Šta je novo?

Cene nekretnina

Ma da, to što Austrija nije pala pod Staljina, iako je Crvena Armija umarširala u Beč, zbog dogovora velikih sila nema nikakve veze sa srećom. I pod Staljinom, Hruščovom i tako redom Austrija bi se jednako razvila kao i ovako, za njih zakoni ekonomije ne važe. Videti Zapadna i Istočna Nemačka.

Što se Italije tiče, ja sam nju ubacio u kontekst razvijenosti Severne i Južne Evrope. Italija je bila par decenija jednaka ili malo iza njih, međutim uvek je imala veće ekonomske probleme od te grupe zemalja. Uostalom, ekonomija SFRJ je bila slično vezana za Zapadnu Nemačku i Italiju ali niko nije štedeo u lirama već se masovno štedelo u markama.

Italija je u XIV i XV veku bila najrazvijeniji deo Evrope i njen finansijski i trgovački centar. I nikad više. Severni regioni Italije su uhvatili priključak sa industrijalizacijom, ali ih je jug uvek vukao dole. Sa globalizacijom Italija je izgubila svoje mesto, i teško će ga povratiti.

Neki događaji u istoriji deluju vekovima i milenijumima. Balkan i Bliski Istok su u kontinuitetu bili jedni od najrazvijenih delova sveta hiljadama godina. Istočno Rimsko carstvo je bilo razvijenije od Zapadnog, ali je islam pretvorio ove regione u veoma zaostale, dok je Zapadna Evropa nekada deo zaostalog sveta, postala najrazvijeniji deo sveta od 1500 do Prvog svetskog rata. (pomorska otkrića, kapitalizam, naučni metod...).

Sve se to lepo da videti na primeru razlike između Slovenije i Severne Makedonije, da dam nama blizak primer. Mislim da ćemo se svi složiti da su razlike daleko od čisto ekonomskih i da su događaji od pre nekoliko vekova i dalje glavne socijalne determinante. Uostalom, i u Srbiji su jugoistočni delovi, tek u dvadesetom veku oslobođeni od Turaka, generalno najzaostaliji.
Ja ne znam sta tacno hoces da nam kazes? Mi svi znamo da regija zaustala jer smo naucili kako da se vodi drzava i ekonomija od Turaka. Moja poenta je da se razvijemo vise kao Slovenija i ne kao Makedonija.
Ovo trziste nekretnine koje je umereno ka strancima kao u nekoj koloniji je Turski/Arapski model. Slovenci su bili pod Austrijancima i od njih su naucili kako se drzava vodi. Zato 3 decenije posle rata kod njih izgleda kao da nisu nikada bili deo Jugoslavije a Makedonija izgleda kao neka Turska provincija.

Ovaj forum nije Harvard ili Ekonomski fakultet da bi sa pseudo-nadimcima iznosilii pseudo-metodologije. U stvari vrlo je jednostavno, ako imaš neku dugoročnu prognozu zasnovanu na nekoj "analitičarskoj" metodologiji svakako bi trebalo da je izneseš ovde, ali pošto je prognoza dugoročna, onda ne bi trebalo da se javljaš svaki dan i ponavljaš sve isto kao papagaj. Javi se brate za 10 godina, kada se to čudo ostvari, pa nam svima ovde to natrljaj na nos. A do tada tišina.
Za razliku od ostrašćenih i navijački opredeljenih ljudi koji ovde pišu sve i svašta, moj cilj nije da bilo kome išta "natrljavam na nos" već da diskutujem argumentovano i razložno što ako pratišs ovaj forum možeš videti da činim.

Za razliku od ostrašćenih i navijački opredeljenih ljudi koji ovde pišu sve i svašta, moj cilj nije da bilo kome išta "natrljavam na nos" već da diskutujem argumentovano i razložno što ako pratišs ovaj forum možeš videti da činim.
Nisam mislio na tebe, odnosi se generalno na učestalost takvih if-then-else-case-exception prognoza u narednih xy godina, dekada, vekova. To stvarno ne vredi ni 5 para u ovakvoj formi(internet forum).

