Procitao ceo tekst nego se moj komentar-posalica odnosila na ovog diplomiranog ekonomistu a ne na tekst.Pročitaj tekst, ili makar ovaj izdvojen deo ispod naslova...
Poslusajte coveka!Tako razmisljas jer posmatras sa strane kupca prve nekretnine. Stavi na ignore par likova sa ove teme da odmoris glavu.
Kamata 5.45%. sada je rata 537 . 30+% vise u odnosu na januar a tek ecb krece da povacava euribor.Mislim da je pocetkom godine kombinovana u otp-u bila 2.95%. Sada je 4.95% (fiksna prve 3 godine). Realno se skoro duplirala kamata u anuitetu od pocetka godine. 100k sa 20% ucesca na 252 meseca. Rata je bila 400evra (145 evra kamate). Sa porastom kamate sada je rata oko 500 evra (240evra kamate). A tek krecemo
Ne verujem da se ljudi raduju povecanju euribora, vec se raduju posledicama istog, odnosno ocekuju pad cena sto i jeste cilj podizanja kamata.Meni je samo neobicno radovanje povecanju Euribora. Ako si kes kupac ok, ali vecina kes kupaca je vec izasla iz kesa. Ako si kreditni kupac svaki pad cena ti je nivelisan poskupljenjem kredita. Bilo bi mi interesantno da cujem razmisljanja.
Stize po jedan, dva grada nedeljno. Poslednji dodat je Cacak, jer je pobedio na glasanju na instagramu.Nadam se da uskoro na cenenekretnina.rs budu izbaceni svi gradovi pa da spekulacije i sva nasa nagadjanja prestanu. Za sad zvanicno imamo septembar i nikakvo mega drasticno usporenje nije zabelezeno.
Upravo. Ideja je da cene stanova gura mogućnost stanovništva da plaća neku određenu ratu za kredit. Ako kupiš kad su kamate najniže i ne uzmeš fiksnu kamatnu stopu onda stan plaćaš skupo, a rata za kredit može samo da raste. Ako uzmeš kad su kamate visoke, očekivao bih da cene stanova tad budu niže, a posle nekoliko godina ako kamate padnu će pasti i rata za taj kredit. Ako dodje do pada kamata, verovatno nije loše refinansirati u tom trenutku i uzeti fiksnu.Pre cu da uzmem kredit kad stanovima padne cena a kamata bude na vrhuncu, jer kad jednom udjes u kredit, iznos kredita se ne menja, za razliku od kamate.
Ne znam da li je ovo do sada viđeno i da li će doći do pada cene. Da bi se to desilo mora da se obuzda inflacija što znači recesiju. Ako se inflacija ne obuzda zažto bi padala cena?Nadam se da uskoro na cenenekretnina.rs budu izbaceni svi gradovi pa da spekulacije i sva nasa nagadjanja prestanu. Za sad zvanicno imamo septembar i nikakvo mega drasticno usporenje nije zabelezeno.
Vradovicu, ili se salis ili imas tesku dijagnozuSvi prodaju i gde ce sa keshom?
Pa u nekretnine u Beogradu naravno
Budimpešta gotovo duplo jeftinija od Beograda, ekonomski tigar dere kožu s leđa | Luftika
"Ne, Beograd, nažalost, nije svet - i to u ćete se uveriti ako automobilom izdvojite samo četiri sata i posetite susednu nam Mađarsku"luftika.rs
Vradovicu, ili se salis ili imas tesku dijagnozu
Svi potrcali da kupuju nekretnine u srbistan, prciju jedne stranke, analni otvor evrope, zemlju u kojoj je kriza preko 30 godina, zemlju koja je prva u evropi a druga u svetu po procentu iseljavanja mladih, koji beze iz zemlje NEmogucnosti bilo gde samo da ne strunu uzalud ovde... Da nam nije interneta/mogucnost rada online, slika bi bila jos mnogo tragicnija..
To je ono što sam pričao pre nekoliko strana. Licemerni navijači cena na dole "zbog porodica koje ne mogu da kupe stan", a čekaju kataklizmu da bi istim tim porodicama oteli stanove kada im je najteže. Pre par strana komentar kako se čekaju stanovi na dobošu i da će uskoro biti jeftinih kupovina. Ko ne zna šta je doboš to je sajt za oglašavanje otetih nekretnina, gde su i ljudi kojima je banka uzela stan jer nemaju za kredit. U oba slučaja na.ebu porodice kojima treba stan za život i ne vidim kako je jedno (cena stana 10000e po m2) i drugo (cena stana 1000e po m2, kataklizma) dobro po odredjen sloj društva, pogotovo srednji.... Na sve to treba dodati i recesiju - bice otpustanja, smanjenja plata ili makar obustave podizanja plata. Posao ce se teze nalaziti. Zaista mi je tesko da sagledam kako srednja klasa moze da izvuce korist iz svega.
