Šta je novo?

Cene nekretnina

Bazen na krovu je morao imati svoje mane. Sve i da je najperfektnije urađen, usljed sleganja su morale nastati (mikro)pukotine na hidroizolaciji.
Ma ima bazen na krovu svuda po svetu bez ikakvih problema. To je naša novogradnja koja je na nivou Indije. Samo brzo brzo da prodaju, baš ih briga šta i kako su to gradili.

Januar krivi sliku kada se porede prvi kvartali. Ok.
Krivi sliku time sto ne prikazuje pravo stanje stvari. Kad bude ovaj pad trajao duze, onda ce opet naci neki statisticki pokazatelj koji im govori u prilog. Poenta je u biranju one statistike koja ti odgovara za propagandu. Ali dobro, potrajace pad, pa ce biti sve manje statistike koju ce moci da izvlace i maskiraju realno stanje stvari.

Dobra ti poenta - kad poredimo kvartale da racunamo ne cele kvartale nego samo one mesece kada je zabelezen YoY pad.
Ne, nego se bira recimo pregled po kvartalima umesto da se recimo gleda pregled po mesecima. Ajde da vidimo da li ce narednih meseci biti i dalje pregled po kvartalima, ili ce preci na pregled po godinama ili naci neku drugu statistiku kako bi ponovo zamaskirali pad. Situacija se drasticno promenila u svega nekoliko meseci, pa zato kvartalni podaci ne daju pravu sliku, mesecni su dosta precizniji u ovom slucaju. Ali realnost u svakom slucaju jeste da se trenutno prodaje barem 25% manje nego pre godinu dana.

Pa logicno, prosla godina bila rekordna, svi zivi pokupovali sve tada, logicno da ce naredna da bude u rangu ostalih godina, ne moze svaka da bude rekordna. Osim po cenama, tu vec imamo profesore ekonomije kako predvidjaju rast cena.

Nego kad smo kod statistika, sto se zabatalilo dobro staro prebrojavanje oglasa?

Pa logicno, prosla godina bila rekordna, svi zivi pokupovali sve tada, logicno da ce naredna da bude u rangu ostalih godina, ne moze svaka da bude rekordna. Osim po cenama, tu vec imamo profesore ekonomije kako predvidjaju rast cena.
Ne predvidjaju svi rast, neki pricaju i o padu https://euractiv.mondo.rs/drustvo/a1383/Trziste-nekretnina-u-Srbiji.html. Naravno da ne moze svaka da bude rekordna, nekad je veci promet i veca cena, nekad je manji promet i manja cena. Sve je to normalno. Sad nam ocigledno sledi pad cena tokom narednih godina, nakon par rekordnih, sve je to normalno.
Nego kad smo kod statistika, sto se zabatalilo dobro staro prebrojavanje oglasa?
Proveravam ja i dalje, i dalje je veliki broj oglasa za prodaju i izdavanje, ali nema nekih vecih izmena da bih pisao o tome. Uglavnom, broj oglasa se poslednjih mesec-dva za prodaju se vrti oko 12.5k (bilo je 10k-11k prosle godine, a broj oglasa za izdavanje se vrti oko 5.5k (pre godinu dana je bilo oko 2k). Ono sto ja ne pratim su cene, a neki vec pricaju da su pale kirije, i to dosta, ali to ne mogu da tvrdim jer ne pratim. Nis i Novi Sad ne pratim, jer recimo za Nis na HO jednog dana imas 200 oglasa posle nedelju dana 1000, pa 400 isl, i tu ne moze nista da se zakljuci. Na 4zida je stabilnije verovatno, ali slabo posecujem taj sajt.

Pad cena moze da stvori samo projekti tipa naselje Stepa Stepanovic. Sa cenom 1290EUr subvencijama drzave itd.. Dzaba ga Šiljimo 900 stranica kad ovde ponuda i potraznja ne vaze i ovo nije roba siroke potrosnje da se to primenjuje....

Ako kolekcionar stanova zeli da kupi jos jedan stan, vikend stan u bg primera radi, on ce kupiti mnogo jeftinije taj stan ako svakog dana na ovoj temi bude ponavljao sledece i tako kreirao javno mnjenje:

"pad prometa veci nego ikada ne samo 13%, prodajni dani su svaki dan, cene ce da padaju svaki dan"

"Ocigledno je da je precenjena cena kvadrata u Beogradu a i u ostalim vecim gradovima.Koliko mislite da je realna cena?".
Ovo je prvi post na ovoj temi foruma. Datira iz Maja 2010. god. I tada kada su cijene bile 2 ili 2 ipo puta manje nego danas ljudi su mislili da je cijena nerealna i precjenjena.
Percepcija je jedno, a realnost nešto drugo.