Barcelona, Nica B lokacija, kupite A lokaciju Zlatibor. BG nekretnine nisu nikada pali u vrednosti i nije ni moguce, BG duplo jaci od Beca i 3 puta jaci od Zürich. Kupite kuce na selo i ulozite u njih u nadi da ih sutra mozete prodati za milion € -> to je samo mali deo toga sto sam ja ovde video.
Naravno su ovde ljiudi aktivni koji imaju veze sa investitorima, agencijama itd.
A u sustini ovo trziste je plitko i skoro totalno umereno ka strancima po nekom kolonijalnom modelom. Prosecni Beogradjani nemaju kupovnu moc da kupe bilo nesto u Beogradu. Kako sa platom 500-600€ i kvadrat koji kosta u nekom propalom commie blokom 3000€/m2?

I nastavi cu i dalje kao pokvarena ploca ;D
Ti udaras u klin, ovo vise bilo mojoj omiljenoj ekipi sto udara u ploču 😂😂😂

Za ove sto misle da ce cene ostati iste.

1. Usisavanje novca iz sistema
1687174327706.png

2. FED (citaj Powell) koji je na proslom meet-u bukvalno rekao da nece spustati kamate cak na nekoliko godina iako trziste misli da ce poceti onog trenutka kada recesija u USA dodje krajem godine. U slucaju i da krenu da spustaju, nema novca kao ranije, banke ce uzimati novac od centralnih banaka ali ce teze pozajmljivati smrtnicima za biznis, stambeni stagod.
1687174410395.png

3. @marketwatcher je postavio lep chart da cene ne padaju preko noci vec je potrebno nekoliko godina da dodju do nekog bottom-a. Stampanje novca je pocelo 2008 (ako se dobro secam), kod nas su cene padale sve do 2015 (podatak za one koji misle da ce magicno svi imati opet para za pozajmljivanje onog trenutka kada kamate krenu da padaju, pored onog uslova koji sam napisao gore).

4. Ima malo tu i @Sava Sava predvidjanja, mozda ne toliko apokalipticno ali slazem se sa njim da u trenucima kada bude tesko (cene visoke, otkazi) da ce retko ko razmisljati o stanovima i isto tako imamo i celu krizu oko politike.

Zakljucak neki moj je da ce ljudi morati da shvate realnost u kojoj zivimo sada, da onaj svet gde smo dobijali sve jeftino sada dolazi na naplatu.
Ove rasprave na mikro nivou koje se desavaju ovde vezano za cene apsolutno nicemu ne vodi, jasno se vide fundamentalne stvari koje se desavaju oko nas i imate podatke a podaci nisu bas na stranu bull-ova a jos nismo ni osetili pravu krizu jer od peek-a kamata koje centralne banke dizu treba da prodje izmedju 6-12 meseci da bi se osetilo a oni pricaju o daljim podizanjima iako se ekonomija vec urusava.

Treba imati na umu da ce kuce jednog dana po celoj Srbiji da budu ovakve. Jer dolazi takvo vreme a bice i takve cene.

Zato pamet u glavu i kupite nesto danas pa makar stajalo godinama.
Samo me interesuje, da li znate Vi nekog ko moze da plati nesto sto ovoliko kosta? Eto, ja ne znam licno ni jednu osobu koja moze da plati ovo (znam sportiste/slavne licnosti koji bi mozda mogli ali ne poznajem licno). Poenta je da ovaj moze da trazi ali isto tako da li ce dobiti je drugo pitanje. Mislim da neko ko ima para (ima 500000e na gomili) moze da kupi lep plac na boljoj poziciji (200000e) i da sagradi ovakvu kucu (za 300000e). Slazem se sa Vama da treba uzeti nesto sto je staro ali to na iole dobrom mestu sa pristojnim placem u Novom Sadu kosta okvirno 200000e. Ko ima sad da ulozi toliko i da ceka cast, samo napred. Ako pricamo 10km od Novog Sada to je vec pristupacnije.