S druge strane kes kupcima, a narocito onima iz sive zone - ce sve to doci kao kec na desetku.
Iznos se ne menja ali menja se kamata da. A sa kamatom niko ne zna šta će biti, recimo dodje do 7-8% za koju godinu, cene padnu 50%. Koliko ćeš dati na ratu kredita sa kamatom tada i sada i koliko godina si davao za kiriju?Ja licno razmisljam ovako - Pre cu da uzmem kredit kad stanovima padne cena a kamata bude na vrhuncu, jer kad jednom udjes u kredit, iznos kredita se ne menja, za razliku od kamate.
Ko se raduje? Procitaj moje ranije postove.Meni je samo neobicno radovanje povecanju Euribora. Ako si kes kupac ok, ali vecina kes kupaca je vec izasla iz kesa. Ako si kreditni kupac svaki pad cena ti je nivelisan poskupljenjem kredita. Bilo bi mi interesantno da cujem razmisljanja.
Ono sto bih ti ja savetovao je da uzmes nekoliko stvari u obzir pre kupovine:Nema nikakve ponude u novogradnji, cak i da stvarno krenu da padaju cene, ja ne vidim kako to moze da bude ogroman pad. Bukvalno nema izbora za kupovinu, zato ce cena i ostati takva kakva je, i da padne, pasce 20%, ali nece Zemun vise nikada biti 1200e kvadrat. Ja bih prvi voleo da padne i da svi kupimo po dva stana po ceni jednog, ali jednostavno mislim da je takav scenario nerealan, bas zbog male ponude i velike potraznje koja ne jenjava. Mozda moze taj pad da se oseti vise na starogradnji, ali na novogradnji mislim da nema sanse. Naravno, ja nisam nikakav strucnjak, ja samo posmatram logicno ono sto vidim sa strane kupca svoje prve nekretnine za zivot.
Tesko mi je da poverujem da je Srbija druga u svetu po iseljavanju mladih i analni otvor. To sto neko ne bezi iz svoje zemlje ne znaci da mu je dobro u njoj, vec znaci da nema mogucnost da bilo gde ode.Vradovicu, ili se salis ili imas tesku dijagnozu
Svi potrcali da kupuju nekretnine u srbistan, prciju jedne stranke, analni otvor evrope, zemlju u kojoj je kriza preko 30 godina, zemlju koja je prva u evropi a druga u svetu po procentu iseljavanja mladih, koji beze iz zemlje NEmogucnosti bilo gde samo da ne strunu uzalud ovde... Da nam nije interneta/mogucnost rada online, slika bi bila jos mnogo tragicnija..
Samo da stavimo stvari u perspektivu. Ako Euribor ode na 3, a ti kupujes neki prosecan porodicni stan od 80kv, potrebno je da cena padne sa 2.500 na 1.800 da bi ti rata ostala ista. Ako padne na 2.000 (sto je ozbiljan pad i bez inflacije, a sa ovom inflacijom je ogroman) tebe ce rata tog kredita kostati skuplje. Pri tome, neki od onih koji su uzeli kredit na 2.500 ce biti u problemu, banke ce aktivirati hipoteke, ali ce poostriti uslove pod kojima daju kredite jer njima stanovi ne trebaju - mozda ce i podici marzu da kompenzuju rizik - tako da ce taj koji ceka pad cena jos teze doci do kredita. Na sve to treba dodati i recesiju - bice otpustanja, smanjenja plata ili makar obustave podizanja plata. Posao ce se teze nalaziti. Zaista mi je tesko da sagledam kako srednja klasa moze da izvuce korist iz svega.
S druge strane kes kupcima, a narocito onima iz sive zone - ce sve to doci kao kec na desetku.
(Racunam na semaforima, dok vozim, mozda masim u racunici 10tak evra gore dole - ali jasna vam je poenta)
Hajde da kazemo da cene padnu za 20%, za 50% nema potrebe ni da racunam koliko sam dobar ako sacekam.Iznos se ne menja ali menja se kamata da. A sa kamatom niko ne zna šta će biti, recimo dodje do 7-8% za koju godinu, cene padnu 50%. Koliko ćeš dati na ratu kredita sa kamatom tada i sada i koliko godina si davao za kiriju?