Šta je novo?

Cene nekretnina

Ljudi, u kompleksima u bloku 65 postoje viber grupe stanara, tu su takodje svakodnevne rasprave i ok i treba da bi se poboljsao zivot u kompleksu, ali kada su u pitanju novci i cena odrzavanja pa to se gleda u par stotina dinara sve i ozbiljne rasprave nastanu, pa čak i svadje, da li se placa po m2 po posebnoj jedinici, klanovi se prave tumace se zakoni kako ko hoće...Ovi sa stanovima od 70+m2 hoce da placaju po posebnom delu i za sve isto a ostali po m2 stambene jedinice i tako... Po par meseci se dogovara zakazuje sednica i treba jedno 6meseci oko nekih promena...

To su mane kolektivnog - viseporodicnog stanovanja. Jedina druga opcija je ovo sto rade u BW. Jednostavno ukinu pravo glasa stanarima na 20 godina i "udri".

Mnogo se nazalost ostavlja slobodnog tumacenja ovde, i prepusta dogovoru izmedju komsija. Nije ovo podneblje za to, individualizam je odavno zavladao nasuprot kolektivizmu. Samo nedvosmisleni propisi i prinuda su lek za ovaj naopak narod.

Ljudi, u kompleksima u bloku 65 postoje viber grupe stanara, tu su takodje svakodnevne rasprave i ok i treba da bi se poboljsao zivot u kompleksu, ali kada su u pitanju novci i cena odrzavanja pa to se gleda u par stotina dinara sve i ozbiljne rasprave nastanu, pa čak i svadje, da li se placa po m2 po posebnoj jedinici, klanovi se prave tumace se zakoni kako ko hoće...Ovi sa stanovima od 70+m2 hoce da placaju po posebnom delu i za sve isto a ostali po m2 stambene jedinice i tako... Po par meseci se dogovara zakazuje sednica i treba jedno 6meseci oko nekih promena...

Ima na ovom forumu rasprava stanara na temi Belvil oko održavanja :D

To su mane kolektivnog - viseporodicnog stanovanja. Jedina druga opcija je ovo sto rade u BW. Jednostavno ukinu pravo glasa stanarima na 20 godina i "udri".
Mislim da će većina novih kompleksa to i uraditi i da već neki rade, ovde je i bila prica o neko kompleksu gde dobijas ,,kao popust od 50k,, a da ne mozes da smenis njihovo upravljanje zgradom u suprotnom placas im i tih 50k...

Evo npr meni je haos kad vidim poluraspadnute ormarice za postu i stanje liftova u starogradnjama na novom beogradu a realno se to moze sanirati lagano ako svi daju koju hiljadu dinara godisnje i onda ne misle sledecih X godina.
Mislim da će većina novih kompleksa to i uraditi i da već neki rade, ovde je i bila prica o neko kompleksu gde dobijas ,,kao popust od 50k,, a da ne mozes da smenis njihovo upravljanje zgradom u suprotnom placas im i tih 50k...
To je specificni slucaj ali sumnjam da ce biti i pravilo.

Evo npr meni je haos kad vidim poluraspadnute ormarice za postu i stanje liftova u starogradnjama na novom beogradu a realno se to moze sanirati lagano ako svi daju koju hiljadu dinara godisnje i onda ne misle sledecih X godina.
Apsolutno se slažem, ali i sami vidimo da to nije tako u praksi, zakonski bi to trebalo bolje regulisati, ali bi bila poprilično loša politička odluka zbog da kažem tog nameta kako bi dosta ljudi to shvatilo... Ne znam kako je u nekim drugim državama, uveo bih i posebne regulative u okviru stambene zajednice i oko uvodjenja podstanara i provere itd...
Sve ovo utiče na cenu nekretnine i kvaliteta života i sigurnosti...

ne može se generalizovati da u starogradnji na NBG žive vojna lica, penzioneri, mupovci, pa njihovi naslednici
pa likovi koji su nasledili te iste stanove i baš ih briga...
izmešalo se to sve vremenom,
kao što se generalizuje da u novogradnji živi "elita" koja shvata potrebu za održavanjem, i zajedničkom dobru..
i tamo će se izmešati kad ta "elita" ode dalje (za 10-20 god), a u novogradnju dođu neki drugi i onda će i oni imati problem.

slažem se jedino da bi država morala da donese zakon: otpada ti fasada, balkon ili jednostavno ofucala se, ruži naselje...
da ogradi zgradu sa tarabom i kaže im imate 12 meseci da sanirate inače zatvaramo objekat kao opasan po život pa vi kukajte po novinama koliko hoćete. Kako po Beču i Peštama (da ne idemo dalje) žive ljudi u zgradama iz 1890 pa im ništa ne otpada.

Da znate kako bi u roku od mesec dana našli pare, sva ta auta od 35K bi nestala, ili bi pola penzosa prodali stanove budzašto a novi kupci sanirali zgradu.
Nažalost, tako je, a tako će da bude i u novogradnji ne za 10-20g, ali za života većine novih stanara. Odo malo predaleko :)

Koja država? Ova što ne može da reši divlje parkiranje i maskiranje tablica listovima hrasta?