^ Ta kuca je takav kontra argument za sadasnje cene da je to strasno. Cena 2100e po m2 sa sve bazenom itd a sada uzmi neku starogradnju za renoviranje u BG za koju traze 3K po m2 pa uporedi. Nego i to ce uskoro doci na svoje. Pratim oglas za stan u zgradi gde zivim (nbg, opsitna). U pitanju je 40m2 u izvornom stanju. Prva oglasena cena je bila 130K, pa onda 121.8K, pa 118K a sada je 111.5K. Zivo me interesuje koliko ce jos da se spusta :D

Dedolarizacija je glavni razlog zašto kamate u USD neće padati. Kamatna stopa će biti jedini instrument, jači i od 11 nosača aviona, kojim će na srednji rok braniti dolar. Naravno kako sada stvari stoje, i Bliski istok i Afrika i Latinska Amerika će mu okrenuti ledja, to ne ide preko noći, no je proces vrv ireverzibilan.

U pitanju je 40m2 u izvornom stanju. Prva oglasena cena je bila 130K, pa onda 121.8K, pa 118K a sada je 111.5K. Zivo me interesuje koliko ce jos da se spusta :D

Zadnjih godinu dana smo prisustvovali ogromnom skoku cena starogradnje što je neodrživo. Očigledno vlasnici tih starih stanova su pokušali da iskoriste zamah skoka cene u novogradnji, nadam se neuspešno. I sad kad se otvore oglasi stoji veliki broj stanova u dosta lošem stanju sa napumpanim cenama. I nisu svi na dobrim lokacijama, daleko od toga.

Ja mogu da razumem vrhunsku lokaciju da neko prodaje visoko, kakav god da je stan to ima neku vrednost u BG, ali kad neko prodaje raspadnut stan u kući na Voždovcu za 2100, to je očigledno lešinarenje.

To kod starogradnje će biti pad cena usled vraćanja u realnost, a biće pad i kod novogradnje zbog manjka kreditnih kupaca (prirodno), s tim što će taj pad biti dosta sporiji i može trajati godinama...

Tačno. Samo dobre lokacije i samo kvalitetne zgrade i dugoročno ne brinite.
Jedina dobra stvar koja se desila sa ovim ludačkim skokom cijena unazad dvije godine jeste to da se kvalitet gradnje drastično povećao. Procentualno gledano možda čak i u istom procentu poskupljenja. Novogradnje izgradjene u ovom poslednjem ciklusu su možda čak i duplo kvalitetnije nego novogradnje od prije 10-15 godina (otprilike su taman i duplo poskupile). Od arhitekture, poštovanja projekta, pa sve do materijalizacije. Podzemna garaža je postala apsolutni standard i u malim zgradama. Šipovanje takodje. Hodnici više nisu široki 105 cm. Liftovi su uglavnom Švajcarski ili Skandinavski, a čak se pojavio i domaći jako dobar proizvodjač. Klime više ne vise po fasadama. Krovovima se posvećuje velika pažnja i dostigao se zapadni standard da je poslednji sprat najskuplji, a nekada je bio za izbjegavanje. Troslojni parketi velikih dimenzija su standard. Energetski pasoši su must have. Stolarija je najčešće ALU (na boljim lokacijama ALU/DRVO) sa uskočno-kliznim mehanizmima. U suterenima se naknadno ne ubacuju stanovi već ozbiljniji investitori nude i ostave. Grijanje svakome mora biti u projektu pa da li toplotne pumpe (sa kojima bolji investitori ugradjuju fain kulere u plafon, dodavaju i podno grejanje) ili toplana se mjerenim utroškom...
Zanima me ko to kod nas kontrolise, da li je zgrada izgradjena po standardima, da ne bude ko ovo u Turskoj posle zemljotresa sve zgrade po poslednjim standardima se srusile.

