MrGood2016
Advanced
- Učlanjen(a)
- 17.06.2018.
- Pohvaljen
- 3.083
Izgleda odavno nisi gledao oglase za apartmane po Kopaoniku ili daleko bilo Zlatiboru?
Barijera investiranja kod nas naspram u Americi je ogromna.Nažalost, mi smo generalno i dalje na stadijumu ili drži pare u prazno ili što pre nekretnina, i to ne zato što nešto razumemo oko novca, nego što smo tako čuli eto. Mada, može da se postavi pitanje: da li smo tek sada, ekonomskim rastom došli do nivoa gde možemo da govorimo o investicijama druge vrste?
Ekonomija je zanimljiva nauka jer za razliku od računovodstva uzima u obzir i oportunitetni trošak, odnosno sve ono čega si morao da se odrekneš dok si čekao i lupao glavu. Najgore je da pare stoje neupotrebljene, tu nema greške.
Ovo je marketing, samo što kada se detaljnije upusti i pročita sve navedeno i malim slovima u njihovoj brošuri nije ovako, ali kako god, po meni jedan novi vid mogućeg poslovanja Investitora i taj koncept, koji kada bi se poboljšao i bio realniji i istinitiji može da bude odličan za investicione kupce pa i Investitora, samo što kod nas izgleda padaju ljudi na ovakve stvari pa tek posle nekoliko godina vide pravu situaciju, takve su reklame i za Zlatibor i Kopaonik gde se dosta njih razočaralo u to obećano to jest ROI i vodjenje tih apartmana, ali nekima je i ok, zato su važni Ugovori i Investitor. Dubai isto na sva zvona reklamiraju sa slicnim ako ne i vecim ROI od 8%...Nije pitanje bilo upuceno tebi , niti ocekujem od tebe odgovor, samo kazem da sve ovo sto su napisali izgleda realno isto koliko i obecanja Jezde i Dafine Jedina je razlika sto ovde cak i da nemas toliki prinos barem ti ostaje stan, tj. zidovi i mozes da racunas na neki manji prinos i jos manji rast cene.
Jel postoji bilo koji investitor bilo gde u svetu koji garantuje prinos od 8% na nepokretnosti koja se kupuje? Ceo marketniski pristup tog tipa mirise na prevaru.Ovo je marketing, samo što kada se detaljnije upusti i pročita sve navedeno i malim slovima u njihovoj brošuri nije ovako, ali kako god, po meni jedan novi vid mogućeg poslovanja Investitora i taj koncept, koji kada bi se poboljšao i bio realniji i istinitiji može da bude odličan za investicione kupce pa i Investitora, samo što kod nas izgleda padaju ljudi na ovakve stvari pa tek posle nekoliko godina vide pravu situaciju, takve su reklame i za Zlatibor i Kopaonik gde se dosta njih razočaralo u to obećano to jest ROI i vodjenje tih apartmana, ali nekima je i ok, zato su važni Ugovori i Investitor. Dubai isto na sva zvona reklamiraju sa slicnim ako ne i vecim ROI od 8%...
Mi se tek razvijamo kao zemlja, ako opet ne budemo unazađeni nekim iznenadnim i neželjenim događajima, postoji šansa da će se birokratija makar malo poboljšati, odnosno da će izgradnja kuće, recimo, biti daleko lakša sa administrativne tačke gledišta, ili da ćemo moći da investiramo na klik, kao što kažeš. Više se tome nadam nego padu cene nekretnina.Sve dok je barijera tolika velika suludo je pricati o opportunity cost u Srbiji za prosecnog coveka,
Postoji, u Dubaiu.Jel postoji bilo koji investitor bilo gde u svetu koji garantuje prinos od 8% na nepokretnosti koja se kupuje? Ceo marketniski pristup tog tipa mirise na prevaru.
Srušiti ceo blok. Reizgradnja i upumpavanje novo kreirane vrednosti.Ova fasada bila zrela da otpadne još pre 10 god, stanari "nemaju para" a ako neko i prodaje ne bi da spusti cenu stana sa 3,5K/m2
DEO FASADE SE SRUČIO NA TROTOAR Incident u Kosovskoj ulici u Beogradu (FOTO, VIDEO)
Deo fasade na jednoj zgradi u Kosovskoj ulici obrušio se danas popodne i pao na trotoar.www.blic.rs
Jel postoji bilo koji investitor bilo gde u svetu koji garantuje prinos od 8% na nepokretnosti koja se kupuje? Ceo marketniski pristup tog tipa mirise na prevaru.
