Filip 01
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 27.02.2023.
- Pohvaljen
- 1.937
Pre nekoliko desetina strana jedan korisnik iz branse je postavio kalkulacije za projekat koji tek treba da krene na Novom Beogradu na Tosinom bunaru. Ukupno 12000 kvadrata za 4 godine, po projektovanoj ceni od 2500e po kvadratu, dobit pre poreza i ostalih troškova 10 miliona evra. Sve pet, mozda bi čak i ja dao te pare za kvalitetan projekt. Postoji samo jedan problem, danas na slicnoj lokaciji se stanovi prodaju po minimalno 3100e. Dakle mesta za povoljnije cene ima ali nema...
Evo pronašao sam ovo o čemu si pričao, jedva ali me je baš zanimalo jer sam i ja pravio projekciju jednog mog ulaganja u izgradnju, pre 2godine...
21300000 izgradnja i svi troskovi+3200000zemljiste, ako sam dobro razumeo.
Dodjemo do sume od 24.5m, ako gledamo u drzavnim obveznocama sa 6.5% dobiti godisnje. 24.5*1.065*1.065*1.065*1.065(jer kazemo da je trajanje izgradnje i svega 4 godine, to nisam ni video dobro da li ie uracunayo i projektovanje i dobijanje gradjevinske sto moze da potraje i više od godinu dana, takodje i garancija za objekat jos godinu dana moras imati ljude koji su tu i imas neke troskove itd...) dodjemo do cifre od 31.5m ako se te pare orocavaju i reorocavaju svake godine po toj kamati od 6.5%.
Ok vidim da je valjda za PM and supervisor dato više od 1m sto mi je čudno veoma lepa suma i sigurno neke uštede bi došle u izgradnji po ovoj cifri ali ne znam koliko kvalitetno i luksuzno hoće da grade.
Ok ovo pišem ako neko ima sve novce na gomili i nece da ide na kartu da od prodaje završava gradnju.
Ok priča se i ovde da je sve na balonu i da će pući, pa što bi onda ti ili drugi sa tim novcima ulazili u ovaku izgradnju gde se prica da je tih 10m suvise velika zarada i da imaju prostora da snize, kada evo mislim da po ovoj projekciji ko ima te novce i da je siguran da moze sve da izgradi ne bi radije ulozio i investirao u drzavne obveznice od 6.5% godisnje bez poreza. Jer na ovu zaradu on jos mora da plati 15% porez na dobit i onda još oko 16% ako hoce da izvadi keš kao firma. Što bi mu u prevodu od zarade od 10m ostalo malo manje od 7m. Ja razumem jer je to gradjevinska firma i ako ne gradi onda i prestaje da radi i daje svima otkaze i to je to, a ovako mu je to samo još jedan veliki posao, razumem i da ce zaraditi dosta više ako se priča da je tu skočila cena kvadrata i da je u projekciji cene stavljena ona po kojoj će se sigurno prodati.