"Ocigledno je da je precenjena cena kvadrata u Beogradu a i u ostalim vecim gradovima.Koliko mislite da je realna cena?".
Ovo je prvi post na ovoj temi foruma. Datira iz Maja 2010. god. I tada kada su cijene bile 2 ili 2 ipo puta manje nego danas ljudi su mislili da je cijena nerealna i precjenjena.

😂

Izmedju maja 2010, kada su cene vec bile pale oko 10% u odnosu na vrh 2008/2009, i dna 2014/2015, cene stanova u Beogradu su padale jos 20-30%.

Cene su danas nekih 35% vise nego na vrhuncu 2008/2009, a u centru grada cena danas je tek oko 20% visa nego tada. I to iskljucivo zahvaljujuci rastu u poslednje dve godine - cene sve do 2021. nisu dostigle nivo iz 2008/2009.

BGSGSVVRNBG
2008/2009.15002200220023001900
2014/2015.11001500130014001200
2020.14002200190020001700
2023.21003000320027002300

Percepcija je jedno, realnost nesto drugo.

Poslednja izmena:
😂

Izmedju maja 2010, kada su cene vec bile pale oko 10% u odnosu na vrh 2008/2009, i dna 2014/2015, cene stanova u Beogradu su padale jos 20-30%.

Cene su danas nekih 35% vise nego na vrhuncu 2008/2009, a u centru grada cena danas je tek oko 20% visa nego tada. I to iskljucivo zahvaljujuci rastu u poslednje dve godine - cene sve do 2021. nisu dostigle nivo iz 2008/2009.

Percepcija je jedno, realno nesto drugo.
Jel "dno"="realna cena" Pitam, jer je su u Beču poslednji put cene stanova bile realne 2015. godine, sad smo u 2023. a cene tamo tek treba da padnu još 40% da bi se dovele u ralnost i ostaje da se vidi koliko će još vremena biti potrebno za to. Tek nakon toga možemo očekivati evenutalno usklađivanje cena u Beogradu.

Jel "dno"="realna cena" Pitam, jer je su u Beču poslednji put cene stanova bile realne 2015. godine, sad smo u 2023. a cene tamo tek treba da padnu još 40% da bi se dovele u ralnost i ostaje da se vidi koliko će još vremena biti potrebno za to. Tek nakon toga možemo očekivati evenutalno usklađivanje cena u Beogradu.
Objasni molim te zasto bi prvo u Becu pale cene 40% i tek onda u BGu. Evo ti zvanicna statistika za cene nekretnine Austrije, Austrije bez Beca i Bec od 1986 do danas:

Cene su pale samo jedan put 1997 do 1999 za manje nego 8%. Koliko puta se trziste u BGu slomilo od 1986 godine do danas. Ja mislim da su cak i bila vremena gde si mogao kupiti nekretninu ovde za 500 maraka.
A vidis kako tamo nisu cene otisli na neki nerealni nivo, uvek sve prikladjeno platama stanovnistva. Zbog toga ja nebih racunao na veliki pad tamo jer ekonomija je tamo mnogo stabilnija. Jedino sto mora da se dogodi je neka korekcija zbog kamate, kes je postao skup.
Ovde cene idu u toku 3 godine 30%, 40%, 50% na gore sto je totalno nerealno i ukazuje na to da je BG jedno mnogo rizicno i nestabilno trziste.

Malo duže me nema,i gle čuda,zanimljvo,ko bi rekao,čuda da se dese,da kvadrate cena odnese:ROFLMAO:
Ko je mene ranije čitao,ni rast cena mu neće teško pasti:LOL:

Jesi se osladio?

Netacno... To je period pijanih milionera rusa sto au po CG kupovali njive, a CG-ci po beogradu stanove... Kvadrat je bio cca 2 do 2.5 k EUR na NBGu, avg zarada 350 EUR

Trebao si da citiras ceo post jer je najzanimljiviji deo da su i tad poredili sa cenama u Spaniji :)

Ocigledno je da je precenjena cena kvadrata u Beogradu a i u ostalim vecim gradovima.Koliko mislite da je realna cena?

Evo naprimer vidite ovaj stan na obali mora u Spaniji od 135 kvadratnih metara kosta 136 000 eura
http://www.pisos.com/comprar/apartamento-manilva_centro_urbano-945856906708950_109700/
Ipak je ovo legendarni post jer je 13 godina star.