Nisam ekspert, ali mogu da pogledam
Kako misliš 10% učešća? Unapred si odredio iznos učešća koje si spreman da platiš?
Nije al ovde se vrte neki Hanioti i Leptokarije i Buljarice osrednji grad je malo bolja priča. U svakom krenu neke palanačke priče, ko je uzeo pare od sezone, ko se sa kime švaleriše itd. Opet i odatle zimi pobegnu u veći grad.Nije svaki grad na moru veličine Risna
Да ли су станови у Београду заиста прескупи: Koликo је просечних плата потребно за некретнину у Србији, а колико другде
Иако су цене станова у главном граду Србије значајно ниже него у већини европских метропола, оно што ваља имати у виду је колике су плате изражене у еврима, тј. колико је пута „теже“ купити стан у Београду. Наиме, док је просечна нето плата у Србији марта 2024. била 827 евра, месечна зарада у...www.oko.rts.rs
Šta sve napisaše ovde... Dinamika cena u poslednjih 17 godina. Ko ima vremena da čita neka nam kaže da li ima nečeg pametnog.
Upoznao sam jednog dedicu koji je to uradio. Prodaje kuću (sutomore beše), kaže Ja sam mislio da će deca bar koristiti, a oni svake godine idu negde, neće u CG, veći mi je trošak održavanja nego sezonska zarada, nekad ista, a nekad može da se zaradi ali ne mogu da se cimam pod stare dane. Plan mu je da to proda i da kupi stan u BGu za decu, pored njega Lik koji nam je izdavao apartman sam kaže da van sezone ode u Bar ili Podgoricu, ostalo je sve mrtvo.Nije al ovde se vrte neki Hanioti i Leptokarije i Buljarice osrednji grad je malo bolja priča. U svakom krenu neke palanačke priče, ko je uzeo pare od sezone, ko se sa kime švaleriše itd. Opet i odatle zimi pobegnu u veći grad.
Na trenutnom BG tržištu se isplati.Pitanje za eksperte na temi
S obzirom da su svi saglasni da će cene rasti u narednom periodu, kojom matematikom bi neko ko štedi za veće učešće mogao da proceni u kom momentu mu se štednja isplati manje/više od kupovine bilo čega što je trenutno dostupno?
Npr. ako ste sposobni da povećate ukupan iznos učešća za 10% godišnje, da li se to na trenutnom BG tržištu isplati ili ne (s obzirom da je YoY cena kvadrata porasla 4.5%)?
Ne možeš da nadštetiš ako plaćaš kiriju. Jedino ako ti je štednja toliko veća da oročenjem dela štednje pokrivaš kiriju, a dodatnom štednjom pored kirije nadomašuješ rast kvadrata. Sad sve zavisi kolika je kome štednja. Zato se za život kupuje kad si u mogućnosti. Inflacija će ti svakako jesti ratu kredita u narednim godinama. Naravno, najbolje je kupiti kada cene padnu sa tadašnjom štednjom ali kada i da li će pasti...Malo je nesrećno formulisano, ignoriši tih 10%...
Hoću da kažem, koliko % je potrebno uvećavati iznos učešća u potencijalnom kreditu godišnje da bi štednja imala smisla u odnosu na kupovinu, ako uzmemo u obzir da cena kvadrata raste takođe
U kom momentu kupac može da "nadštedi" rast cene kvadrata tako da prođe bolje čekajući nego da je kupovao odmah
Moja neka matematika na salveti pokazuje da ako kvadrat skače 5% godišnje, za kreditnog kupca je skoro pa nemoguće da nadštedi rast cene kvadrata zbog kirije koju plaća paralelno
I moj tast je imao kuću koju je izgradio sa njegovim tatom u CG, nisu hteli da prodaju Rusima kada su im nudili 400k(kada je tastov tata još bio živ)pre koju godinu je prodao za 120k.Tast takodje ima kuću u CG, žali što nije prodao Rusima kad je mogao za velike pare. Godinama nismo otišli tamo. Planirao je za penziju ali avaj, tašta bolesna i ne može dole. Tako da kuća propada.
Dobro ovaj rast prosečnih plata i penzija se najavljuje od vrha države i do sada je i bila takva politika, a i ostvarena u neku ruku...Оно што се намеће као закључак је да има „простора“ за раст како цена станова, тако и просечних зарада, и да је тренд знатног повећања оба индикатора врло вероватан у годинама пред нама.