Šta je novo?

Cene nekretnina

Jok, objasnio sam im da su mi ovo poslednji dani stalnog boravka ovde i da me precrtaju sa njihove liste za sledecih nekoliko godina :)
Reci da imas brata od tetke koji mozda moze da da za 2500 po kvadratu. Ako osetis popustanje i slabost, prosledi broj telefona Vradovicu ili nekome od punišića s ove teme :)

@marketwatcher 👏

Konačno neka objektivna analiza da se pročita, a ne ostrašćeno navijanje ili pisanje u prazno bez elementarnog razumevanja materije.

Jedino što bih dodao je da treba imati na umu da jeste obim prometa po broju ugovora na nivou iz 2019., ali sadašnje okolnosti mnogo više idu u prilog daljem smanjenju obima (dakle ne još uvek cene). Tada su cene bile kud i kamo niže, a krediti svakako povoljniji.

Ipak, moram reći da se razvoj situacije odvija brže i naglije nego što sam očekivao, pa revidiram procenu o nominalnom padu od 2-3 posto do kraja godine, rekao bih da ćemo kraj godine dočekati sa oko 10 posto pada (20-tak posto realnog pada uz inflaciju). Naravno pod pretpostavkom da ne obore KS na prethodne vrednosti.

U sustini se jos uvek ne vidi jasno predstojeca dinamika cena niti tu ima bilo kakve pobede.

Kao sto je vecina clanaka o rastu, jedinstvenosti, rezistentnosti, stabilnosti domaceg trzista bili nebuloze, tako su i sadasnji clanci o padu cena nebuloze - npr. "pale cene u novogradnji na Paliluli", a radi se prosto o tome da se prosle godine prodavao neki kompleks koji je u centru grada, a ove godine je u prodaji neka Karaburma, Visnjicka banja i leva obala Dunava.

Ono sto se za sada vidi jeste pad prometa, koji se mogao ocekivati i koji smo neki od nas ocekivali jos od sredine prosle godine, iako su se neki lozili na "mini bullove" i ne znam sta. Medjutim promet u Beogradu je za sada pao tek negde na nivo iz 2019, kada je trziste bilo daleko od mrtvog, tako da tek ostaje da se vidi razvoj u ovom kvartalu i drugoj polovini godine. Cene, trenutno, u najboljem slucaju stagniraju i krenuce osetnije da padaju samo ako se nastavi pad prometa duze od pola godine.

Ono sto se takodje vidi jeste da rast kamata i pad kredita itekako imaju uticaja, iako se neki loze da nemaju. Jedina "pobeda" za sada bi moglo biti otreznjenje za sve one koji se loze da su "presli igricu", da su provalili centralne banke i ceo bankarski sistem, koji su svakog meseca "znali" da je Fed "pivotirao" i da je stamparija krenula "brrr", koji se loze da su nekretnine investiciono cudo koje stiti od svih rizika ovog sveta, i da je cela mudrost investiranja kupi stan po bilo kojoj ceni.

Vidimo da centralne banke nastavljaju da dizu kamate, Euribor je trenutno na nivou iznad koga je bio samo u dve i po godine u poslednjih 25 godina, a brzina dizanja stopa nikad nije bila veca: https://www.euribor-rates.eu/en/current-euribor-rates/3/euribor-rate-6-months/. Efekat rasta kamata ce tek poceti da se oseca u toku ove godine.

Takodje, ono sto je zapravo dovelo do ogromnog rasta cena nekretnina u prethodne dve godine, jos vise od jeftinih kredita, jeste ogroman rast profita. Nije "inflacija" digla cene, nego su pare koje su odstampane da bi se spasla ekonomija u jeku kovida disproporcionalno otisle u profite i dzepove vlasnika kapitala, koji su ih onda ulagali u sve gde su mogli, i ta disproporcija jos uvek nije ispeglana. Tek ostaje da se vidi da li ce profitne marze u ovoj godini krenuti da se smanjuju i koliko brzo ce to uticati na traznju.
Kako su odštampane pare otišle u džepove vlasnika kapitala kada su rente dugo vremena bile potcenjene i proporcionalno prilično niske u odnosu na cenu stanova? Većina stanodavaca je bila u situaciji da su stan nasledili ili namenili detetu ili nekom drugom članu porodice, a iznajmljivanje je se posmatralo kao privremena varijanta da se pokriju tekući troškovi dok se stan ne stavi u svrhu za koju je namenjen. Niko od tih stanidavaca nije pristupao renti kao vidu lukrativne investicije od koje se može ostvariti dobra zarada. Tek u periodu od prethodnih par godina sa porastom cena zakupa mogla se napraviti neka matematika na osnovu koje potencijalno ima smisla uložiti keš u kupovinu stana sa jedinim ciljem da se taj stan koji će se izdavati. Ako cene stanova padnu u kupoprodaji, to će samo dodatno otvoriti priliku ljudima sa kapitalom da investiraju i kupe dodatne stanove pod povoljnijim uslovima i koriste ih u investicione svrhe. Sa povećanjem kamatnih stopa i opšte poslovne nesigurnosti, vrlo je teško zamisliti da će se otvoriti prostor ljudima da se skuće i kupe stan za stanovanje.