Svi problemi stoje i stajaće dugo. Svi znamo šta je rešenje, ali to se neće desiti jer otpori su premasovni. Ne možete protiv demokratije.

da ogradi zgradu sa tarabom i kaže im imate 12 meseci da sanirate inače zatvaramo objekat kao opasan po život
Ja bih sto tako nešto uveo. Pazi ti to, ne mogu da se dogovore. A to što se fasada drobi i leti po ljudima, to nikom ništa. To je ono naše čuveno: Opušteno. Biće. Ma, neka, lagano. Niko neće odgovornost, ali se zato kuka za svim mogućim slobodama. Mi jesmo dosta ubog narod generalno, ali više od toga zabrinjavaju naše siromašne, rđave, izvitoperene navike kojih ne možemo da se otarasimo.

Poslednja izmena:
Pa to je taj mentalitet ljudi, isti kao kod vlasnika platoa u Piramidi (a da podsetim ona je svega 30ak godina stara) koji su upropastili pločnik ispred sa kamionima, teretnjacima i vozilima uopšte (a pločice predvidjene za pešake) i sad to stoji tako deset godina "jer neko treba duradi nešto", taman posla da oni daju neki dinar i u krajnjem slučaju dignu vrednost i svojoj radnjici.
Zatim za praznike otputuju u Prag, Beč, itd pa se dive i fotografišu barokne, klasicističke, secesijske, Art Deko zgrade, pločnike "jao vidi kako je lepo, nigde klime na fasadi, održavaju ljudi, brinu, jao vidi ove gipsane figure, blago stanarima kako je sve pod konac" i slično.
Jednostavno, unutar moja četiri zida to je moj problem a sve spolja me ne zanima -neko drugi to treba da reši, fasadu da sredi, djubre da pokupi, na travicu ću da parkiram ako nema mesta... i to se neće promeniti narednih nekoliko generacija koje su vidimo sve bahatije i bezobraznije,
zato kažem i novogradnja će jednom biti starogradnja sa istim problemima.

Prilog: "Elita" u Lastavicama.
Razumem i radost useljenja i veselje ali.. jel mora po trotoaru da se vozi, jel mora svaka travka da se ugazi, braćo mila?
PXL_20240614_142047011.jpgPXL_20240614_142043266.jpgPXL_20240614_142041535.jpg

Jel moze neko da podeli više informacija vezano za dobijanje do 20k prilikom kupovine stana za ženu koja dobija prvo dete? Verovatno je uslov da nema na sebi nekretninu, znači ako je ima može da je proda i onda kupi i dobije subencije?

Jel moze neko da podeli više informacija vezano za dobijanje do 20k prilikom kupovine stana za ženu koja dobija prvo dete? Verovatno je uslov da nema na sebi nekretninu, znači ako je ima može da je proda i onda kupi i dobije subencije?
Mislim da uslov nije da nemas nekretninu na svoje ime, nego da ti je prva nekretnina, kao i za povracaj PDV-a. Takodje je uslov da su ukupni prihodi sa supruznikom manji od 2 prosecna plate ili tako nesto.
Majke koje decu rode počev od ove godine stiču pravo na subvenciju države za kupovinu prvog stana ili kuće, ali samo one čiji su mesečni prihodi, zajedno sa njenim supružnikom ili vanbračnim partnerom ispod dve prosečne plate na dan podnošenja zahteva. U ovom trenutku, ovaj uslov ispunjavaju majke koje zajedno sa partnerom prihoduju manje od 138.272 dinara mesečno.

Trend pada građevinskih dozvola iz prvog kvartala preokrenut, u aprilu rast 38,2 odsto​

Useljenje nije ni pocelo. Ovo su automobili radnika sa gradilista, majstora, ili sta vec
Nije to ni suština, poenta je u jednoj opštoj nebrizi za okolinu, bahatosti, pa i nevaspitanju (kao u bloku 63 - ne damo poljanče a napravili parking od travnjaka). Još bolje ako nije počelo useljenje, daj onda sutra komunalce da zovemo.
Eto prolazim večeras novosređenim šetalištem, deca izgazila tek zasađenu travicu i biljke, šutiraju lopte u cveće, od obnovljene česme napravili bazen za punjenje vodenim pištoljima, okolo razbacano đubre na sve strane, išarani novi tobogani, a sa strane sede roditelji i baš ih briga.
Znam da je offtopic ali verovatno sam i ja postao preosetljiv kad shvatim da možemo da živimo u lepom ali eto, sami devastiramo i to malo što imamo.

Nije to ni suština, poenta je u jednoj opštoj nebrizi za okolinu, bahatosti, pa i nevaspitanju (kao u bloku 63 - ne damo poljanče a napravili parking od travnjaka). Još bolje ako nije počelo useljenje, daj onda sutra komunalce da zovemo.
Eto prolazim večeras novosređenim šetalištem, deca izgazila tek zasađenu travicu i biljke, šutiraju lopte u cveće, od obnovljene česme napravili bazen za punjenje vodenim pištoljima, okolo razbacano đubre na sve strane, išarani novi tobogani, a sa strane sede roditelji i baš ih briga.
Znam da je offtopic ali verovatno sam i ja postao preosetljiv kad shvatim da možemo da živimo u lepom ali eto, sami devastiramo i to malo što imamo.
Nije sustina, a izlupetao si se. Krivi ti stanari Lastavica koji se nisu uselili niti ce skoro. Zovi komunalce, i treba da zoves. Kacenje slika nepropisnog parkiranja na forumu nece nista resiti. Svi znamo da je problem parkiranja prisutan u celom gradu, i nepropisno parkiranje treba zestoko kaznjavati, ali ovo nije tema za to.

Većinska volja !

Vrh