Ja ne znam sta tacno hoces da nam kazes? Mi svi znamo da regija zaustala jer smo naucili kako da se vodi drzava i ekonomija od Turaka. Moja poenta je da se razvijemo vise kao Slovenija i ne kao Makedonija.Ma da, to što Austrija nije pala pod Staljina, iako je Crvena Armija umarširala u Beč, zbog dogovora velikih sila nema nikakve veze sa srećom. I pod Staljinom, Hruščovom i tako redom Austrija bi se jednako razvila kao i ovako, za njih zakoni ekonomije ne važe. Videti Zapadna i Istočna Nemačka.
Što se Italije tiče, ja sam nju ubacio u kontekst razvijenosti Severne i Južne Evrope. Italija je bila par decenija jednaka ili malo iza njih, međutim uvek je imala veće ekonomske probleme od te grupe zemalja. Uostalom, ekonomija SFRJ je bila slično vezana za Zapadnu Nemačku i Italiju ali niko nije štedeo u lirama već se masovno štedelo u markama.
Italija je u XIV i XV veku bila najrazvijeniji deo Evrope i njen finansijski i trgovački centar. I nikad više. Severni regioni Italije su uhvatili priključak sa industrijalizacijom, ali ih je jug uvek vukao dole. Sa globalizacijom Italija je izgubila svoje mesto, i teško će ga povratiti.
Neki događaji u istoriji deluju vekovima i milenijumima. Balkan i Bliski Istok su u kontinuitetu bili jedni od najrazvijenih delova sveta hiljadama godina. Istočno Rimsko carstvo je bilo razvijenije od Zapadnog, ali je islam pretvorio ove regione u veoma zaostale, dok je Zapadna Evropa nekada deo zaostalog sveta, postala najrazvijeniji deo sveta od 1500 do Prvog svetskog rata. (pomorska otkrića, kapitalizam, naučni metod...).
Sve se to lepo da videti na primeru razlike između Slovenije i Severne Makedonije, da dam nama blizak primer. Mislim da ćemo se svi složiti da su razlike daleko od čisto ekonomskih i da su događaji od pre nekoliko vekova i dalje glavne socijalne determinante. Uostalom, i u Srbiji su jugoistočni delovi, tek u dvadesetom veku oslobođeni od Turaka, generalno najzaostaliji.
Ovo trziste nekretnine koje je umereno ka strancima kao u nekoj koloniji je Turski/Arapski model. Slovenci su bili pod Austrijancima i od njih su naucili kako se drzava vodi. Zato 3 decenije posle rata kod njih izgleda kao da nisu nikada bili deo Jugoslavije a Makedonija izgleda kao neka Turska provincija.