A evo ga i sledeci post.
Koliko cujem pasce cene nekretnina 10-20% do kraja godine.
;) Od tada do danas jos uvek nisu pale cene vec samo idu na gore.

18.jun.2023. i jos uvek cekamo pad cena.

Da. Ali što je najjače, te 2010. god., si najbolji kvadrat u vrhunskoj novogradnji na Vračaru mogao kupiti za do 2.500 €. Danas takav košta i preko 5.000 €. Kvadrat na Crvenom krstu je tada bio ispod 2.000 €. Sada je takav oko 3.500 €. Kod Djerma za oko 1.500-1700 €. Danas je to oko 3.000 €. I da nas niko ne zavarava, te 2010 je svjetska ekonomska kriza već uveliko došla u Srbiju i reflektovala se na cijene nekretnina. Tada su cijene već bile manje nego 2-3 godine prije toga.
U ljudskoj je psihologiji kada se nešto plaća, da se ima percepcija da je preskupo i da se preplacuje. Medjutim kada se nešto nakon razmišljanja i analize ne kupi, a to kasnije poskupi, onda nastaje i loš osjećaj propuštene šanse radi pogrešne procjene i onda se iracionalnim objašnjenjima i nerealnim budućim iščekivanjima ti lični osjećaju pokušavaju dezavuisati zarad mira u sopstvenoj glavi i porodici (pogotovo kada ti žena i ostali počnu zvecati "jesam ti rekla da smo onda trebali kupiti").

Ko pokvarene ploče, momak iz Beca ga ne mrzi da objasni, ali džaba …niko ne spori da će cene u Beogradu sa rastom ekonomije ići naviše, samo sto će sad morati da se strmoglave 30-40%, sto je čak i dobro za samo tržište nekretnina…vradovic sam sebe oponira, kupio bi još nekretnina, ali navija da cena dalje raste

Ne navijam nego sam realan. Moj licni interes je da platim sto nize. Ipak sam na BB fer i realan i pisem sta mislim da ce biti a ne sta ja "zelim" da bude.

Kao vecina ovde. Kupuju stan i pisu jao pasce cene za 40% ma da kako da nece. Sad ce neko na sred Terazija da spusti na 2000e po m2. :LOL::LOL::LOL::LOL::LOL:

Ma nece Terazije niko da spusti vradovicu, stropostace se samo gips karton fuseraj u BW :)

;) pa evo pokazuje ova tema od 2010. cekamo taj cuveni pad. Jos toliko hiljade stanova izgradise i ovih 10 godina ostade zapamceno kao nevidjeni gradjevinski bum i pored toliko novih stanova cene i dalje ne padaju. Neverovatno.

Jedinu gresku koja je ova vlast napravila jeste sto nije Karicu poklonila zemljiste u Makisu ne poklonila nego DOPLATILA da uzme covek da gradi. Da se sto vise novih stanova upumpa na trziste i da tako postanemo konkurentnije trziste ali ne izgovor je "narod to ne bi shvatio", kao jedva su razumeli i nas deal za 33% od BNV. Koliko kompromisa se pravi zbog glupog naroda.

Ok svakako im skidam kapu za BNV.

pa evo pokazuje ova tema od 2010. cekamo taj cuveni pad. Jos toliko hiljade stanova izgradise i ovih 10 godina ostade zapamceno kao nevidjeni gradjevinski bum i pored toliko novih stanova cene i dalje ne padaju. Neverovatno.
Ne razumem, toliko puta su ljudi ovde dostupnim i lako proverljivim podacima pokazali da je doslo do pada cena 2011-2015, i opet neko ponavlja mantru da do pada cena nikad nije doslo?

Ne razumem, toliko puta su ljudi ovde dostupnim i lako proverljivim podacima pokazali da je doslo do pada cena 2011-2015, i opet neko ponavlja mantru da do pada cena nikad nije doslo?
Ja prelistah malo temu ali koliko sam video pad se desio 2009. i to kako je jedan od sagovornika tada rekao za nekoliko procenata u centru a 2012. je jedan od ucesnika foruma napisao da je krenuo rast i napravio tabelu neku.

Slobodno potrazi i demantuj me, treba argumentovano prikazati ako je tako.

Jednu stvar sam primetio. Svi zajedno smo mnogo sazreli od onog vremena + wolf je doprineo da imamo mnogo jasniju sliku sa sajtom.

Vrh