Zanima me ko to kod nas kontrolise, da li je zgrada izgradjena po standardima, da ne bude ko ovo u Turskoj posle zemljotresa sve zgrade po poslednjim standardima se srusile.
Nadzorni organ u toku gradnje, a stručna komisija nakon završetka gradnje.
U Turskoj su pravljene ogromne greške prilikom izvođenja radi brzine gradnje i uštede (koja uopšte nije velika). Npr., Nisu ostavljali šipke stubova da vire makar metar iznad ploče, niti mreže za sledeća platna, nego su ih kidali da bi lakše šalovali sledeći sprat, a armaturu od tog sledećeg sprata su samo naslanjalali na ploču (to i kod nas rade nesavjesni izvodjači i majstori čim investitor ili nadzor okrene ledja). Onda, u beton se radi lakše ugradnje dodaju ogromne količine vode, a to poslije skroz ispuca i nema nikakvu marku. Vibriranje betona je misaona imenica. Šalunzi se brže bolje zatvaraju da investitor i nadzor ne bi vidjeli kako je armirano. Gradjevinska kompanija čiji se najveći kompleks srušio u Turskoj prilikom ovog poslednjeg zemljotresa je izgradila jednu zgradu uz magistralu iznad Budve prema Cetinju. Slikaću tu zgradu da vidite koliko to jezivo izgleda na litici. Padnuće i bez zemljotresa.

Nadzorni organ u toku gradnje, a stručna komisija nakon završetka gradnje.
U Turskoj su pravljene ogromne greške prilikom izvođenja radi brzine gradnje i uštede (koja uopšte nije velika). Npr., Nisu ostavljali šipke stubova da vire makar metar iznad ploče, niti mreže za sledeća platna, nego su ih kidali da bi lakše šalovali sledeći sprat, a armaturu od tog sledećeg sprata su samo naslanjalali na ploču (to i kod nas rade nesavjesni izvodjači i majstori čim investitor ili nadzor okrene ledja). Onda, u beton se radi lakše ugradnje dodaju ogromne količine vode, a to poslije skroz ispuca i nema nikakvu marku. Vibriranje betona je misaona imenica. Šalunzi se brže bolje zatvaraju da investitor i nadzor ne bi vidjeli kako je armirano. Gradjevinska kompanija čiji se najveći kompleks srušio u Turskoj prilikom ovog poslednjeg zemljotresa je izgradila jednu zgradu uz magistralu iznad Budve prema Cetinju. Slikaću tu zgradu da vidite koliko to jezivo izgleda na litici. Padnuće i bez zemljotresa.
Važno da su izvodjaci radova po BW trenutno uglavnom Turci…kad sam obilazio Novi Dorćol nije se čuo srpski jezik na gradilištu…da smo Nemacka ne bih previše brinuo, ali Srbistan ….

Važno da su izvodjaci radova po BW trenutno uglavnom Turci…kad sam obilazio Novi Dorćol nije se čuo srpski jezik na gradilištu…da smo Nemacka ne bih previše brinuo, ali Srbistan ….
Novi Dorćol koliko sam ja imao prilike da vidim, se jako kvalitetno gradi. I projekat je jako dobar. Ja se recimo tamo ne bi dvoumio što se kvaliteta tiče. Prije da bi mi visoka cijena bila odbijajući faktor. Puno zavisi od investitora i od njegovog nadzornog organa. Da li će dopuštati izvodjaču da radi što on hoće ili da radi isključivo po projektu bez mnogo filizofiranja. Izvodjači i generalno majstori su jako deficitarni danas. Toga su i sami svjesni i to koriste i ponekad zloupotrebljavaju.

Novi Dorćol koliko sam ja imao prilike da vidim, se jako kvalitetno gradi. I projekat je jako dobar. Ja se recimo tamo ne bi dvoumio što se kvaliteta tiče. Prije da bi mi visoka cijena bila odbijajući faktor. Puno zavisi od investitora i od njegovog nadzornog organa. Da li će dopuštati izvodjaču da radi što on hoće ili da radi isključivo po projektu bez mnogo filizofiranja. Izvodjači i generalno majstori su jako deficitarni danas. Toga su i sami svjesni i to koriste i ponekad zloupotrebljavaju.
Meni je Novi Dorcol odlican jedino sto stanovi uglavnom nemaju dobar pogled. Takodje cena je prilico visoka.
Ovako sve ostalo je odlicno uradjeno. (Imao sam prilike da ih posetim).

