Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam danas cula da se stan u jako, jako losem stanju, na Vidikovcu, prodao za 2k/m2 I to u roku od deset dana od oglasavanja. Jos ne verujem.
Mnogi su se zaleteli i kupili krševe na kredit. Poznanik uzeo krajem prosle godine i već se usrećio. Doduše, ne znam gde su mu oči bile, al očigledno nije hteo da čeka Mirijevo 5k. :D

Vrlo interesantno da tabloid koji žudi za senzacionalizmom, ne stavi nijednu sliku tog unakaženog stana, a živi od SKANDAL FOTO VIDEO vesti
Kada je Rusa sve manje, sprema se povratak u surovu realnost - vracanje izdavanja lokalcima, a ne strancima, uz naravno nižu cenu kirije. A gde ces bolji nacin, nego da ih opanjkas. Spin majstori iz Kurira su sve te cake i trikove diplomirali i apsolvirali na Jejlu i Sorboni :)

Ja iskreno ne mogu da verujem da neko navodi Kurir kao referentan izvor
Forum je slobodna forma, a mediji su oni koje trenutno, nažalost, imamo. Informacije koje se pojavljuju u njima su relevantne jer služe ne samo da prate, već više da kreiraju trendove, makar to bilo u vidu tabloidne vesti, jer stanodavac se sigurno neće informisati u "Novoj Ekonomiji", već će svoju odluku da li da izda rusima ili ne bazirati, između ostalog, na ovakvim polu-fabrikovanim člancima koji imaju svrhu kao pokušaj da obuzdaju cene izdavanja tako što će ruse predstaviti kao životinje kojima nikako ne bi trebalo izdati stan.

Vest je verovatno izmisljena/narucena, a mi mozemo da nagadjamo sa kojim ciljem. Mislim da se ni agencijama ne isplati da stanovi stoje neizdati, njima je vazno samo da se obrce, makar i uz manju cenu, a oni da uzimaju proviziju.

Osnovna stvar u ekonomiji je teznja da se novac okrece, bez toga nema nikakvog napretka.
Na zalost, kao sto napomenuh, mi na Balkanu i dalje ne kapiramo kako stvari funkcionisu i dalje smo zarobljeni u nekom proslom vremenu.
Zbog toga su reakcije igraca na trzistu veoma brze, u razvijenim ekonomijama. Napomenuh US i trziste automobila - prodavci na sve nacine pokusavaju da privuku kupce, jer se osetio drastican pad prometa. Veoma cesto se nesto prodaje i sa gubitkom, samo da bi se doslo do kapitala za ulaganje na drugu stranu. Sada padaju cene nekretnina na trzistima gde se kupci povlace jer ulaze u nestabilan period.

Kod nas ljudi drze neke cene, bez obzira sto im to ne donosi nikakvu korist - pa imate slucajeve da vam se vrte stanovi za prodaju/izdavanje bas bas dugo na oglasima.
Do juce je prodaja stanova isla brzinom svetlosti, pa imate rezervisanu celu zgradu koja jos nije dobila ni dozvolu za gradnju - sad se situacija malo menja, promet opada, a da li ce investitori/prodavci da smanje cenu samo da bi prodali te stanove, ostaje da se vidi... Slicno i kod izdavanja. Ljudi drze neku cenu na oglasima po godinu i vise dana, i za taj period oni su na cistom gubitku - jer ne zele da spuste cenu rente za 50-100eur.
Ljudi ovde i dosta drugacije gledaju na novac i odnos prema stvarima koje kupe, ja ne razumem ljude koji kupe auto i onda zapuste isti do stanja neprepoznatljivosti. Takodje pogledajte na sta lice nase zgrade, novogradnje su nakon 5-10god neprepoznatljive - jer se ljudi uopste ne cimaju sa odrzavanjem (ne treba robovati materijalnim stvarima, ali si ulozio pre svega svoje vreme da bi sebi priustio to - pa zar trebas praviti svinjac od stvari u kojima provodis zivot i koje ti uticu na zivot i kvalitet istog). od toga proistice i sve ostalo, odnos prema zivotnoj sredini recimo... Primera koliko hoces

Јесте, а имамо, осим држања празних станова по зградама, још један пример блокирања великог новца у области некретнина. Реч је о средствима на рачунима стамбених заједница који одвајају станари. Тако нпр. мој улаз има неких 750.000 динара с којима не зна шта би, нити можемо да се договоримо, само се безвезе гомила. И тако силни улази по Београду. Ко зна колики мртав капитал ту чучи.

Taj problem od ideje sa profesionalnim upravnicima zgrada do realizacije koja je u vecini prosla katastrofalno.
Recimo da vecina ljudi uopste nema kulturu komunikacije i "timskog" rada za dobrobit 'tima' :) Ja to vidim kao jedan veliki problem kulture ovde - uvek smo orijentisani ka svom d*petu iako idemo i sebi na stetu.

