Nas je zadesilo sve - jednostavno nekretnine su u Evropi isle uzlaznom putanjom u zadnjih 10ak godina, plus velika nestabilnost zadnjih 3god je pogurala dosta promet istih, Kod nas je narod krenuo sa kupovinom masovno.
Drzava je isto ovo, kod nas, iskoristila jednostavnom zabranom trgovinom starogradnje (ne lazimo se ogroman procenat starogradnje nema full urednu dokumentaciju) i uplitanjem u projekte (ljudi koji vode drzavu su upleteni u skoro svaki veci projekat u bg-u). Takodje masina i histerija je radila masovno...
Ja se plasim onog drugog scenarija, koji je tipican za nase ljude sa balkana. Cene se lagano podizu kada se vidi prilika, ali posle nasi ljudi mnogo tesko spustaju cene (nemaju tu kulturu poslovanja) jer su vec naviknuti na velike profite. To nije karakteristricno samo za nekretnine, pogledajte nacine na koji rade nase auto kuce - dok sada na zapadu pokusavaju raznim benefitima da ti prodaju auto (nekoliko besplatnih servisa i za polovne automobile, raznorazni popusti, dogovori sa osiguravajucim kucama), kod nas kada izvezes novo vozilo iz salona ti nemas da odes do prve pumpe.
Vlasnici auto-placeva kukaju kako im je stala prodaja, a niko od njih da se oslobodi automobila kojima ne ide prodaja, pa makar i po cenu gubitka. U USA, pa i Evropi je normalno da imas faze kada posao "ne ide" i onda pribegavaju raznoraznim trikovima, beneficijama, pa cak i spustanjem cene i prodaji sa gubitkom ako procene da mogu negde drugde (u buducnosti) pokriti taj gubitak.
Ja imam taj problem, jer sam dobar deo zivota proveo u tom trulom zapadnom sistemu i skroz je normalno razmisljati o krizi i rizicima poslovanja i kada ti je posao na vrhuncu. Pa su firme uvek investirale resurse za krizna/rizicna vremena i uvek je sastavni deo svakog plana/akcije bilo i upravljanje rizicima.
Ovde kada smo otvarali kompaniju/branch, knjigovodja mi prvo prica o nacinima kako pravdati i izvlaciti novac iz firme - pa jbt kao da je cilj sto lakse i brze izvuci novac iz firme umesto unapredjenje iste i borbe da ona opstane.