Ja lično znam dosta primera koji izdaju obične apartmane u Standard klasi, i posle par godina dok formiraju klijentelu imaju prinos oko 5-6.000 godišnje. Ali MORA ozbiljno da se radi i moraš da si tu stalno za mušteriju-turistu. Neki su ih na početku plaćali po 1400-1600, sada su već takvi na 1900-2200...to ti je za prosečan apartman od 37m2 ROI oko 15 godina. U gradu ti je oko 25-30 godina
Oni koji bi da sede u kafiću i da im para kaplje oni zarade 1-3.000 kako ko prođe. Većina ih takvih posle kuka i pljuju po tom "biznisu"
Kod kondo hotela postoji menadžment koji se time bavi profesionalno. Ako je hotel Premijum klase onda nema problema, ali ako ga naprave onako "okruglo, pa na ćoše" onda verovatno ni menadžment neće biti baš kvalitetno izabran.
Ko hoće garantovano, ima ih koji su mi nudili 14eur/m2 kao garantovanu rentu, ali mnogi kupci su uzeli da učestvuju u profitu 40%:60% ili 50%:50% jer računaju da će mnogo bolje proći. Meni se čini bolje da učestvujem u biznisu, pa ako je godina bolja onda su i prinosi bolji...
Ima raznih ugovora što mi je nuđeno, ima recimo gde se potpisuje na 10 godina pa ti oni menjaju i nameštaj unutra, znači sve zavisi da li je kratkoročno ili dugoročno
5) taj prosek mi je pošteniji, jer se ukupan prinos od svih apartmana deli po m2, i plus neka korekcija za spratnost
@ika nije to baš Time Sharing, pre svega ovde si ti vlasnik apartmana 1/1 i možeš ga prodati kad hoćeš
Ne možeš biti na gubitku, ili mala zarada, ili srednja ili velika...ali moraš voditi računa kad biraš jer glavni faktori kod odabira su:
- klasa hotela
- menadžment (koji se doduše može menjati ako smo nezadovoljni kao vlasnici)
- potencijal i razvoj turističkog mesta