Šta je novo?

Cene nekretnina

Screenshot_20230427-184542_Instagram.jpg

gledam za nbg, i vidim da za peticu ima dosta nekih kupovina ali nema ga na sajtu? (mada ovo deluje na rgz da je kao jedan ogroman entry sa mnogo kupovina)
Ovo je neki izuzetno specifican ugovor, gde se nalaze stanovi sa vise opstina, i jos mali milion razlicitih vrsta nepokretnosti. Kod mene je potpao pod Stari grad.
Inace, vidim da tu ima stanova na NBG, Starom gradu, Vracaru...
U registru cena nepokretnosti on se prikazuje i racuna kod svih ovih opstina, a u sustini je to jedan ugovor. Kod mene se racuna samo u Stari grad kad je broj prometa u pitanju, a u statistiku cena ne ulazi svakako, iz ociglednih razloga, niti se prikazuje u odeljku Ugovori.

Ostaje mogucnost da su nesto zeznuli kad su unosili, pa ce ispraviti u buducnosti. Kao sto se ugovori dodaju, tako se i brisu, menjanju itd.

@Wolf jesi li poredio zvanican izvestaj RGZ sa tvojim podacima za Q1?
Jesam, i tu smo negde, pogotovo uzimajuci u obzir razlike u metodologiji. Za neke katastarske opstine, prosecne cene su nam iste skoro u evro.
Oni ne racunaju ugovore koji su ispod neke minimalne cene kvadrata koju su odredili, recimo.
Takodje, cini mi se i da malo filtriraju starogradnju tako sto izbacuju neke ugovore koji su prakticno novogradnja, a samo se vode kao starogradnja (bilo je reci o tome da tako nesto bude i na cenenekretnina). Ovo pretpostavljam jer im mnogo ugovora iz starogradnje ne ulazi u statistiku, a i zbog razlike u prosecnim cenama starogradnje na Savskom vencu.
Ne zaboravimo i cinjenicu da imaju tacnu cenu stana iz ugovora, a ja moram da je "pogadjam" kada se na ugovoru nalaze parking mesta i garaze.

Sve u svemu, mislim da cenenekretnina nadoknadjuje ove prednosti RGZ izvestaja sa kolicinom statistike kada su stanovi u pitanju, plus su ugovori tu na dohvat ruke. Kad stigne mapa u buducnosti, prica ce biti zaokruzena. U izvestajima RGZ-a dobijemo na kasicicu ono nesto osnovno, od svega po malo da se zagolica masta, i to je skroz okej.
Da ne pricam o mesecnoj statistici, koja je daleko aktuelnija. Bukvalno do juce su onlajn mediji koristili godisnji rgz izvestaj za 2022. i broj prometa i prosecne cene odatle, a za neki dan ce maj 2023. godine :)

Nema sta svakako svaka cast za sajt i mnogo nam je svima pomogao da imamo jasniji uvid od suvoparnog izvestaja ili novinskih clanaka. Mapa bi bilo super!

Ono sto bi bilo dobro jeste pretraga po tacnoj adresi ili nazivu zgrade da neko moze da vidi sve prometovane nekretnine u njegovoj zgradi. Na primer neki soliter i sad ukucas tacnu adresu i vidis sve. Takodje bilo bi sobro da se na “ugovorima” izbacuje tacna ulica u BW pa da za BNV mozemo da vidimo po zgradama.

Jel se nesto desava sa BgH20? Danas me zovu, ponovo organizuju prodajni dan (10i maj kako sam razumeo) - sa nekim stanovima sa pocetnom cenom od 2900eur?
Na moj odgovor da nisam zainteresovan, su mi rekli da ima mesta za dogovor i da ipak ugovorim sastanak :)
Ovo moze samo da znaci da im prodaja malo stuca ili da im neki stanovi dosta stoje (tj nisu atraktivni)

Jel se nesto desava sa BgH20? Danas me zovu, ponovo organizuju prodajni dan (10i maj kako sam razumeo) - sa nekim stanovima sa pocetnom cenom od 2900eur?
Na moj odgovor da nisam zainteresovan, su mi rekli da ima mesta za dogovor i da ipak ugovorim sastanak :)
Ovo moze samo da znaci da im prodaja malo stuca ili da im neki stanovi dosta stoje (tj nisu atraktivni)
Jesi im ponudio 1500?

