Ja ne znam kako ljudi nece da shvate vec jednom da velika vecina ljudi ne ide prosto iz finansijskih razloga. Ljudi odlaze zbog apsolutno svega. Odlaze zbog agresije u saobracaju i po ulicama, zbog neefikasnog i korumpiranog sudstva. Najjednostavniji sporovi se odvijaju godinama. Kad je potrebno da drzava naplati potrazivanja od fizickog lica ili firme, proces traje 2 meseca, kada osteceni treba da naplati od drzave ili vece firme - ceka se 15 godina. Da ne govorim o krivicnim delima kada treba da se kazne zestoki momci "koji znaju nekog u policiji ili sudu". Policija je izuzetno korumpirana i sluzi samo da zastiti drzavu. U svakom slucaju pokusava da se "izmakne" i ono cuveno "resite medju sobom". Reaguju jedino kad je problem tipa "sirotinja protiv sirotinje", a kada slabijeg treba da zastiti nema ih.
Ljudi odlaze jer nema sistema u bilo kojoj sferi. Gde ne mozes da odes da zavrsis pregled kod pedijatra bez veze ili vezice. O bolnicama poput Tirsove, Instituta da ne govorim (licno iz iskustva govorim zbog deteta). Infrastruktura gradova je raspad sistema, cak i pojedine centralne opstine imaju bandere sa strujom iznad zemlje, ko pre 100 godina. U izgradnji, urbanom planiranju i pridrzavanju plana gradnje da ne govorim - nivo Bangladesa.
Ljudi odlaze jer su prakticno oterani, nemojte da mislite da nisu ni pokusali, vecina njih i jeste pokusalo, medjutim oni ne vide vise nikakav racionalni argument da zive ovde. Ukoliko si u Beogradu, sve ovo moras da trpis i jos da placas kvadrat u starogradnji 2500-3000 na nekoj pristojnoj lokaciji, dok ako oces da kupis stan po "normalnim" cenama primoran si da zivis na obodu u favela naseljima bez kanalizacije, prevoza i osnovne infrastrukture, o naprednijim stvarima poput trotoara i parkova da ne govorim haha.
Ja ne tvrdim da je svugde drugde bolje u svakom segmentu, ima gradova u Evropi koji su nebezbedniji, ili nemaju pomoc za decu npr ili besplatne drzavne vrtice, sta god. Ima stvari koje su u Beogradu bolje, ali da je Beograd nekakva metropola i regionalni centar kako neki tvrde i da je fenomenalan za zivot, mislim da su blago receno, skrenuli malo.
Imam drugara iz detinjstva, znaci drug s kim sam isao u osnovnu skolu, i dalje se druzimo aktivno, maltene ceo zivot, koji je se bavi izuzetno ozbiljnim poslom u Tirsovoj, i jedan je od retkih strucnjaka u svom polju na celom Balkanu a kamoli u Srbiji, od kojeg dobijem povremeno feedback sta se i kako se radi u zdravstvu. Covek mi je rekao da je zdravstveni sistem pred totalnim raspadom, i samo se maltene cek kad se raspasti, o njegovoj plati ne zelim ni da pocinjem, mene je sramota svaki put kad cujem, i muka mi pripadne. Pojedinih specijalizacija vise ni nema. Kad se zatvori krug, tj kad poslednji neurohirurzi, ili kardiohirurzi za decu odu u penziju, kraj je, nece visi biti ko da prenese znanje, jer novih studenata i novih lekara nema, jer odlaze, i specijalnosti ce poceti da se zatvaraju, pa ce biti - idi leci se u Tursku, Rusiju, Nemacku. Oni koji misle da se u Beogradu fantasticno zivi ako samo imas malo vise para od proseka, ne shvataju da uskoro nikakva plata od 7-8-9-10 hiljada evra nece znaciti, jer ce sistema nece ni biti pa ces za najmanju sitnicu ici u inostranstvo da se lecis, kao sto sad iz Krusevca ili Kragujevca za gastroenterologa idu na Klinicki centar u Beograd jer nema ko da ih leci. Osim ako se ne planira da Beograd postane mesto za zivot nekolicine bogatih vlasnika stanova po BnV, A blokovima, Westu itd, a za obicne radnike i lekare, zubare planiraju da nasele Bangladezane, Filipince, Pakistance, onda je to neka jos dublja tema.
Izvinjavam se za poduzi rant.