava bih savetovao da, ako je to moguće, gleda malo dalje lokacije od onih koji želi i da na kratak rok žrtvuje nešto od komfora koje bi možda imao na onoj boljoj. Vidimo da ne mogu svi da priušte život u centralnim gradskim opštinama. Ti ljudi će se tek naseljavati po "bližoj periferiji", tipa Borča, Batajnica, Surčin, pa i u Pančevo, a time će sigurno naterati vlast na neke promene. Da me niko ne shvati pogrešno: ne zastupam stav da treba da se beži negde gde su uslovi života loši ili nesnosni. Samo smatram da će se Bg širiti i razvijati svuda, i da je situacija manje-više i dalje povoljna u nekim delovima grada i da tu možeš da prođeš najbolje. Znam da deluje smešno, ali zamisli da odjednom iz Batajnice ili Pančeva piče novi kineski vozovi novoizgrađenim prugama, izgrade koji vrtić, školu, poprave malo puteve i kanalizaciju za koju godinu. A ti kupio kuću ili stan tamo za 120, 130k, što će kroz koju godinu delovati kao smejurija. Centralne gradske opštine su iovako već sada prenasaljene, nema druge nego u širinu!