Mozda Zoned projekat mi je bolja kupovina u ovom trenutku ili tako deluje barem ovako povrsno gledajuci.

Samo me interesuje, da li znate Vi nekog ko moze da plati nesto sto ovoliko kosta? Eto, ja ne znam licno ni jednu osobu koja moze da plati ovo (znam sportiste/slavne licnosti koji bi mozda mogli ali ne poznajem licno). Poenta je da ovaj moze da trazi ali isto tako da li ce dobiti je drugo pitanje. Mislim da neko ko ima para (ima 500000e na gomili) moze da kupi lep plac na boljoj poziciji (200000e) i da sagradi ovakvu kucu (za 300000e). Slazem se sa Vama da treba uzeti nesto sto je staro ali to na iole dobrom mestu sa pristojnim placem u Novom Sadu kosta okvirno 200000e. Ko ima sad da ulozi toliko i da ceka cast, samo napred. Ako pricamo 10km od Novog Sada to je vec pristupacnije.
Mislim da nije problem poznavati nekoga ko "moze" da kupi nego da li zeli toliko da plati za tu vrstu nekretnine.
Ta cifra nije toliko ne znam koliko nenormalna kao recimo Penthouse u BW Rivijera za 8M. Opet verovatno zavisi od percepcije. Svakako licno poznajem bas dosta osoba koje "mogu" to da plate ali po meni osim ako ne nadju nekoga ko bas zeli taj kraj ne verujem da ce lako naci kupca. Najrealnije je neki stariji par iz dijaspore koji hoce da se penzionise u Srbiji (da ima takvih).

Trenutne starudije od kuca po Srbiji ce jednog dana (kad tad) da se remodeluju i da pocnu da se prave nesto u onom stilu sto ce biti dosta privlacnije ali ce biti skupo kao taj primer. Zato sam misljenja da nije lose posedovati neku stariju kucu za svaki slucaj :) i ako sam ja gradski fazon ipak treba malo i diversifikacije :)

I, kad prebacuješ biznis u ovaj raj sa medijalnom neto platom 64363din(550e) za mart 2023(zvanicni podatak od rep. zavoda za statistiku)?
:)

Jeftina radna snaga u sred Evrope zaista jeste raj za biznis.

Vradule ce da preseli sebe i biznis uskoro, cim se otvori W residences ili bar Bosko Buha pozoristance, veliki je to ljubitelj kulture, pricao je kako je bnv kulcina vrhunsko mesto za zivot jer 5 minuta pred pocetak predstave (!) mozes da krenes u bioskop.

S druge strane ostatak bnv elite izgleda vise voli da slusa svoju komsinicu Viki Mahinalno Miljkovic sudeci po broju prodatih karata za sutrasnji koncert vrhunske dive klasicne muzike:

1687251182240.png

Poslednja izmena:
Nisam skontao koliko je karata prodato?

Krece gruvanje II deo?

Pogledajte prilog 165110
A faktori su euribor i kamate. Manje kreditnih kupaca a ljudi koji kupuju sa kesom je navodno isti, a ljudi sa viskom kesa na osnovu ovog teksta mogu razmisljati da oroce novac. Kako god okrenes na kraju se vracamo na kamate i koliko kesa imamo u sistemu. Kamate rastu, kesa sve manje, ne postoji razlog da cene krenu da skacu kada te osnovne stvari nisu ispeglane.

Gradi se i dalje ludački ...
Kada imaš 50 stanova na lageru za prodaju baš te boli uvo ako na kvadratu izgubiš 200e

Sent from my Pixel 4a using Tapatalk

Vrh