Jok, objasnio sam im da su mi ovo poslednji dani stalnog boravka ovde i da me precrtaju sa njihove liste za sledecih nekoliko godina :)

Pad cena stanova je pirova pobeda u gradu nad kojim je izvrsen urbacid. Ni jedna cena nije vredna nehumanog zivljenja i degradiranog kvaliteta zivota.

U sustini se jos uvek ne vidi jasno predstojeca dinamika cena niti tu ima bilo kakve pobede.

Kao sto je vecina clanaka o rastu, jedinstvenosti, rezistentnosti, stabilnosti domaceg trzista bili nebuloze, tako su i sadasnji clanci o padu cena nebuloze - npr. "pale cene u novogradnji na Paliluli", a radi se prosto o tome da se prosle godine prodavao neki kompleks koji je u centru grada, a ove godine je u prodaji neka Karaburma, Visnjicka banja i leva obala Dunava.

Ono sto se za sada vidi jeste pad prometa, koji se mogao ocekivati i koji smo neki od nas ocekivali jos od sredine prosle godine, iako su se neki lozili na "mini bullove" i ne znam sta. Medjutim promet u Beogradu je za sada pao tek negde na nivo iz 2019, kada je trziste bilo daleko od mrtvog, tako da tek ostaje da se vidi razvoj u ovom kvartalu i drugoj polovini godine. Cene, trenutno, u najboljem slucaju stagniraju i krenuce osetnije da padaju samo ako se nastavi pad prometa duze od pola godine.

Ono sto se takodje vidi jeste da rast kamata i pad kredita itekako imaju uticaja, iako se neki loze da nemaju. Jedina "pobeda" za sada bi moglo biti otreznjenje za sve one koji se loze da su "presli igricu", da su provalili centralne banke i ceo bankarski sistem, koji su svakog meseca "znali" da je Fed "pivotirao" i da je stamparija krenula "brrr", koji se loze da su nekretnine investiciono cudo koje stiti od svih rizika ovog sveta, i da je cela mudrost investiranja kupi stan po bilo kojoj ceni.

Vidimo da centralne banke nastavljaju da dizu kamate, Euribor je trenutno na nivou iznad koga je bio samo u dve i po godine u poslednjih 25 godina, a brzina dizanja stopa nikad nije bila veca: https://www.euribor-rates.eu/en/current-euribor-rates/3/euribor-rate-6-months/. Efekat rasta kamata ce tek poceti da se oseca u toku ove godine.

Takodje, ono sto je zapravo dovelo do ogromnog rasta cena nekretnina u prethodne dve godine, jos vise od jeftinih kredita, jeste ogroman rast profita. Nije "inflacija" digla cene, nego su pare koje su odstampane da bi se spasla ekonomija u jeku kovida disproporcionalno otisle u profite i dzepove vlasnika kapitala, koji su ih onda ulagali u sve gde su mogli, i ta disproporcija jos uvek nije ispeglana. Tek ostaje da se vidi da li ce profitne marze u ovoj godini krenuti da se smanjuju i koliko brzo ce to uticati na traznju.

Lici na one kongrapove krive zgrade u Save Kovacevica. Jes da je zgrada nagnuta ko krivi stojko u Pizi, al je barem toplana blizu. Inace i te zgrade su prebacile 2200, 2300 po kvadratu, gledam sad po oglasima...
Nekada Zemunsko-gornjogradski geto projekti, sada elitno naselje.

Vrh