U mojoj zgradi, konkretno, je sada vec nemoguce naci zajednici jezik - po mom misljenju tu upravnik mora da uskoci i presece i da neke predloge koji se mogu staviti na glasanje i cao. Uvek imate komsije koji su nasilni da kazem siledzije i koji bukvalno prete kada im nesto ne odgovara, ali se i to da resiti. Ali vecina ideja propadne, jer 90% stanara digne ruke i gleda samo svoj kavez. Tipa uredjenje zelenila oko zgrade i postavljanje mobilijara za decu - nas 5oro smo pre 4 godina uredili neki 'mini' parkic - da bi nakon nedelju dana komsije to sve demolirale i napravili blatnjavi parking za automobile.
Razumem ja sve, nedostatak parkinga - ali zar nikome nije u interesu da izadje malo napolje, popije kafu, popusi cigaretu i da bar vidi neki svet, neko drvo - joook odgovor komsija, ako hoces da gledas cvece idi na selo, Beograd nije za to :)
Zbog toga i zelim da sto pre predjem u neku drugu zgradu, gde se nadam kultunijem okruzenju :)

To sam imao i ranije u firmi koju sam napustio - sve je dobro dok projekti idu dobro, kad krene malo da se kotrlja nizbrdo - krenu ljudi odmah da peru ruke i bave se spletkama i okaljavanjem kolega, umesto da trose energiju da se unapredi ta saradnja i unapredi rad

Imam prijatelja koji je u novembru 2008. kupio stan na Ceraku na 1350 EUR/kvm. Isto tako, drugara iz banke koji je u istom mesecu kupio stan na zvezdari (leva strana Dimitrijale prema groblju) za 1600 EUR /kvm i to preko kredita u CHF. A isto tako, ja sam propustio stan kod hotela YU, 2017. na 1150 EUR/kvm. Padale ograde terasa pa smo se istripovali jer smo dobili (pogresan) savet da je do zgrade a ustvari su vlasnici divljali sa renoviranjima... Zivot se sastoji od uspona i padova ili uspeha i promasaja :)
Kakav je to stan kod hotela Yu za 1150 evra, pa čak i da je bilo dno dna sa cenama, a 2017. su već počele da rastu?

Boris Malagurski:
Preko 50.000 ljudi je stradalo i više od 125.000 je povređeno u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju. Mrtvih ima u svim gradovima blizu epicentra zemljotresa osim u jednom — gradu Erzinu u Turskoj. Zašto? Zato što je gradonačelnik odbijao da uzima mito od investitora za gradnju van propisa. Rukovodstvo Erzina tako može danas da se pohvali da se u njihovom gradu usled zemljotresa nije srušila nijedna zgrada i da nije stradalo nijedno ljudsko biće. S druge steane, tamo gde cveta korupcija vene ljudski život. Možda to nije uvek očigledno, ali kad-tad dođe na naplatu. Razmislite o tome pre nego što uzmete paket namirnica ili novčanicu za glas na izborima — da li želite da živite u korupciji ili u zdravom sistemu?
Ok, razumem pozitivnu poruku, ali ovo je krajnje senzacionalisticki napisano. U Erzinu se nije se srušila ni jedna zgrada, a sve zgrade su sazidane u mandatu gradonacelnika koji nije potkupljiv? Šta je sa zgradama sazidanim pre 25, 50 ili 150 godina, kako se one nisu srušile?
Drugo, u gradu od 40.000 stanovnika smešno je verovati da gradonačelnik odlučuje o građevinskim dozvolama i vrši nadzor nad gradnjom i gleda kakva se armatura ugrađuje i temelj izliva.

Ovde imamo ugovore do 22. februara za Beograd (za Nis je recimo do 14. februara). Da li to znaci da u sledecem azuriranju cemo imati samo podatke nakon tih datuma, ili ce se i dalje provlaciti i datumi od ranije (na osnovu tvoj prethodnog iskustva)?
Na osnovu mog iskustva, nema nikakvog pravila :D Salim se, u principu bude ugovora pre tog datuma uvek.
Sve zavisi od opstine do opstine, Zemun i NBG nisu uneli nijedan ugovor do sada, recimo...

Statističari za Voždovac redovno navode da predstavlja Srbiju, zbog specifičnog miksa stanovništva i urbanog i ruralnog, koji je isti kao u kompletnoj Srbiji.

Neverovatno opet raste cena a realno je da ocekujemo da se malo smiri trziste.
Ne znam kojih 4.3 milijarde, ali sigurno ce kvadrat stana poskupeti barem 50%, mozda i citavih 100%.
Zeljko uspesno prodao dronove za 2.3 milijarde

Svajcarac ulece 2 milijarde u firme koje imaju nekretnine ili same nekretnine

Ako udje 4.3 milijarde na trziste u Srbiji na ovaj ili onaj nacin to ce se svakako odraziti na cene nekretnina.

Impact Is Imminent!

Poslednja izmena:
Vrh