Ne kazem ja da hoce, samo pokusavam da shvatim i drugu stranu debate jer mozda nesto propustam. Na primer ljudi kazu da su problem kamate koje ce ici u nebo i zadrzati se tu jako dugo, ali ja ne razumem sto to tvrde i pokusavam da shvatim.
.................................
I to nikakakav cherry pick, prva 2 sajta koja prikazuju forecast po mesecima predvidjaju malo drugacije vrednosti ali vrlo slican trend gde vec kroz par meseci dolazi do stabilizacije a zatim do konstantnog postepenog opadanja. Sto mislite da ovo nije tacno?
Ma sve je to u redu, i ako želite da pristupate sa neke stručne tačke gledišta, ipak
@mariks je već napisao da i to zna da pogreši. Ali to opet ne zanima ni tog stručnjaka-ekonomistu ako on lično prodaje svoj stan. I on se tada vodi potencijalom grada/turističkog/univerzitetskog mesta, budućnosti o kojoj većina ljudi sanja, osećajem da bi svi tu da kupe, neretko idealizaciji svega i svačega u gradu, onda svim onim stvarima koje si ti opisivala i zbog kojih si došla. Ne gleda on tada tabele već sluša tetku i strinu, koje može biti imaju samo osnovnu školu, da treba dobro da se cenjka, jer možda ima (a većina imaju) sledeću vezanu kupovinu, jer je komšinica Kata prodala svoj stan za toliko i toliko, jer su cene svega i svačega otišle u nebo itd itd
Onda imamo strah od inflacije, pa opasnost od stagnacije, veliki broj ljudi se i dalje plaši da drži veće pare na računima banaka...
Imamo i veliki broj naših ljudi koji će pre smanjiti jedan obrok sebi dnevno nego prodati, ili bar ispod cene prodati stan...neko će radije promeniti profesiju i postati građevinac, šofer ili neka treća profesija koje su izuzetno tražene nego prodati stan itd itd...neko otići u inostrantsvo
Imamo i dijasporu koja konstantno pritiska (mislim da će sve više pojačavati)
Kad bi barem nekako ojačali selo i manja mesta i zaustavili proces iseljenja ljudi sa sela i provincije u veće gradove, pa da se nadamo nečemu...ali avaj! Pritisak je i tu jak!
Takođe pored posla, dok god je stan u Beogradu i drugde i statusni simbol nema ništa od velikog pada ni kod lošijih nekretnina, a one dobre u Standard klasi kao i Premijum se ionako drže na glasu i planu čim se pojave na oglasu.
Ja sam recimo na Zlatiboru nudio na ruke 15.000 evra investitoru samo za rezervaciju Premijum apartmana i on me kulturno odbio, kao zbog dozvole a u stvari sam posle saznao da zbog traženosti planiraju da podignu cene!!
Sve je lepo i moguće na ovom forumu, i ja lično recimo ne bih dao više od 1400 evra/m2 za stan klase Standard kod Crvenog Krsta, ali ko mene pita, prodaju ih za 2500-3000 bez želje da spuste cenu...ko zna, život je to, može ipak biti da tetke i strinke vode glavnu reč kod cena nekretnina