Pad je evidentan,ali pada cena novogradnje još nema.
Realno,čekam da vidim, ko će prvi odustati od planirane gradnje,bar u ovoj godini.

Poslednja izmena:
Realno,čekam da vidim, ko će prvi odustati od planirane gradnje,bar u ovoj godini.
Ja sve cesce vidjam reklame sa popustom za novogradnju.
Nisu veliki popusti, mozda 10%, ali ih ima.
Imas komentare gore za BgH2O.
Evo npr. i za Nis, izaslo pre par sati:
1682691168980.png

ja iskreno ne bi voleo da odustaju od gradnje jer to nista ne bi znacilo za cene. Ako hoces da imamo nize cene treba nam jospet Beograda na vodi :) i da bude ponuda toliko velika da prevazilazi traznju visestruko.

To su popusti na započetu gradnju.
Mislim na pad cena u novogradnji ,koja tek treba da počne,ona je pravi pokazatelj stanja.
Ovo naselje Vagres City je vec zavrseno (sem ako se ne sire, mada mislim da nemaju gde), ali moguce da imaju jos neprodatih stanova.
A sto se tice pada cena u novogradnji koja tek treba da pocne, nece niko u startu obarati cene, nego ce drzati visoku cenu, pa imati prodajne dane, praznicne popuste i slicno.
Ja sam neko ko ocekuje pad cena, ali nece to ici tako brzo, mora ovaj pad prometa jos malo da potraje.

Ako neko misli,da će najniža cena novogradnje od 2.500 evra,da padne na 2.000 evra,grdno se vara.

Ako neko misli,da će najniža cena novogradnje od 2.500 evra,da padne na 2.000 evra,grdno se vara.
Iskreno, kad pricamo o cenama, ja licno vise ocekujem pad cene starogradnje nego novogradnje, Verujem da ce pasti cena i starogradnje i novogradnje, ali da ce cena starogradnje vise pasti. Jer koliko god cena novogradnje bila naduvana, mislim da je cena starogradnje jos vise naduvana. Iako vaze price da je starogradnja kvalitetnija, iako starogradnja moze imati vrednost zbog lokacije, totalno je nerealno da raspala starogradnja kosta vise od novogradnje na manje-vise istoj lokaciji. Mislim da kad bi ljudi mogli da kupe starogradnju po pristojnoj ceni da se ne bi toliko bunili zbog visokih cena. Ali je problem u tome sto je ranije starogradnja bila dosta jeftinija od novogradnje, pa je svako mogao da sebi priusti nesto, a sad se cena starogradnje skoro izjednacila sa novogradnjom, sto je neodrzivo stanje, morace da se koriguje u nekom trenutku. Mada, kad pogledam cene relaizovanih transakcija, u proseku se realiziju po 20-30% nizoj ceni od oglasene, sto znaci da je mozda samo problem u oglasima gde mnogi imaju prevelika ocekivanja.

Poslednja izmena:
Niko nije pricao o tebi, to si se sam prepoznao. Pricam uopsteno.
Finansijsko stanje svakog na ovoj temi se moze naslutiti na osnovu postova, ali to nije tema. Uglavnom uopsteno dominira nezadovoljstvo finansijama na temi, ali ni tu nikog licno ne pominjem.
Ti si meni indirektno rekao da sam glup i ovca.😀😀smajli je samo da ublazim uvredu.

Poslednja izmena:
Ja sve cesce vidjam reklame sa popustom za novogradnju.
Nisu veliki popusti, mozda 10%, ali ih ima.
Imas komentare gore za BgH2O.
Evo npr. i za Nis, izaslo pre par sati:
Pogledajte prilog 160379
Je li moguće da neko na novogradnju u 2023. god. stavlja drvenu stolariju (doduše lameliranu) i bukov parket? Pa gdje uopšte nadju bukov parket da kupe?

Bg notari kukaju da je prodaja stala potpuno i da su u aprilu zaradili više para od ostavina nego od overe ugovora o kupoprodaji…
To je inače odlika palanackih notara…a čujem i da se pojedine agencije za promet nekretnina gase…
Da li je to istina?
Za april podaci ce se znati uskoro. Nije nista "stalo" i treba izbegavati seznacionalisticke naslove samo da bi neko procitao novine.
Prema dosadasnjim podacima prodaja je realno manja za ~30% u odnosu na mesec pre toga ipak sacekajmo da @Wolf ubaci sve ugovore i da prakticno zakljuca mesec.

Bg notari kukaju da je prodaja stala potpuno i da su u aprilu zaradili više para od ostavina nego od overe ugovora o kupoprodaji…
To je inače odlika palanackih notara…a čujem i da se pojedine agencije za promet nekretnina gase…
Da li je to istina?
Odakle ova informacija? Šta znači "bg notari kukaju"? Gde kukaju?

Na Novom Beogradu kukaju, strahovit pad prodaje, nije se desilo 30 godina, za ceo april 1 prodat stan. Ko planira kupovinu stana na NBG, sledeceg meseca tesko da ce da nadje skuplje od 1000e za m2 novogradnju i skuplje od 500e za m2 starogradnju:

1682708780112.png

Vrh